Torenhoge schadevergoeding voor gehandicapten VS

Een Amerikaans bedrijf is woensdag veroordeeld tot het betalen van omgerekend ruim 183 miljoen euro aan schadevergoedingen aan 32 geestelijk gehandicapte werknemers. Volgens de aanklagers zijn de gehandicapten jarenlang mishandeld.

Henry's Turkey Service, een bedrijf uit Texas, heeft volgens de rechter de zogenoemde Americans with Disabilities Act geschonden en moet elke mishandelde werknemer ruim 5,7 miljoen euro betalen. Het bedrijf bestaat inmiddels niet meer en kan de volledige schadevergoeding dan ook waarschijnlijk niet ophoesten. Een commissie heeft geopperd delen van het bedrijf ter waarde van drie miljoen euro terug te vorderen.

Volgens mensen die de gehandicapten behandeld hebben werden ze door andere medewerkers van Henry's ruw mishandeld. Ze moesten altijd werken, ongeacht ziekte of blessures. Daarnaast mochten ze niet naar de wc, werden ze opgesloten en in hun kruis getrapt. Een van de gehandicapten werd aan een bed geboeid.

Volgens een van de advocaten in de zaak leken de medewerkers van Henry's plezier te beleven aan de mishandeling van de gehandicapten. Zo werden ze soms gedwongen om hete rode pepers te eten, 'voor de lol', aldus de advocaat.