FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 2 mei 2013

Veiligheidsraad stemt in met missie Somalië

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft donderdag ingestemd met een missie die Somalië moet helpen een functionerende regering op te zetten. De missie moet ook de mensenrechten in de gaten gaan houden. De Veiligheidsraad heeft besloten om het bewaren van de vrede over te laten aan de Afrikaanse Unie en geen vredesmilitairen te sturen. Somalië had hier wel om gevraagd.

De VN-missie, die de naam UNSOM heeft gekregen, wordt gevestigd in Mogadishu en wordt geleid door een speciale afgevaardigde van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Vorige maand besloot de Veiligheidsraad al om het wapenembargo tegen Somalië gedeeltelijk op te heffen, zodat de veiligheidstroepen van Somalië opgeleid kunnen worden.

[EL] Uitslag Benfica - Fenerbahce

Benfica speelt 15 mei de finale van de Europa League tegen Chelsea. De club maakte de 1-0 nederlaag van vorige week ongedaan door thuis met 3-1 te winnen.

Benfica begon stormachtig aan het duel en binnen de korste keren lag de bal in het net. Uit een snelle aanval gaf Lima de bal voor en met een handige voetbeweging prikte Nico Gaitán de bal in de verre hoek. Zo slaagde Benfica er al na acht minuten in, wat ze in het heenduel niet lukte: scoren. De Portugezen gingen vervolgens lekker door met aanvallen en combineren, totdat uit het niets  de bal in de 22e minuut op de stip van de Turken belandde. Een domme handsbal Garay was de aanleiding en Dirk Kuijt wist wel raad met het buitenkansje. Na een lange aanloop schoot de Nederlander de bal hard in de rechterhoek en gaf Fenerbahce een goede uitgangspostie.

Benfica gaf echter geen kik en ging verder met waar het gebleven was. In een heksenketel voerde de ploeg zelfs de druk extra op en dat werd in de 31e minuut beloond met een treffer van Oscar Cardozo. Uit een snel genomen vrije trap rondde hij beheerst af. Ook na het rustsignaal overklaste Benfica haar Turkse opponent en in de 66e minuut was het wederom Cardozo die scoorde en was meer dan verdiend. De Turkse ploeg probeerde nog wel aan te zetten, maar kon geen echte kansen creëren. Daardoor bleef het bij de 3-1 en behaalde Benfica haar eerste finaleplaats in een Europees toernooi sinds 51 jaar.

[EL] Uitslag Chelsea - FC Basel

Chelsea heeft de finale bereikt ten koste van Basel. Na al gewonnen te hebben in Zwiterland werd het in eigen huis 3-1. De drie treffers vielen in tien minuten tijd.

Chelsea speelde met een bepaalde kalmte, die uitstraalde alsof de ploeg de finale in Amsterdam niet meer kon ontgaan. En hoewel de ploeg de eerste helft wel de betere ploeg was, kwam het toch op achterstand. In de blessuretijd van de eerste helft rende Elneny langs de defensie en kreeg de bal bij Streller die op zijn beurt keurig Salah bediende die de bal langs Cech werkte. Daarmee was er na rust op eens spanning in de wedstrijd en die deed de ploeg uit Londen wel goed.

Vijf minuten na rust tekende Fernando Torres voor zijn achtste Europa League-goal. Hij werkte een rebound hoog in het doel na het schot van Lampard. Enkele minuten later was het duel beslist. Victor Moses zag zijn tweede schot in korte tijd wel raak gaan. De Nigeriaan schoot de bal hard in de rechterhoek, nadat hij de bal van Torres had gecontroleerd. De mooiste goal van de avond volgde in de 59e minuut. Van vet buiten het strafschopgebied krulde David Luiz met links prachtig in de bovenhoek en kreeg hij de fans op de banken. In de slotminuten mocht Aké ook nog even meedoen.

'Mila Kunis is de meest sexy vrouw te wereld'

Mila Kunis is door lezers van het mannenblad FHM uitgeroepen tot de meest sexy vrouw van de wereld. De 29-jarige actrice, bekend van films als Black Swan en Friends with Benefits, stond vorig jaar nog op de negende plek in de lijst. Kunis stoot de Britse zangeres Tulisa Contostavlos van de troon.

De tweede plek is voor Rihanna, de zangeres is ten opzichte van vorig jaar een plek gestegen. De top drie wordt compleet gemaakt door de Britse actrice en model Helen Flanagan.

Ook onder meer de zangeressen Pixie Lott en Cheryl Cole wisten door te dringen tot de top tien. The Big Bang Theory-actrice Kaley Cuoco hoort volgens FHM-lezers ook bij de tien meest sexy vrouwen van de wereld.

Robert M. voorlopig in cassatie tegen uitspraak hof

Robert M. gaat in cassatie tegen de straf van negentien jaar cel en tbs die hij vorige week door het Amsterdamse gerechtshof kreeg opgelegd. Dat hebben zijn advocaten donderdag tegen RTL Nieuws gezegd. Het gaat wel om een voorlopige cassatie. De raadslieden hebben meer tijd nodig om het vonnis van het hof te bestuderen.

De raadslieden, Wim Anker en Tjalling van der Goot, moesten binnen twee weken besluiten of ze in cassatie zouden gaan. Door nu al beroep aan te tekenen hebben ze in ieder geval de termijn waarbinnen partijen in cassatie kunnen gaan veiliggesteld.

De komende tijd bekijken Anker en Van der Goot of ze daadwerkelijk kans maken bij de Hoge Raad. Ze kunnen het besluit om in cassatie te gaan altijd nog intrekken.

Ruim 19.000 mensen bezochten Nieuwe Kerk

Ruim negentienduizend mensen hebben woensdag en donderdag een bezoek gebracht aan de Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar koning Willem-Alexander dinsdag werd ingehuldigd. Dat liet een woordvoerder van de kerk weten aan het einde van de laatste dag dat mensen de kerk konden zien zoals hij eruitzag bij de inhuldiging.

De afgelopen dagen was de inrichting van de kerk hetzelfde als bij de inhuldiging. De bloemversieringen, de stoelen van de gasten en de tronen van de koning en koningin Máxima stonden nog op hun plek. Op beide dagen stonden lange rijen belangstellenden op de Dam.

Op de eerste dag na de inhuldiging was de kerk open van 14.00 tot 22.00 uur. Toen kwamen 7200 mensen een kijkje nemen. Donderdag waren dat er ruim 11.800, maar toen was de kerk langer open: van 10.00 tot 22.00 uur.

De kerk is vanaf vrijdag een week dicht. Op 11 mei begint de tentoonstelling 'Ingehuldigd' in de Nieuwe Kerk. Deze is gewijd aan de zeven koninklijke inhuldigingen die dan hebben plaatsgevonden in de kerk op de Dam.

Vijf filmtips voor de maand mei

De combinatie van creatieve armoede en makkelijk geld binnenhalen is iets wat al jarenlang voorkomt in Hollywood. Ook de films die de aankomende maand in première gaan bewijzen dit. Zo draait vanaf de eerste week van mei een 3D-versie van de klassieker Jurassic Park in de Nederlandse bioscopen. Ook de remake van de cultfilm Evil Dead en het uitkomen van Scary Movie 5, Fast & Furious 6, Haunting in Connecticut 2 en The Hangover Part III geven aan dat ze in Hollywood graag scoren met de bekende namen.

Naast de filmtips en enkele veelbelovende filmhuisfilms (Hannah Arendt, Les Chevaux de Dieu en Oh Boy) is er nog de groots opgezette animatiefilm Epic die kan verrassen. Afgezien van de films die uitkomen deze maand, is mei ook de maand van het jaarlijkse Filmfestival van Cannes. Het filmfestijn, waar Steven Spielberg dit jaar de rol van juryvoorzitter mag vervullen, opent met één van de filmtips van deze maand. Kanshebbers op de felbegeerde Gouden Palm zijn deze editie onder meer Joel en Ethan Coen met Inside Llewyn Davies, Takashi Miike met Wara no Tate, Alexander Payne met Nebraska, Nicolas Winding Refn met Only God Forgives en onze eigen Alex van Warmerdam met Borgman.


[PL Darts] Uitslagen week 13

Michael van Gerwen heeft zich definitief geplaatst voor de halve finales van de Premier League of Darts. In de 'best of 12' strijd  tegen de nummer zeven Andy Hamilton had hij geen enkele moeite: 7-4.

Met de scoreborden op 3-3 miste de Brabander een 122-finish op een haartje maar kon in de herkansing alsnog de leg binnen te halen. Toen in de volgende leg Hamilton faalde op 108 was het MVG die 68 finishte en de break plaatste voor 5-3. The Hammer miste daarna een halve kans vanaf 100 en gaf daarmee Van Gerwen ook de negende leg. Even daarna bracht Van Gerwen zijn puntentotaal op 22 en verzekerde zich daarmee van de halve eindstrijd in de O2 Arena van Londen op 16 mei.

[Update 22:00u]

Phil Taylor heeft wraak genomen op Robert Thornton en is daarmee ook zeker van de playoffs. In Liverpool werd het een 'demolition job' voor The Power: 7-2.

De wereldkampioen liep op ouderwetse wijze uit naar een 4-0 voorsprong. In de vijfde leg scoorde Taylor tweemaal 180 maar was het The Thorn die met een outshot van 136 ook op het scorebord wist te komen. Lang mocht the Schot hiervan niet genieten want Taylor ging door waar hij gebleven was: plaatsing voor de halve finales en daarna zijn gedroomde finale tegen Michael van Gerwen.

"Ik ben klaar voor de finale. Daar ga ik mij op concentreren, geen demonstratietoernooien meer voor mij. Ik wil heel graag Van Gerwen verslaan in de Premier League finale, net zoals tijdens het WK." Aldus Taylor.

Uitslagen week 13:

Michael van Gerwen 7-4 Andy Hamilton
James Wade 4-7 Simon Whitlock
Robert Thornton 2-7 Phil Taylor
Raymond van Barneveld 7-4 Adrian Lewis
James Wade 2-7  Andy Hamilton

   

Huidige stand:

  speler wed win gel ver sal ptn
1 Michael van Gerwen* 15 10 2 3 +26 22
2 Phil Taylor* 15 8 3 4 +22 19
3 Raymond van Barneveld* 14 8 3 3 +18 19
4 James Wade 15 7 2 6 +6 16
5 Robert Thornton 14 6 3 5 +2 15
6 Simon Whitlock 14 7 0 7 -6 14
7 Andy Hamilton 15 6 0 9 -9 12
8 Adrian Lewis 14 3 1 10 -29 7

Resten Engelse soldaat overgedragen

De stoffelijke resten van een Engelse soldaat die in 1799 sneuvelde bij zijn aankomst in de duinen bij Groote Keeten, zijn donderdag teruggegeven aan Groot-Brittannië. In Haarlem overhandigde de commissaris van de koning Johan Remkes de resten aan de Britse ambassadeur Paul Arkwright.

Het skelet van de soldaat werd in 2011 aangetroffen in duinen bij Groote Keeten in de toenmalige gemeente Zijpe. Onderzoekers concludeerden op basis van bijliggende voorwerpen, zoals knopen en overblijfselen van wapens en munitie, dat het ging om stoffelijk overschot van een Engelse soldaat.

Bij Groote Keeten vond in 1799 de slag bij Callantsoog plaats tussen de Britten en de door Frankrijk gesteunde Bataafse Republiek. Jaren eerder was stadhouder Willem V naar Engeland gevlucht na een Franse inval. De Britten wilden Willem V weer installeren.

'Kogelbrief voor Berlusconi'

Een brief gericht aan de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi bevat mogelijk kogels. Dat heeft de Italiaanse staatstelevisie donderdag gemeld. De politie van Milaan onderzoekt de brief.

Volgens de staatstelevisie werd de brief in een postkantoor in Milaan onderschept. Op een röntgenscan van het poststuk waren objecten te zien die erg leken op kogels. Op de envelop stond het adres van Villa Arcore, een van de woningen van Berlusconi, zo'n dertig kilometer van Milaan. Er stond geen afzender op de envelop.

Guardiola sluit terugkeer naar Barcelona uit

Pep Guardiola ziet zichzelf in de toekomst niet meer terugkeren bij Barcelona. "Ik denk dat het een afgesloten hoofdstuk is", zei de Spaanse coach donderdag op een congres in Argentinië. "Het was een fantastische periode in mijn leven, maar het is voorbij." Guardiola vierde grote successen bij Barcelona en gaat na een sabbatical van een jaar volgend seizoen aan de slag bij Bayern München.

Guardiola's nieuwe werkgever bereikte woensdag op fabuleuze wijze de finale van de Champions League. De Duitsers zegevierden in Camp Nou met 3-0, na de thuiswedstrijd al met 4-0 gewonnen te hebben. De finale op Wembley wordt een volledig Duitse aangelegenheid, want dinsdag schakelde Borussia Dortmund Real Madrid al uit.

Guardiola zegt klaar te zijn voor een nieuwe fase in zijn leven. "Ik voel me erg ontspannen", sprak hij, om dan toch weer over Barcelona te beginnen. "Ik heb daar gedaan wat ik kon. Alles heeft een begin en een einde. Het eind komt wanneer je ontdekt dat het genoeg is geweest."

Met Barcelona won Guardiola onder meer twee keer de Champions League en driemaal de Spaanse landstitel. Als speler was de 47-voudig international ook al succesvol met de Catalaanse club.

Tipsarevic eenvoudig naar laatste acht in München

Janko Tipsarevic heeft zonder problemen de kwartfinale van het tennistoernooi in München bereikt. De Servische nummer een van de plaatsingslijst ontdeed zich op het Duitse gravel met 6-4, 6-2 van de Sloveen Grega Zemlja. Bij de laatste acht speelt Tipsarevic tegen thuisspeler Daniel Brands, die in drie sets won van voormalig toptienspeler Gaël Monfils: 6-3, 3-6 en 6-0.

Ook twee andere Duitsers drongen door tot de kwartfinale. Tommy Haas (3) won in drie sets van de Let Ernests Gulbis, terwijl Florian Mayer (6) datzelfde aantal nodig had tegen de Australiër Marinko Matosevic. Mayer en Haas spelen bij de laatste acht tegen elkaar.

Dode Waalre slachtoffer misdrijf

De dode die donderdag in een auto in Waalre is gevonden, is vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen. Dat meldt een politiewoordvoerder. De identiteit van het slachtoffer is nog onbekend.

De auto met het lichaam werd gevonden door een voorbijganger op een zandpad bij het Gagelhof en de Vlasrootlaan. Op de Vlasrootlaan woont raadsman Marcel Senders, die in februari in zijn auto onder vuur werd genomen. De advocaat werd niet geraakt. Een paar dagen na de schietpartij werd brand gesticht in zijn kantoor.

Het slachtoffer is in ieder geval niet advocaat Senders. Op de vraag of de zaak iets te maken heeft met die van Senders, antwoordt de zegsvrouw dat de politie dit behandelt als een losstaande zaak. "Het onderzoek zal moeten uitwijzen in welke hoek we het moeten zoeken."

Koninklijke grafkelder opnieuw ingericht

De koninklijke grafkelder onder de Nieuwe Kerk in Delft wordt opnieuw ingericht. De kelder is bijna vol en het is daarom volgens de Rijksvoorlichtingsdienst tijd dat de staat zorgt voor een 'voldoende ruime crypte'.

De herinrichting van de grafkerk is onderdeel van de restauratie van de kerk in Delft. Het is niet bekend wat er precies gaat veranderen. De werkzaamheden aan de kerk beginnen volgende week.

Het ministerie van Algemene Zaken draagt volgens de RVD achthonderdduizend euro bij aan de verbouwing. Ook het Koninklijk Huis draagt bij in de kosten, maar dat bedrag is onbekend.

In de kelder liggen de voorouders van de Oranjefamilie. De laatsten die zijn bijgezet zijn prins Claus, koningin Juliana en prins Bernhard.

Jantje Smit is blij

De zwangerschap van Jan Smits vrouw Liza verloopt voorspoedig. De twee 'fietsen er eigenlijk heel gemakkelijk doorheen', zei de zanger donderdagavond in RTL Boulevard. Smit en Liza verwachten in september hun tweede kindje samen. Liza had al een dochter uit een eerder huwelijk, Fem.

"We hebben natuurlijk Fem en Emma. We zijn met z'n vieren en dit wordt dan ons vijfde familielid", aldus de zanger. "En ik heb het idee dat het veel sneller gaat nu, omdat je natuurlijk ook al twee kinderen hebt lopen die gewoon alle aandacht van je vragen. We fietsen er eigenlijk heel gemakkelijk doorheen."

The Exorcist-regisseur geëerd in Venetië

William Friedkin krijgt tijdens het zeventigste filmfestival van Venetië een Gouden Leeuw voor zijn oeuvre. Dat maakte de organisatie van festival donderdag bekend. "Venetië is voor mij een spiritueel thuis", laat de regisseur weten in een reactie. "De Gouden Leeuw had ik nooit verwacht, maar ik aanvaard de prijs met dankbaarheid en liefde."

Festivaldirecteur Alberto Barbera prijst de regisseur van The Excorist uit 1973 om zijn bijdrage aan de filmwereld. "Zijn revolutionaire impact is niet altijd erkend", vindt de Italiaan. "Hij heeft de moderne blockbuster praktisch uitgevonden met films als The French Connection en The Exorcist."

De 77-jarige Friedkin was in 2011 nog aanwezig bij het filmfestival van Venetië. Zijn misdaadthriller Killer Joe met Matthew McConaughey in de hoofdrolwas toen geselecteerd.

Vorig jaar nam filmmaker Francesco Rosi de oeuvreprijs in ontvangst. Wanneer Friedkin precies wordt geëerd, is nog onbekend. Het festival wordt gehouden van 28 augustus tot en met 7 september in de Italiaanse stad.

Meerderheid wil Duitsers herdenken

Een meerderheid van 58 procent van de Nederlanders vindt dat tijdens lokale herdenkingen op 4 mei stil mag worden gestaan bij Duitse soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn omgekomen. Zo'n 55 procent vindt dit een mooi signaal van verzoening. Dat meldt het televisieprogramma Eenvandaag donderdag na onderzoek onder meer dan twintigduizend mensen.

De helft van de deelnemers aan het onderzoek zou zelf zowel langs Duitse als Nederlandse graven lopen, 36 procent zou alleen langs graven van Nederlanders lopen. Verder vindt 44 procent dat ook tijdens de Nationale Dodenherdenking Duitse soldaten herdacht mogen worden. Vijftig procent is echter tegen het herdenken van Duitsers tijdens de Nationale Dodenherdenking.

De gemeente Bronckhorst maakte donderdag bekend dat op 4 mei toch geen afvaardiging van de gemeente langs het graf van gesneuvelde Duitsers in Vorden loopt. De gemeente heeft dat besluit genomen na overleg met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, dat had aangegeven te vrezen dat de commotie rondom de herdenking in Vorden de nationale herdenking zou overschaduwen. De gemeente Bronckhorst zei zich hierin te herkennen.

Een meerderheid van de Nederlanders, 63 procent, vindt overigens dat de Nationale Dodenherdenking moet blijven zoals die nu is. Woensdag schreef directeur Hans Vuijsje van Stichting Joods Maatschappelijk Werk in een opiniestuk in de Volkskrant nog dat bij de herdenking alleen de slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog, onder wie de 102 duizend joodse Nederlanders, moeten worden herdacht. De joodse gemeenschap is volgens hem diep gekwetst door de verbreding van de Nationale Dodenherdenking, waarbij ook militairen worden herdacht die na de Tweede Wereldoorlog omkwamen.

Weisz, Torenstra en Voogd in oorlogsdrama

Waldemar Torenstra, Géza Weisz en Willem Voogd gaan de hoofdrollen spelen in het drama Slag om de Grebbeberg. Regisseur Martin Lagestee en producent Frank Bak werken aan film over de beruchte veldslag in 1940. De film moet in 2015 in de bioscopen draaien, maakten de filmmakers donderdag bekend. De acteurs hebben nog niet getekend voor de rollen.

Voogd en Weisz spelen Nederlandse soldaten in Slag om de Grebbeberg en Torenstra zal te zien zijn als sergeant in het leger. De grootste rol is voor Voogd, bekend als Mees Kees in de gelijknamige jeugdfilm.

"In Nederland is nog nooit een echte oorlogsfilm gemaakt", meldt Lagestee in een verklaring. "We hebben veel films over het verzet en over de bevrijding, maar geen enkele film behandelt de vijf dagen in mei 1940 waarop het Nederlandse leger vocht tegen de Duitsers."

De Slag om de Grebbeberg in mei 1940 duurde maar een paar dagen en staat bekend als uiterst bloederig. De film moet een eerbetoon worden aan de Nederlandse militairen.

De regisseur ontving eerder dit jaar een Gouden Film voor Bobby en de Geestenjagers. Torenstra is later dit jaar te zien in de komedie Leve Boerenliefde en Weisz had vorig jaar de hoofdrol in de boekverfilming Alleen Maar Nette Mensen.

Voor de speciale effecten in de film is Harry Wiessenhaan verantwoordelijk. Hij werkte onder meer aan Het Bombardement, Nova Zembla en New Kids Nitro. "Eindelijk eens een film die van de Nederlandse soldaat geen karikatuur probeert te maken", verklaart hij.

VS gaan misschien opstandelingen Syrië bewapenen

De regering van de Amerikaanse president Barack Obama gaat opnieuw nadenken over het al dan niet bewapenen van de opstandelingen in Syrië. Dat heeft minister van defensie Chuck Hagel donderdag gezegd. Eerder hebben de VS zich verzet tegen het leveren van wapens aan de Syrische oppositie.

Op een persconferentie zei Hagel dat de Verenigde Staten verschillende mogelijkheden overwegen. Hij zei tevens dat hij er zelf nog niet uit is of het verstandig is om de rebellen te bewapenen. De Britse minister van defensie Philip Hammond zei op dezelfde persconferentie dat Groot-Brittannië nog geen wapens heeft geleverd. Het is volgens Hammond echter niet uitgesloten dat dat alsnog gebeurt.

Thriller Daglicht bekroond met Gouden Film

De thriller Daglicht heeft een Gouden Film ontvangen. De film van Diederik van Rooijen draait ruim een maand in de bioscopen en is door ruim 123 duizend bioscoopbezoekers bekeken. Hoofdrolspeelster Angela Schijf reikte de Gouden Film donderdag uit aan van Rooijen.

Daglicht is een verfilming van de gelijknamige thriller van Marion Pauw. Schijf speelt de ambitieuze advocate Iris die ontdekt een autistische broer te hebben, een rol van Fedja van Huêt. Haar moeder, gespeeld door Monique van de Ven, heeft zijn bestaan altijd voor haar verzwegen.

De Gouden Film wordt uitgereikt aan Nederlandse films die meer dan honderdduizend bioscoopbezoekers trekken. Eerder dit jaar haalde de komedies Valentino, Ushi Must Marry, Verliefd op Ibiza en de kinderfilms Nijntje de Film, Bobby en de Geestenjagers en Koning van Kantoren de gouden filmstatus.

Meer koopjesjagers bij supermarkten

Supermarkten hebben vorig jaar meer boodschappen via aanbiedingen aan de man gebracht. Van elke bij de supermarkt bestede euro werd 17,7 procent via een promotieactie verkocht, vijf procent meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gfk.

Vooral tweeverdieners en ouderen jagen relatief veel (meer dan achttien procent) op koopjes. Bij alleenstaanden, die vaak een krap budget hebben, was vorig jaar een forse toename zichtbaar, van zestien naar achttien procent. Bij gezinnen was de zogeheten 'promotiedruk' ongeveer gelijk aan een jaar eerder, tussen de zestien en zeventien procent.

Per artikelgroep verschilt de promotiedruk enorm. Zo wordt bijna 45 procent van de omzet uit wasmiddelen via een aanbieding verkocht. Bij melk en karnemelk is dat nog geen twee procent. In vergelijking met een jaar eerder steeg de promotiedruk vooral bij vers boterhambeleg, zoals kaas en ham, en bij dranken. Bier werd juist minder verkocht via aanbiedingen, net als luiers, melk en aardappelen.

Najib Amhali terug naar roots

Najib Amhali kan als presentator van The Comedy Factory weer helemaal zichzelf zijn. De cabaretier gaat met het programma, waarin nationale en internationale komieken hun kunsten kunnen vertonen, terug naar zijn roots.

"In een film speel je natuurlijk een rol", vertelt Amhali voor de camera van Novum Nieuws over zijn onlangs verschenen filmdebuut Valentino. "Dan ben ik acteur. Nu ben ik gewoon mezelf, Najib de comedian met je eigen teksten. Dat is het allerleukste. Het is heel spannend zelfs. Ik ben weer terug in mijn oude vaarwater: stand-upcomedy."

The Comedy Factory, eerder gepresenteerd door Jörgen Rayman, is door Amhali in een nieuw jasje gestoken. "Ik heb er wel wat nieuwe onderdelen zelf ingebracht", zegt hij. Veel komieken die voorbij komen in de show, vanaf zaterdag te zien op RTL 4, hebben hem verrast. "Ik had altijd een beeld van al die grote bekende comedians uit Amerika dat ze arrogant zouden zijn. Maar het zijn juist hele normale geïnteresseerde mensen."

Ashton in gesprek met Iran over atoomoverleg

Buitenlandchef van de Europese Unie Catherine Ashton gaat op 15 mei in het Turkse Istanbul in gesprek met de Iraanse onderhandelaar Saeed Jalili. Dat heeft de Europese Unie donderdag bekendgemaakt. Het overleg is waarschijnlijk bedoeld om te bekijken of er voldoende raakvlak is voor nieuwe onderhandelingen tussen Iran en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland over het Iraanse atoomprogramma.

Het vorige overleg, dat begin april plaatshad in het Kazachse Alma-Ata, mislukte; de twee partijen verschilden te veel van mening. De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland willen dat Iran een einde maakt aan het verrijken van uranium en eisen bovendien dat Teheran de voorraad hoogverrijkt uranium inperkt. Iran weigert dit en zegt het recht te hebben om uranium te verrijken voor het opwekken van energie, voor de productie van medische isotopen en voor wetenschappelijk onderzoek. De Islamitische Republiek houdt bij hoog en laag vol niet te streven naar een kernwapen.

'Homoseksuele asielzoeker slecht behandeld'

Homoseksuele asielzoekers worden in Nederland vaak slecht behandeld. Ze hebben regelmatig te maken met vooroordelen, discriminatie en zelfs geweld. Dat blijkt uit onderzoek van homobelangenvereniging COC Nederland.

Bijna de helft van de voor het onderzoek geïnterviewde homoseksuele asielzoekers geeft aan bij gesprekken met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) het gevoel te hebben gehad dat ze niet openlijk over hun seksuele geaardheid konden vertellen. Ze krijgen bovendien vaak ongepaste vragen over hun seksleven.

In asielzoekerscentra krijgen homoseksuele vluchtelingen vervolgens te maken met discriminatie door medebewoners. Volgens de onderzoekers worden ze vaak bespuugd, uitgescholden of in elkaar geslagen. Medewerkers zouden niet altijd adequaat optreden en zich soms zelfs zelf schuldig maken aan discriminatie.

COC-voorzitter Tanja Ineke noemt de conclusies 'zeer ernstig'. Ze roept staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) op tot aanvullende maatregelen. Ineke wil onder meer dat medewerkers van de IND worden getraind.

Voor het onderzoek hield het COC interviews met 29 homoseksuele asielzoekers, voornamelijk afkomstig uit Uganda, Jamaica en Oekraïne. Het onderzoek is gefinancierd door het Europees Vluchtelingen Fonds.

[Giro] Cavendish hoopt direct op roze

Mark Cavendish rekent erop dat de eerste etappe van de Ronde van Italië zaterdag direct eindigt in een massasprint. "Daarna zijn er misschien nog maar twee of drie kansen voor de sprinters", zei de Britse spurtbom van Omega Pharma-QuickStep donderdag.

Cavendish droomt ervan om na die eerste rit meteen de roze leiderstrui aan te mogen trekken. "Ik heb het roze al twee keer eerder mogen dragen, het zou mooi zijn om die trui in Napels nog eens aan te mogen trekken. Ik kom hier voor een ritzege en ik twijfel er niet aan dat we het hier als ploeg goed gaan doen."

CAF schorst Liberiaanse voetbalpreses voor halfjaar

De Afrikaanse voetbalbond (CAF) heeft Hassan Bility donderdag voor zes maanden geschorst. De president van de Liberiaanse voetbalbond wordt ervan beschuldigd vertrouwelijke documenten van een vergadering van het uitvoerend comité zonder toestemming te hebben gebruikt.

Het CAF heeft geen verdere details over Bilitys gebruik van de documenten gegeven. De Liberiaanse voetbalbond moet bovendien een boete van 7650 euro betalen.

Of Bilitys schorsing te maken heeft met het beroep dat Liberia aantekende tegen de herverkiezing van CAF-president Issa Hayatou is onduidelijk. Het West-Afrikaanse land stapte eind vorig jaar naar het internationaal sporttribunaal (CAS) omdat het vond dat een reglementswijziging de zittende CAF-president in de kaart had gespeeld.

Hayatou liet een regel opstellen waarmee hij zijn concurrenten voor de verkiezingen buitenspel zette. Hij drukte er bij een buitengewone vergadering op de Seychellen een regel doorheen die alleen leden van het uitvoerend comité het recht gaf om zich kandidaat te stellen als president. Liberia's beroep werd door het CAS van tafel geveegd.

De tuchtcommissie van het CAF sprak donderdag meerdere straffen uit. Zes clubs werden beboet voor supportersproblemen. Daarnaast werd aanbevolen een arts van het Zuid-Afrikaanse vrouwenteam voor vier jaar te schorsen wegens het toedienen van een verboden stof aan een speelster.

Noodtoestand na rellen in Guatemala

De autoriteiten in Guatemala hebben donderdag voor vier dorpen op zo'n veertig kilometer ten oosten van de hoofdstad Guatemala-Stad de noodtoestand afgekondigd. Aanleiding zijn rellen tussen lokale bewoners en de politie. De dorpsbewoners zijn bang dat het winnen van zilver in een mijn bij San Rafael, één van de vier dorpen, hun grond- en drinkwater zal vervuilen.

De mijn is eigendom van het Canadese Tahoe Resources. De eigenaar heeft alle benodigde vergunningen, maar is nog niet met zilverwinning begonnen. Een woordvoerder van het concern noemde de angsten van de lokale bewoners 'totaal ongefundeerd'.

Afgelopen weekeinde trokken woedende dorpsbewoners op naar de toegangspoort van de mijn. Ze waren gewapend met kapmessen. Bewakers van de mijn schoten op hen met traangas en rubberen kogels. Er vielen zes gewonden.

In de dagen daarna bleef het onrustig. Bij gevechten tussen dorpsbewoners en de politie viel één dode. De dorpsbewoners gijzelden korte tijd 23 politieagenten en pikten hun wapens in.

Problemen met F1-waarschuwingssysteem opgelost

Het lijkt erop dat de problemen met het waarschuwingssysteem in de cockpit van de Formule 1-bolides opgelost is. In China en Bahrein waren er problemen, waardoor coureurs niet te zien kregen waar een gele vlag hing of dat het Drag Reduction System uitgeschakeld was.

Het systeem is een handige aanvulling op de vlaggen langs de baan en op het radioverkeer dat er met het team is. Parttime steward Derk Warwick legt tegenover Reuters uit dat de leverancier van het systeem aan de software gesleuteld heeft. "Ze hebben een update doorgevoerd, die ze gaan gebruiken in Barcelona. Alles zou vanaf dat moment weer moeten werken."

Robredo stuurt Haase naar huis in Oeiras

Robin Haase is donderdag in de tweede ronde van het tennistoernooi in Oeiras uitgeschakeld. De Haagse tennisser, die zich via de kwalificaties een weg moest banen naar het hoofdtoernooi, was niet opgewassen tegen Tommy Robredo uit Spanje. De als achtste geplaatste gravelbijter zegevierde met tweemaal 6-4. In de eerste ronde was Haase met Pablo Andujar nog wel een Spanjaard de baas geweest.

Haase werd op het Portugese gravel in de vijfde game gebroken, maar toonde karakter door meteen orde op zaken te stellen. Een tweede break wist Haase niet meer te repareren, waardoor hij de eerste acte met 6-4 aan Robredo moest laten.

Het tweede bedrijf verliep haast identiek. Weer werd Haase in de vijfde game gebroken, maar wederom had hij een vliegensvlug antwoord paraat. Net als in het eerste bedrijf ging Robredo nogmaals door de service van Haase heen, waarna hij bij 5-4 de wedstrijd uitserveerde. Uiteindelijk kreeg Haase meer breakpoints, maar toonde Robredo zich simpelweg koelbloediger op de belangrijke momenten.

Haase slaagde er zodoende ook in zijn derde ontmoeting met Robredo niet in een set te winnen. In 2010 en 2008 was de op de wereldranglijst 36 plaatsen hoger noteerde Spanjaard hem ook al eenvoudig de baas. Door de uitschakeling van Haase zijn er geen Nederlanders meer actief in Oeiras. Igor Sijsling en Kiki Bertens dienden al eerder het strijdtoneel te verlaten.

FOK!tv sloopt camera bij powerboatrace

Vandaag werd er in Scheveningen een poging gedaan om het Nederlands record Powerboatracen te zetten. Dit in aanloop van de Grandprix of the Sea op 24, 25 en 26 mei in Scheveningen. FOK!tv voer een rondje mee, maar dat was niet echt een succes.

De bedoeling was om mooie plaatjes te schieten vanuit de boot, maar met 140 kilometer per uur over de golven gaan is alsof je om de 5 meter tegen een muur botst. En dat vindt een camera ook niet zo leuk. Oeps! Gelukkig stonden de beelden van de echte poging er al op. De Duitsers onder leiding van Siegfried Greve zetten een nieuw Nederlands record neer. Omdat er nog geen record was, was elke tijd overigens een nieuw Nederlands record. De beelden zie je hieronder.

Kruis snuffelen wordt hond fataal

Het is de grootste ergernis van hondenhaters: ga je op visite bij mensen met een hond, heb je gelijk een natte neus in je ballen of doos. Een Hawaiaanse vrouw was dan ook woest op haar hond, die geen genoeg kon krijgen van de lucht van de intieme delen van haar dochter. Ze greep haar mes en sneed het beest de strot door.

De politie van Haleiwa heeft zondag ene Andrea Fiegle in de boeien geslagen. De 36-jarige vrouw wordt verweten haar hond op gruwelijke wijze te hebben afgeslacht. Ze had het beest de keel doorgesneden.

Op de vraag van de politie of de viervoeter soms iemand had aangevallen of dat het beest gevaarlijk was, antwoordde ze ontkennend. Fiegle bekende haar huisdier te hebben vermoord omdat het niet wilde stoppen met het snuffelen aan het kruis van haar dochter.

De blondine is gearresteerd en op borgtocht vrijgelaten. Vandaag zal ze zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Fiegle'Sterf, kuthond!' (foto: Haleiwa Police Dpt.)

Video dronken Anouk in scène gezet voor commercial

Het filmpje waarin een dronken Anouk uit haar dak gaat is in scène gezet. De video was de voorloper op een nieuwe 'Even Apeldoorn bellen'-commercial van Centraal Beheer Achmea, waarin de zangeres de hoofdrol speelt. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

"Eén van mijn dromen is altijd geweest om een keer in een Centraal Beheer 'Even Apeldoorn bellen'-commercial te spelen", laat Anouk weten in een verklaring. De gehele reclamespot is inmiddels verschenen.

Op internet doken onlangs beelden op van de zangeres die haar Songfestivalnummer Birds beschonken en lallend ten gehore brengt. Over twee weken doet Anouk een poging om met het liedje een plek in de finale van het Eurovisie Songfestival te veroveren.

Denen niet vervolgd om verkrachting Nederlandse

Twee Denen die in februari werden opgepakt voor de verkrachting van een Nederlandse vrouw in Thailand worden daarvoor niet vervolgd. Er is te weinig bewijs en de zaak is van de baan. Dat schrijft de nieuwssite Scandasia.

Een 23-jarige Nederlandse toeriste beschuldigde drie Denen ervan haar te hebben verkracht nadat ze door een van hen dronken was gevoerd in een bar in Chiang Mai, in het noorden van het land. Volgens Thaise media was ze vrijwillig met een van hen meegegaan naar een hotelkamer, waarna twee vrienden van hem zouden zijn binnengekomen om mee te doen.

De toeriste zou hebben verklaard dat de drie haar na de verkrachting bewusteloos achterlieten in de kamer en dat ze pas de volgende dag alleen wakker werd. Op camerabeelden is echter te zien dat ze het pand na een uur verlaat.

Twee van de Denen werden kort na de zogenaamde verkrachting aangehouden terwijl ze aan het raften waren. Ze ontkenden de vrouw te hebben verkracht. De derde man die beschuldigd werd is nooit aangehouden. Hij kon de Nederlandse niet hebben verkracht omdat hij al in het gezelschap van een andere vrouw was, wat ook op beelden was te zien.

De Denen waren al voorwaardelijk op vrije voeten gesteld, maar ze moesten hun paspoorten inleveren zodat ze het land niet konden verlaten. Nu justitie de aanklacht heeft laten vallen zijn ze vrij om het land uit te reizen.

Maryland schaft doodstraf af

De Amerikaanse staat Maryland is de eerste staat in het zuiden van de Verenigde Staten die de doodstraf heeft afgeschaft. Gouverneur Martin O'Malley zette donderdag zijn handtekening onder een nieuwe wet waarmee de afschaffing van de doodstraf een feit is.

In Maryland zitten vijf mensen in de dodencel. De nieuwe wet heeft geen invloed op hun terdoodveroordeling. De gouverneur heeft echter wel de mogelijkheid de doodstraf om te zetten in een levenslange gevangenisstraf.

In totaal hebben achttien Amerikaanse staten de doodstraf afgeschaft.

Nog zeven presentatoren NPO verdienen meer dan norm

Bij de publieke omroep verdienden vorig jaar nog zeven presentatoren meer dan de vastgestelde salarisnorm. Dat maakte de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) donderdag bekend. Naast de zeven zijn er twee presentatoren die vanuit een bv werken en te veel hebben verdiend.

In 2011 waren er nog tien presentatoren die meer verdienden dan de salarisgrens van de balkenendenorm, in 2009 waren het er zeventien. Sinds september van dat jaar mogen maximaal acht presentatoren (vijf van tv en drie van radio) bij de publieke omroep meer verdienen.

Bij BNN kregen vorig jaar drie presentatoren meer dan de norm en bij de TROS twee. Bij de VARA verdienden drie presentatoren meer dan de balkenendenorm. Het hoogste salaris, van 511.906, is van een van hen.

Omroepen kunnen presentatoren voordragen die bij uitzondering meer mogen verdienen dan de balkenendenorm. Het bestuur van de NPO beslist daarover. Het bedrag boven de norm wordt door de omroepverenigingen betaald.

Toenmalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) schreef vorig jaar in een brief aan de Tweede Kamer te verwachten dat het aantal uitzonderingen dit jaar is teruggebracht naar acht.

Gevonden spullen niet van vermist schip

De spullen die de Noorse kustwacht donderdag heeft gevonden in de buurt van de Noorse plaats Bergen zijn niet van het vermiste Nederlandse schip Warnow. Dat zeggen vrienden van de drie opvarenden op Facebook.

Noorse media schreven donderdag dat onder meer riemen en touw waren aangespoeld die mogelijk van het schip afkomstig waren. De Noorse reddingsdiensten hielden nog wel een slag om de arm.

De Nederlanders vertrokken ruim twee weken geleden van Schotland richting Noorwegen, waar ze 22 april hadden moeten aankomen. Het laatste teken van leven van de drie was het downloaden van zeekaarten via de mobiele telefoon van een van de opvarenden.

Will.i.am produceert nieuwe plaat Britney Spears

Will.i.am is als uitvoerend producent betrokken bij het nieuwe album van Britney Spears. "Ze vond de manier waarop we eerder samenwerkten prettig", vertelt de producent en Black Eyed Peas-frontman aan muziekblad Rolling Stone.

Britney en Will.i.am scoorden eind vorig jaar een wereldhit met Scream & Shout. Met die single scoorde Spears voor het eerst in twaalf jaar weer een nummer 1-hit in Nederland. "Ze wilden me graag bij het album betrekken", vertelt Will.i.am over Britneys achtste studioalbum. "Niet om alles te produceren of schrijven, maar als uitvoerend producent van de nummers."

Will.i.am wil dat de plaat Britney als persoon reflecteert in plaats van als artiest. Daarom wilde hij de popprinses beter leren kennen voordat hij met haar de studio indook. "Ik zei: oké, Britney en ik moeten de komende drie maanden vier keer per maand gaan lunchen voordat ik met haar aan de slag ga in de studio. We moeten praten over wat haar enthousiasmeert, ik moet haar spreken over wat haar raakt."

De Black Eyed Peas-frontman ziet zichzelf als schakel tussen Britney en haar fans. "We kunnen toch niet weer een liedje maken over Britney op de dansvloer. We hebben al een aantal nummers daarover gehoord. Willen we niet liever iets horen dat uit haar hart komt?"

Wanneer het nieuwe album van Spears in de winkels moet liggen, laat Will.i.am niet los. Wel zegt hij dat hij en Spears bijna drie maanden aan lunches achter zich hebben en dat de studiosessies 'geweldig' zijn.


Will.i.am produceert nieuwe plaat Britney Spears (Foto: Novum)

Spice Girls-musical geflopt

Aan de musical Viva Forever komt volgende maand al een einde. Er konden aanvankelijk kaartjes worden besteld voor voorstellingen tot en met februari. Maar wegens tegenvallende verkoop valt na een halfjaar al het doek voor de musical met liedjes van de Spice Girls. Dat heeft de producent laten weten aan de Britse zender BBC.

De Spice Girls laten in een verklaring weten blij te zijn dat duizenden bezoekers net zoals zij hebben kunnen genieten van de voorstelling. De musical, die werd geschreven door Absolutely Fabulous-actrice Jennifer Saunders, is 29 juni voor het laatst te zien in het Londense Piccadilly Theatre.

In de musical zijn Spice Girls-hits als Wannabe en Spice up Your Life te horen. Het verhaal draait om leden van een meidenband die willen doorbreken. Na de première, waarbij alle Spice Girls aanwezig waren, werd Viva Forever door veel critici afgebrand.

Vogels hebben ook vrienden

Angry Birds Friends, de zoveelste in een lange lijn games, is vandaag uitgekomen voor iOS. In feite is dit spel gewoon Angry Birds met Facebook-integratie. De game maakt dan ook gebruik van de Facebook-app om vrienden uit te nodigen, power-ups te delen en wekelijkse challenges te spelen.

De game is gratis en laat je toe om tussen de verschillende platformen (pc en iOS) te wisselen en zo verder te spelen. Het eerste toernooi start deze maandag en de weken daarop zullen er steeds nieuwe worden georganiseerd.

Levels worden ook elke week toegevoegd aan de game. Als je de games nog niet beu bent, is Friends de moeite waard.

Gratis camo bij pre-order Call of Duty: Ghosts

In bepaalde winkels zal bij een pre-order van Call of Duty: Ghosts een code gegeven worden om de ghost-camo in Call of Duty: Black Ops 2 vrij te spelen. Welke winkels bij ons aan de actie deelnemen, is nog niet bekend.

Hoe de camo er precies uitziet, zie je in onderstaand filmpje. Call of Duty: Ghosts verschijnt op 5 november voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Andere platforms zijn nog niet officieel bevestigd door Activision.

'Drenthe in beeld bij Russische subtop'

Royston Drenthe lijkt er slim aan te hebben gedaan naar Rusland te verhuizen. De Rotterdammer heeft zich in korte tijd in de kijker gespeeld bij diverse teams.

Drenthe maakte eerder dit seizoen een transfervrije opstap naar Alania Vladikavkaz, een van de laagst geklasseerde ploegen in Rusland. Hij speelde inmiddels zes duels en volgens Izvestia heeft hij daarin de interesse gewekt van enkele andere Russische teams.

Rubin Kazan en Kuban Krasnodar zouden zich komende zomer wel willen versterken met de voormalig Real Madrid-speler. Dat komt voor Drenthe zelf waarschijnlijk als goed nieuws, want zijn ploeg staat inmiddels laatste. Bij degradatie van Alania zou de linkerflankspeler transfervrij mogen vertrekken.

Niet alleen in Rusland, maar ook in Italië zou Drenthe op de verlanglijstjes voorkomen. Om welke clubs dat gaat wist de Russische krant niet te melden.

Beelden sekstape 'Teen Mom' uitgelekt

Half fappend aardkloot telt de dagen af tot volgende week. Maandag verschijnt namelijk de langverwachte pornofilm van Farrah Abraham. Deze 21-jarige brunette werd enkele jaren geleden wereldberoemd door haar deelname aan het MTV-programma 'Teen Mom'.

De sletterige tienermoeder kreeg onlangs een aantrekkelijk aanbod. Ze zou een miljoen dollar krijgen als ze in een pornofilm zou meespelen. In deze film, met de briljante titel 'Farrah Superstar: Backdoor Teen Mom', neemt pornoacteur James Deen haar in alle bekende lichaamsholtes.

Naar eigen zeggen heeft Farrah ervan genoten. Niet zo gek, want haar tegenspeler is met meer dan duizend pornotitels dan ook zeer ervaren.

Inmiddels zijn de eerste beelden van de pornofilm toch op internet beland. Deze zijn bij Egotastic te bekijken (Zwaar NSFW, uiteraard). Foto's met balkjes op tactische plaatsen vind je op de site van TMZ.

Gele opblaaseend duikt op in Hong Kong

Een metershoge gele badeend dobbert sinds donderdag in een haven van Hong Kong. Rubber Duck, zoals de badeend heet, moet in de Chinese stad voor een vriendelijke sfeer zorgen. De Nederlandse creatie is eerder te zien geweest in Amsterdam, het Braziliaanse Sao Paolo en Osaka in Japan.

Het 'grensoverschrijdende en vriendelijke' en waarschijnlijk zwaar gesubsieerde opblaasbare kunstwerk van Florentijn Hofman werd woensdag door een team van ruim tien man naar zijn nieuwe verblijfplaats overgebracht. De badeend is nu 16,5 meter hoog, maar heeft in verschillende landen verschillende afmetingen gehad.

Het gele gevaarte is nog tot 9 juni te zien in Hong Kong. Hij reist al jaren de wereld over. Zijn volgende bestemming is vooralsnog onbekend.

Moslims schuldig aan beramen aanslagen Kenia

Een rechter in de Keniaanse hoofdstad Nairobi heeft donderdag twee Iraniërs schuldig bevonden aan het beramen van aanslagen op westerse doelen in het land. Het duo werd in juni vorig jaar gearresteerd. De politie ontdekte later vijftien kilo explosief materiaal dat de twee hadden verborgen.

Rechter Kaire Waweru Kiare stelde dat de aanklager onomstotelijk had bewezen dat de twee aanslagen voorbereidden met als doel zo veel mogelijk slachtoffers te maken. Welke straf de twee krijgen zal later worden bepaald. Ahmed Abolfathi Mohammed en Sayed Mansour Mousavi zijn volgens de Keniaanse autoriteiten lid van het Quds Korps, de geheime elite-eenheid van de Iraanse Revolutionaire Garde.

Egyptische activist zondag voor de rechter

De dinsdag in de Egyptische hoofdstad Caïro aangehouden activist Ahmed Douma wordt aanstaande zondag berecht. Dat heeft openbaar aanklager Mohammed el-Taneekhi donderdag gezegd. Douma wordt ervan beschuldigd president Mohammed Morsi te hebben beledigd. Hij zou het staatshoofd hebben uitgemaakt voor moordenaar en crimineel.

Morsi is er volgens Douma ook verantwoordelijk voor dat veiligheidstroepen begin maart met geweld demonstranten in de stad Port Said van de straat joegen. Daarbij vielen veertig doden. De betogers protesteerden tegen de terdoodveroordeling van 21 lokale voetbalfans. Volgens de rechter waren zij medeverantwoordelijk voor de dood van 74 mensen in het voetbalstadion van Port Said op 2 februari 2012. Fans van het lokale Al-Masry gingen aanhangers van Al-Ahly uit Caïro te lijf tijdens een competitiewedstrijd tussen beide teams.

Douma is een in Egypte zeer bekende activist. Hij is de eerste die direct na te zijn opgepakt voor de rechter wordt gebracht, zonder dat hij in de tussentijd de gevangenis heeft kunnen verlaten.

Herinneringen jagen met Remember Me

Capcom heeft een trailer vrijgegeven van Remember Me waarin creative director Jean-Maxime Moris dieper ingaat op het hoofdthema: herinneringen. De game speelt zich af omtrent een dame genaamd Nilin, een voormalige jager op herinneringen. Nilin is gevangen genomen en haar geheugen kwijt. Aan de speler de taak om uit te zoeken wat er allemaal gebeurd is en waarom.

Remember Me ligt vanaf 7 juni in de winkels voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Grand Theft Auto V krijgt meer customization

De eerste previews van Grand Theft Auto V steken de kop op en het lijkt alsof we meer kunnen customizen dan in het vorige deel. Ook is de realisme sterk verbeterd, kunnen we meer uitstapjes maken en is het gevechtssysteem onder de loep genomen. Gister kwam de derde trailer uit, bekijk deze hier.

De verbeterde realisme is terug te zien in onder andere het feit dat burgers de politie zullen bellen als ze jou iets illegaals zien doen. Daarnaast kunnen we meer aan beweging doen door bijvoorbeeld te golfen, fietsen of te yoga-en. Verder schijnt dit de grootste game te zijn uit de geschiedenis van de GTA-reeks.

Zoals eerder bekend, gaat het mogelijk worden om met één van de drie protagonisten te spelen. Elke rol zal specifieke vaardigheden krijgen: Michael kan bullet-time activeren, Franklin kan in slow motion rondrijden en Trevor krijgt in rage-modus verhoogde krachten. Het gebruik van deze krachten is afhankelijk van een meter die zichzelf vult. 

Als laatste heeft CVG een 90-minuten durend filmpje waarin ze dieper op de materie ingaan. Grand Theft Auto V komt 17 september uit voor Xbox 360 en PlayStation 3.

Ledenaantal Powned daalt hard

Het ledenaantal van de aspirant-omroep Powned is vorig jaar gedaald tot onder de vijftigduizend leden. Dat heeft de omroep gemeld in het woensdag gepubliceerde jaarverslag van 2012. Hoeveel leden de omroep precies heeft verloren, is niet bekendgemaakt.

Met deze ledendaling raakt Powned onder de kritische grens van vijftigduizend leden. Dit is het aantal leden dat een omroepvereniging nodig heeft om aspirant-omroep te worden. Om definitief te worden toegelaten in het omroepbestel, heeft Powned uiteindelijk 150 duizend leden nodig.

In het jaarverslag is ook de hoogte van het salaris van Dominique Weesie opvallend. Vorig jaar verdiende de directeur en presentator van Powned 226.805 euro inclusief onkostenvergoeding. Dat is ruim 13.500 euro meer dan in 2011. De hoogte van de salarissen van onder anderen Weesie en Matthijs van Nieuwkerk zorgde in januari voor commotie.

Weesie zei toen tegen De Volkskrant dat hij de woede over hoge salarissen in de publieke sector goed begreep. Hij verantwoordde zijn salaris door zijn hoge werkdruk te benadrukken.

Je Powned lidmaatschap opzeggen kan overigens hier, of per brief die je hier gratis kunt aanmaken.

Neushoorns alweer uitgestorven in Mozambique

Meer dan een eeuw geleden werd de populatie neushoorns in Mozambique uitgeroeid door overenthousiaste jagers. Jaren geleden werd de soort opnieuw geïntroduceerd, maar inmiddels is mogelijk alweer de laatste neushoorn in het land geschoten, als gevolg van de grote vraag in Azië naar de hoorns van de dieren. Dat hebben neushoorndeskundige Michael Knight en de opzichter van een Mozambikaans wildpark tegen Associated Press gezegd.

Ook olifanten staan op het punt uit het park te verdwijnen, zegt Antonio Abacar, opzichter van het Great Limpopo Transfrontier Park. Stropers worden volgens hem door parkwachters geholpen bij de jacht op de dieren. Zij krijgen in ruil voor informatie over de verblijfplaats van de dieren een bedrag dat ongeveer overeenkomt met een maandsalaris.

Een van de oorzaken van het verdwijnen van de dikhuiden moet gezocht worden in de milde straffen die betrapte parkwachters wachten. "Hun rechtsstelsel is verre van adequaat en een persoon die schuldig wordt bevonden krijgt alleen een tik op de vingers", zegt Knight, voorzitter van de African Rhino Specialist Group van de natuurorganisatie IUCN.

In Mozambikaanse media verschenen de afgelopen tijd berichten dat de laatste vijftien neushoorns in het Limpopo Park afgelopen maand zijn afgeslacht. Medewerkers van het park weerspreken deze berichten echter en zeggen dat de woorden van Abacar verkeerd zijn opgevat toen hij zei dat hij de afgelopen drie maanden geen neushoorn heeft gezien. Volgens Knight werd in februari geconcludeerd dat er mogelijk nog één witte neushoorn in Mozambique rondliep. Zwarte neushoorns zouden helemaal zijn verdwenen.

Warner Bros aangeklaagd om internetgrappen

Warner Bros en gamestudio 5th Cell zijn aangeklaagd vanwege het gebruik van de internetgrappen Keyboard Cat en Nyan Cat. De katten zijn te zien in de Scribblenauts-puzzelspellen. Charles Schmidt, de eigenaar van de keyboard spelende kat Fatso, en Chris Torres, de tekenaar van Nyan Cat, eisen een schadevergoeding, waarvan de hoogte niet bekend is. Dat blijkt uit donderdag uitgelekte documenten van de rechtbank van Los Angeles.

Het tweetal stelt dat Warner Bros en 5th Cell schuldig zijn aan het breken van het merk- en auteursrecht. Beide bekende internetkatten zijn geregistreerde merken bij het Amerikaans patentbureau. Volgens de aanklacht hebben Schmidt en Torres geen toestemming gegeven of een verzoek ontvangen voor het gebruik van Keyboard Cat en Nyan Cat.

De twee klagers eisen onder meer een deel van de inkomsten uit de Scribblenauts-reeks. Daarnaast moet Warner Bros de gemaakte onkosten voor de rechtszaak vergoeden.

Supermarkten en melkpoederproducenten in overleg

Supermarkten en producenten voeren overleg over het grote tekort aan babymelkpoeder in de Nederlandse schappen door de grote vraag vanuit China. Dat bevestigt een woordvoerder van brancheorganisatie van voedselproducenten FNLI donderdag.

De Nederlandse fabrieken van Nestlé, Nutrilon en Friso hebben de productie van babymelkpoeder de laatste tijd al flink opgeschroefd. Toch lukt het niet om voldoende voeding in de schappen te krijgen.

In veel winkels mag nu maar een beperkt aantal pakken melkpoeder per keer worden gekocht. Hero, maker van Friso, opende eerder al een webshop om Nederlandse ouders van dienst te zijn. Nutricia, het bedrijf achter Nutrilon, plaatste donderdagochtend een paginagrote advertentie in verschillende dagbladen met een excuses voor de lege schappen.

De vraag naar Nederlandse babyproducten uit China is al sinds het melamineschandaal in 2009 hoger. In babyproducten van Chinese makelij was toen de schadelijke en goedkope stof toegevoegd. Als gevolg overleden acht baby's. De afgelopen maanden is de vraag naar het 'betrouwbare' westerse poeder nog meer toegenomen.

Eind vorig maand werd bekend dat Chinese investeerders een eigen fabriek voor babymelkpoeder willen neerzetten in Assen. Het poeder moet vervolgens worden geëxporteerd naar China.

Syrische leger boekt terreinwinst in Homs

Het Syrische regeringsleger heeft een offensief ingezet tegen de opstandelingen in Homs, de derde stad van het land. Stadswijken in handen van de oppositie werden door gevechtsvliegtuigen bestookt en met artillerie beschoten. Dit heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten donderdag gemeld.

Troepen van president Bashar Assad heroverden in ieder geval de wijk Wadi Sayeh, in het centrum. Daar maakten Assads tegenstanders meer dan een jaar de dienst uit. Als Assads eenheden Homs weer onder controle krijgen zou dit een enorme klap zijn voor het verzet tegen zijn regime. Homs is vanaf het begin van de volksopstand in Syrië in maart 2011 strijdtoneel geweest.

De oppositie meldde ook felle gevechten in Aleppo, met name rond het internationale vliegveld. De opstandelingen zouden daar het hoofdkwartier van Assads anti-terreureenheden in handen hebben gekregen.

In en rond de hoofdstad Damascus werd ook gevochten. Het Syrische leger zette daar gevechtsvliegtuigen in. Stadswijken werden met mortiergranaten beschoten. In de zuidelijke stad Daraa werd eveneens strijd geleverd en de Syrische luchtmacht voerde aanvallen uit op de stad Raqqa in het noorden, bij de grens met Turkije.

Een nieuw slagveld werd Banias, een stad aan de kust van de Middellandse Zee. Banias wordt vooral door soennieten bevolkt. De stad ligt op de grens van een door alavieten beheerste regio. De alavieten vormen een religieuze minderheid die Assad steunt.

ProRail moet inkrimpen

ProRail verwacht de komende jaren te moeten schrappen in het aantal banen. Hoeveel medewerkers moeten omzien naar een nieuwe werkgever is nog niet duidelijk, meldt een woordvoerder van de spoorbeheerder donderdag. De bezuinigingen op het spoor door de Nederlandse overheid zijn oorzaak van de ingreep.

Het kabinet wil vanaf 2015 250 miljoen euro bezuinigen op het Infrastructuurfonds. Of en welke spoorprojecten daardoor worden geschrapt wordt dit najaar bekendgemaakt. Ook wil het kabinet dat ProRail goedkoper gaat werken. "Het is onvermijdelijk dat deze bezuinigingen leiden tot een inkrimping van onze organisatie", schrijft ProRail.

ProRail bezweert dat niet wordt bezuinigd op de veiligheid en de betrouwbaarheid van het spoor. De organisatie wijst erop dat komende jaren zeshonderd miljoen euro per jaar aan onderhoud wordt uitgegeven. Ook wordt 1,3 miljard euro per jaar besteed aan grote spoor- en stationsprojecten.

De spoorbeheerder bracht het aantal volledige arbeidsplaatsen vorig jaar al met 225 terug tot 3950. Ook werd het aantal ingehuurde krachten teruggebracht tot ruim 230.

[PL Darts] Voorbeschouwing week 13

Liverpool, de stad van de Beatles, zal het decor zijn voor speelronde dertien van de Premier League of Darts. De acht helden van het dartsbord zullen ook morgenavond weer strijden om een plek in de play-offs. De eerste beslissingen zijn reeds gevallen, maar voor de overige spelers zullen de komende twee weken beslissend zijn.

De belangrijkste wedstrijd van deze week is het duel tussen Phil Taylor en Robert Thornton. Als The Power die partij wint dan lijken de playoff plekken vergeven. Toch zit het niveau dit jaar dichter bij elkaar dan ooit. Koploper Michael van Gerwen heeft ook al vijf wedstrijden niet gewonnen. In de voorgaande jaren van Taylor-dominantie is dat nog nooit gebeurd.

Michael van Gerwen (Ned) vs Andy Hamilton (Eng)
James Wade (Eng) vs Simon Whitlock (Aus)
Robert Thornton (Sch) vs Phil Taylor (Eng)
Raymond van Barneveld (Ned) vs Adrian Lewis (Eng)
James Wade (Eng) vs Andy Hamilton (Eng)

 

Michael van Gerwen – Andy Hamilton
Van Gerwen verloor vorige week een slordige partij van Simon Whitlock, maar staat desondanks nog steeds bovenaan in de competitie. Tegenstander Andy Hamilton heeft nog een theoretische kans op het halen van de play-offs. De Engelsman zal daarvoor wel al zijn resterende wedstrijden ruim moeten winnen en laat The Hammer de laatste weken zijn vorm nou net even kwijt te zijn. Op TV speelden beide heren vijf keer tegen elkaar, waaronder eerder in deze Premier League toen Mighty Mike met 7-2 ruim won. De bookmakers zijn er al wel uit.

Robert Thornton - Phil Taylor
Taylor pakte vorige week in Birmingham vier zeer belangrijke punten en kan zich morgen definitief plaatsen voor de play-offs. Hiervoor moet hij wel winnen van Robert Thonton, en laat dat nou net geen zekerheid zijn. Ook Thornton pakte vier punten en kwam daarmee in verliespunten gelijk met Taylor. De Schot heeft wel een loodzwaar programma in de laatste weken: deze week Taylor en volgende week tegen Van Gerwen en Van Barneveld. In onderlinge duels staat het 6-3 voor Taylor, maar Thornton kan wel zeggen dat hij drie van de laatste vier ontmoetingen winnend heeft afgesloten. In Ally Pally werd het tijdens het WK wel overtuigend 4-0 voor Taylor in de derde ronde. Kan de wereldkampioen zijn niveau van vorige week doortrekken of kan The Thorn een gevoelige steek uitdelen?

Raymond van Barneveld – Adrian Lewis
Van Barneveld is eigenlijk zeker van de play-offs en Lewis is uitgeschakeld. De vraag is of Jackpot zich nog richten op de laatste twee speelweken. Dit seizoen is namelijk gebleken dat een gedreven en een inspiratieloze Lewis een wereld van verschil is. De heren speelden in week negen tegen elkaar, toen bracht Barney zijn Engelse tegenstander een nederlaag toe. Dat was de eerste nederlaag in vijf Premier League weken voor Lewis, maar sinds die partij pakte Lewis geen enkel punt meer. Lewis en Van Barneveld liggen elkaar wel qua spel. Beide heren houden van een lekker tempo en dat komt de wedstrijd meestal ten goede. In onderlinge confrontaties staat het 7-3 voor de Hagenaar.

Deze week is de Premier League te zien op TV via RTL7 op 2 mei vanaf 23.30 uur. Op vrijdag is er een ruime samenvatting van de gespeelde wedstrijden te zien rond de klok van 22.00 uur. Alle wedstrijden van de Premier league zijn elke donderdag live te volgen via de live stream van RTL7darts.nl.

Zonder Messi

Nog vóór het eerste fluitsignaal was het eigenlijk al beslist: Bayern München zou zich gaan plaatsen voor de finale van de Champions League. Een voorsprong van 4 - 0 én geen Messi tegenover je, dat kon niet meer fout gaan. Spanning, zoals we toch nog even zagen bij Real Madrid - Borussia Dortmund een avond eerder, zat er dan ook geen moment in: 0 - 3. Een totaalscore van 0 - 7, ongekend voor het Barcelona van de afgelopen jaren. Dat wekte bij mij medelijden op.

Twente hengelt Gunner Ebecilio defintief binnen

FC Twente heeft zich definitief versterkt met Kyle Ebecilio. De 19-jarige middenvelder is met de nummer vijf van de Eredivisie een contract voor vier jaar overeengekomen, meldt Twente donderdag. Ebecilio speelt nu nog in de jeugdopleiding van Arsenal en zal komende zomer neerstrijken in Enschede. De transfer was in de media al uitgelekt.

Ebecilio had de keuze uit meerdere clubs, maar prevaleerde de belangstelling van Twente. "Het eerste gesprek was met PSV, daarna sprak ik met Twente en Anderlecht. Vorige week heb ik de knoop doorgehakt. Mijn gevoel was bij FC Twente meteen erg goed en ik voelde me op mijn gemak." Volgens Ebecilio speelde het vertrouwen dat interim-coach Alfred Schreuder in hem uitsprak ook een belangrijke rol.

De jeugdinternational wilde graag naar Nederland terugkeren, omdat hij bij Arsenal niet de mogelijkheid kreeg om bij de eerste selectie aan te sluiten. Ebecilio was vanaf zijn zestiende actief in de jeugdopleiding van de Gunners. Tot een debuut kwam het nooit.

Villas-Boas: "Bale blijft sowieso hier"

André Villas-Boas beweert dat Gareth Bale volgend seizoen bij Tottenham Hotspur speelt. Ook als de club zich niet plaatst voor de Champions League.

Vorige week meldden verschillende media nog dat Bale alleen blijft wanneer de Spurs het hoofdtoernooi van de Champions League bereiken. Volgens Villas-Boas klopt dat niet. "De clubleiding heeft me verzekerd dat Gareth blijft, ongeacht de laatste resultaten in de Premier League", sprak de Portugese coach tegen Engelse media.

Tottenham Hotspur is met rivaal Arsenal en Chelsea in gevecht om de derde en vierde plaats. De achterstand op The Gunners is twee punten, maar de Spurs hebben een duel tegoed. "Ik zou erg verbaasd zijn als hij vertrekt. In voetbal kan alles gebeuren en het is moeilijk te voorspellen, maar dit is de zekerheid die ik van de club heb gekregen", aldus Villas-Boas over Bale.

Bale werd donderdag door de Engelse journalisten uitgeroepen tot speler van het jaar. "Hoe meer awards, hoe meer herkenning en media-aandacht een speler krijgt. Maar de club moet de beste spelers bij elkaar houden als het vooruit wil", besloot de manager.

Démare troeft Nederlanders weer af in Duinkerken

Arnaud Démare heeft donderdag opnieuw de Nederlandse sprinters afgetroefd in de Vierdaagse van Duinkerken. De pas 21-jarige Fransman van FdJ verwees in de tweede etappe na 178 kilometers in Douchy-les-Mines Kenny van Hummel (Vacansoleil) en Ramon Sinkeldam (Argos) naar de ereplaatsen.

Woensdag hadden de Nederlanders, weliswaar in omgekeerde volgorde, Démare ook al voorrang moeten verlenen. In de toptien was plaats voor nog twee Nederlanders. Raymond Kreder werd vierde, terwijl Stefan van Dijk zich op de negende plaats terugvond.

Door zijn zege verstevigde Démare zijn leiding in het algemeen klassement. Van Hummel en Sinkeldam volgen op de tweede en derde plaats met beiden tien seconden achterstand. De Vierdaagse van Duinkerken bestaat uit vijf etappes en eindigt zondag. De rit van vrijdag voert het peloton van Oignies naar Liévin over 179 kilometer.

Jackpotwinnaar eindelijk gevonden

Een man uit Groningen is bijna een half jaar lang miljonair geweest zonder het te weten. De Groninger ontdekte pas begin deze week dat hij op 10 december vorig jaar de jackpot van 2,02 miljoen euro had gewonnen in de Staatsloterij.

De Staatsloterij startte begin april een zoektocht naar de winnaar waarbij ook de hulp van Groningse media werd ingeschakeld. "De man besloot na een bericht in de krant toch maar eens tussen zijn papieren te kijken en vond daarbij tot zijn verbazing het winnende lot", zo meldde een woordvoerder van de Staatsloterij donderdag. De zegsman wil niets kwijt over de geluksvogel behalve dan dat hij 'het niet kon bevatten.'

Volgens de Staatsloterij gebeurt het maar heel zelden dat een winnaar van zo’n grote geldprijs zich niet direct meldt. "De meeste winnaars staan hier de volgende dag al op de stoep.” Een winnend lot blijft een jaar geldig. Vorig jaar startte de Staatsloterij in Gorinchem nog een grote zoektocht naar de eigenaar van een lot waar 100.000 euro op was gevallen. De winnaar werd niet op tijd gevonden waardoor het geld in de staatskas terechtkwam.

Vermiste jackpotwinnaar meldt zich
Vermiste jackpotwinnaar meldt zich (Foto: ANP)

The Elder Scrolls Online speelbaar op gamescom

Ontwikkelaar ZeniMax Online heeft bekendgemaakt dat hun mmorpg The Elder Scrolls Online voor het publiek speelbaar zal zijn op de aanstaande gamescom-beurs. Volgens de studio krijgen duizenden bezoekers de kans om het spel te spelen bij de stand van Bethesda.

Gamescom wordt dit jaar gehouden van 22 tot en met 25 augustus. De plaats van handeling is net als de voorgaande jaren de Koelnmesse in Keulen, Duitsland.

Elder Scrolls Online 4

Lijk gevonden in buurt beschoten advocaat Waalre

In de buurt van de woning van de advocaat die in februari is beschoten in Waalre, is donderdag een auto met een stoffelijk overschot erin gevonden. Of het lijk iets te maken heeft met de bedreigde advocaat, is nog onduidelijk, meldt een politiewoordvoerder.

De auto met het lichaam werd door een voorbijganger gevonden op een zandpad bij het Gagelhof en de Vlasrootlaan, waar de bedreigde advocaat woont. De identiteit is nog onbekend, evenals de doodsoorzaak.

Bij de woning van raadsman Marcel Senders werd eerder dit jaar een beveiligingscontainer geplaatst, nadat hij onder vuur was genomen in zijn auto. De advocaat werd niet geraakt. Een paar dagen na de schietpartij werd brand gesticht in het kantoor van Senders.

Senders is zelf verdachte in een onderzoek naar faillissementsfraude en valsheid in geschrifte, meldt Omroep Brabant. Daarvoor zat hij in november een aantal dagen vast.

Burgemeester Hoes dreigt coffeeshops met ingrijpen

Als coffeeshops in Maastricht zondag de deuren ook voor klanten uit het buitenland openen, wordt daartegen opgetreden. Dat heeft burgemeester van Maastricht Onno Hoes donderdag laten weten. Hij reageert op het bericht dat coffeeshops op 5 mei weer klanten uit Duitsland en België binnenlaten.

Hoes dreigt met zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk optreden. Bij een strafrechtelijk optreden gaat justitie met de zaak aan de slag, terwijl Hoes via het bestuursrecht bijvoorbeeld een coffeeshop kan laten sluiten.

De burgemeester liet ook weten hoger beroep in te stellen tegen de uitspraak van de rechtbank naar aanleiding waarvan de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) heeft besloten zondag de deuren toch weer te openen voor buitenlandse klanten. De rechtbank in Maastricht oordeelde vorige week donderdag dat de gemeente coffeeshop Easy Going vorig jaar niet had mogen sluiten toen de eigenaar de regels rond de wietpas niet naleefde. Hoes had het besluit volgens de rechtbank onvoldoende gemotiveerd.

Easy Going stapte vorig jaar naar de rechter omdat de coffeeshop een maand dicht moest van de gemeente. De coffeeshop had zich niet aan de aangescherpte regels gehouden door buitenlanders toe te laten in het pand. De eigenaar weigerde mee te werken omdat hij vindt dat de overheid hem met de maatregel dwingt te discrimineren.

De rechter bepaalde eerder al dat Easy Going zich wel aan de nieuwe regels moet houden. De coffeeshop had echter niet gesloten mogen worden, oordeelde de rechtbank vorige week echter. Hoes had bij zijn besluit moeten aantonen waarom andere maatregelen niet mogelijk waren.

Vorige week liet de burgemeester in een eerste reactie al weten op basis van recent onderzoek de missende motivering alsnog te kunnen leveren. "Voor burgemeester Hoes staat het ingezetenencriterium in Maastricht, mits voldoende gemotiveerd, niet ter discussie", staat donderdag in een verklaring van Hoes.

Powned berispt Rob Stenders om Glazen Huis

Rob Stenders is op de vingers getikt door de leiding van Powned. De dj, die voor de omroep het programma RobRadio presenteert, werkte zonder toestemming mee aan de 3FM-benefietactie het Glazen Huis.

Tot Powneds 'stomme verbazing zat Rob Stenders plotseling in het Glazen Huis', staat in het jaarverslag van de omroep. "Dat terwijl wij hem dat, alvorens hij bij Powned in dienst trad, uitdrukkelijk hebben verboden. Wij hebben namelijk helemaal niets met dit marketingvehikel."

"Het leverde hem een officiële gele kaart op en zoals iedereen weet is twee keer geel rood." Stenders is elke vrijdagmiddag te horen met zijn RobRadio.

Derrick ook van Duitse tv wegens SS-verleden

Derrick verdwijnt ook in Duitsland van de televisie. Nadat onlangs bekend werd dat hoofdrolspeler Horst Tappert jarenlang in de Waffen-SS heeft gediend, haalde in Nederland Omroep MAX de Duitse crimi al van de buis.

Derrick werd in Duitsland van 1974 tot en met 1998 uitgezonden en geproduceerd door omroep ZDF. Die heeft naar aanleiding van Tapperts oorlogsjaren nu besloten om geen herhalingen meer uit te zenden, melden Duitse media donderdag.

Tappert overleed vijf jaar geleden op 85-jarige leeftijd. Hij verzweeg zijn foute verleden zijn leven lang.

Netanyahu wil referendum over vredesakkoord

Een eventueel vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen moet in een nationaal referendum worden goedgekeurd. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu donderdag gezegd. Een referendum over een vredesakkoord is een omstreden stap, die de vredesonderhandelingen kan belemmeren.

De vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen liggen al vier jaar stil. Over een referendum is al eerder gesproken. Deze week kwam de kwestie weer naar boven, nadat twee coalitiepartners van Netanyahu - Naftali Bennet en Yair Lapid - naar verluidt hun steun hadden uitgesproken voor een volksraadpleging in het geval er een akkoord wordt gesloten.

Het Israëlische parlement, de Knesset, nam in 2010 een wet aan waarin staat dat vredesonderhandelingen de steun moeten hebben van tenminste tweederde van de parlementsleden. Als die steun er niet is en in een akkoord sprake is van het afstaan van de Golanhoogten of Oost-Jeruzalem, moet een meerderheid van de kiezers in een referendum voor een vredesakkoord stemmen, voordat het van kracht kan worden. De wet komt uit de koker van hardliners, die niet van zins zijn afstand te doen van deze gebiedsdelen.

Minister van justitie Tzipi Livni heeft al gezegd tegen een referendum te zijn. Ze meent dat het aan de democratisch gekozen leiders van het land is om een beslissing te nemen over het al dan niet afstaan van stukken land. "We zijn in de verkiezingen door het volk gekozen met als doel om namens hen beslissingen te nemen", zei ze op de radio.

Britse belastingparadijzen gaan informatie delen

Een flink deel van de Britse overzeese gebieden delen voortaan informatie over rekeninghouders. Dat moet belastingontwijking via deze veelal als belastingparadijzen bekendstaande eilanden tegengaan. Dat maakte de Britse minister van financiën George Osborn donderdag bekend. De informatie wordt uitgewisseld met de Britten zelf, maar ook met Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje.

Begin vorige maand beloofden de vijf Europese landen rekeninginformatie te gaan delen. Anguilla, Bermuda, de Britse Maagdeneilanden, Montserrat en de Turks- en Caicoseilanden, allen overzeese gebieden van het Verenigd Koninkrijk, doen nu mee aan deze informatie-uitwisseling.

Ook het eiland Man tussen Ierland en Groot-Brittannië doet mee. Eerder al zegden de Kaaimaneilanden dat toe. Het Kanaaleiland Guernsey heeft interesse getoond in de overeenkomst.

Osborn noemt de toezegging een belangrijke stap om de internationale transparantie te verhogen. "Het maakt het stukken moeilijker voor mensen om belastingen te ontwijken door geld overzees te stallen."

Bevrijdingsdag wordt mooi

Bevrijdingsdag belooft in tegenstelling tot Koninginnedag een echte lentedag te worden. Het blijft zondag overal droog met weinig wind en de zon is veelvuldig te zien. De temperatuur ligt tussen de 15 en 18 graden, meldt Weerplaza donderdag.

Volgens een meteoroloog van Weerplaza hebben de organisatoren van festiviteiten geluk. Het weekeinde begint licht wisselvallig met wolkenvelden en lichte regen. De temperatuur is zaterdag met 12 tot 15 graden een stuk koeler dan op Bevrijdingsdag. Tijdens de dodenherdenking om 20.00 uur is het naar verwachting wel overal droog.

Het fraaie weer op Bevrijdingsdag krijgt ook na het weekeinde een vervolg. Warme lucht breidt zich over Europa uit zodat in steeds meer landen temperaturen van 20 graden worden genoteerd. In Nederland wordt het maandag, dinsdag en woensdag zonnig en in het binnenland plaatselijk 20 graden met mogelijke uitschieters tot 25 graden.

Demonstratie herdenking Vorden afgeblazen

Het Comité Vorden Fout houdt zaterdag geen demonstratie rond de herdenking op 4 mei in de Gelderse plaats. Daartoe is besloten nu toch geen afvaardiging van de gemeente Bronckhorst langs het graf met gesneuvelde Duitsers gaat lopen, laat een woordvoerder van het comité donderdag weten.

Aanvankelijk wilde het comité, opgericht door Antifascistische oud-Verzetsstrijders Nederland (AFVN), met zo'n vijftig demonstranten bij de herdenking zijn. "Dat gaan we nu niet doen. De burgemeester heeft ingezien dat het een verkeerde beslissing is." Het comité stuurt nog wel een paar afgevaardigden, om de herdenking bij te wonen en te kijken wat er gebeurt.

De zegsman stelt verder het idee te hebben dat de gemeente de demonstranten heeft gebruikt om het lopen langs de Duitse graven af te gelasten. "Dat moet je om inhoudelijke redenen doen, niet vanwege mogelijke wanordelijkheden. De burgemeester had zich beter moeten laten voorlichten over Wehrmachtsoldaten. De Wehrmacht was een criminele organisatie." De Wehrmacht is de naam voor de Duitse strijdkrachten die tussen 1935 en 1945 dienden onder Adolf Hitler.

De gemeente maakte donderdag bekend dat op 4 mei toch geen afvaardiging van de gemeente Bronckhorst langs het graf van gesneuvelde Duitsers in Vorden loopt. De gemeente heeft dat besluit genomen na overleg met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, dat had aangegeven te vrezen dat de commotie rondom de herdenking in Vorden de nationale herdenking zou overschaduwen. De gemeente Bronckhorst zei zich hierin te herkennen.

Kindersterfte ongekend hoog in Somalië

Zuidelijk Somalië was in 2011 als gevolg van het tegenhouden van voedselhulp en internationale hulpverleners door extremistische opstandelingen de gevaarlijkste plek in de wereld om kind te zijn. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport van de onderzoeksorganisatie FEWS NET.

De onderzoekers schatten dat in 2011 in Somalië 133 duizend kinderen onder de 5 jaar oud zijn overleden, op een bevolking van 9,3 miljoen zielen. In sommige gebieden liep het kindersterftecijfer op tot bijna twintig procent. Ter vergelijking, in de geïndustrialiseerde wereld, waar zo'n 990 miljoen mensen wonen, overleden in datzelfde jaar in totaal zo'n 65 duizend kinderen onder de 5.

Vrees voor veel doden na ongeluk goudmijn Sudan

Bijna honderd mensen zijn bedolven toen een goudmijn in de Sudanese regio Darfur instortte. Dat heeft de lokale radiozender Dabanga donderdag gemeld. De autoriteiten houden volgens de zender rekening met veel doden.

De autoriteiten vermoeden dat op het moment van de instorting, maandag, 96 mensen in de mijn waren. Dit is echter een schatting, omdat er geen betrouwbaar overzicht is van de mijnwerkers die in de mijn aan het werk waren. Het zou reddingswerkers vooralsnog niet gelukt zijn om de slachtoffers te bereiken.

Hamas arresteert hardliners in Gaza

De regering van Hamas in de Gazastrook heeft zes radicale opstandelingen laten oppakken. Zij zouden wapens hebben gestolen en plannen hebben gemaakt om aanslagen te plegen. Dat liet het ministerie van binnenlandse zaken donderdag weten.

Vier van de zes mannen worden vervolgd voor het stelen van raketten van Palestijnse opstandelingen, de twee anderen voor het beramen van aanslagen in Gaza.

Volgens het ministerie gaat het om 'extremisten die zich salafisten noemen'. Verscheidene schimmige salafistische groeperingen keren zich tegen de heerschappij van Hamas in Gaza. Ze beschouwen de partij als te gematigd.

Mogelijk spullen vermist schip gevonden

De Noorse kustwacht heeft spullen gevonden die mogelijk afkomstig zijn van het vermiste Nederlandse schip Warnow. Het gaat onder meer om riemen en touw, schrijven Noorse media donderdag.

De boot, met daarop drie Nederlanders, vertrok 15 april van Schotland richting Noorwegen en had daar 22 april moeten aankomen. Sinds 17 april is niets meer van het drietal vernomen.

De spullen werden gevonden in de buurt van de Noorse plaats Bergen, waar de spullen vrij recent zouden zijn aangespoeld. De Noorse reddingsdiensten houden nog wel een slag om de arm, omdat de spullen ook van een ander schip afkomstig kunnen zijn.

Vrienden van de opvarenden schreven eerder donderdag op Facebook nog niets van de Noorse hulpdiensten te hebben vernomen over de Warnow.

Gemeenteraad praat op 30 mei over arrestaties

De Amsterdamse gemeenteraad praat op 30 mei met burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) over de omstreden arrestaties van twee republikeinen tijdens de troonswisseling. Dat heeft SP-fractieleider Laurens Ivens donderdag gezegd op Radio 1.

Van der Laan kondigde woensdagavond in het tv-programma Pauw & Witteman aan dat hij een feitenrelaas laat opstellen over de gang van zaken. Hij beloofde een 'loepzuiver' rapport.

Ivens vindt een aftreden van Van der Laan niet aan de orde. "Op 30 mei zullen we zijn verhaal horen en kunnen we ook de balans opmaken. En aftreden zeggen voordat we überhaupt weten wat er gebeurd is, lijkt me waanzin." Bovendien heeft hij het de rest van de dag goed gedaan, aldus de SP'er.

De campagneleider van het Nieuw Republikeins Genootschap Hans Maessen en de republikeinse activiste Joanna werden dinsdag gearresteerd vlak voordat koning Willem-Alexander op het balkon van het paleis op de Dam verscheen. Het tweetal werd later vrijgelaten met excuses van de politie. Er was sprake van een persoonsverwisseling, was later de uitleg van de politie.

Garmin neemt Dekker mee naar Giro

Garmin-Sharp neemt Thomas Dekker mee naar de Giro d'Italia. De Nederlandse renner staat titelverdediger Ryder Hesjedal bij in Italië. Dat laat Garmin donderdag weten.

"Het zal een echte eer zijn om zaterdag rugnummer één op te doen", zegt Hesjedal. "Mijn seizoen is opgezet rond de Giro met het doel mijn titel te verdedigen." Naast Dekker krijgt de Canadees hulp van Christian Vande Velde, Tom Danielson, Peter Stetina, Nathan Haas, Ramunas Navardauskas, David Millar en Robbie Hunter.

Geblesseerde Götze mikt op Champions Leaguefinale

De clubdokter van Borussia Dortmund denkt dat de geblesseerde Mario Götze in de Champions Leaguefinale van 25 mei zijn rentree kan maken. De club meldt donderdag dat de wedstrijd in het Wembley Stadium een realistisch doel is voor de 20-jarige Duitser.

Götze raakte in het tweede halvefinaleduel tegen Real Madrid geblesseerd aan zijn hamstring. Zonder de spelmaker ging Dortmund met 2-0 ten onder, maar na een 4-1 thuisoverwinning bleek dat toch genoeg om de finale te bereiken.

Voor het eerst in de geschiedenis treffen twee Duitse ploegen elkaar in de Champions Leaguefinale. Voor Götze is het treffen met Bayern München extra beladen. De aanvallende middenvelder vertrekt komende zomer voor 37 miljoen euro naar de nieuwbakken landskampioen.

Ellen Page vindt acteren voor games pittig

Het acteren voor de actiegame Beyond: Two Souls is de 25-jarige Canadese actrice Ellen Page zwaar gevallen. "Het is geen lineair verhaal en ik moest verschillende scenemogelijkheden uitspelen met uiteenlopende emoties, dat was zeker heel uitdagend", zei Page tegen Novum Nieuws. De Canadese, die naam maakte met de komedie Juno, moest voor elke scène dertig pagina's tekst inspreken.

Beyond: Two Souls is in de maak voor Playstation 3. Omdat het een game betreft, was Page veel bezig met bewegingsregistratie. Ze vond het pittig om te werken in een lege studio vol camera's en sensoren, maar wist uiteindelijk haar draai te vinden. "Je kunt vallen en bewegen wat je wilt. Je heb heel veel vrijheid", vertelde ze. "Het is fascinerend om nu het resultaat te zien".

De game draait om Jodie Holmes, gespeeld door Ellen Page. Het verhaal begint wanneer Holmes acht jaar oud is en haar leven met de onzichtbare entiteit Aiden onder de loep wordt genomen door onderzoekers. Gedurende het spel maken gamers verschillende beslissingen die vijftien jaar van het leven van Holmes beïnvloeden.

Beyond: Two Souls ligt in oktober in de winkel.

Red Bull dumpt leverancier Magneti Marelli

Volgens Italiaracing heeft Red Bull Racing het bedrijf Magneti Marelli de deur gewezen. De Italiaanse firma leverde alternators aan de Oostenrijkse renstal, maar afgelopen seizoen gaven deze meermalen problemen. Dit kostte het team bijna het kampioenschap.

Red Bull-baas Dietrich Mateschitz was afgelopen september al helemaal klaar met Magneti Marelli en wilde dat Renault het bedrijf de deur wees. De Italianen leveren echter nog gewoon alternators aan Lotus dat ook Renault-krachtbronnen gebruikt. Red Bull Racing is naar verluidt overgestapt naar Tag als nieuwe leverancier.

Mei is rukmaand

Groot feest in Philadelphia! In die Amerikaanse stad is gisteren de aftrap aftrek gegeven voor de Nationale Masturbatiemaand. Tot en met maandag de 27ste wordt het toegejuicht om zo vaak mogelijk de hand aan jezelf te slaan.

Tijdens de eerste officiële Masturbate-a-Thon is het de bedoeling te rukken tot je het niet meer trekt. En dit allemaal voor het goede doel. De opbrengst gaat namelijk naar lokale sekseducatiegroepjes.

Sponsoren kunnen zich aanmelden via Crowdrise.com. Hier kunnen ze rukkers per uur betalen dat zij hun paarsgepunte lans door hun knuisten laten gaan. Tijdens de masturbatiemarathon hoopt de initiatiefnemer dat het stigma rond seks wordt verminderd en het belang tot het hebben van plezier wordt benadrukt.

Herdenken op vluchtstrook niet veilig

Weggebruikers die zaterdag stil willen staan bij de dodenherdenking wordt geadviseerd op tijd een parkeerplaats te zoeken. Het is volgens Rijkswaterstaat niet veilig om op de vluchtstrook te stoppen.

Automobilisten worden vrijdag en zaterdag de hele dag via elektronische borden boven de weg gewaarschuwd. Op de borden staat de tekst 'veilig herdenken? Zoek een parkeerplaats, niet op de vluchtstrook'. Tot 2008 werd de waarschuwing alleen een halfuur voor de herdenking getoond. De tekst verdwijnt overigens tijdelijk als er vertraging op de weg is. Dan wordt actuele reisinformatie getoond.

Ook het openbaar vervoer staat zaterdag stil bij de herdenking. Alle treinen en bussen van Arriva staan om 20.00 uur, wanneer twee minuten stilte in acht wordt genomen, stil. Dat meldt het vervoersbedrijf donderdag. Eerder werd al bekend dat alle treinen van de NS stoppen op het moment van de herdenking.

Golfer Derksen aan de leiding in China

Golfer Robert-Jan Derksen gaat op de China Open na de eerste ronde aan de leiding in het klassement. De 39-jarige Nederlander kwam in Tianjin tot 66 slagen, zes onder par. Hij heeft twee slagen voorsprong op Brett Rumford, Raphael Jacquelin en Kiradeck Aphibarnrat.

"Het is pas de eerste dag, ik weet het, maar ik heb al een tijd niet meer de leiding gehad tijdens een toernooi", zegt Derksen. "Hopelijk wordt het een goede week."

De 12-jarige Wocheng Ye schreef geschiedenis door de jongste spelers ooit te worden op de European Tour. Hij had tijdens de eerste ronde 79 slagen nodig.

Toch antifascisten bij herdenking Vorden

Een kleine delegatie van de antifascistische organisatie AFVN is aanwezig op 4 mei bij de dodenherdenking in het Gelderse Vorden (gemeente Bronckhorst). Hoewel het doel van hun protest, aandacht voor Duitse graven, uit het programma is geschrapt, kan volgens een woordvoerder niet iedereen meer worden teruggefloten.

"We willen in Vorden een kleine groep Duitse vrienden ontmoeten", zei de woordvoerder donderdagmiddag. Eerder liet hij weten pas na overleg met de gemeente Bronckhorst te besluiten of de AFVN bij de herdenking aanwezig is. Dat overleg is nog niet geweest. Volgens de woordvoerder is het niet de bedoeling met teksten of pamfletten aandacht te vragen voor standpunten van de AFVN.

Toch antifascisten bij herdenking Vorden
Toch antifascisten bij herdenking Vorden (Foto: ANP)

Presentator bekent ongewenste intimiteiten

De voormalige BBC-presentator Stuart Hall heeft veertien gevallen van ongewenste intimiteiten bekend. Hij pleegde deze misdrijven in de periode 1967-1986. Zijn slachtoffers waren destijds tussen de 9 en 16 jaar oud. De nu 83-jarige Hall deed zijn bekentenis medio april in de rechtbank. Dit nieuws mocht pas donderdag wereldkundig worden gemaakt.

De bekende sportverslaggever en spelshowpresentator werd in 2011 door koningin Elizabeth II onderscheiden voor zijn werk en voor zijn liefdadigheid. Hij werd in januari van dit jaar gearresteerd. De BBC heeft laten weten geen gebruik meer van zijn diensten te zullen maken.

Op 17 juni wordt de strafmaat bepaald.

Geplaagde Lohan in bescherming genomen door vader

Lindsay Lohan is er zelf niet schuldig aan dat ze mogelijk weer achter de tralies verdwijnt. Dat zegt Michael Lohan, vader van de 26-jarige actrice die door een rechter is opgedragen zich donderdag te melden bij een afkickkliniek. Ze lijkt die deadline echter te missen.

Lindsay vertrok woensdag naar Los Angeles, om te beginnen aan haar verblijf in de kliniek Morningside Recovery. Die instelling is echter niet goedgekeurd door justitie. De advocaat van de actrice, Mark Heller, meldt zich donderdag in de rechtbank om de kwestie te bespreken.

"Het is niet haar schuld. Het arme kind was een hoopje ellende voor ze vertrok", zegt vader Michael tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN. "Lindsay had er geen idee van dat Morningside niet is goedgekeurd." Hij is nooit enthousiast geweest over haar advocaat Heller.

De actrice accepteerde in maart het voorstel van justitie om negentig dagen door te brengen in een afkickkliniek. Ze was in de problemen beland door tegen de politie te liegen over een aanrijding. Lindsay had toen ook nog te maken met voorwaarden uit haar proeftijd.

Ontuchtige clown zes maanden de cel in

Een 64-jarige man uit Zeist is donderdag veroordeeld tot een halfjaar cel voor het plegen van ontucht met een 13-jarige jongen. De man trad samen met de vader van het slachtoffer op als clownsduo en was een goede huisvriend. Hij mag van de rechtbank in Utrecht ook tien jaar lang geen clownactiviteiten verrichten of ander vrijwilligerswerk doen waarbij kinderen betrokken zijn.

De ouders van het slachtoffer dachten dat hun zoon een veilig tweede huis had bij de man en dat de huisvriend een goede oppas was, aldus de rechtbank. De man heeft het slachtoffer onder meer meegenomen op een reis naar Tsjechië. De rechtbank neemt het de man bijzonder kwalijk dat hij die trip met het kind heeft ondernomen, terwijl hij het slachtoffer toen al minimaal een keer seksueel had misbruikt.

De opgelegde straf van veertien maanden cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk, is lager dan het Openbaar Ministerie had geëist. De rechtbank denkt dat het ontucht over een minder lange periode plaatsvond.

Ook is de man volgens deskundigen licht verminderd toerekeningsvatbaar. De Zeistenaar moet zich na het uitzitten van zijn straf laten behandelen in een psychiatrische instelling en mag ook in de proeftijd van tien jaar geen contact hebben met de familie van het slachtoffer.

Boete bloemplukkleuters niet ingetrokken

De Haagse opa en oma die woensdag een boete kregen omdat hun kleinkinderen narcissen plukten, moeten de opgelegde 130 euro gewoon betalen. Dat stelt de gemeente in een reactie op de kritiek die ontstond na een bericht hierover in het AD. Volgens de gemeente plukten de kinderen niet zomaar een paar bloemen, maar waren het er in totaal 47.

Wethouder van stadsbeheer Boudewijn Revis zegt in een verklaring dat de stad veel geld pompt in het onderhouden van de stad. "Daar hoort ook bij dat we streng handhaven, als mensen troep op straat gooien, hondenpoep niet opruimen of schade aanrichten in het groen", licht hij toe.

De gemeente verwacht van grootouders dat zie hun kleinkinderen opvoeden. "Het is natuurlijk een sympathiek idee om een bloemetje voor je moeder mee te nemen", aldus Revis. "Maar juist omdat die bloemen van iedereen zijn, willen we er ook allemaal van kunnen blijven genieten als we door de stad wandelen en dat lukt niet als ze bij een Haagse moeder in een vaas staan."

Volgens de gemeente waren de opa en oma er niet van op de hoogte dat het plukken van bloemen verboden is. Gelet op het aantal bloemen dat is geplukt, werd besloten een boete uit te schrijven. Voor het betreden en beschadigen van plantsoenen is dat 130 euro.

Onder meer de PVV in Den Haag had eerder op de dag nog verontwaardigd gereageerd op het verhaal. Raadslid Machiel de Graaf wilde dat burgemeester Jozias van Aartsen zijn excuses en een bos bloemen zou aanbieden.

Infinite Crisis closed bèta begint volgende week

Warner Bros heeft vandaag onthuld dat de gesloten beta van DC's Infinite Crisis op 8 mei van start zal gaan. Heb jij belangstelling en wil je wel meedoen aan de bèta? Schrijf je dan in via infinitecrisis.com.

Infinite Crisis is een MOBA (multiplayer online battle arena) die volledig gratis te spelen is. Middels microtransacties kun je extra items aanschaffen. De game zal bekende personages uit het DC-universum bevatten, waaronder de Joker, Green Lantern, Flash, Catwoman en Batman.

infinite crisis

April voor Irak dodelijkste maand sinds juni 2008

April was voor Irak de dodelijkste maand sinds juni 2008. In totaal zijn in april 712 Irakezen het slachtoffer van geweld geworden. Onder de doden zijn 117 leden van het Iraakse veiligheidsapparaat. Dit heeft de VN-missie in Irak donderdag gezegd.

De cijfers van de VN onderstrepen nog eens dat de veiligheidssituatie in Irak rap slechter wordt. Vooral in de hoofdstad Bagdad vallen steeds meer doden.

Irak kende in de jaren 2006 en 2007 de gewelddadigste tijd. Toen verkeerde het land op de rand van een regelrechte burgeroorlog.

Klijnsma staat achter regeerakkoord

Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) staat nog steeds achter het regeerakkoord. Dat laat zij donderdag weten in reactie op de berichtgeving over haar uitspraken over de strafbaarstelling van illegaliteit.

Klijnsma heeft met haar uitspraken 'slechts willen aangeven dat het vanwege de discussie over de strafbaarstelling van illegaliteit binnen de PvdA goed is dat er een extra ledenraad over dit onderwerp is uitgeschreven', laat een woordvoerder weten.

Tijdens een 1 meibijeenkomst zei de bewindsvrouw woensdag dat de strafbaarstelling een fundamentele kwestie is die je niet zomaar even kunt 'wegpoetsen'. De bewindsvrouw pleitte voor 'ruimte' om te kunnen verzinnen 'hoe dan wel', registreerde de microfoon van RTV Noord. "Het is van tweeën een: of je laat je congres vallen, of je laat je kabinet vallen. Daar moet gewoon over worden doorgedacht."

De PvdA-leden spraken zich dit weekeinde in overgrote meerderheid uit tegen de passage uit het regeerakkoord. Partijleider Diederik Samsom liet evenwel weten dat hij niet wil tornen aan de afspraken die zijn gemaakt met coalitiepartner VVD, die zijn vastgelegd in het regeerakkoord. Wel kondigde hij deze week een extra ledenraad aan over de kwestie.

Turken beschoten door Syriërs

Syrische burgers hebben het vuur geopend op Turkse grenswachten bij de stad Akcakala. Dat heeft de burgemeester van Akcakala, Adulhakim Ayhan, donderdag bekendgemaakt. Aan Turkse kant vielen zeven gewonden: drie politiemensen, twee soldaten en twee burgers.

Volgens de burgemeester begonnen de Syriërs te schieten nadat hun de toegang tot Turkije was geweigerd omdat ze smokkelwaar bij zich hadden. Bij het vuurgevecht ontstond brand in een aantal wachthuisjes. De Turken hebben inmiddels extra veiligheidstroepen naar Akcakala gestuurd om de grensbewaking te verstevigen.

Tien weken cel voor zakkenrollen tijdens Wilhelmus

Vier Roemenen die tijdens de troonswisseling op de Dam een poging tot zakkenrollen deden, hebben donderdag tijdens een supersnelrechtzitting celstraffen tot tien weken opgelegd gekregen. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Amsterdam.

Het viertal, uitgedost in oranje, wilde tijdens het zingen van het volkslied toeslaan. Een van hen werd betrapt met zijn hand in een tas. De vier wisten niets buit te maken.

Twee van hen werden veroordeeld tot zes weken cel. De twee anderen kregen tien weken opgelegd omdat zij al eens waren veroordeeld wegens diefstal, licht een zegsvrouw van justitie toe. Ze moeten de straf direct uitzitten.

Woensdag werd al een 25-jarige Roemeense in een supersnelrechtzitting veroordeeld voor zakkenrollen op 30 april. Zij kreeg vijf weken cel, waarvan drie voorwaardelijk.

Eerder werden al zo'n vijftig zaken tegen mensen die op Koninginnedag waren opgepakt versneld afgedaan. Het ging voornamelijk om aanhoudingen voor ordeverstoring, vernieling of drugsbezit. De meesten kregen een boete.

Meisjes dood door vergiftigde yoghurt

Twee meisjes in China zijn overleden na het eten van vergiftigde yoghurt. De yoghurt was bij de kleuterschool van de kinderen achtergelaten in opdracht van het hoofd van een rivaliserende school, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua donderdag.

Het schoolhoofd bekende dat zij rattengif door de yoghurt had geroerd en het spul door een man bij de kleuterschool had laten neerzetten. Het voorval vond plaats in de gemeente Pingshan, in de provincie Hebei.

De grootmoeder van de slachtoffertjes trof de yoghurt aan en nam deze mee naar huis als lekkernij voor haar kleinkinderen. Na het eten van de zuivel kregen de meisjes hevige stuiptrekkingen om vervolgens te overlijden.

De politie heeft het schoolhoofd en de man die de yoghurt achterliet aangehouden.

Ubisoft rechtvaardigt jaarlijkse Assassin's Creed

De creative director van Assassin’s Creed 4: Black Flag, Jean Geusdon, heeft gezegd dat de Assassin's Creed-serie nog steeds relevant is en dat het daarom jaarlijks uit kan komen. Maar, zo zegt Geusdon, de serie heeft nog een lange weg te gaan.

"I think we have proven that this franchise is relevant, and that it has a long way to go. Our job as developers of this new opus is to surprise players and bringing fresh, different ideas, while at the same time ensuring that what makes AC such a stand-out franchise remains intact.

With the scale and scope of the world we are building, the completely new setting, the new gameplay mechanics, and our new characters (both our hero and his supporting cast), we are definitely on track to get the job done and avoid fatigue altogether."

Op de vraag of andere sandbox-spellen, zoals GTA V en Ubisofts eigen Watch_Dogs, een gevaar zouden vormen, antwoordt Geusdon het volgende: "We are actually really excited to play those games – both of their universes offer something fresh and different! But when it comes to what we’re doing, we believe our promise and setting are very different from both of those games."

Oudste kampoverlevende Oostenrijk overleden

De oudste Oostenrijkse overlevende van de nazi-concentratiekampen, Leopold Engleitner, is op 21 april op 107-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het documentatiecentrum van het Oostenrijkse verzet donderdag bekendgemaakt.

Engleitner werd door de nazi's vervolgd, omdat hij Jehova's getuige was. Hij kwam in 1907 in Strobl am Wolfgangsee ter wereld en groeide op in Salzkammergut. Tijdens de Eerste Wereldoorlog keerde hij de kerk zijn rug toe en werd hij een volger van Jehova.

Na de machtsovername door de nazi's weigerde de boerenknecht Engleitner de Hitlergroet te brengen en zijn geloof af te zweren. Hij werd opgepakt en afgevoerd naar Buchenwald. Later zat hij ook in de kampen Niederhagen en Ravensbruck.

Na de oorlog verschenen een biografie en een documentaire over het leven van Engleitner. Hij werd onderscheiden en hield tot op late leeftijd lezingen om de herinnering aan de oorlog levend te houden.

Britse koningin haat knoflook

De Britse koningin Elizabeth eet graag cornflakes bij haar ontbijt, in het bijzonder Special K. Van knoflook, scherpe uien en paprika in haar maaltijden is de vorstin minder gediend, doet een oud-kok van de Britse koninklijke familie uit de doeken in The Telegraph.

Bij haar ontbijt nuttigt Elizabeth II fruit uit haar eigen kassen en macadamianoten, die ze in een een Tupperware-doos bewaart. Darren McGrady, die jarenlang voor de Britse koninklijke familie kookte, vertelt The Telegraph dat de lunch stipt om 13.00 uur geserveerd moet worden. De Britse krant voelde McGrady aan de tand naar aanleiding van een vacature, de koningin zoekt een nieuwe souschef.

Volgens McGrady moet de nieuwe kok er rekening mee houden dat hij niet alleen voor honderden werknemers, koningen en presidenten kookt. "Je kookt ook voor een familie, voor twee ouderen met specifieke voorkeuren."

Zo vertelt McGrady dat koningin Elizabeth geen aardappels eet als ze in haar eentje luncht. Als Elizabeths zoon prins Andrew langskomt voor de thee, zijn mango's een must. "Hij telde ze elke dag, hij was er dol op", zegt de kok, die tot 1993 voor Elizabeth werkte en prinses Diana tot haar dood in 1997 diende.

McGrady herinnert zich de prinsen William en Harry als 'twee jongens die dol waren op burgers en pizza'. "Ik vraag me vaak af hoeveel William is veranderd. Ik heb hem op zien groeien, ik heb fruit voor hem gepureerd toen hij een baby was. Nu krijgen hij en Kate een kind. Ik zou het geweldig vinden om in die keuken te staan en met de nanny eten voor de baby te maken."

Extreemrechtse politicus slaat meisje (12)

De burgemeester van Athene, Giorgos Kaminis, is donderdag belaagd door een parlementariër van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad. De politicus wilde Kaminis een klap uitdelen, maar miste zijn doelwit en trof in plaats daarvan een 12-jarig meisje, meldden Griekse media. Beveiligers voerden de man, die bovendien geprobeerd zou hebben een pistool te trekken, daarop af.

De aanval hield mogelijk verband met een hulpactie van Gouden Dageraad. De partij wilde op een centraal plein in de Griekse hoofdstad voedsel uitdelen. De extremisten wilden alleen aan Grieken voedsel verstrekken. Buitenlanders hoefden niet op de voedselhulp te rekenen. De politie maakte met behulp van pepperspray een einde aan de hulpactie, waarop de partijleden hun actie vanuit hun partijkantoor voortzetten.

Later op de dag bracht Kaminis een bezoek aan een voedseldistributiecentrum van de gemeente, waar de parlementariër Giorgos Germenis de confrontatie met hem zocht. Germenis wilde de burgervader een oorvijg uitdelen, maar trof een 12-jarige meisje op het voorhoofd. Zij hield daar een blauwe plek aan over. Volgens Kaminis was de man gewapend en probeerde hij een pistool te trekken.

AEX licht omhoog na renteverlaging ECB

De Amsterdamse beurs staat enkele minuten na het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op een winst van 0,67 procent. Vlak voor de renteverlaging was de winst nog 0,43 procent. Op de markt werd al rekening gehouden met een renteverlaging door de ECB, waardoor de AEX al enkele dagen steeg.

De ECB besloot donderdagmiddag de rente te verlagen van 0,75 procent tot een half procent. Dat is het laagste punt ooit in de geschiedenis van de muntunie.

Lonen omhoog in cao-onderhandelingen april

De loonstijging in cao's die in april werden afgesloten was gemiddeld 1,64 procent. Het gemiddelde over de eerste drie maanden was ruim 1,3 procent. Dat blijkt donderdag uit cijfers van AWVN. Volgens de werkgeversorganisatie ligt het percentage hoger, omdat in april meer industrie-cao's zijn afgesloten.

In de industrie worden momenteel aanmerkelijke hogere loonafspraken gemaakt dan in de dienstensector. Van de 29 cao's waarin de afgelopen vier maanden een loonstijging van twee procent is opgenomen, waren er 23 voor de industrie.

De industrie is gericht op de exportmarkt, die al weer aantrekt, verklaart de AWVN de opwaartse trend. De dienstensector daarentegen richt zich voornamelijk op de binnenlandse markt, die te maken heeft met bezuinigingen.

Tot nu toe zijn dit jaar 96 cao's afgesloten, blijkt verder uit de cijfers. Bij het merendeel ligt de afgesproken loonstijging tussen de anderhalf en twee procent. De AWVN verwacht dat de loonafspraken van de komende maanden tussen de 0,75 en 1,5 procent liggen. Dat is onvoldoende om te compenseren voor de inflatie, die over 2013 naar verwachting 2,9 procent bedraagt.

Deco ontkent: "Ik ben onschuldig"

Deco werd deze week betrapt op doping, maar de Portugees ontkent dat hij verboden middelen heeft gebruikt. De oud-speler van onder meer FC Barcelona, tegenwoordig onder contract bij Fluminense, testte positief na de wedstrijd tegen Boavista op 30 maart. Er werden sporen ontdekt van een verboden middel dat vaak gebruikt wordt om andere vormen van doping te maskeren.

"Ik heb met mijn advocaat gesproken en ik wacht nu de contra-expertise af", luidt de reactie van Deco tegenover Lancenet. "Ik heb altijd vitaminen gebruikt, nooit iets wat verboden is. In achttien jaar, waarvan vijftien in Europa, heb ik nooit problemen gehad."

"Pas na de contra-expertise vertel ik mijn mening en ik ga er alles aan doen om de feiten boven water te krijgen." Deco (35) maakte in Europa furore bij FC Porto, FC Barcelona en Chelsea. Met de eerste twee clubs won hij onder meer de Champions League. De 75-voudig international keerde in 2010 terug naar Brazilië, waar hij geboren is.

Verdachte gezinsmoord Reek langer vast

De 41-jarige man uit het Brabantse Reek die verdacht wordt van het doodsteken van zijn vrouw en een poging daartoe bij zijn 12-jarige zoon blijft voorlopig vastzitten. De rechter-commissaris heeft zijn voorarrest donderdag met twee weken verlengd, laat een woordvoerder van de rechtbank weten.

De man stak zondag in zijn woning het 42-jarige slachtoffer neer. Zijn zoon raakte zwaargewond en ligt nog altijd in een ziekenhuis. De 10-jarige dochter bleef ongedeerd. Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd.

Van der Gun ook volgend seizoen bij Utrecht

Cedric van der Gun speelt ook komend seizoen bij FC Utrecht. De aanvaller heeft zijn contract tot medio 2014 verlengd, meldt de club donderdag.

De 33-jarige Van der Gun is een van oudste spelers in de Utrechtse selectie. "Wij hebben een bijzonder jonge spelersgroep, die ervaren jongens als Cedric om zich heen nodig heeft", zegt hoofd spelerszaken Edwin de Kruijff. "Zijn voetballende inbreng in combinatie met de mentorrol die hij kan vervullen, maakt hem voor ons een belangrijke speler."

Van der Gun gold lang als belofte uit de Ajax-opleiding, maar in Amsterdam kwam hij nooit tot wasdom. Na avonturen bij Willem II, ADO Den Haag, Borussia Dortmund en Swansea City streek hij in 2011 voor een tweede periode neer in Utrecht. Van 2006 tot en met 2009 was hij al actief in de domstad.

Game & Wario op 28 juni verkrijgbaar

Wario en zijn prettig gestoorde vrienden zijn terug in Game & Wario, een gloednieuwe, kleurrijke verzameling maffe spellen, exclusief voor Wii U. Het spel is verkrijgbaar vanaf 28 juni en benut de samenwerking tussen de Wii U GamePad en het tv-scherm voor spannende manieren van spelen.

Wario houdt zich al sinds de WarioWare-serie bezig met het ontwikkelen van software – en hij zoekt altijd naar unieke manieren om spellen te ervaren op de nieuwste systemen. In Game & Wario heeft hij zich gestort op een bepaald nieuw thuissysteem met een touchscreen in het midden van de controller… Dit resulteert in een reeks prettig gestoorde spellen die allemaal kunnen worden gespeeld door gebruik te maken van de Wii U GamePad en de tv, of je dat nu in je eentje doet of met vrienden en familie.

In de stand voor een enkele speler zijn er twaalf spellen die je GamePad in verschillende voorwerpen veranderen voor gevarieerde uitdagingen: gebruik hem als een camera, een boog die pijlen op tv-doelen vuurt, of als een manier om een skiër naar de disco te sturen – en nog veel meer.

Pers geeft voorkeur aan Bale boven Van Persie

Journalisten hebben Gareth Bale tot Voetballer van het Jaar verkozen in Engeland. De 23-jarige Welshman van Tottenham Hotspur troeft Robin van Persie daarmee voor de tweede keer in korte tijd af. Zijn collega's verkozen Bale vorige week al tot beste voetballer.

De Nederlander van Manchester United werd tweede met 43 procent van de stemmen, tien procentpunt minder dan Bale. Juan Mata van Chelsea werd derde. Vorig jaar won Van Persie de prijs nog als Arsenal-spits.

Bale, die door zijn collega's ook tot beste jonge speler werd verkozen, kwam dit seizoen tot dusver tot 24 goals. Met Tottenham strijdt hij in de Premier League om het behalen van de Champions League. In de Europa League werd de equipe in de kwartfinale uitgeschakeld.

Brussel vordert miljoenen landbouwsubsidie terug

De Europese Commissie vordert 230 miljoen euro terug aan onterecht toegekende landbouwsubsidies. De grootste bedragen worden gevorderd in Griekenland, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Nederland behoort niet tot de veertien landen die een bedrag moeten terugbetalen.

Het geld wordt teruggevorderd omdat de Europese regels niet zijn nageleefd of omdat lidstaten de uitgave van subsidies niet goed controleren. Zo moet Griekenland 107,6 miljoen euro terugstorten, onder meer omdat het de vereiste opbrengsten voor krenten en rozijnen ten onrechte had verlaagd.

Polen moet 79,9 miljoen euro naar Brussel terug overmaken, het VK 10,3 miljoen euro. Overige bedragen worden gevorderd van België, Duitsland, Ierland, Spanje, Litouwen, Tsjechië, Hongerije, Malta, Portugal, Slovenië en Slowakije.

Eerder dit jaar werd al 414 miljoen euro teruggevorderd van 22 lidstaten. Nederland kreeg toen een vordering van bijna zeven ton.

Vorden schrapt herdenking Duitsers

Op 4 mei loopt in het Gelderse Vorden toch geen afvaardiging van de gemeente Bronckhorst langs de graven van gesneuvelde Duitsers. Dat heeft de gemeente Bronckhorst donderdag bekendgemaakt. De gemeente heeft dat besluit genomen na overleg met het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Dat gaf aan te vrezen dat de commotie rondom de herdenking in Vorden de nationale herdenking zou overschaduwen. De gemeente Bronckhorst zegt zich hierin te herkennen.

Daarnaast was een demonstratie aangekondigd van Comité Vorden Fout, opgericht door Antifascistische oud-Verzetsstrijders Nederland (AFVN), waardoor naar verwachting zo'n vijftig demonstranten bij de herdenking aanwezig zouden zijn. Het 4 meicomité in Vorden benadrukt dat de herdenking 'waardig en respectvol' moet verlopen. De geplande protestactie zou dit in de weg staan, zo luidt de verklaring. Bij de gemeente heerste onzekerheid over wie er deel zou nemen en wat de individuele intenties zouden zijn.

Aanwezigen kunnen alsnog beslissen langs de Duitse graven te lopen aan het einde van de herdenking. De gemeente verwacht met de aanpassing dat de herdenking in Vorden 'haar waardigheid kan behouden'.

Eind maart maakte de gemeente nog bekend dat dit jaar een afvaardiging van de gemeente, in de vorm van wethouder Paul Seesing, samen met het plaatselijke comité 4 en 5 mei langs de graven van gesneuvelde Duitsers zou lopen. De gemeente koos daarvoor vanwege 'de verzoenende boodschap' van de actie. "Wij respecteren ieders overtuiging", was het oordeel van de gemeenteraad.

De organisatie wilde vorig jaar al langs de Duitse graven lopen met burgemeester Henk Aalderink, maar dat leidde toen ook tot ophef. Federatief Joods Nederland spande een kort geding aan waarop de rechtbank in Zutphen de actie verbood. In hoger beroep kreeg de gemeente alsnog gelijk.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei meldde donderdag in Trouw dat Duitse soldaten en 'foute' Nederlanders niet worden herdacht tijdens de Nationale Dodenherdenking. Ook werd benadrukt dat 'herdenken niet hetzelfde is als verzoenen', een boodschap die mogelijk zou verwijzen naar het besluit van de gemeente Bronckhorst.

De gemeente Bronckhorst benadrukt te betreuren dat de invulling van de dodenherdenking in Vorden in de media 'als uniek wordt neergezet'. Volgens de gemeente wordt namelijk op meerdere plaatsen in Nederland tijdens dodenherdenkingen ook bij Duitse gevallenen stilgestaan.

Het 4 mei Comité Vorden en de gemeente hebben met het Centrum Informatie en Documentatie Israël en het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers afspraken gemaakt om te komen tot een gesprek over de toekomstige invulling van de dodenherdenking in Vorden.

FOK!filmtips van de dag: Hitler's Children

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

De vijftienjarige Eva kan absoluut niet opschieten met haar stiefvader, maar haar moeder vindt dat ze niet zo moet zeuren. Eva komt steeds meer alleen te staan, helemaal als haar beste vriendin het te druk heeft met een nieuw vriendje. Als bijverdienste ontwerpt Eva T-shirts, die ze 's zaterdags in de printshop drukt. Ze is verliefd op Mees, de leuke jongen die daar werkt. Door een misverstand denkt ze echter dat hij al een vriendin heeft. Dan ontmoet Eva de vlotte, knappe Ricardo die haar met al zijn aandacht en cadeaus helemaal inpakt, maar Mees vertrouwt het niet.

Lover of Loser is de vierde verfilming van de tienerboeken van Carry Slee. Eerder werden Afblijven, Timboektoe en Radeloos verfilmd. Martijn Lakemeier kroop in de huid van Mees. Voor zijn eerdere rol in Oorlogswinter won hij een Film1 Rembrandt Award en een Gouden Kalf. Te zien om 15.30 uur op Nederland 3.

Forces of Nature is een romantische komedie met Ben Affleck en Sandra Bullock - Ben gaat trouwen en probeert naar zijn bruiloft te komen, maar alles zit hem tegen. Hij reist samen met de chaotische Sarah. Ze worden verliefd op elkaar, maar Ben is zijn bruid nog niet vergeten. Ze komen op de plek van bestemming, maar nu moet hij een keuze maken. Te zien om 20.30 uur op RTL8.

De familie Hoess deed er alles aan om de horror te negeren. Geblindeerde ramen zorgden ervoor dat ze vanuit hun villa de schoorstenen en de gaskamers niet konden zien. Familiefoto's tonen buiten spelende kinderen en andere idyllische taferelen, zonder de aanwezigheid van het kamp te verraden. Alleen de geur van verbrande lijken en de dikke laag as die de tuin bedekte, lieten zich niet uitbannen, vertelt Rainer Hoess bijna zeventig jaar later. Zijn grootvader was de commandant van Auschwitz, zijn vader groeide er op. Rainer heeft eindelijk de moed verzameld om, samen met een Joodse vriend, een bezoek te brengen aan het voormalige concentratiekamp.

Behalve Rainer komen in Hitler's Children ook de nabestaanden van andere kopstukken van het nazi-regime aan het woord. Ze vertellen over hoe het is om met deze historische ballast te moeten leven. Het achternichtje van Himmler trouwde met een Jood uit Israel, de kleindochter van Göering heeft zich laten steriliseren en de jongste zoon van kampbeul Hans Frank probeert zijn familieverleden van zich af te schrijven. Te zien om 23.50 uur op Nederland 2.

Bliksemrentree Petacchi afgewezen

De internationale wielerbond UCI heeft een bliksemrentree van de Italiaanse wielrenner Alessandro Petacchi naar de Belgische ploeg Omega Pharma- Quick Step tegengehouden. Dat zegt manager Patrick Lefevere donderdag in Belgische media. "De UCI zegt dat ze geen precedent wil scheppen."

De 39-jarige Petacchi leverde vorig week zijn contract in bij Lampre. De sprinter met 200 overwinningen achter zijn naam kondigde per direct zijn afscheid aan. Maar op initiatief van Mark Cavendish kwam er een gesprek tussen Petacchi en Lefevere. Het Britse sprintkanon wilde de ervaren Italiaan graag mee als 'locomotief' in de ploeg van Omega Pharma voor de Ronde van Italië.

"Van Lampre had ik nochtans een bewijs van vrijgave gekregen", zegt Lefevere. "Blijkbaar volstaat dat niet voor de UCI. Ze zeggen dat ze geen precedent willen scheppen. Een overgang na 1 augustus kan natuurlijk wel nog altijd, maar dat zou voor ons minder interessant zijn."

Duitse kranten lyrisch over optreden Bayern

De Duitse kranten zijn donderdag lyrisch over de prestatie van Bayern München in Barcelona. De Duitsers versloegen de Catalanen woensdagavond met 3-0 in de halve finale van de Champions League, na thuis al met 4-0 te hebben gewonnen. "Bayern vernietigt Barça", kopt boulevardkrant Bild. "Een demonstratie van macht tegen het ooit beste team van de wereld."

Naast de aandacht voor de Barcelona-ster Lionel Messi, wegens een blessure op de bank gehouden, komt ook Arjen Robben aan bod. De Nederlander scoorde zowel in München als in Barcelona.

"Nu moeten we hem 25 mei ook winnen", zegt hij tegen Bild. Na verloren finales in 2010 en 2012, spelen Robben en Bayern 25 mei tegen Borussia Dortmund de derde Champions Leaguefinale in vier jaar.

De Süddeutsche Zeitung is iets minder uitgesproken dan Bild. "Opmerkelijk hoe groot de urgentie is die het team uitstraalt om eindelijk die grote prijs te winnen. De spelers lieten de teugels niet varen, zelfs niet na het eindsignaal."

De Spaanse kranten erkenden de overmacht van Bayern. "Barcelona werd verslagen door een team dat zijn superioriteit demonstreerde tegen een Messi-loze tegenstander", schrijft Marca, dat ook trainer Jupp Heynckes prijst. "Hij weet sinds kerst dat hij deze zomer moet vertrekken en toch is er een spectaculaire samenhang in de kleedkamer."

AS vond het verschil tussen de twee teams immens. "Bayern had de twee wedstrijden kunnen voltooien zonder keeper en had dan alsnog de finale bereikt", schrijft de krant.

Nederlandse squashvrouwen naar halve finale EK

De Nederlandse squashvrouwen hebben zich in Amsterdam geplaatst voor de halve finale op het EK voor landenteams. België werd donderdag in de derde groepswedstrijd met 2-1 verslagen. Na een overwinning op Duitsland was dat genoeg om zich te voegen bij de laatste vier.

Tinne Gilis zette de Belgen nog op voorsprong tegen Milou van der Heijden. Na een spannende pot trok Gilis uiteindelijk de beslissende game naar haar toe. Natalie Grinham en Orla Noom waren vervolgens veel te sterk voor respectievelijk Nele Gilis en Kim Hannes en bezorgden Nederland de overwinning.

Nederland kan zich vrijdag via Ierland of Frankrijk plaatsen voor de eindstrijd. Engeland kwalificeerde zich in de groep van Oranje zonder gameverlies ook voor de halve finale.

Eerste trailer Violet & Daisy vrijgegeven

Er is een eerste trailer van de misdaadfilm Violet & Daisy vrijgegeven, een film van debuterend regisseur Geoffrey Fletcher.

Geoffrey Fletcher is de scenarist van het drama Precious (2009), waar hij een Oscar voor in de wacht sleepte.

In de film Violet & Daisy zien we twee huurmoordenaressen. Ze denken dat hun volgende opdracht een gemakkelijk en snelle omlegging zal zijn, totdat een onverwacht doelwit roet in het eten gooit.

De film gaat deze zomer in de Verenigde Staten in premiere. Wanneer de film naar Nederland komt, is nog niet bekend.

Speelschema WK rugby 2015 bekendgemaakt

De wereldrugbybond en het organisatiecomité van het wereldkampioenschap rugby 2015 in Engeland heeft het speelschema bekendgemaakt. De 48 wedstrijden worden gespeeld in tien steden verdeeld over dertien stadions. Negen steden zijn te vinden in Engeland, de tiende stad is Cardiff waar het Millennium Stadium gebruikt zal worden. Het WK begint op 18 september 2015 en de finale is op 31 oktober van hetzelfde jaar. 

De openingswedstrijd zal worden gespeeld tussen Engeland en Oceanië 1, de winnaar van het Oceanisch kwalificatietoernooi. De wedstrijd zal worden gespeeld op Twickenham in Londen. Naast Twickenham en het Millennium Stadium zal er worden gespeeld in het Wembley Stadium (Londen), Olympic Stadium (Londen) Manchester City Stadium (Manchester), St James’ Park (Newcastle), Elland Road (Leeds), Leicester City Stadium (Leicester), Villa Park (Birmingham), Kingsholm Stadium (Gloucester), Stadiummk (Milton Keynes), Brighton Community Stadium (Brighton) en Sandy Park (Exeter).

De finale op 31 oktober zal ook worden gespeeld op Twickenham. Het stadion zal ook gebruikt worden voor een halve finale. Het Olympisch Stadion in Londen zal voor vijf duels gebruikt worden, inclusief de wedstrijd om plek drie. Het volledige speelschema is hier te vinden. De titelverdediger is Nieuw-Zeeland. 

Radcliffe speelt misdaadjournalist

Daniel Radcliffe gaat de hoofdrol spelen in de thriller Tokyo Vice. De Harry Potter-acteur speelt de Amerikaanse journalist Jake Adelstein die in de Japanse hoofdstad onderzoek doet naar een beruchte misdadiger. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Het scenario van Tokyo Vice is gebaseerd op de gelijknamige memoires van Adelstein uit 2009. De Amerikaanse journalist schrijft voor publicaties als The Daily Beast en The Japan Times. De journalist werkte twaalf jaar lang in Tokyo, waar hij grote misdaden aan het licht bracht. Hij verliet de stad nadat hij en zijn familie werden bedreigd.

De film wordt geregisseerd door Anthony Mandler, die vooral bekend is van videoclips van artiesten als Rihanna en Jay-Z.

Tokyo Vice gaat volgend jaar in productie.

Tien miljoen Nederlanders bankieren online

Zeven op de tien Nederlanders van twaalf jaar of ouder regelden vorig jaar hun bankzaken via het internet. Dat zijn 10,2 miljoen personen. Van de 25- tot 45-jarigen internetbankiert 91 procent. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het onderzoeksbureau heeft vorig jaar voor het eerst ook 75-plussers ondervraagd over internetbankieren. Van deze groep regelt zeventien procent zijn bankzaken online. Dat lage aandeel komt vooral doordat maar een klein deel van deze leeftijdsgroep internet gebruikt. Van de 75-plussers die wel internetten, bankierden zes op de tien vorig jaar via internet.

Het percentage Nederlanders tot 65 dat internetbankiert lag vorig jaar op 76. Dat is een lichte groei ten opzichte van 2011 en 2010, toen respectievelijk 75 en 74 procent van de Nederlanders internetbankierde. In 2005 gebruikte nog maar 46 procent van de bevolking internet om te bankieren.

Volgens een woordvoerder van het CBS heeft de grootste groei dan ook plaatsgevonden tussen 2005 en 2010. "De markt is inmiddels verzadigd", zegt hij. "Groei van het aantal personen dat internetbankiert, vindt alleen nog plaats onder 65-plussers."

Geen cel maar boete voor paardenvleesfraudeur

De 63-jarige vleeshandelaar Jan F. is in hoger beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een boete van vijftigduizend euro voor fraude. Het hof in Den Bosch acht de eigenaar van vleeshandel Draap uit Cyprus schuldig aan het verkopen van paardenvlees als halal geslacht rundvlees.

F. werd in januari 2012 door de rechtbank in Breda nog veroordeeld tot een celstraf van een jaar, waarvan drie maanden voorwaardelijk. In hoger beroep eiste het OM een celstraf van anderhalf jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk.

Jan F. kocht zo'n twee jaar lang paardenvlees in uit Brazilië en Mexico. Dat vlees werd vervolgens op papier verkocht aan een halal rundvleesslachterij. In werkelijkheid leverde hij echter niet aan die slachterij, maar kreeg zo zogeheten halaltraceerbaarheidsformulieren in handen. Vervolgens verkocht de handelaar het vlees aan Franse afnemers als halal geslacht vlees.

Door zijn handelen heeft F. meegewerkt aan mogelijke misleiding van consumenten, zo oordeelde het hof. Ook heeft hij het hiermee moeilijker gemaakt om de herkomst van vlees te traceren. Dat zou risico's met zich meebrengen bij bijvoorbeeld het zoeken naar een bron van ziekteverspreiders.

De rechtbank in Breda en het OM gingen ervan uit dat de ondernemer flinke wist had gemaakt met zijn fraude. Het hof acht dat echter niet bewezen. Ook is niet gebleken dat de voedselveiligheid in het geding is geweest.

Bij de strafoplegging heeft het hof rekening gehouden met het feit dat F. heeft bekend. Een boete van vijftigduizend euro werd passend geacht en om te voorkomen dat de verdachte nogmaals de fout in zou gaan, werd gekozen voor de voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar.

In januari werd F.'s bedrijf Draap, overigens een omkering van het woord paard, voor het eerst genoemd in de paardenvleesrel. Jan F. kocht zestig ton paardenvlees op bij het Roemeense slachthuis waarvan paardenvlees als rundvlees opdook in diepvriesmaaltijden schreven Britse media destijds. F. verdedigde zich door te zeggen dat zijn vlees altijd juist gelabeld was.

Next gen-spel in de maak bij Obsidian

Obsidian Entertainment werkt op dit moment aan een 'unique next generation game' en zoekt daarvoor nog een handjevol mensen die verstand hebben van role playing en action games. Welk spel is het?

Welk spel het is, wil de ontwikkelaar nog niet kwijt. Als je je wil aanmelden, dan moet je in elk geval verstand hebben van het managen van missies en dergelijke. Bovendien is ervaring met andere role playing games meer dan een pré.

Obsidian’s art director Rob Nesler schijnt al sinds vorig jaar april aan dit spel te werken, maar heeft - buiten de vermelding op zijn portfoliowebsite - nog niets gezegd over het spel dat hij 'unannounced Next-Gen Console title' noemt.

Feargus Urquhart, de baas van de studio, heeft onlangs nog wel laten vallen aan welke games hij zou willen werken. Onder andere aan Fallout: New Vegas 2 en een Star Wars-spel, maar de kans is groot dat het in elk geval beide games niet zullen zijn.

Crystal Dynamics werkt aan nieuw spel

De ontwikkelaar van Tomb Raider werkt op dit moment aan een nieuw spel. Dat blijkt uit een cv van één van de medewerkers van het bedrijf. Helaas blijft die lead artist nogal vaag op zijn LinkedIn-profiel.

Het gaat om lead artist Matt McCulloch en hij zou op dit moment werken aan verschillende levels voor een nog onaangekondigd project. Het zou tevens om een nieuwe IP moeten gaan, dus om de reboot van Legacy of Kain: Soul Reaver gaat het niet.

Ondertussen zoekt de ontwikkelaar nog nieuwe mensen voor hun Redwood-studio, zodat er hard gewerkt kan worden aan een nieuwe AAA-titel. Op de aankomende E3 horen we ongetwijfeld meer.

Benedictus XVI terug in Vaticaanstad

Emeritus paus Benedictus XVI keert donderdag terug naar Vaticaanstad. Hij gaat er wonen in een speciaal voor hem gerenoveerd klooster in de Vaticaanse Tuinen. Benedictus zal door zijn opvolger, paus Franciscus, welkom worden geheten. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een paus en een emeritus paus beiden in Vaticaanstad resideren.

De 86-jarige Benedictus vertoonde zich op 23 maart voor het laatst in het openbaar en oogde toen zeer breekbaar. Drie weken eerder was hij als paus afgetreden, omdat hij naar eigen zeggen de last van het pausschap lichamelijk en geestelijk niet meer aankon.

[Video] Beatrix jat speciale pen

Nu prinses Beatrix voortaan een mager pensioentje geniet, wendt ze andere methoden aan om haar AOW'tje aan te vullen. Op videobeelden van de abdicatie is duidelijk te zien hoe de vorstin een pen achterover drukt.

FOK!ker rpellemans heeft de beelden van de officiële plechtigheid helemaal uitgeplozen, en constateerde een opmerkelijk feit. Nadat de oud-koningin het abdicatieformulier heeft ondertekend, speelt Beatrix met de pen waarna deze sneaky in haar handtas verdwijnt. Hiermee heeft ze  toch een special aandenken aan deze memorabele dag gescoord.


Beatrix een dief? Bekijk de beelden hierboven! (vanaf 16:40)

Vind een date met cola

Frisdrankgigant Coca Cola helpt wanhopige Chinezen aan de man of vrouw. In Shanghai heeft het bedrijf daarvoor een aparte frisdrankautomaat neergezet, schrijft De Telegraaf.

De doppen van de flesjes in de machine zitten extra stevig vast. Het idee is dat dames dan hulp moeten vragen aan een man om de dop los te draaien. Deze automaat maakt deel uit van de 'Icebreakercampagne'. Het frisdrankconcern verwacht dat door de hulpvragen uiteindelijk nieuwe relaties zullen ontstaan.

Het vinden van een geschikte partner is in China een behoorlijk probleem. Er worden zelfs speciale huwelijksmarkten georganiseerd waar ouders een partner voor hun kind kunnen vinden. Coca Cola hoopt dat de automaat een steentje bijdraagt aan de oplossing van dit probleem door mensen dichter bij elkaar te brengen.

Tweede game Protocannon gelanceerd

De Nederlandse ontwikkelaar Triangle Studios heeft zijn tweede game binnen het Protocannon-project gelanceerd: It came from space and ate our brains. Het spel is gratis speelbaar via het platform Kongregate.

Deze tweede titel binnen het Protocannon-project is een top down shooter, met horde survival gameplay. Je doel is om hordes aliëns neer te knallen met kogels of te verjagen met licht, aangezien zij daar ook niet tegen kunnen. 

Het Protocannon-project van Triangle Studios is een langlopend proces waarin de ontwikkelaar om de maand een nieuwe spel maakt en gratis verspreidt. Mocht het spel aanslaan, dan wil Triangle Studios het spel verder uitbouwen.

Agenten niet vervolgd voor doden man met tomahawk

De agenten die betrokken waren bij het fatale schietincident vorige maand in Rotterdam worden niet vervolgd. Ze mochten schieten omdat gevaar dreigde voor omstanders. Dat concludeert het Openbaar Ministerie na onderzoek van de rijksrecherche.

Ondanks waarschuwingen en het afvuren van waarschuwingsschoten bleef het 29-jarige slachtoffer met een soort tomahawk rondzwaaien. De man werd uiteindelijk dodelijk geraakt toen de agenten gericht op hem schoten. Om eventuele slachtoffers te voorkomen, moest hij worden gestopt. Volgens justitie voldeed het gebruik van de vuurwapens aan de daarvoor gestelde regels.

De man werd op 7 april doodgeschoten in de Fazantstraat. Aan het incident ging een incident met enkele stadswachten vooraf. De toezichthouders spraken de man aan op het feit dat zijn honden losliepen. Daar was hij al vaker op aangesproken. Toen hij vervolgens geen identiteitsbewijs kon laten zien, werd hij aangehouden. De man gedroeg zich agressief en sloeg een van de stadswachten tegen de grond.

Enkele omstanders bemoeiden zich met het incident. Een van hen probeerde hem te kalmeren en een andere man sloeg hem. De man vertrok daarna naar zijn woning en kwam even later terug met een tomahawk. Met het wapen liep hij richting de gealarmeerde politie en de omstanders. Een agent trok zijn pistool waarna de man rechtsomkeert maakte en ervandoor ging. De politie zette de achtervolging in uit vrees voor slachtoffers.

Twee andere agenten losten op dat moment waarschuwingsschoten. Een van hen schoot uiteindelijk gericht op de wegrennende man. De als eerste aangekomen agent schoot daarna nog eens op zijn benen en lichaam. Het slachtoffer werd geraakt door twee kogels, onder meer in zijn rug. Uit sectie is gebleken dat hij onder invloed van alcohol was.

De familie van het slachtoffer heeft teleurgesteld gereageerd op het besluit van het Openbaar Ministerie, zo laat hun advocaat Sander Janssen in een reactie weten. De familieleden overwegen juridische stappen.

'Aan het loket noch God noch partij'

In Nederland woekert het debat al enige tijd: in hoeverre moeten we politieke of religieuze uitingen toestaan voor ambtenaren? Naast de beruchte weigerambtenaren gaat het ook over simpelweg het dragen van een kruisje rond de nek. Maar in Vlaanderen heeft een grote groep prominenten een duidelijke wens geuit. Ze willen 'noch God noch partij aan het loket'.

Om hun doel te bereiken hebben ze een open brief geschreven aan de Belgische regering. Ze klagen dat de neutraliteit van de overheid ter discussie staat doordat men overweegt ambtenaren levensbeschouwelijke en ideologische symbolen te laten dragen tijdens het werk.

Erg fout, volgens hen: "Een verbod op het dragen van levensbeschouwelijke en ideologische symbolen door ambtenaren is echter een noodzakelijke voorwaarde voor de sociale cohesie binnen een door diversiteit gekenmerkte samenleving." Daarom nemen ze het standpunt in dat het seculiere karakter van de overheid versterkt moet worden.

Daarnaast formuleren ze nog twee standpunten. Ten eerste willen ze dat er een verbod komt op 'het dragen van levensbeschouwelijke en ideologische symbolen door overheidsambtenaren bij het uitoefenen van hun ambt'. Daarnaast willen ze dat de neutraliteit van de ambtenaar gewaardeerd wordt 'als een positieve uiting van dienstbaarheid'.

De ondertekenaars van de open brief komen uit verschillende hoeken. Zo tekende Etienne Vermeersch, de professor-emeritus die een grote rol speelde bij de Belgische euthanasie- en abortuswetgeving. Daarnaast zijn er vertegenwoordigers van de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging, belangrijke zakenmannen, politici en vooral heel veel (ex-)professoren. Ook de Nederlandse professor Paul Cliteur zette z'n krabbel.

Om meer steun te werven, zijn ze ook een online petitie begonnen. Die kan door iedereen getekend worden.

Vlaamse wielrenner Dewilde overlijdt na val

De Vlaamse wielrenner Wouter Dewilde is woensdag overleden na een harde val in een regionale wedstrijd in het Vlaamse Veldegem. De 35-jarige Dewilde bezweek 's avonds in een ziekenhuis in Brugge aan zijn verwondingen, meldt de Vlaamse wielerbond.

"De val is duidelijk te zien op de beelden die onze afgevaardigden maakten van de aankomst. Een zeer spijtig ongeval dus waaraan de organisatie geen schuld treft", zegt voorzitter van Wielerbond West-Vlaanderen Jules Vandergunst tegen het Belgische Sportmagazine.

Voorafgaand aan alle wedstrijden in Vlaanderen wordt komend weekeinde een minuut stilte in acht genomen.

Purschuimen Tom Poes onthuld

Tom Poes wordt donderdagmiddag vereeuwigd met een standbeeld in Rotterdam. Het sculptuur kijkt uit over het geboortehuis van Marten Toonder, geestelijk vader van het stripfiguur. De onthulling vindt plaats op Toonders 101e geboortedag.

Kunstenaars Tamyra en Saskia Meesters maakten het standbeeld van purschuim bedekt met serviesscherven. "Serviesscherven vertellen verhalen, ook al zijn ze stil", zei Tamyra Meesters. "Een mooi eerbetoon aan verhalenverteller Toonder."

De kunstenaars besloten een beeld van Tom Poes te maken omdat dit stripfiguur de 'geboorte van Toonder als tekenaar inluidde'. Zij vinden het daarom een mooi symbool dat Tom Poes nu een plaats krijgt bij Toonders geboortehuis op het Noordereiland.

Buurtbewoners leverden kopjes, borden en ander porseleinen serviesgoed voor het beeld. In Rotterdam staat al een monument voor de in 2005 overleden Toonder.

Kroatische doelman AIK (32) dood aangetroffen

De 32-jarige doelman Ivan Turina is donderdagochtend dood aangetroffen in zijn appartement in Stockholm. Zijn Zweedse club AIK meldt dat de Kroaat in zijn slaap een natuurlijke dood is gestorven.

De krant Expressen schrijft dat Turina waarschijnlijk na een hartstilstand is overleden. "Met groot verdriet kan AIK bevestigen dat doelman Ivan Turina afgelopen nacht is overleden", liet de club in een verklaring weten. "Ivan is in zijn slaap overleden en er wordt momenteel niet van een misdaad uitgegaan."

De eenmalig international Turina verruilde in 2010 Dinamo Zagreb voor AIK. In de Europa League verdedigde hij dit seizoen tweemaal het doel tegen PSV.

Charles den Tex weer genomineerd voor Gouden Strop

Charles den Tex is voor de negende keer genomineerd voor De Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Dat maakte de stichting CPNB donderdag bekend. Hij maakt kans met zijn thriller De Erfgenaam. Als hij wint, dan wordt het de vierde keer dat hij de prijs mee naar huis neemt.

Andere kanshebbers zijn Arjen Lubach met IV, Corine Hartman met Bloedlijn, Jo Claes met Getekend Vonnis en Michael Berg met Nacht in Parijs. De winnaar wordt op 30 mei bekendgemaakt tijdens de Avond van het Spannende Boek, die ook dient als aftrap voor de Maand van het Spannende Boek.

Aan de prijs is een bedrag van tienduizend euro verbonden. Vorig jaar werd Bram Dehouck bekroond voor zijn thriller Een Zomer Zonder Slaap.

De stichting CPNB maakte ook de genomineerden voor de Schaduwprijs voor het beste thrillerdebuut bekend. Acteur Peter Römer maakt kans met Chantage. Hij neemt het op tegen Walter Lucius met De Vlinder En de Storm Dennis Rijnvis met Savelsbos.

Sid Meier's Ace Patrol naar iOS

2K en Firaxis Games, de studio die onder andere bekend is van XCOM: Enemy Unknown en de Sid Meier’s Civilization-serie, introduceren nu Sid Meier’s Ace Patrol: een mobiele titel voor iOS die op donderdag 9 mei 2013 uitkomt.

Het spel is bedacht, ontworpen en geprogrammeerd door de legendarische spelontwerper zelf en neemt Sid Meier’s Ace Patrol-spelers mee in strategische WWI-luchtgevechten en waar ze kunnen vliegen door de lucht om hun basiskamp en bondgenoten te verdedigen.


Kelsey Grammer speelt schurk in Transformers 4

Kelsey Grammer heeft getekend voor de schurkenrol in Transformers 4. Naar verluidt speelt de 58-jarige Cheers-acteur Harold Attinger, een specialist in contraspionage. Dat laat de Amerikaanse film- en tv-site Deadline woensdag weten. Of Megatron terugkeert als schurk onder de Transformers is nog onbekend.

Regisseur Michael Bay wil het met deze vierde, officieel nog titelloze, film in de reeks over een geheel andere boeg gooien. Zo laat hij onder anderen Mark Wahlberg en Stanley Tucci aantreden en keert Shia Labeouf niet terug.

De opnames voor 'Trans4mers' beginnen in juli. De film verschijnt volgend jaar juni in de bioscoop.

Kelsey Grammer speelt schurk in Transformers 4 (foto: Novum)
Kelsey Grammer speelt schurk in Transformers 4 (foto: Novum)

Gemeenten onderzoeken sluiting gevangenissen

Negentien Noord-Hollandse gemeenten gaan gezamenlijk onderzoek doen naar de gevolgen van het besluit van het kabinet om dertig gevangenissen te sluiten. Ook de gemeenten Breda, Tilburg en Arnhem doen mee.

Dat heeft burgemeester van Heerhugowaard Han ter Heegde (VVD) donderdagochtend gezegd tegen RTV Noord-Holland. Het onderzoek is bedoeld als een 'second opinion' en moet inzichtelijk maken wat de sluiting voor gevolgen heeft voor de kosten.

Volgens Ter Heegde, die een leidende rol heeft in het onderzoek, voelen de betrokken gemeenten aan dat dit 'geen goed plan is'. "Dat er een heleboel verborgen kosten in zitten die niet meegenomen zijn", aldus de burgemeester. "Als men dat wil moet men dat doen, maar dat willen we dan wel helder en inzichtelijk hebben."

De gemeenten vragen zich onder meer af wat er gebeurt met gevangenen die enkelbanden krijgen in plaats van een celstraf en vervolgens geen werk kunnen vinden. Volgens Ter Heegde is onduidelijk wie dan bijvoorbeeld de uitkering betaalt. Hij vermoedt dat de gemeenten daarvoor opdraaien.

Ter Heegde vermoedt dat op basis van de onderzoeksresultaten beleidswijzigingen nodig zijn. In dat geval vraagt hij de Kamer om in actie te komen tegen het plan van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). Die wil 26 gevangenissen sluiten, wat 340 miljoen euro per jaar moet opleveren.

Gisele Bündchen nieuwe gezicht H&M

Gisele Bündchen is het nieuwe gezicht van H&M. Het topmodel is het boegbeeld van een campagne voor de herfstcollectie van de modeketen.

H&M heeft als voorproefje een kiekje van de fotoshoot op Twitter geplaatst. Het Braziliaanse model is momenteel in Londen om te poseren voor het merk.

Bündchen, die jarenlang een van de gezichten van Victoria's Secret was, volgt Beyoncé op. De zangeres doet dit jaar de zomercollectie van de modeketen. Eerder wist H&M onder anderen David Beckham en Madonna te strikken.

Klijnsma wil praten over illegaliteit

Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) wil praten over het voorstel uit het regeerakkoord om illegaliteit strafbaar te zetten. Dat heeft de bewindsvrouw woensdagavond gezegd tijdens een 1 meibijeenkomst in het Groningse Aduard, meldt RTV Noord donderdag.

Klijnsma noemde de strafbaarstelling van illegalen tijdens de bijeenkomst een fundamentele kwestie die je niet zomaar even kunt 'wegpoetsen'. "Die ligt bij ons zwaar op de maag." Zij pleitte daarom voor 'ruimte' om te kunnen verzinnen 'hoe dan wel'. "Het is van tweeën een: of je laat je congres vallen, of je laat je kabinet vallen. Daar moet gewoon over worden doorgedacht."

De staatssecretaris gaat hiermee in tegen de opstelling van haar partijleider Diederik Samsom. Die legde zaterdag een uitspraak van het partijcongres naast zich neer, waarin de partijleden in grote meerderheid de afspraak uit het regeerakkoord verworpen. Samsom wil niet tornen aan de afspraken die hij met coalitiepartner VVD heeft gemaakt.

Klijnsma uitte ook kritiek op Samsom. Zij vindt dat hij er tijdens het congres 'wel heel stevig' is ingegaan. Zij vindt het daarom verstandig dat hij inmiddels heeft aangekondigd om een extra ledenraad te organiseren over de kwestie. Door tijd te kopen kan worden gewerkt aan een oplossing waarmee zowel de PvdA-leden als de VVD kan leven, aldus de bewindsvrouw.

Samsom gaf woensdagavond aan ook met afdelingen te gaan praten over het onderwerp, aangezien op de ledenraad niet iedereen aan het woord kan komen.

Roosendaal vindt koper voor RBC-stadion

De gemeente Roosendaal heeft het stadion van RBC verkocht aan ondernemer Paul Hermsen. Vrijdag wordt op een persconferentie meer uit de doeken gedaan over de verkoop, meldt een woordvoerder van de gemeente donderdag naar aanleiding van berichtgeving in BN/DeStem.

Volgens de krant gaat RBC weer in het stadion voetballen, maar de gemeente wilde daar nog niets over kwijt. De club, die in 2004 nog als twaalfde eindigde in de Eredivisie, ging in 2011 failliet en maakte vervolgens een doorstart in de vijfde klasse van het amateurvoetbal. Dit seizoen promoveerde het team naar de vierde klasse.

Doelman AIK dood gevonden

De Kroatische doelman van de Zweedse voetbalclub AIK, Ivan Turina, is donderdag dood aangetroffen in zijn appartement. Dat melden diverse media in Zweden. "Ik kan bevestigen dat Ivan Turina dood is, maar er zijn geen verdachte omstandigheden aangetroffen", zegt een woordvoerder van de politie in de krant Aftonbladet.

De 32-jarige Turina staat sinds de zomer van 2010 een contract bij AIK. Hij speelde 65 wedstrijden voor de club en heeft één interland op zijn naam staan. Hij laat een vrouw en twee dochters van één jaar achter.

Minecraft - Pocket Edition 10 miljoen keer verkocht

Ontwikkelaar Mojang heeft bekendgemaakt dat Minecraft - Pocket Edition, de versie van Minecraft die geschikt gemaakt is voor Android en iOS, gisteren de mijlpaal van tien miljoen verkochte exemplaren heeft bereikt.

"We are very thankful to all the support that we have gotten and people playing and talking about our game", zegt Mojangs Daniel Kaplan. "So... I know what you are thinking. 'Yeah, 10m is cool but where is the next update?' We have been working hard on restructuring the backend of a lot of things for Minecraft - Pocket Edition to make future updates smoother."

De pc-versie van Minecraft behaalde deze mijlpaal al op 4 april jongstleden en staat op moment van schrijven op 10,3 miljoen verkochte exemplaren. Om de populariteit verder te illustreren: in de afgelopen 24 uur is het spel meer dan twaalfduizend keer verkocht.

Kleuters plukken bloemen: 130 euro boete

Twee kleuters die woensdag met hun oma op een veldje in Den Haag bloemen plukten, hebben daarvoor een boete van 130 euro gekregen. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt berichtgeving over het voorval in het AD van donderdag.

De 5-jarige Fee en de twee jaar jongere Kick plukten een boeketje narcissen voor hun moeder in de wijk Segbroek. Daarop werd hun oma door twee stadswachten aangesproken op het 'gedrag' van de kinderen. De 65-jarige grootmoeder kreeg vervolgens een boete van 130 euro gepresenteerd omdat haar kleinkinderen schade hadden toegebracht aan een gemeenteperk. Ook moesten de kinderen de bloemen inleveren.

Naar aanleiding van vragen van het AD over de zaak wordt nu grondig uitgezocht wat zich precies heeft afgespeeld, aldus de zegsvrouw. Naar verwachting komt de gemeente donderdagmiddag met een reactie.

Politie Athene houdt extreemrechtse hulpactie tegen

De politie van Athene heeft donderdag voorkomen dat leden van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad op een centraal plein in de Griekse hoofdstad voedsel zouden uitdelen. De extremisten wilden alleen aan Grieken voedsel verstrekken. Buitenlanders hoefden niet op de voedselhulp te rekenen.

Burgemeester Giorgos Kaminis betichtte Gouden Dageraad er woensdag van zich bezig te houden met 'racistische en xenofobische liefdadigheid'. De partij liet weten zich niets van de burgemeester aan te trekken en de actie donderdag op het Syntagma-plein toch door te zetten. De voedselpakketten waren bedoeld voor het orthodoxe paasfeest, zondag. De politie greep in en werd daarop voor haar optreden bedankt door Kaminis.

Madden NFL 25 slaat Wii U over

Electronic Arts brengt zijn American-footballgame Madden NFL niet naar Wii U. Dat heeft de uitgever kenbaar gemaakt in een verklaring. Dit jaar bestaat de gamereeks 25 jaar. Madden NFL 25 is op dit moment alleen aangekondigd voor Xbox 360 en PlayStation 3, terwijl Madden NFL 13 vorig jaar wel verscheen voor Wii U.

Electronic Arts laat weten een goede verhouding met Nintendo te hebben, maar een reden waarom de nieuwe Madden NFL niet voor Wii U verschijnt wordt niet genoemd. De versie van vorig jaar was een ietwat uitgeklede versie ten opzichte van de Xbox 360- en PlayStation 3-versies.

Wii U verkoopt nog niet naar wens, gaf Nintendo eind vorige maand aan bij een rapportage van zijn financiële cijfers. Het bedrijf denkt dat consumenten nu pas langzaam gaan inzien wat de meerwaarde is van de spelcomputer. Games voor Wii U maken gebruik van twee schermen; de televisie en het bijbehorende tablet. Deze manier van games spelen vergt ook een investering van game-uitgevers, iets wat Electronic Arts niet lijkt te willen doen wanneer er amper vier miljoen Wii U-bezitters zijn wereldwijd.

'Wii U is niet zomaar een upgrade'

Nintendo heeft Wii-eigenaren een bericht gestuurd, met daarin de boodschap dat Wii U niet zomaar een upgrade is van Wii, maar een systeem dat 'will change the way you and your family experience games and entertainment'.

Het volledige bericht, dat hieronder te lezen is, is verstuurd via het WiiConnect24-kanaal. De reden dat Nintendo dit bericht verstuurd, is omdat het bedrijf gemerkt heeft dat het beeld van Wii U niet goed gecommuniceerd is naar klanten toe en dat daardoor goede verkoopcijfers achterblijven.

'Did you know that you can play nearly all of your existing Wii games on Wii U? Your Wii controllers and many Wii accessories can also be used with a new Wii U console — along with any downloaded games, save data, and other info stored in your existing Wii console.

“Wii U is the all-new home console from Nintendo. It’s not just an upgrade — it’s an entirely new system that will change the way you and your family experience games and entertainment. The second screen on the included Wii U GamePad controller enables never-before-seen ways to play games and enjoy TV. And for the first time ever, you can see Mario and your favorite Nintendo franchises in glorious HD."

Kermiskoers eindigt in tragedie

In het Belgische Veldegem is een wielrenner overleden na een val in volle sprint. De plaatselijke kermiskoers voor eliterenners zonder contract eindigde in een massasprint en direct na de finish ging het mis.

De 34-jarige Wouter de Wilde kwam als derde over de meet, maar raakte vervolgens de hekken naast het parcours en viel met zijn hoofd op de grond. Een dokter die snel ter plaatse was, kon De Wilde reanimeren, maar zijn toestand bleef kritiek. De Wilde werd naar een ziekenhuis in Brugge overgebracht, later op de avond is hij daar jammer genoeg overleden.

De Wilde, afkomstig uit Torhout, was al jaren een vaste kracht in het eliterennen zonder contract en won in zijn carrière meerdere koersen.

Eerste botresten tyrannosaurus opgegraven

Naturalis heeft dinsdag in het Amerikaanse Wyoming de eerste stukjes bot van een tyrannosaurus rex opgegraven. Het gaat om delen van een poot. Dat meldt het natuurhistorisch museum dinsdag.

De botresten zijn volgens het museum erg goed bewaard gebleven. Hoewel de bodem het complete skelet nog niet prijsgeeft, is er hoop op meer. Op de plek waar het skelet van de vleesetende megadinosaurus ligt, wordt de bodem laagje voor laagje 'afgeschraapt'. Dat gebeurt met de hand en met een kleine shovel.

Naturalis werkt voor het project samen met expert Pete Larson van het Black Hills Institute, die betrokken was bij eerdere opgravingen. Het museum hoopt een compleet skelet op te graven, dat uiteindelijk een publiekstrekker moet worden bij de opening van het vernieuwde museum in 2017. Het zou het eerste originele skelet van de dinosaurussoort zijn dat buiten de VS is te zien.

Anouk lacht om dronken optreden

Anouk kan lachen om een video waarin ze dronken op een afterparty staat te dansen. "Sorry, maar dit is ongelooflijk grappig", schreef de zangeres donderdagochtend op Facebook bij het filmpje.

Anouk geeft toe dat ze tijdens het feestje iets te diep in het glaasje had gekeken. Op een gegeven moment valt ze bijna op de grond. "Ik drink nooit meer!", schreef ze in eerste instantie, maar bedacht zich even later. "Wat maakt het ook uit. Proost!"

Arie Boomsma deelde dinsdag via Twitter al een filmpje waarop Anouk ogenschijnlijk dronken was. De 38-jarige zangeres bracht lallend het nummer Birds ten gehore voor een klein aantal mensen. Over twee weken doet Anouk een poging om met het liedje een plek in de finale van het Eurovisie Songfestival te veroveren.

O'Sullivan kondigt opnieuw zijn afscheid aan

In een interview na de kwartfinale van het WK snooker kondigde Ronnie O'Sullivan alweer zijn afscheid aan. De viervoudige wereldkampioen verraste vriend en vijand door te verklaren dat hij enkel was teruggekeerd naar de tafel om genoeg geld te verdienen om zo het dure schoolgeld van zijn kinderen te kunnen betalen. O'Sullivan won met 13-4 van Stuart Bingham. 

"Ik heb toen ontdekt dat ik snooker niet miste maar dat ik nog geld nodig heb", aldus de 37-jarige wereldkampioen van 2001, 2004, 2008 en 2012 op de BBC. "Ik zal eerlijk zijn: ik heb het schoolgeld van mijn kinderen de laatste twee of drie keer nog niet betaald. Ik wist niet wat er op het WK hier ging gebeuren maar nu heb ik wel al genoeg geld bij elkaar om de volgende twee jaar het schoolgeld te betalen."

The Rocket benadrukte op het einde: "Ik denk echt niet dat snooker iets voor mij is. Dit zou wel eens mijn laatste major event kunnen zijn." O'Sullivan wordt beschouwd als het grootste talent ooit maar zijn carrière wordt overschaduwd door zijn depressies en dreigementen om te stoppen met de sport omdat die hem toch niet zou liggen. Deze keer lijkt het er echter sterk op dat hij zijn keu zal voor altijd zal opbergen. 

"Als ik iets vind om me bezig te houden, zullen jullie me zeker niet meer zien. Dit is mijn allerlaatste afscheid, mijn zwanenzang. Ik ben gelukkig, ik ben er klaar mee." O'Sullivan heeft nog wel een contract ondertekend waardoor hij minimaal tien toernooien zou spelen, dit kunnen echter ook kleine lokale toernooien of toernooien op de Legends Tour zijn.  "Ik zal wel mijn contracten nog naleven en mijn sponsor plezieren en dus nog tien events spelen." O'Sullivan speelt in de halve finale van het WK snooker tegen Judd Trump.

Moeder zelfmoordtiener wil onderzoek

De moeder van een 13-jarige jongen uit het Belgische Bredene die zondag zelfmoord pleegde, wil dat de politie uitzoekt of zijn wanhoopsdaad het gevolg is van pesterijen op school. Dit hebben de Belgische media donderdag gemeld.

Volgens de krant Het Laatste Nieuws heeft de moeder van Keano Peersman een klacht ingediend bij de politie. Keano noemde in zijn afscheidsbriefje de naam van twee medeleerlingen van zijn school in Oostende die hem zouden hebben gepest. ''Jullie sloegen altijd iedereen in elkaar'', zo verweet hij het tweetal.

Keano's moeder zegt niemand te willen beschuldigen, maar de zaak onderzocht te willen hebben 'om te vermijden dat in de toekomst nog andere kinderen het slachtoffer zouden worden van pesterijen'. De directeur van de school in Oostende heeft laten weten de zaak zeer serieus te nemen.

Ali B heeft haat-liefdeverhouding met Gordon

Ali B en Gordon vliegen elkaar als juryleden van X Factor regelmatig in de haren. "In het heetst van de strijd haten we elkaar haast. Nou ja, haten. Het is eerder haat-liefde", vertelt Ai B aan De Telegraaf. "Maar ik zou hem voor geen goud willen inruilen!"

Het komt voor de rapper niet als een verrassing dat hij en Gordon soms met elkaar in de clinch liggen. "Ik had van tevoren al bedacht dat Gordon en ik wel zouden botsen. Ook buiten het programma om had dat gekund."

In het nieuwe seizoen van X Factor beoordelen juryleden hun talenten terwijl hun collega's in een andere kamer toekijken. "Wat normaal acht ogen zien, bekijk je nu met twee ogen", aldus Ali. "De andere juryleden kijken in een andere ruimte mee en vormen hun eigen mening. Dat mag."

Spanningen India-Pakistan door dood spion

In India is woedend gereageerd op de dood van een in Pakistan wegens spionage veroordeelde Indiër. Sarabjit Singh werd vorige week door twee medegedetineerden in een gevangenis in Lahore aangevallen en bezweek in het ziekenhuis waar hij naartoe was gebracht aan hoofdletsel.

De Indiase premier Manmohan Singh zei dat het lichaam van Singh naar India zal worden overgebracht. Ook zei hij 'het bijzonder te betreuren' dat Pakistan niet is ingegaan op verzoeken om Singh op vrije voeten te stellen nadat hij al twintig jaar had vastgezeten.

Singh werd in 1990 gearresteerd na bomaanslagen in Lahore en Faisalabad waarbij veertien doden vielen. Hij werd schuldig bevonden aan spionage en medeplichtigheid aan de aanslagen en tot de doodstraf veroordeeld. Sindsdien zat hij in Lahore in een dodencel. Singhs familie heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig was.

Singhs dood maakt de verhouding tussen India en Pakistan, die sinds de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1947 al drie oorlogen met elkaar hebben uitgevochten, er niet beter op. De betrekkingen tussen beide landen 'hebben schade opgelopen' liet een woordvoerder van het Indiase ministerie van buitenlandse zaken weten. Singhs familie zei dat Singh 'vermoord' is door Pakistan.

Topman Shell kondigt vertrek aan

Topman Peter Voser van Shell legt in de eerste helft van volgend jaar zijn functie neer. De Zwitser is sinds 2009 bestuursvoorzitter en was voor die tijd vijf jaar lang de financiële topman. Voser wordt volgend jaar 65. "Na meer dan tien jaar als CEO en CFO en meer dan 25 jaar bij Shell, heb ik besloten mij terug te trekken in de eerste helft van 2014", zei Voser.

Voser kondigde zijn vertrek donderdag aan bij de presentatie van de kwartaalcijfers van het olie- en gasbedrijf. Het Brits-Nederlandse bedrijf zag de winst voor bijzondere kosten uitkomen op 7,5 miljard dollar (5,7 miljard euro). Dat is meer dan de 7,3 miljard euro in het eerste kwartaal van vorig jaar. De omzet daalde van 119,9 miljard dollar naar 112,8 miljard dollar.

De winning van olie- en gas droeg 5,6 miljard dollar bij aan de winst, minder dan de 6,3 miljard dollar een jaar eerder. Bij de zogenoemde downstreamactiviteiten, waaronder raffinaderijen en tankstations, steeg de winst van 1,1 miljard dollar naar 1,8 miljard dollar.

Shell haalde het equivalent van 3,6 miljoen vaten gas en olie uit de grond. Exclusief de desinvesteringen lag de productie twee procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Aandeelhouders kunnen een dividend tegemoet zien van 0,45 dollar per aandeel. Vorig kwartaal was dat nog 0,43 dollar per aandeel.

[NBA] Celtics en Rockets blijven in de race in play-offs

Boston Celtics heeft zichzelf woensdagavond in de race gehouden in de play-offs van de NBA door New York Knicks met 92-86 te verslaan. De stand in de best-of-sevenserie is nu 3-2 in het voordeel van de New Yorkers. Vrijdag hebben de Knicks, die de eerste drie duels wonnen, nogmaals de kans om het karwei af te maken.

Ook Houston Rockets pakte een broodnodige overwinning. De equipe versloeg Oklahoma City Thunder met 107-100 en bracht daarmee de stand in de series terug tot 3-2 in voordeel van Thunder. James Harden werd met 31 punten, waarvan 21 door driepunters, topscorer voor de Rockets.

Indiana Pacers deed goede zaken door Atlanta met 106-83 te verslaan en een 3-2 voorsprong in de series te grijpen. David West en Paul George waren belangrijk voor de Pacers met respectievelijk 24 en 21 punten.

Sjeik Salman voorzitter Aziatische voetbalfederatie

Sjeik Salman bin Ibrahim Al Khalifa is donderdag gekozen tot voorzitter van de Aziatische voetbalfederatie (AFC). De Bahreiner is de opvolger van Mohamed bin Hammam, die eerder voor het leven geschorst werd door de FIFA wegens corruptie.

"Het is mijn persoonlijke plicht en morele plicht om onze familie te leiden en weer bij elkaar te brengen", zei de sjeik na te zijn verkozen. "We moeten ons ervan verzekeren dat met het geld van de AFC, uw geld, wordt omgesprongen volgens goede principes."

De 43-jarige sjeik zit sinds 2011 in het organisatiecomité van het wereldkampioenschap van volgend jaar in Brazilië. Ook was hij tot zijn uitverkiezing tot AFC-baas voorzitter van de Bahreinse voetbalbond

Basso meldt zich af voor Giro d'Italia

Ivan Basso heeft zich twee dagen voor de start van de Giro d'Italia afgemeld voor de wedstrijd. De tweevoudig winnaar van de roze trui heeft een cyste waardoor hij niet kan koersen.

De cyste werd op woensdag ontdekt en een antibiotica-kuur mocht niet baten. "Vanmorgen bleek, na verdere evaluatie, dat Ivan de komende dagen absoluut niet kan fietsen", aldus Cannondale in een verklaring. "De ploeg heeft samen met de renner besloten dat het dan ook beter is om de koers niet te rijden." De Italiaanse winnaar van 2006 en 2010 zal vervangen worden door Damiano Caruso.

Baas neukt papa's nieuwe vriendin

Thomas Davies uit Newcastle-under-Lyme kan gerust een baas worden genoemd. De 24-jarige Engelsman heeft namelijk de kersverse vriendin van zijn vader een flinke beurt gegeven. Omdat vaderlief er niet om kon lachen er er hierop een gevecht ontstond, moet zoonlief tien maanden brommen.

Zoonlief kon het wel erg goed vinden met zijn slechts twaalf jaar oudere stiefmoeder. Toen zijn 54-jarige vader Nigel lucht kreeg van het intieme onderonsje tussen zijn zoon en zijn nieuwe vriendin, Karen Keen, pakte hij zijn boksbeugel en beukte op zijn zoon in.

Laatstgenoemde bleek echter toch een stuk sterker dan zijn ouwe. Thomas greep zijn pa bij de strot en gaf hem op Oudjaarsavond een portie klappen. Ook Keen, een vijfvoudige milf, deed vrolijk mee.

Davies Sr. liep bij de vechtpartij enkele flinke verwondingen op. Zijn zoon moest deze week dan ook voorkomen wegens mishandeling. Hij is veroordeeld tot tien maanden water en brood. Ook zijn stiefmoeder moet een poosje de cel in. Hoe het nu met de driehoeksverhouding is, is helaas niet bekend.

Donkere wereld voor A Link to the Past 2

A Link to the Past 2, het vervolg op het SNES-spel A Link to the Past uit 1991, zal net als zijn voorganger een lichte en donkere wereld bevatten, maakt Nintendo bekend.

Eiji Aonuma heeft dit gezegd. Aonuma is een producent van de Zelda-serie, die al sinds 2000 aan meerdere games in de franchise heeft gewerkt. 

Wisselen tussen dimensies is een populair thema binnen The Legend of Zelda. A Link to the Past, Four Swords Adventure en Twilight Princess hebben het allemaal op een bepaalde wijze gedaan.

Hoppen van het ene tijdperk naar de andere is een variatie op het thema. Ocarina of Time, Oracle of Ages en Oracle of Seasons zijn spellen waarin je kan wisselen tussen heden en toekomst en de verschillende jaargetijden.

In hetzelfde interview wil Aonuma duidelijk maken dat je het 3D-effect aan moet zetten om de complete ervaring te krijgen, die het team bedoeld heeft. Daarnaast zegt de producent dat Links vaardigheid om als een 2D-tekening over muren heen te lopen, is geïnspireerd op Ganons vaardigheid in Ocarina of Time.

GGD ongerust over 'kindersigaret'

GGD Nederland maakt zich ongerust over de verkoop van de 'shisha-pen', een elektronische nepsigaret in felle kleuren die populair is onder kinderen. Directeur van GGD Nederland Laurens de Vries sprak donderdag op Radio 1 van 'een slechte ontwikkeling'.

Met de sigaret wordt waterdamp met fruitsmaak geïnhaleerd. In de pen zit geen tabak of nicotine, maar wel een hoop andere stoffen die worden geïnhaleerd zoals onder meer propyleen, meldt stichting Stivoro, die al eerder zorgen uitte over de opkomst van de pen. Bij het inhaleren verschijnt een rood puntje, zoals bij een echte sigaret.

"Kinderen leren ermee te inhaleren over hun longen", vindt De Vries. Met name in Amsterdam en Arnhem is de nepsigaret volgens hem populair. Het roken van de kindersigaret werkt drempelverlagend, aldus de directeur. De Vries roept tabakszaken op de shisha-pen niet te verkopen. De sigaret valt niet onder de tabakswet.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) beantwoordde in april Kamervragen over de kindersigaret. Hij liet weten geen aanleiding te zien voor een verbod op de shisha-pen. Wel zei hij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de pen te laten onderzoeken en op basis daarvan te bezien of verder maatregelen nodig zijn.

Kampioensfeest Ajax zondag naast ArenA

Mocht Ajax zondag kampioen worden, dan wordt het elftal nog dezelfde dag gehuldigd in Amsterdam Zuidoost pal naast de ArenA. Dat heeft de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan woensdagavond gezegd in het televisieprogramma Pauw & Witteman.

Bij een inhuldiging op maandag in plaats van zondag moeten honderden agenten in dienst worden geroepen, terwijl zondag, als het Bevrijdingsdag is, ook al genoeg agenten op de been zijn. Na de troonswisseling dinsdag, waarvoor veel agenten werden ingezet, en de herdenking zaterdag op de Dam wil Van der Laan niet nog eens honderden agenten oproepen.

Supporters wilden graag dat het feest pas maandag zou worden gevierd. "Het is mijn schuld dat het zondag plaatsvindt", aldus Van der Laan. "Maar ik denk dat het wel leuk wordt."

De huldiging wordt om 16.30 uur gehouden, zo'n twee uur nadat het duel is geëindigd. "Ze vieren het altijd eerst even in het eigen stadion. En die jongens moeten met champagne in bad en dergelijke", gaf de burgemeester aan.

Opnieuw omstreden neuroloog aan het werk

Opnieuw blijkt een omstreden Nederlandse neuroloog in het buitenland aan het werk te zijn gegaan. Neuroloog Joop Peperkamp werd in Nederland en België ontslagen, waarna hij een tijd in Groot-Brittannië aan de slag ging, meldt het AD donderdag.

Afgelopen zomer ging de neuroloog volgens de krant moeiteloos aan de slag in Groot-Brittannië. Het ziekenhuis in Nottinghamshire ontdekte pas later dat Peperkamp niet meer als arts mag werken, waarop de Britse Inspectie voor de Gezondheidszorg de man een beroepsverbod oplegde.

Peperkamp werkte in de jaren '90 in een ziekenhuis in Den Bosch. Later startte hij zijn eigen praktijk en zou tegen betaling patiënten hebben geronseld voor een omstreden Amerikaanse 'wonderdokter', die dubieuze operaties uitvoerde tegen betaling van tienduizenden dollars.

Toen de neuroloog daardoor in opspraak raakte vluchtte hij naar Groot-Brittannië. Daar werd een onderzoek naar hem gestart vanwege onder meer zijn slechte medische kennis. Daarop nam hij de benen naar België, maar ook daar werd hij ontslagen.

Het is de derde Nederlandse neuroloog in korte tijd die in opspraak komt. Ernst Jansen Steur bleek nadat hij in Nederland niet meer als arts mocht werken in Duitsland aan de slag te zijn gegaan. De Bredase neuroloog Evert Sanders werd vorig jaar op non-actief gesteld, maar ging daarna ook in andere ziekenhuizen weer aan het werk.

Delta Lloyd geeft fors minder hypotheken uit

Delta Lloyd heeft in het eerste kwartaal voor 58 miljoen euro aan hypotheken verstrekt in Nederland. In hetzelfde kwartaal een jaar eerder was dat nog bijna tweehonderd miljoen euro. De verzekeraar wijdt de daling onder meer aan de begin dit jaar aangescherpte hypotheekregels. Dat meldt het beursgenoteerde bedrijf donderdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

De bruto premie-inkomsten van de verzekeraar daalden met zeven procent tot 1,4 miljard euro. Het eigen vermogen bleef stabiel op 2,3 miljard.

In België zette Delta Lloyd wel achttien procent meer nieuwe hypotheken op de markt. In België werden 56 miljoen hypotheken verstrekt, bijna net zoveel als in Nederland. In totaal daalde de Belgische en Nederlandse hypotheekverstrekking met 54 procent tot 114 miljoen euro. Volgens Delta Lloyd is die daling in lijn met de rest van de markt.

De totale hypotheekportefeuille bleef met zestien miljard euro stabiel. 12,6 miljard euro daarvan staat uit in Nederland.

Los Angeles, the Voices maakt cd onder nieuwe naam

De leden van Los Angeles, the Voices gaan een cd maken onder een nieuwe naam. De vier zangers liggen in de clinch met voormalige collega Gordon en hebben besloten onder een andere naam door te gaan, die naar verwachting binnen een week wordt bepaald. Ze werken hard aan een nieuwe plaat.

"De oorspronkelijke bandnaam gebruiken, of een afgeleide daarvan, mag niet meer van Gordon", vertelt Peter Strykes aan het AD. "Verder zijn de originele orkestbanden en de kostuums op zijn dringende verzoek in beslag genomen."

De zangers, die vinden dat Gordon na zijn vertrek te hoge eisen blijft stellen, werken inmiddels al samen met een aantal componisten. "Eind mei willen we minimaal dertig nummers klaar hebben, waarvan een deel op een nieuw album komt dat dit najaar zal verschijnen."

Volgens Strykes is het conflict tussen de zangers en Gordon 'ernstig en definitief onoplosbaar'. "We willen vrijheid van handelen en geen slaven van Gordon worden."

Werkloosheid piekt volgend jaar op 9 procent

De werkloosheid in Nederland loopt volgend jaar op tot negen procent. Het hoge percentage wordt niet meer alleen veroorzaakt door starters en herintreders op de arbeidsmarkt, maar ook door afnemende werkgelegenheid. Deze verwachting spreekt het Economisch Bureau van ABN AMRO uit in een rapport dat donderdag verschijnt.

Tot midden vorig jaar nam het aantal banen nog toe, maar niet genoeg om alle starters en herintreders aan het werk te helpen. Sinds midden vorig jaar daalt de werkgelegenheid. Oorzaak hiervan is onder meer de forse productiedaling in de tweede helft van het jaar. Ook worden vertrekkende werknemers, die bijvoorbeeld met pensioen gaan, steeds minder vervangen.

Het dalende aantal banen heeft tot gevolg dat er eind 2012 vijf werkzoekenden waren per vacature, tegenover drie halverwege 2011. Door de slechte economische vooruitzichten blijft de werkloosheid voorlopig oplopen, concludeert ABN AMRO.

Uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de Nederlandse werkloosheid in maart fors is toegenomen, met dertigduizend personen tot 643 duizend mensen. De werkloosheid is daarmee gestegen van 7,7 procent in februari naar 8,1 procent. De werkloosheid bevindt zich al maanden op een recordhoogte.

Gerard Joling heeft neppartner

Het management van Gerard Joling overweegt juridische stappen tegen een man die zich voordoet als de nieuwe vriend van de zanger. "Als de situatie onaangenaam wordt, maken we hier zeker werk van", laat het management weten aan het AD.

De man, die 24 jaar jonger is dan Joling, doet zich op internet voor als de nieuwe liefde van de zanger en volgens hem is er sprake van 'bijna een serieuze liefdesrelatie'. Joling noemt deze uitspraak 'absurd'.

"Onbegrijpelijk", reageert de man in de krant. "Ik heb hem zo'n 2,5 maand geleden ontmoet via een dating-app. Vervolgens hebben we een paar keer afgesproken. Ik ben een eerlijk persoon met een goede baan en ben er zeker niet op uit om iemand te besodemieteren of te stalken."

Jolings manager vertelt dat ze in 2009 met een vergelijkbare situatie te maken hadden. "Toen kreeg degene die Gerard stalkte maanden cel." Volgens Joling hoort het bij zijn vak. "Als je als artiest in de schijnwerpers staat kan dit één van de minder leuke randverschijnselen zijn."

Arrestatie republikeinen choqueert Van der Laan

De arrestatie van campagneleider van het Nieuw Republikeins Genootschap Hans Maessen en de republikeinse activiste Joanna dinsdag tijdens de troonswisseling op de Dam heeft de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan en zijn team gechoqueerd. Een feitenrelaas moet duidelijk maken wat er precies is gebeurd. Dat zei Van der Laan woensdagavond in het televisieprogramma Pauw & Witteman.

Joanna is enige maanden geleden op dezelfde manier het demonstreren onmogelijk gemaakt in Utrecht tijdens de verjaardag van Beatrix. Van der Laan gaf aan dat in de voorbereiding steeds tegen elkaar is gezegd dat zoiets dinsdag niet mocht gaan gebeuren. "En wat gebeurt er? Dit."

Van der Laan gaf in de uitzending aan beledigd te zijn dat wordt gesproken over complotten en Noord-Koreaanse taferelen. Agenten waren geïnformeerd dat ze op hun tanden moesten bijten, dat ze veel moesten accepteren en niet bij moesten gaan dragen aan escalatie. "We zijn een tolerant land", aldus Van der Laan.

De bewering van de politie eerder woensdag dat sprake was van een persoonsverwisseling, onderschreef Van der Laan. "Wij hebben het fenomeen potentieel gevaarlijke eenlingen, bijvoorbeeld psychiatrische patiënten. Die zijn in kaart gebracht", legde de burgemeester uit. De agenten die Maessen hebben opgepakt, dachten volgens Van der Laan dat het om iemand ging van wie ze een foto hadden gezien. "Dat was dus helemaal niet zo."

De arrestatie vond volgens Van der Laan een paar minuten voor de balkonscene plaats. "Dat is ongeveer het meest kwetsbare moment", vertelde de burgemeester. "Er is op dat moment zorg over die balkonscene."

Van der Laan waarschuwde ervoor niet te snel te zeggen dat het verhaal dat de politie nu vertelt over wat er is gebeurd, niet klopt. "Ik laat het keurig uitzoeken door de politie en ik ga uit van vertrouwen in de politie." Ook gaat Van der Laan ervan uit dat de zogenoemde Wet van Murphy zich misschien wel heeft doen gelden, zei hij.

De burgemeester nam het in de uitzending op voor de politie. "Ik sta voor al die mensen. Vijftienduizend mensen zijn op de been, op twee mensen na hebben zij iedereen een fijne dag gegeven. Het zijn mijn mensen", gaf hij aan over de agenten die tijdens de troonwisseling in Amsterdam hebben gewerkt.

Het feitenrelaas komt maandag, beloofde Van der Laan, die het een 'loepzuiver rapport' noemt. "Dan hebben we het allemaal keurig op een rijtje staan. Dit is gewoon een ongeluk."

Nieuw vijfeurobiljet in omloop gebracht

Wie boodschappen doet of op een andere manier geld wisselt, loopt vanaf donderdag kans het nieuwe vijfeurobiljet in handen te krijgen. Vanaf die dag verspreidt De Nederlandsche Bank het briefje onder banken als ING en ABN AMRO. Op hun beurt leveren zij de biljetten uit aan hun klanten, zoals supermarkten.

Nederlanders lopen de meeste kans om het nieuwe biljet in handen te krijgen als wisselgeld. De coupure wordt immers niet uitgegeven via de pinautomaat.

Het meest opvallend aan het nieuwe vijfeurobiljet is dat het cijfer 5 niet meer rechts staat, maar in het midden. Verder verschilt het nieuwe biljet op het oog maar minimaal van het oude. De kleuren zijn hetzelfde, de afbeeldingen ook.

De echtheidskenmerken zijn wel verbeterd. Zo kunnen slechtzienden het biljet makkelijker herkennen door korte, opstaande streepjes aan de randen van het briefje. Van de 5 is een opvallend smaragdgroen cijfer gemaakt. De mythische figuur Europa is toegevoegd aan het watermerk en het hologram.

Het vijfje wordt als eerste biljet in de zogenoemde Europa-serie in roulatie gebracht. De nieuwe varianten van het vijfeurobiljet zijn gemakkelijk te onderscheiden van de oude. Naar verwachting zullen de nieuwe echtheidskenmerken in alle bankbiljetten van de Europa-serie worden verwerkt.

Amerikaan in N-Korea tot dwangarbeid veroordeeld

De Amerikaanse staatsburger Kenneth Bae is in Noord-Korea tot vijftien jaar dwangarbeid veroordeeld. Bae, die al bijna een halfjaar vastzit in Noord-Korea, heeft zich volgens het Noord-Koreaanse hooggerechtshof schuldig gemaakt aan misdaden tegen de staat. Dit meldt het Noord-Koreaanse persbureau KCNA donderdag.

Bae is van Koreaanse komaf en werkzaam in de toeristenindustrie. Hij wordt door zijn vrienden omschreven als een devoot christen. Hij werd vorig jaar november gearresteerd in Rason, een speciale economische zone in het verre noordoosten van Noord-Korea bij de grens met Rusland en China. Volgens zijn collega's was Bae als toeristengids gestationeerd in de Chinese grensstad Dalian en reisde hij dikwijls naar Noord-Korea om er weeskinderen van voedsel te voorzien.

Zijn veroordeling komt op een moment dat de betrekkingen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten uiterst gespannen zijn. Washington heeft nog niet gereageerd op deze jongste ontwikkeling. Waarnemers denken dat Pyongyang de zaak-Bae wil gebruiken om bij onderhandelingen concessies van Washington los te krijgen.

Ook de betrekkingen met Zuid-Korea zijn op een dieptepunt beland. Noord-Korea heeft de afgelopen tijd steeds dreigender en oorlogszuchtiger taal geuit en zelfs gedreigd kernwapens in te zullen zetten tegen Zuid-Korea en de VS.

'Meer armoede in afgelegen dorpen'

De ongelijkheid tussen dorpen neem toe. Afgelegen dorpen doen het op verschillende fronten slechter dan dorpen in de buurt van de stad. Zo zijn inwoners lager opgeleid, hebben een lager inkomen en zijn vaker werkloos. Ook hebben ze vaker te maken met armoede en sociale uitsluiting. Dat blijkt uit De Dorpenmonitor die het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) donderdag publiceert.

Het bureau vervaardigde de monitor in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Het rapport schetst een beeld van de ruim 5,3 miljoen Nederlanders die op het platteland wonen en van de veranderingen zij het afgelopen decennium hebben meegemaakt. Het platteland omvat twee derde van het Nederlandse grondgebied en huisvest ruim een derde (32 procent) van de Nederlandse bevolking.

Inwoners van afgelegen dorpen zijn lager opgeleid (19 procent) ten opzichte van mensen uit de stad (32 procent). Dat komt, omdat kansrijke jongeren hun woonplaats verlaten. Ook worden de capaciteiten van scholieren minder goed benut dan die van scholieren elders.

In kleine, afgelegen dorpen zijn steeds minder voorzieningen. Voor twee procent van de bewoners verdween de afgelopen jaren in een straal van een kilometer de laatste bakker, slager of groentewinkel en het café. Hoewel dorpsbewoners per dag drie tot vijf kilometer meer afleggen dan stedelingen, zijn ze dankzij de auto niet langer onderweg. In kleine dorpen heeft overigens nog altijd rond de zeven procent van de inwoners geen beschikking over een auto. Dat zijn vooral oudere vrouwen.

De krimp van de bevolking doet zich vooral voor op het platteland, en met name in Noord-Nederland. Vooral kleine, afgelegen dorpen worden hierdoor meer geraakt: zij kampen met een lage sociale status, hoge werkloosheid en minder goed onderhouden woningen. Tegelijk wordt in deze 'krimpdorpen' meer dialect gesproken dan in andere dorpen, wat volgens de onderzoekers wijst op lokale binding. Ook is het beroepsniveau in deze dorpen gestegen.

De lokale samenhang tussen buren is vooral sterk in kleine dorpen. Daarbij maakt het niet uit of sprake is van relatief traditionele dorpen of meer moderne gemeenschappen. De sociale gemeenschap in kleine dorpen in de buurt van de stad is wel 'exclusiever'. Nieuwkomers integreren er even snel als in afgelegen dorpen, maar migranten en bewoners met een lichamelijke beperking hebben relatief weinig contact met de buren.

Op cultureel vlak nemen de verschillen ook toe. Dorpen rond de stad zijn grotendeels 'mentaal verstedelijkt' terwijl bewoners van afgelegen dorpen nog relatief traditioneel zijn. Zo bleef het aantal mensen dat naar de kerk gaat op peil, terwijl in de stad het kerkbezoek aanzienlijk daalde. Ook wordt in deze afgelegen dorpen vaker een dialect gesproken en doen opvallend veel bewoners vrijwilligerswerk.

Verschillen zijn er ook tussen dorpen met een bijzonder mooie ligging. Dat vertaalt zich in hoge huizenprijzen en een aantrekkingskracht op hoog opgeleide inwoners die afkomen op 'Hollands welvaren in het groen'. Ook floreert er de dorpsgemeenschap, met veel vrijwilligers en actieve bewoners. Tegelijkertijd leven in deze dorpen meer bewoners in armoede dan in minder mooie dorpen.

De onderzoekers concluderen dat de overheid rekening moet houden met regionale verschillen. Het plattelandsbeleid heeft minder aandacht en op veel beleidsterreinen heeft decentralisatie plaatsgevonden. "Toch is het onmiskenbaar dat maatschappelijke ontwikkelingen zich anders voordoen op (delen van) het platteland dan in meer stedelijke gebieden." Daarom blijft er aandacht nodig voor sociale achterstanden in bepaalde dorpen en regio's die met het huidige beleid niet worden opgelost of zelfs groeien, aldus het SCP.

Opstelten wil cybercrimineel 'terughacken'

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil zijn plannen om cybercriminelen te kunnen terughacken doorzetten. Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat de minister donderdag presenteert, meldt De Telegraaf.

Politie en justitie moeten op afstand onderzoek kunnen laten doen in computers van criminelen en als nodig gegevens overnemen of ontoegankelijk maken. De politie kan zo ook digitale activiteiten van verdachten in de gaten houden. Met de nieuwe regels kan de politie onder meer Skype-gesprekken afluisteren en cyberaanvallen tegengaan.

Eerder stelde Opstelten al dat de huidige wetgeving verouderd is en aangepast moet worden. Ondanks kritiek van privacywaakhonden legt de minister deze uitgewerkte plannen nu ter advies voor.

Opstelten benadrukt dat er strikte voorwaarden gelden voor het toepassen van de nieuwe bevoegdheid, zoals onder meer voorafgaande rechterlijke toetsing.

'Geen Duitsers herdacht op 4 mei'

Duitse soldaten en 'foute' Nederlanders worden niet herdacht tijdens de Nationale Dodenherdenking. Ook is herdenken niet hetzelfde als verzoenen. Dat stelt het Nationaal Comité 4 en 5 mei donderdag in Trouw. Het comité wil dit jaar tumult voorkomen.

"We hebben van vorig jaar geleerd", zegt directeur van het comité Jan van Kooten in de krant. "Als iets verkeerd kan worden uitgelegd, dan moeten we het niet doen."

Kort voor 4 mei werd vorig jaar besloten dat een scholier het gedicht 'Foute keuze', over een oudoom die in dienst trad van de SS, niet mocht voordragen. Dat gebeurde na groot protest.

Volgens Trouw lijkt de stelling van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een waarschuwing aan Vorden. Die Achterhoekse plaats wil zijn dodenherdenking afsluiten met een tocht langs het graf van Duitse soldaten. De organisatie van de herdenking in de gemeente Bronckhorst, waar Vorden onder valt, noemde dit eerder 'een gebaar van verzoening'.

FOK! wat een weer... Veel bewolking en wat regen.

Goedemorgen! We hebben vandaag even een tijdelijke dip in ons weerbeeld. De zon neemt vandaag een vrije dag, maar zal morgen weer tevoorschijn komen. Bovendien zal er ook af en toe wat regen vallen.

Doordat de temperatuur in het zuiden nog kan oplopen tot 18 graden, kan de neerslag daar een wat grillig karakter krijgen en de kans op een klap onweer wil ik ook niet volledig uitsluiten. Elders in het land valt er meestal lichte regen en blijft het met 12 tot 15 graden iets koeler. De wind is matig tot vrij krachtig en komt uit het noordoosten.

Morgen kan er ook nog een enkele bui vallen, maar in de loop van het weekend schakelen we over naar mooi lenteweer met vrij veel zon en droog weer. De temperaturen lopen hierbij nog iets op en aan het begin van de nieuwe week zou het lokaal wel eens 20 graden kunnen worden.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Braassemermeer
Qltel maakte een boottochtje met zijn familie in prachtig Hollands weer. Deze foto maakte hij op het Braassemermeer.

 Watertoren Aalsmeer
Deze foto maakte qltel bij de watertoren van Aalsmeer. Ook een prachtig plaatje. 

 

 

 

Rapper Kris Kross gestopt met springen

Chris Kelly, beter bekend als "Mac Daddy" de éne helft van het rapduo Kris Kross, is dood. De rapper overleed op 34-jarige leeftijd. Het treurige nieuws werd wereldkundig gemaakt via de website van Billboard. Over de doodsoorzaak is nog niks bekend.

Kris Kross werd wereldberoemd met hun album Totally Krossed Out uit 1992, waarop ook de hit 'Jump' stond. Na een afwezigheid van 15 jaar trad het duo begin dit jaar nog eenmalig op, bij het twintigjarige bestaan van Jermaine Dupri’s So So Def label.

Kris Kross viel vooral op doordat de leden hun kleding achterstevoren droegen.

Plattelandskind vaak onnodig naar vmbo

Hoewel basisscholieren op het platteland een beter schooladvies krijgen dan stadskinderen en hoger scoren bij de Cito-toets, gaan ze vaker naar het vmbo. Dat is één van de conclusies uit het rapport De Dorpenmonitor van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) dat donderdag is gepresenteerd.

Op de basisschool presteren kinderen in dorpen beter dan hun leeftijdsgenoten in de stad. Ze krijgen dan ook vaker een schooladvies voor havo of vwo. Maar dat advies wordt lang niet altijd opgevolgd en dus gaat een groot deel van de plattelandskinderen naar het vmbo.

Volgens de onderzoekers kan dat enerzijds komen door "een weinig ambitieuze mentaliteit van henzelf en hun ouders". Maar ook het feit dat er veel meer vmbo-scholen zijn op het platteland en dat een school die havo en vwo aanbiedt vaak ver weg is, speelt een rol. Vandaar ook dat hoe kleiner en meer afgelegen een dorp is, hoe lager het gemiddelde opleidingsniveau is.

"Dat is geen wenselijke situatie", stellen de onderzoekers. Immers, havo of vwo is nodig om op het hoger en universitair onderwijs te komen. Dat is vervelend voor de kinderen zelf, maar ook voor Nederland als geheel, omdat er "potentieel voor de economische productie’’ verloren gaat.

Andere conclusies van het SCP zijn dat ook op het platteland de crisis heeft toegeslagen: de arbeidsmarkt stagneert en de woningmarkt ligt vrijwel plat. Verder is de werkloosheid relatief wat hoger dan in steden en is het besteedbaar inkomen juist lager. Bovendien blijkt dat relatief veel 'kansrijke jongeren' vertrekken van het platteland, dat wel weer een aantrekkingskracht heeft op hoog opgeleide ouderen.

Anderzijds hebben de 5,3 miljoen mensen die in een dorp wonen, vaker goed contact met elkaar. ,,Dorpsbewoners hebben meer en prettiger contact met buren en buurtgenoten dan stedelingen", concludeert het SCP. Ze helpen hun buren overigens niet vaker; ze zetten zich vooral vaker in als vrijwilliger en spannen zich meer in voor de leefbaarheid van de buurt.

Boston-bomber kwam zonder visum VS binnen

Een van de drie verdachten van de aanslag in Boston die woensdag zijn gearresteerd is er dit jaar in geslaagd terug te keren naar de Verenigde Staten zonder een geldig visum. Het gaat om de Kazachstaanse student Azamat Tazjajakov. Dat heeft een bron bij de Amerikaanse autoriteiten woensdag gezegd.

Volgens de bron vertrok Tazjajakov in december uit de VS. Zijn studentenvisum werd geschrapt nadat de universiteit waar hij studeerde zijn inschrijving per ongeluk ongedaan had gemaakt. Desondanks slaagde Tazjajakov er eind januari in terug te keren naar de VS.

De politie in Boston maakte woensdag bekend dat er nog drie verdachten zijn in de zaak. Naast Tazjajakov gaat het om een andere Kazachstaanse student, Kadyrbajev, en een derde persoon. De twee Kazachstanen waren bevriend met de nog levende verdachte, Dzjochar Tsjarnajev.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.