NAM onderzoekt schaderisico gebouwen

Redactie

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) onderzoekt in hoeverre gebouwen boven het gasveld in Groningen bestand zijn tegen zwaardere aardbevingen. De gebouwen worden in kaart gebracht door middel van een computerscan, laat een woordvoerder woensdag weten.

Tot juni worden eerst twaalf gebouwen van een bepaald type onder de loep genomen. Het gaat bijvoorbeeld om een kerk, schoolgebouw, een vrijstaande woning en een rijtjeshuis. Daarna worden nog eens vijftig tot honderd gebouwen onderzocht. Zo is van elk model te zien wat de consequenties zijn bij een aardbeving met een kracht van minimaal 5,0 op de schaal van Richter.

In de computer wordt een 3D-model van de gebouwen gemaakt, waarna de NAM ze laat 'schudden'. "Op die manier weten we hoe zo'n gebouw op een beving reageert", aldus de woordvoerder. Als blijkt dat het betreffende gebouw te zwak is, worden waar mogelijk verstevigingen aangebracht. De woordvoerder benadrukt dat dat niet meteen betekent dat er ook maatregelen nodig zijn bij vergelijkbare gebouwen.

Uit eerder onderzoek bleek dat aardbevingen tot 5 op de schaal van Richter in het noorden van het land mogelijk zijn door gaswinning. Waar het maximum ligt, is nog niet duidelijk. Dat wordt nog nader onderzocht.