FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 30 april 2013

'Apple haalt 17 miljard op met obligaties'

Apple heeft dinsdag 17 miljard dollar opgehaald met de uitgifte van obligaties. Dat meldden verscheidene Amerikaanse media dinsdag op gezag van ingewijden. Het zou gaan om de grootste uitgifte van bedrijfsobligaties in de geschiedenis.

Apple heeft beloofd de komende jaren 100 miljard dollar aan overtollig kapitaal uit te keren aan zijn aandeelhouders. Het bedrijf heeft naar schatting een slordige 145 miljard dollar op de plank liggen. Het leeuwendeel van dat geld staat echter op buitenlandse rekeningen, en het bedrijf zou bij invoer ervan een fikse belastingaanslag tegemoet kunnen zien.

Daarom wil Apple een groot deel van het geld dat nodig is om aandelen in te kopen, lenen op de kapitaalmarkt. Daarbij speelt ook mee dat de rentetarieven momenteel bijzonder laag zijn. Zakenzender CNBC meldde dat de komende tijd nog meer uitgiftes worden verwacht van Apple, dat tot dusver schuldenvrij was.

Het is volgens persbureau Bloomberg voor het eerst sinds 1996 zijn dat het technologiebedrijf naar de kapitaalmarkt gaat. De vraag naar het schuldpapier was volgens ingewijden groot. Apple zou met gemak drie keer het geplande bedrag aan de man hebben kunnen brengen.

AWACS bewaakten Amsterdam

De NAVO heeft het luchtruim boven Amsterdam tijdens de troonswisseling bewaakt, samen met de Nederlandse luchtmacht en de KLPD. Hiervoor werden vier AWACS radarvliegtuigen ingezet, meldt het transatlantische bondgenootschap dinsdag.

Twee van de AWACS vlogen ook echt rond. Een was beschikbaar voor noodgevallen en een was reserve vanuit de basis in het Duitse Geilenkirchen. De NAVO zette ook twee vliegtuigen in om de AWACS in de lucht van kerosine te voorzien.

Het luchtruim boven Amsterdam is sinds maandag 12.00 uur afgesloten. Woensdagavond om 18.00 uur wordt de sluiting weer opgeheven. Anders dan tijdens normale Koninginnedagen mochten ook drones, modelvliegtuigen en parachutespringers het luchtruim niet betreden.

Tien F-16's hebben dinsdagavond wel het luchtruim boven het IJ betreden. Zij sloten de Koningsvaart af door in formatie over Amsterdam te vliegen.

[CL] Uitslag Real Madrid - Borussia Dortmund

Borussia Dortmund heeft zich als eerste geplaatst voor de finale van de Champions League. Op bezoek bij Real Madrid ging het met 2-0 onderuit, maar door de 4-1 thuiszege waren de Duitsers over twee wedstrijden de beste.

Door de grote nederlaag in Dortmund wist Real wat het te doen stond, minstens drie keer scoren. Dit was in het begin van de wedstrijd te merken. De Spanjaarden waren fel en vielen aan terwijl Dortmund loerde op de counter. Real Madrid kreeg ook grote kansen in de openingsfase, waaronder van Higuaín en Ronaldo, maar deze gingen er niet in. Na ongeveer twintig minuten ging de storm liggen en kreeg Borussia Dortmund wat meer grip op de wedstrijd. Op een kans voor Lewandowski na leidde dit echter niet tot kansen.

De tweede helft begon Real Madrid nog wel aanvallend, maar al snel kwam het besef dat het bereiken van de finale een onmogelijke klus werd en zakte het niveau in. Dortmund kreeg zelfs beste kansen, waaronder een schot van Lewandowski wat op de lat belandde. De grootste kans van de wedstrijd was voor Gundogan, zijn inzet werd door López uit het doel gehouden.

Tien minuten voor tijd scoorde Benzema de 1-0 en was plots het geloof weer terug. Vlak voor tijd scoorde Ramos de 2-0 en had Real Madrid nog maar één doelpunt nodig. Dortmund wankele maar bleef op de been, waardoor zij op 25 mei op Wembley de finale mogen spelen.

Real Madrid

2 - 0 

Borussia Dortmund

 82' Benzema
 88' Ramos
   
 
 Gele kaart: Coentrao, Higuaín, Ramos, Khedira, (Real Madrid), Gundogan, Bender, Weidenfeller, (Borussia Dortmund)
 
Stadion: Santiago Bernabeu, Madrid
Toeschouwers: 76.000
Arbiter: Webb (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
López
Essien
Varane
Ramos
Coentrao (Kaká/57)
Di María
Modric
Ozil
Xavi Alonso (Khedira/67)
Ronaldo
Higuaín (Benzema/57)
  Weidenfeller
Piszszek
Subotic
Hummels
Schmelzer
Blaszczykowski
Gundogan
Gotze (Grosskreutz/14)
Bender (Felipe Santana/90+1)
Reus
Lewandowski (Kehl/87)

'Hoofdverdachte Dönermoorden-zaak toerekeningsvatbaar'

De hoofdverdachte in de rechtszaak wegens de Dönermoorden, Beate Zschäpe, is volledig toerekeningsvatbaar. Tot die conclusie komt een psychiater van de universiteit Aken in een expertise in opdracht van de rechtbank in München.

Het kopstuk van de Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU) weigerde zelf met de psychiater te praten. Die moest zijn oordeel daarom baseren op het dossier en op gesprekken met getuigen, aldus Bild, de grootste Duitse krant, in zijn editie van woensdag. Hij kon niet vaststellen of Zschäpe zo gevaarlijk is dat na een eventuele schuldigverklaring tbs moet worden opgelegd.

Drukte neemt toe in ziekenhuizen Amsterdam

De drukte op de Eerste Hulp-afdelingen in Amsterdam is in de loop van de avond toegenomen. Dat meldden het Onze Lieve Vrouw Gasthuis in Amsterdam-Oost en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in het westen van de hoofdstad op Twitter.

Het OLVG had rond 20.35 uur twintig patiënten in behandeling, vooral als gevolg van alcoholgebruik en vechtpartijen. Het Sint Lucas heeft tussen 00.00 en 20.30 uur 85 patiënten behandeld met snijwonden, breuken en 'alcoholgerelateerde problemen'.

Koningspaar wijkt af van protocol

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn dinsdag opnieuw bij Armin van Buuren op het podium gekropen. Tot ieders verrassing stapte het koninklijk paar met hun dochters bij de kop van het Java-eiland van hun boot om het optreden van het Concertgebouw Orkest en Van Buuren van dichtbij mee te maken.

Willem-Alexander en Máxima stonden ook in september 2009 met Armin op het podium tijdens een festival in New York. Toen namen Willem-Alexander en Máxima plaats achter de draaitafels. Dat deden ze dit keer niet, wel waren Amalia, Alexia en Ariane van de partij. Vanaf het podium zwaaiden ze het publiek van vijftienduizend man toe.

Het optreden van het Concertgebouw Orkest en Van Buuren maakte deel uit van de Koningsvaart van het nieuwe koningspaar. Vooral Máxima genoot duidelijk van de muziek van de Nederlandse dj.

Weinig meezingers Koningslied

Het Koningslied moest een groot meezingspektakel worden door het hele land, maar dat ging niet overal goed. Het lied, gezongen door 33 artiesten in Ahoy Rotterdam, werd ook op het Museumplein in Amsterdam rechtstreeks uitgezonden. Daar zongen echter slechts een handjevol mensen mee.

Volgens RTV Oost was het in Zwolle nog veel erger, daar werd het Koningslied namelijk helemaal vergeten. Op het moment dat het lied meegezongen moest worden, was een dj nog druk aan het draaien op het Rodetorenplein. Op het Vrijthof in Maastricht werd het hele lied afgeblazen bij gebrek aan meezing-belangstelling. Het plein was de hele dag al rustig en het scherm waarop het lied te zien zou zijn, is ruim voor de uitzending zelfs maar helemaal uitgezet.

Weinig meezingers Koningslied
Weinig meezingers Koningslied (Foto: ANP)

Obama naar Congres om sluiting Guantanamo

De Amerikaanse president Barack Obama gaat opnieuw een poging ondernemen de terroristengevangenis van Guantanamo Bay te sluiten. Obama laat een groep medewerkers de heikele kwestie nog eens tegen het licht houden en legt die vervolgens voor de tweede keer aan het Congres voor, zei hij dinsdag.

Obama kondigde daags na zijn inauguratie in 2009 aan dat hij de omstreden gevangenis van de Amerikaanse legerbasis op Cuba wilde sluiten. Maar hij beet zich stuk op de felle tegenstand van Republikeinen en sommige Democraten in het Congres. Zij vinden het detentiecentrum een ideale locatie voor militaire tribunalen en hebben pogingen om gevangenen naar de Verenigde Staten over te plaatsen tegengewerkt.

Het gros van de gedetineerden in Guantanamo Bay zit al lange tijd vast zonder uitzicht op een proces. Uit protest tegen het gevangenisregime is een honderdtal van de 166 gevangenen in hongerstaking.

Straatverkopers berispt om bedorven vlees

Diverse straatverkopers zijn dinsdag door inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op de vingers getikt vanwege het verkopen van rauwe of ongekoelde etenswaren. Bij ruim een derde van de 325 inspecties tijdens de koninginnenacht en de inhuldigingsdag moest worden ingegrepen, zegt een woordvoerder. De inspecties vonden door het hele land plaats.

Vooral shoarma, bami en kipkluifjes bleken ongekoeld of onhygiënisch. In 24 gevallen was de situatie zo ernstig dat een boete van enkele honderden euro's is uitgedeeld. In die gevallen was sprake van mogelijk gevaar voor de gezondheid. Negentig andere verkopers kregen een waarschuwing. In totaal is 120 kilo aan etenswaren weggegooid.

De cijfers zijn iets hoger dan vorig jaar. Toen kregen in totaal 62 verkopers een waarschuwing, kregen er 23 boetes opgelegd en moesten hun etenswaren weggooien. In nog eens elf gevallen maakten inspecteurs producten onverkoopbaar, door ze onder te spuiten met een blauwe kleurstof.

Altidore in werkgroep tegen racisme

Jozy Altidore en Kevin Prince Boateng zijn bereid gevonden om plaats te nemen in een werkgroep tegen racisme. Dat meldt de wereldvoetbalbond FIFA. Voorzitter Sepp Blatter hoopt op manieren te komen om het wereldwijde racisme op de voetbalvelden tegen te gaan.

Altidore en Boateng zijn twee van de in totaal twaalf personen die in mei voor het eerst om de tafel gaan. Zij mogen dan hun ideeën aandragen om racisme te voorkomen. Blatter noemde zelf al eventuele maatregelen als puntenaftrek of uitsluiting van competities.

Altidore en Boateng hebben allebei te maken gehad met zware racistische bejegeningen. Eerstgenoemde werd uitgejouwd tijdens een bekerduel van AZ met FC Den Bosch. Boateng stapte van het veld toen de racistische opmerkingen hem te veel werden tijdens een wedstrijd van zijn club AC Milan.

Coach Apoel Nicosia vertrekt

Ivan Jovanovic is opgestapt als coach van Apoel Nicosia. Dat maakte de kersverse kampioen van Cyprus dinsdag bekend. Apoel, dat onder de 50-jarige Serviër drie landstitels pakte, laat op zijn website weten teleurgesteld te zijn in de beslissing van Jovanovic, maar niets anders te kunnen doen dan zijn wensen te respecteren.

Jovanovic stond tussen 2003 en 2005 ook al eens een periode aan het roer van Apoel en won toen ook al een kampioenschap met de club uit de Cypriotische hoofdstad. De reden voor zijn vertrek is niet direct duidelijk.

Baku krijgt eerste Europese Spelen

De Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku wordt definitief gastheer van de eerste Europese Spelen. Dat heeft de Azerbeidzjaanse sportminister Azad Ragimov dinsdag bekendgemaakt. De Spelen worden van 12 tot en met 28 juni 2015 gehouden.

De Europese nationale olympische comités besloten vorig jaar tot het organiseren van Europese Spelen. Dat gebeurde naar voorbeeld van onder meer de Aziatische en Pan-Amerikaanse Spelen. Baku was de enige kandidaat.

Er wordt in Baku door naar verwachting ongeveer 6300 sporters in 26 sporten gestreden. Opvallende sporten zijn het niet-olympische beachvoetbal en worstelen. Die laatste sport dreigt zijn olympische status te verliezen.

Behalve beachvoetbal en worstelen staan ook boogschieten, zwemmen, waterpolo, schoonspringen, atletiek, badminton, basketbal, boksen, kanovaren, wielrennen, BMX'en, mountainbiken, turnen, ritmische gymnastiek, judo, karate, schieten, kleiduivenschieten, taekwondo, triatlon, beachvolleybal, volleybal en schermen op het programma, stelde Ragimov. Vooral de deelname van grote sporten als atletiek en zwemmen wordt als cruciaal voor het slagen van het evenement gezien.

Jan Taminiau stak 'honderden uren' in jurk Maxima

Jan Taminiau heeft een flinke kluif gehad aan de robe die Máxima dinsdagmiddag droeg bij de inhuldiging in de Nieuwe Kerk. "Ik ben met mijn team bijna twee maanden fulltime ermee bezig geweest", vertelt hij aan RTL Boulevard. "Het heeft honderden uren gekost. Op een gegeven moment zijn we gestopt met tellen."

De ontwerper heeft de blauwe jurk op een bijzondere manier laten borduren in het buitenland. "Het is gedaan door Frankrijks oudste borduuratelier." Of Taminiau ook een creatie ontwierp voor Máxima die ze tijdens de Koningsvaart zou kunnen dragen, laat hij in het midden. "Ik laat niets los over ontwerpen die ik voor klanten maak."

Dinsdagavond had Máxima zich voorafgaand aan de Koningsvaart opnieuw verkleed en droeg ze wederom een creatie van Taminiau. Ze koos deze keer voor een paarse jurk.

Koningspaar klapt voor Koningslied

Willem-Alexander en Máxima hebben dinsdagavond geklapt voor het zwaarbeladen Koningslied. Het koningspaar werd door het Nederlandse volk toegezongen. Artiesten zongen het nummer vanuit Ahoy. Ook de drie prinsesjes leken het nummer te waarderen.

John Ewbank zat achter de piano. De componist van het Koningslied trok zijn creatie daags na het presenteren van het nummer terug na een storm van kritiek. Vooral op de rapgedeeltes van het lied was veel commentaar, teksten als 'de W van wakker, stamppot eten' werden nauwelijks meegezongen.

Willem-Alexander en Máxima beluisterden het Koningslied op een scherm bij filmmuseum Eye in Amsterdam-Noord. Tegelijkertijd moesten koren in heel Nederland het nummer ten gehore brengen. Volgens de NOS lukte dat in Limburg en Drenthe echter niet vanwege een gebrek aan belangstelling.

Maandag leek het er nog op dat ook Zeeland niet mee zou zingen, omdat daar geen koor gevonden werd. Uiteindelijk meldde een koor uit Middelburg zich.

In Ahoy hing een groot scherm waarop de tekst van het Koningslied te zien was. Vanuit Rotterdam werd het nummer uit volle borst meegezongen. Paul de Leeuw kondigde het lied aan en zette in met Lang Zullen Ze Leven.

Willem-Alexander zei in een eerder gesprek met journalisten de ophef over het lied te betreuren en zich te verheugen op het moment dat Nederland hem en Máxima toezingt. Na het lied en een stukje opera ging de Koningsvaart van start.

Lichte hamstringblessure voor Bolt

Usain Bolt moet komende zaterdag de 200 meter tijdens de Jamaica International Invitational aan zich voorbij laten gaan. De Jamaicaanse sprinter kampt met een lichte hamstringblessure.

Bolt liet het nieuws via zijn eigen site weten. "Ik ben teleurgesteld dat ik niet voor eigen publiek kan rennen in Kingston." De zesvoudig olympisch kampioen en wereldrecordhouder op de 100 en 200 meter voelde afgelopen week tijdens een training zijn hamstring opspelen. Na overleg met coach Glen Mills besloot hij de wedstrijd in eigen land af te zeggen, maar de Jamaicaan hoopt fit genoeg te zijn om op 8 mei op de Kaaiman Eilanden weer te kunnen lopen.

Zanetti mogelijk pas in 2014 terug

De kans dat Javier Zanetti een punt achter zijn carrière zet, wordt steeds aannemelijker. De 39-jarige verdediger van Internazionale heeft een zware achillespeesblessure opgelopen. Die houdt hem mogelijk tot het volgende kalenderjaar buiten de lijnen.

Zanetti wordt in augustus 40. Veel mensen verwachten daardoor dat hij een punt achter zijn carrière zet, al hebben zowel hijzelf als Inter-voorzitter Massimo Moratti vertrouwen in een terugkeer als profvoetballer.

De ervaren kracht heeft in1995 zijn eerste speelminuten in de hoofdmacht gemaakt. Daarna speelde hij meer dan 600 wedstrijden in de hoofdmacht van Inter. Voordat hij naar Milaan toog, speelde hij voor Banfield en Tallerens in Argentinië.

[Upd] Studente Joanna aangehouden

De studente Joanna, die begin dit jaar door de politie werd afgevoerd toen zij een protestbord omhoog hield bij het verjaardagsfeest voor koningin Beatrix in Utrecht, gaat dinsdag naar de Dam om daar te protesteren tegen de monarchie.

"Het enige wat echt mogelijk is - wil je niet gearresteerd worden - is daar gaan staan en je mening te uiten, en dan kijken we wel wat er gebeurt", legde Joanna dinsdagochtend uit terwijl ze op weg was naar de Dam. Ze had een protestbord bij zich, maar wilde nog niet verklappen welke boodschap erop komt te staan.

Op het Waterlooplein wordt dinsdagmiddag gedemonstreerd tegen de monarchie. Op andere plaatsen, zoals de Dam, is alleen 'individueel protest' toegestaan. Het Nieuw Republikeins Genootschap heeft mensen opgeroepen in het wit gekleed naar de Dam te komen.

Update 11.50 uur
Twee republikeinse demonstranten zouden zijn aangehouden op de Dam. Dat meldt voorzitter van het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG) Anjo Clement dinsdag rond 11.00 uur. Volgens hem gaat het onder anderen om de studente Joanna, die eerder dit jaar ook al in aanraking kwam met de politie.

Clement meldt dat hij vanuit het politiebusje werd gebeld door Hans Maessen, een ander lid van het NRG. De politie kan het bericht niet bevestigen.

Joanna hield begin dit jaar een protestbord omhoog bij het verjaardagsfeest voor koningin Beatrix in Utrecht. Eerder dinsdag was ze op weg naar de Dam om daar te protesteren tegen de monarchie. Ze had een protestbord bij zich, maar wilde nog niet verklappen welke boodschap daarop zou komen te staan.

Tijdens de balkonscène was een rood-wit-blauw protestbord te zien met de tekst 'Geen monarchie, maar democratie'. De gemeente Amsterdam laat weten dat een 'enkeling' in het wit gekleed was. Het NRG had gevraagd om witte kleding te dragen als protest.

Update 12.18 uur
De Amsterdamse politie heeft via Twitter excuses aangeboden voor de aanhouding van studente Joanna en een lid van het Nieuw Republikeins Genootschap. De politie stelt dat zij onterecht zijn aangehouden, en terug worden gebracht naar het centrum van Amsterdam. Eerder ontkende de politie de aanhouding.

Joanna had een protestbord bij zich met de teksten 'Ik ben geen onderdaan' en 'Fuck the international oil maffia'. De studente kwam eerder in aanraking met de politie toen zij begin dit jaar een protestbord omhooghield bij het verjaardagsfeest voor koningin Beatrix in Utrecht.

Agenten hadden volgens een woordvoerder van de politie signalen gekregen dat de orde werd verstoord. Het duo pleegde echter geen strafbare feiten en mag gewoon een tegengeluid laten horen, zo heet het nu. De aanhouding was volgens de zegsvrouw goedbedoeld, maar had niet mogen gebeuren.

Eerder liet een woordvoerder van de gemeente weten dat individueel protest toegestaan zou zijn op de Dam.

Update 14.32 uur
De politie wist donders goed dat ze de studente Joanna dinsdag niet mocht oppakken toen ze op de Dam een protestbord omhoog hield. Het is een zorgelijke ontwikkeling dat dit toch is gebeurd, zegt advocaat Sidney Smeets van Spong Advocaten in een reactie. Joanna had een protestbord bij zich met de teksten 'Ik ben geen onderdaan' en 'Fuck the international oil maffia'.

Ze zou ook 'Rot op Bea' hebben gescandeerd. Naast Joanna werd Hans Maessen van het Nieuw Republikeins Genootschap op de Dam aangehouden.

"De politie mag natuurlijk mensen aanhouden als daar een goede reden voor is, maar het vasthouden van een bordje is geen goede reden, of je het nu met haar boodschap eens bent of niet", zegt de advocaat. Joanna werd in januari ook al aangehouden toen ze in Utrecht bij het verjaardagsfeest van koningin Beatrix een protestbord omhoog hield. De politie gaf daarna toe dat dit niet had mogen gebeuren.

Ook dinsdag heeft de politie aangegeven dat Joanna niet had mogen worden aangehouden. Daarnaast zijn excuses aangeboden en is ze teruggebracht, toen de balkonscène al had plaatsgevonden. "Leuk en aardig, maar daar heb je dan natuurlijk weinig aan. Het recht om te demonstreren is dan al aangetast", zegt de advocaat.

Smeets ziet een gelijkenis met een incident tijdens het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin, drie weken geleden. "Toen werd iemand die iets op het raam van zijn auto had geschreven afgevoerd, waarna de politie excuses maakte."

In een paniekreactie probeerde de politie volgens Smeets in al deze gevallen iets in de kiem te smoren. "Dan kijken ze later wel of ze het goed hebben gedaan. Maar je moet als politie juist eerst kijken of je iets goed doet. We geven de politie verregaande bevoegdheden en dan moet je erop kunnen vertrouwen dat ze die niet misbruikt."

Koning Willem-Alexander gaf eerder in een interview aan dat 'de arme politieman' in Utrecht waarschijnlijk dacht dat hij het beste deed, maar een foutje heeft gemaakt. "Ik kan me met deze voorgeschiedenis bijna niet voorstellen dat de agenten die Joanna vandaag aanhielden niet wisten wie zij was", zegt Smeets. "Zelfs als ze dat niet wisten, hadden ze moeten weten dat er geen grond was om haar aan te houden."

Joanna heeft volgens Smeets, die haar advocaat overigens niet is, een goede kans op een schadevergoeding als ze een klacht indient. "De politie heeft immers zelf al aangegeven dat ze fout zat. Maar met een schadevergoeding wordt niet voorkomen dat dit vaker misgaat." Het is volgens hem belangrijk dat in dit soort gevallen altijd een klacht bij de politie wordt ingediend en dat desnoods de Nationale Ombudsman erbij wordt gehaald.

Burgemeester Eberhard van der Laan verzekerde eerder dat het grondwettelijk recht om te demonstreren zou worden gerespecteerd.

Update 17.17 uur
De 'arrestatie' van de republikeinse student Joanna voor aanvang van de troonsafstand van Beatrix was volgens haar 'een grote poppenkast'. "Ik ben monddood gemaakt", zei Joanna tegenover de camera's van de NOS.

Joanna, die een protestbord omhoog wilde houden, werd naar eigen zeggen een kwartier voor het 'moment suprême' door politiemensen van de Dam getrokken. Politieagenten zouden haar en Hans Maessen van het Nieuwe Republikeins Genootschap eerst ter afleiding om een identiteitsbewijs hebben gevraagd. "Toen kregen ze een seintje in hun oortje, en toen was het blijkbaar 'go, nu."

Agenten hadden volgens een politiewoordvoerder signalen gekregen dat de orde werd verstoord. Van strafbare feiten was echter geen sprake, gaf de politie later toe. Na de arrestatie bood de Amsterdamse politie excuses en een bloemetje aan aan de twee republikeinen.

Volgens Joanna, die niet is gearresteerd en niet is verhoord, wist de politie echter allang dat de studente niets misdadig aan het doen was. "Het was een hele strategische manier om niet aan de wereld te laten zien dat er ook mensen in Nederland zijn die het er mee oneens waren."

Individueel protest tijdens de troonswisseling op de Dam was toegestaan. Joanna had een protestbord bij zich met de teksten 'Ik ben geen onderdaan' en 'Fuck the international oil maffia'.

Advocaat Sidney Smeets van Spong Advocaten noemde de arrestatie eerder op de dag 'een zorgelijke ontwikkeling'. Joanna werd in januari ook al aangehouden toen ze tijdens de verjaardag van Beatrix een protestbord omhoog hield. Ook toen gaf de politie achteraf aan dat dit niet kies was.

Update 19.52 uur
De arrestatie van twee demonstranten op de Dam dinsdagochtend was niet volgens de instructies. "Het blijft wel mensenwerk. Niemand is zonder fouten. De politie heeft er ruiterlijk excuses voor aangeboden. De twee zullen morgen een grote bos bloemen krijgen." Dat liet burgemeester Eberhard van der Laan dinsdagavond bij monde van zijn woordvoerder weten. Activiste Joanna houdt het er zelf op dat ze monddood is gemaakt. De politie spreekt van een onterechte arrestatie en bood excuses aan.


De studente werd van de Dam verwijderd toen ze een kartonnen bordje boven haar hoofd hield met de tekst: "Ik ben geen onderdaan". De politie verwijderde Joanna en republikein Hans Maessen. De agenten die de demonstranten weghaalden, "dachten dat er een mogelijke verstoring" zou plaatsvinden. De demonstranten zouden nog 2 uur zijn vastgehouden en daarna weer in het centrum zijn vrijgelaten.

Studente Joanna werd eerder dit jaar al aangehouden in Utrecht toen ze bij aankomst van toenmalig koningin Beatrix bij het Beatrixtheater een protestbord omhoog hield. De politie erkende toen dat dit niet had mogen gebeuren en ook burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht vond dat het anders had gemoeten.

In de aanloop naar de troonswisseling hadden de politiechef en Van der Laan regelmatig laten weten dat individuen op de Dam een wit T-shirt mogen dragen met een kritische tekst over de monarchie, een witte ballon mogen dragen of met een witte zakdoek mogen zwaaien. De republikeinen hebben wit gekozen als actiekleur voor 'minder monarchie'. Demonstreren met meerdere mensen was op de Dam niet toegestaan. Individuen moesten binnen de grenzen van de wet uiting kunnen geven aan onvrede over de monarchie.

Joanna had geen goed woord over voor de arrestatie. ,,Ik kon niets doen, ik ben gewoon monddood gemaakt. Mijn protest is ontzettend gewelddadig onderdrukt.’’ Maessen sprak van een regelrechte blunder.

Amerikaanse scheidsrechter in levensgevaar na klap

Een Amerikaanse amateurscheidsrechter die afgelopen weekeinde tijdens een voetbalwedstrijd een optater kreeg vecht voor zijn leven. De minderjarige speler die de klap uitdeelde zit vast. Hij wordt verdacht van zware mishandeling.

De 46-jarige arbiter haalde zich de woede van de tiener op de hals toen hij tijdens een wedstrijd in Taylorsville, in de staat Utah, in diens nadeel floot. De jonge speler haalde uit en raakte de scheidsrechter vol in het gezicht.

Die werd met op het oog lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De scheidsrechter bleek er echter ernstig aan toe.

Twitterpiek vlak na abdicatie Beatrix

De inhuldiging van koning Willem-Alexander houdt ook de gemoederen op Twitter dinsdag flink bezig. In de afgelopen zeven dagen werd meer dan 850 duizend keer over de troonswisseling geschreven. Het hoogtepunt volgde even na de abdicatie van prinses Beatrix, meldt Twitter in een tweet.

"De piek tot dusver in de conversatie over de #troon was om 10.11 uur vanmorgen, in de minuten na de abdicatie van koningin Beatrix", laat de internetdienst weten. In de telling werden behalve de 'hashtag' troon ook gerelateerde termen meegenomen. De tweets kwamen volgens Twitter vanuit over de hele wereld. De meeste kwamen uit Nederland, de Verenigde Staten en Argentinië.

Kleuter India overleden na verkrachting

Een 5-jarig meisje in de centraal gelegen Indiase stad Nagpur is maandagavond overleden nadat ze was verkracht. Een hartstilstand werd het meisje fataal. Dat hebben de lokale autoriteiten dinsdag bekendgemaakt.

Volgens de autoriteiten is het meisje waarschijnlijk verkracht door een vriend van haar ouders. De dader zou het meisje na afloop hebben gedumpt bij een boerderij in de buurt van haar ouderlijk huis. Twee verdachten zijn gearresteerd.

Er zijn steeds meer berichten over seksuele misdaden tegen vrouwen en meisjes in India. Volgens de autoriteiten worden niet zo zeer meer van dat soort misdaden gepleegd, maar doen mensen vaker aangifte.

Matthew Perry wil bejaardenversie Friends

Matthew Perry ziet een reünie met zijn voormalige Friends-collega's pas gebeuren als ze hoogbejaard zijn. De 43-jarige acteur reageert daarmee op het gerucht dat momenteel wordt gewerkt aan een nieuw seizoen van de in 2004 beëindigde sitcom.

"Ik vind dat we een show getiteld Old Friends moeten maken", zegt hij tegen entertainmentzender E! "Het speelt zich af op een bankje in het park en wij zijn allemaal in de 80 jaar." Sinds Friends stopte duiken regelmatig geruchten op dat er wordt gewerkt aan een tv- of filmreünie.

Marta Kauffman, een van de bedenkers van de serie, sloot dat onlangs al uit omdat het verhaal volgens haar simpelweg is afgewikkeld. De Friends-sterren duiken wel regelmatig op in elkaars nieuwe projecten. Zo verscheen Courteney Cox onlangs in Perry's sitcom Go On en speelt hij een gastrol in Cox' serie Cougar Town.

Obama tast in duister over chemische wapens Syrië

De Verenigde Staten weten niet wie er chemische wapens in Syrië heeft ingezet, noch hoe en wanneer dat is gebeurd. President Barack Obama bevestigde dinsdag dat hij over 'enig bewijs' beschikt dat de regering van president Bashar Assad het gewraakte wapentuig tegen zijn burgers heeft gebruikt. Maar hij hamerde erop dat het om een voorlopig oordeel gaat, dat hij baseert op door inlichtingendiensten vergaarde informatie.

Obama zei dinsdag dat hij eerst de feiten op een rijtje moet hebben voor hij kan besluiten hoe hij daarop moet reageren. Hij blijft erbij dat het gebruik van chemische wapens de situatie fundamenteel verandert. Maar de internationale gemeenschap moet daarvan dan helemaal zeker zijn.

Pre-orderbonus voor PS-versie Diablo III

Blizzard heeft bekendgemaakt dat Diablo III nu te pre-orderen is voor PlayStation 3. Als bonus is er een exclusief in-game item als je nu bestelt.

De 'Infernal Helm' is het unieke item dat je krijgt. Deze geeft extra ervaringspunten aan elk personage dat het draagt, om zo het levelen van je personage te versnellen. Er zijn winkels met meer bonussen, maar deze worden later bekendgemaakt. Game Mania, Bol.com en Bart Smit zijn de deelnemende winkelketens in Nederland.

De PlayStation 3-versie van Diablo III is speciaal op maat gemaakt voor de PlayStation-console, met updates bij boss-battles en een volledig nieuwe userinterface met een besturing die aangepast is aan de gamepad. Een dynamische camera zorgt voor het overzicht in alle situaties. Spelers kunnen solo of in een groep van maximaal vier het spel spelen. Dit kan lokaal op hetzelfde scherm en vier gamepads, online via het PlayStation Network, of met een combinatie van online en lokale spelers. De PlayStation 3-versie van Diablo III wordt beschikbaar in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Russisch, Italiaans, Pools en Braziliaans-Portugees.

"We hebben bloed, zweet en hellfire gegoten om een epische Diablo III-ervaring voor de PlayStation gamers te maken", zegt Mike Morhaime, CEO en medeoprichter van Blizzard Entertainment. "Naast alle verbeteringen van de pc-versie van het afgelopen jaar, hebben we een aantal updates voor Diablo III om te spelen op PlayStation 3. We kregen een hoop positieve feedback van spelers die het spel op PAX East probeerden, en we kunnen niet wachten om het in ieders handen later dit jaar te krijgen."

Diablo III werd oorspronkelijk uitgebracht voor Windows en Mac op 15 mei 2012 en binnen 24 uur werd het de snelst verkopende pc-game aller tijden. De PlayStation 3-versie komt dit jaar uit en gaat een adviesprijs van 59,99 euro krijgen. Een PlayStation 4-versie komt er ook aan.

Online pokeren eindelijk legaal in deel VS

Een klein deel van de Amerikanen kan vanaf dinsdag eindelijk legaal online pokeren. Ultimate Gaming lanceert 's ochtends lokale tijd een onlinepokersite, die in het begin alleen voor inwoners van de staat Nevada toegankelijk is.

Via internet poker spelen was nooit helemaal wettig in de Verenigde Staten. Sinds 2011 is het echter strikt verboden. De Amerikaanse justitie sloot toen een aantal van buiten de VS opererende gok- en pokerwebsites die zich op Amerikanen richtten. Pokerverslaafden moesten sindsdien de deur uit om legaal te pokeren of hun heil zoeken op illegale pokerwebsites.

De federale regering heeft onlangs echter wat ruimte gegeven voor online gokken. In New Jersey, Delaware en Nevada is een vorm van internetgokken inmiddels in de wetgeving opgenomen. Verschillende staten hebben ruimere wetgeving in de maak om zo een graantje mee te pikken van de miljarden die wereldwijd omgaan in het online poker. Die ruimte wordt nu door ultimatepoker.com benut.

Ook Nederland werkt aan wetgeving die online gokken en pokeren legaal moet maken. In mei komt het kabinet met een wetsvoorstel. Eerder deze week kondigde de Staatsloterij al aan bingo, poker en loterijen online te gaan aanbieden.

Protest Waterlooplein doodgebloed

De protestmanifestatie van het Republikeins Genootschap, actiegroep Het is 2013 en Pro Republica op het Waterlooplein is dinsdag aan het eind van de middag doodgebloed. Er zijn nooit meer dan 100 mensen tegelijk op het plein geweest. De organisatie twijfelt over het laten doorgaan van het avondprogramma.

Campagneleider Hans Maessen reageerde desgevraagd teleurgesteld op de opkomst. Er was gerekend op zeker 1000 antimonarchisten. ,,Deze manier van protesteren is kennelijk iets van vroeger. De scene is heel anders dan een paar jaar geleden’’, verklaarde hij.

Manifestatie op Waterlooplein doodgebloed
Manifestatie op Waterlooplein doodgebloed (Foto: ANP)

Ewbank: het draait niet om mij

John Ewbank wil weinig kwijt over alle ophef rond het door hem gecomponeerde Koningslied. "Het draait niet om mij, maar om het feit dat we een nieuwe koning hebben, daarom heb ik er niet zo veel over te zeggen," verklaarde hij dinsdag voor de camera van de NOS in Ahoy.

Maandagavond werd bekend dat Ewbank toch aanwezig is bij de uitvoering in Ahoy in Rotterdam. Hij had het omstreden lied eerder teruggetrokken na een storm van kritiek.

Het Koningslied wordt om 19.30 uur opgevoerd in de Rotterdamse concertzaal door tal van artiesten. Koning Willem-Alexander kan het lied live zien en meezingen in filmmuseum Eye in Amsterdam.

Haase slaat zich langs Andujar in Portugal

Robin Haase heeft zich bij het ATP-toernooi in het Portugese Oeiras geplaatst voor de tweede ronde. De Haagse tennisser, die zich via de kwalificaties een weg moest banen naar het hoofdtoernooi, was na ruim twee uur spelen met 4-6, 6-2 en 6-3 te sterk voor de Spanjaard Pablo Andujar.

Haase stond vorig jaar in Indian Wells voor het eerst tegenover Andujar en trok toen aan het kortste eind. Dinsdag in Oeiras greep hij na een stroeve start de tweede set, waarna een break halverwege de derde de beslissing betekende. Op 5-3 moest Haase nog wel meerdere breakpoints zien weg te werken.

In de volgende ronde is Haase opnieuw gekoppeld aan een Spanjaard. De winnaar van de partij tussen Tommy Robredo (8) en Daniel Gimeno-Traver is dan zijn tegenstander. Haase is na de uitschakeling van Igor Sijsling en Kiki Bertens de enige Nederlander die nog actief is in het enkelspel.

Veel superhelden in LEGO Marvel Super Heroes

Vandaag is er een nieuwe video vrijgegeven van LEGO Marvel Super Heroes, waarin een sneak peek wordt gegeven van een aantal leden van het geweldige, machtige en loodzware team dat hun krachten bundelt om een reeks Marvel schurken te stoppen.

Met onder andere De Hulk, Captain America, Black Widow, Spider-Man, Iron Man, Thor, Deadpool en Wolverine heeft de speler de keuze uit meer dan honderd bekende personages, elk met hun eigen krachten en mogelijkheden. 

LEGO Marvel Super Heroes komt deze herfst op Xbox 360, PlayStation3, Wii, Wii U, Nintendo DS, Nintendo 3DS, PlayStation Vita en pc.

Ivanovic accepteert excuses bijtende Suarez

Branislav Ivanovic heeft de excuses van Luis Suárez geaccepteerd. De aanvaller van Liverpool beet de Chelsea-verdediger in zijn arm tijdens een Premier Leagueduel op 21 april (2-2). Daarvoor heeft de Uruguayaan per telefoon zijn verontschuldigingen aan Ivanovic aangeboden.

"Na de wedstrijd gaan de emoties altijd weer liggen. We hebben gebeld en ik aanvaard zijn excuses. Ik heb ook geen aangifte bij de politie gedaan", aldus de Serviër.

Suárez kreeg 10 duels schorsing voor het veelbesproken vergrijp. Daardoor komt hij dit seizoen niet meer in actie voor Liverpool en mist de oud-Ajacied ook de start van het volgende seizoen.

Schweini: "Veel sterker dan Barcelona"

Bastian Schweinsteiger denkt dat de sleutel voor een goed resultaat in Camp Nou verborgen ligt in de fysieke gesteldheid van Bayern München.

Volgens de Duitse middenvelder is zijn ploeg in het voordeel. "Op het moment zijn wij veel sterker", zo sprak hij tijdens een persconferentie. "We weten hoe FC Barcelona normaliter speelt, gebaseerd op het middenveld, maar ze kunnen ook de flanken gebruiken. Wij zijn echter verbazingwekkend fit."

Toch zal Bayern nog aan de bak moeten, beseft Schweinsteiger. "Het is duidelijk dat we de deur op een kier gezet hebben, maar we moeten de deurpost nog passeren", zei de middenvelder met gevoel voor metaforen.

"Het zal een zware wedstrijd worden morgenavond. Er zijn maar weinig ploegen die stand kunnen houden in Camp Nou en Barcelona's eer is gekrenkt. Dat zal ze gevaarlijk maken", aldus Schweinsteiger.

FIFA-baas Blatter feliciteert Willem-Alexander

Sepp Blatter heeft Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn inhuldiging als koning. "Mijn gelukswensen voor mijn voormalige IOC-collega koning Willem-Alexander", laat de voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA weten via Twitter. "Een fervent sportliefhebber die een geweldig staatshoofd zal worden."

Blatter werd in 1999, een jaar later dan Willem-Alexander, aangesteld als IOC-lid. De twee kwamen elkaar regelmatig tegen bij voetbalwedstrijden en officiële gelegenheden. Willem-Alexander legde naar aanleiding van de troonswisseling onlangs zijn functie bij het internationaal olympisch comité neer.

Drukte op vrijmarkten Amsterdam

De vrijmarkten in Amsterdam zijn net als op andere Koninginnedagen drukbezocht. Hoewel de markten wat later begonnen dan normaal zijn ze inmiddels goed op gang, zo meldt de gemeente rond 16.00 uur nar een rondgang langs de stadsdelen. De sfeer is overal vrolijk en gemoedelijk, aldus de gemeente.

Onder meer in het Vondelpark en op de vrijmarkt op de Haarlemmerstraat en de Haarlemmerdijk in het centrum is het druk. Ook verderop in de stad, bijvoorbeeld rond de Albert Cuyp en het Sarphatipark, is het gezellig druk. Op de kindervrijmarkt bij de Jodenbreestraat is het daarentegen rustig.

Het Museumplein, omgedoopt tot Oranjeplein, loopt langzamerhand vol. Rond 16.00 uur stonden er veertigduizend mensen. Vooral aan de kant van de Paulus Potterstraat is het volgens de gemeente druk. Op het plein vindt dinsdagmiddag het Tribute to the Queen plaats. 's Avonds is er het Koningsbal, waar onder anderen André Rieu optreedt.

GTA V-trailer speciaal voor Koning Willem

Rockstar heeft speciaal voor Neerlands nieuwste koning een trailer online gezet van Grand Theft Auto V. De trailer werd enkele dagen geleden al groots aangekondigd via de website en Facebook.

De derde trailer bestaat in totaal uit drie verschillende trailers; één voor elke hoofdrolspeler. We zien de overduidelijk verschillende karakters van Michael, Franklin en Trevor, de drie hoofdpersonages. Michael houdt van rijkdom, maar wil meer spanning in zijn leven. Franklin is een gangster die genoeg spanning heeft. En er is Trevor, de hillbilly... Trevor is maf.

Grand Theft Auto V komt 17 september uit voor Xbox 360 en PlayStation 3. 

BN'ers enthousiast over jurk Máxima

Bekend Nederland is zeer te spreken over de robe die Máxima dinsdagmiddag droeg bij de inhuldiging van haar man in de Nieuwe Kerk. "Wow", twittert GTST-acteur Ferry Doedens. "Máxima, wat zie je er fantastisch uit."

"Wat is ze prachtig", vindt ook model en presentatrice Kim Kötter. "Het is net een sprookje. Alles klopt." Ook Maik de Boer en Maurice Wijnen sluiten zich daarbij aan. "Wij hebben echt de mooiste koningin van de wereld!", twittert de stylist. "Wat ziet Máxima er beeldschoon uit in die prachtkleur", schrijft presentator Wijnen over de blauwe robe, die werd ontworpen door Jan Taminiau. "Gorgeous en koninklijk."

Ilse DeLange vindt dat het nieuwe koningspaar er mag zijn. "Wat zien ze er prachtig uit!", twittert de zangeres. "Maxima, wauw."

Werkloosheid in eurozone omhoog

De werkloosheid in de zeventien eurolanden lag in maart hoger dan een maand eerder. De gemiddelde werkloosheid in de eurozone kwam uit op 12,1 procent. Dat is het hoogste percentage sinds het begin van de euro in 1999. In februari en januari lag de werkloosheid nog op 12,0 procent. Dat maakte Eurostat dinsdag bekend.

Het Europese statistiekbureau schat in dat in maart 19,2 miljoen mensen zonder werk zaten. Ten opzichte van maart is dat een stijging van 62 duizend. In vergelijking met maart een jaar geleden lag de werkloosheid 1,7 miljoen hoger. Toen lag het werkloosheidspercentage op elf procent.

Volgens de Europese meetmethode had Nederland een werkloosheidspercentage van 6,4 procent. Alleen in Oostenrijk (4,7 procent), Duitsland (5,4) en Luxemburg (5,7) lag dat percentage lager.

In Spanje en Portugal lag de werkloosheid in maart op respectievelijk 23,7 en 17,5 procent. De cijfers in Griekenland over maart zijn nog niet bekend. In januari lag het percentage daar op 27,2 procent.

Geen grotere drukte in trein naar Amsterdam

De troonswisseling heeft tot nu toe in Amsterdam niet voor grotere aantallen treinreizigers gezorgd dan op een normale Koninginnedag. Tot ongeveer 15.00 uur zijn 180 duizend reizigers naar Amsterdamse stations gebracht. De NS had op grotere aantallen gerekend.

Naar het station dat het dichtst bij de Dam ligt, Amsterdam Centraal, reisden 132 duizend reizigers. Op Amsterdam Zuid kwamen 48 duizend reizigers aan. Vanaf dat station zijn de festiviteiten op het Museumplein goed te bereiken.

Volgens de NS reizen er nog steeds mensen met de trein naar Amsterdam. Veel festiviteiten vinden dan ook in de avond plaats, zoals het Koningsbal op het Museumplein en de Koningsvaart over het IJ. De eerste mensen vertrekken echter ook al.

In Eindhoven, waar traditioneel na Amsterdam op Koninginnedag de meeste reizigers naartoe gaan, zijn ook niet meer of minder mensen aangekomen dan op een normale 30 april. In Utrecht, waar de 24 uursvrijmarkt op zijn einde loopt, is het volgens een woordvoerder 'gezellig druk' op het station, maar loopt het naar behoren.

In de rest van het land zijn ook geen bijzonderheden te melden. De NS rijdt sinds maandagavond met een speciale Oranjedienstregeling. Reizigers wordt aangeraden om voor aanvang de reisplanner te raadplegen. "Een treintje eerder nemen kan nooit kwaad."

Politie verbiedt cavia-wedloop

De politie heeft dinsdagmorgen een cavia-wedloop op de koninginnemarkt aan de Willibrordusweg in Heiloo verboden.

Volgens de politie kan zo'n spelletje met levende dieren misschien op televisie, maar is het op een drukke markt niet gepast, zei een woordvoerder. De eigenaar van het spel ruimde zijn attractie onder protest op.

Een race met cavia's werd in de jaren 70 van de vorige eeuw bekend door het televisieprogamma Weekendquiz. Cavia's moesten over een plank lopen en dan door een poortje met een bijbehorende geldprijs kruipen.

Politie verbiedt cavia-wedloop
Politie verbiedt cavia-wedloop (Foto: ANP)

Republikeinenbetoging trekt ruim 200 man

De republikeinse demonstratie op het Waterlooplein trekt zo'n twee- tot driehonderd man. Oorspronkelijk zou de bijeenkomst worden afgetrapt door studente Joanna, die eerder dinsdag ten onrechte werd aangehouden.

"Ze is een beetje van slag door haar arrestatie", meldt Peter Posthumus van het Nieuw Republikeins Genootschap. Op het Waterlooplein staat een podium waarop een dichter en een dj optreden. De demonstranten delen folders uit met 'Stop de Controledrift'. Even na 14.30 uur bleek Joanna toch gearriveerd op het Waterlooplein, waar ze onder meer pers te woord stond.

Naast Joanna werd dinsdag Hans Maessen van het genootschap op de Dam aangehouden. Eerst ontkende de politie dit, later werd naar buiten gebracht dat de aanhoudingen onterecht waren. De politie bood excuses aan.

De gemeente Amsterdam spreekt met tussen de zestig en zeventig demonstranten van een flink lager aantal aanwezigen. De demonstratie verloopt rustig, laat de gemeente verder weten. Op de vijf andere plekken die waren aangewezen voor protesten is niemand afgekomen.

Koningsbal toch uitverkocht

De laatste kaarten voor het Koningsbal in Amsterdam zijn verkocht. Het bal op het Museumplein is uitverkocht, maakte de gemeente Amsterdam dinsdagmiddag bekend, luttele uren voor het concert begint. Voor het Koningsbal, waar onder meer André Rieu optreedt, werden drieduizend kaarten verkocht.

Maandagavond waren nog 'enkele honderden' zitplaatsen beschikbaar. Alleen voor de drieduizend zitplaatsen moest worden betaald, wie kan staan mag gratis van het concert genieten. Het concert begint om 21.15 uur.

Speciaal voor het Koningsbal componeerde Rieu een Kroningswals. Ook een optreden van 'de drie Andrés' staat op het programma. Naast André Rieu zijn ook André van Duin en Martijn Fischer, die André Hazes vertolkt in de Hazes-musical, van de partij.

Bertens direct onderuit op gravel Portugal

Kiki Bertens is bij het WTA-toernooi van Oeiras niet verder gekomen dan de eerste ronde. De enige Nederlandse die deze week het Portugese gravel betreedt, werd in twee sets verslagen door Romina Oprandi: 3-6 en 3-6. De Zwitserse had iets minder dan vijf kwartier nodig om de klus te klaren.

Bertens slaagde er vorige week in Marokko niet in om haar titel te prolongeren en duikelde daardoor van de 41e naar de 58e plaats op de wereldranglijst. Oprandi staat vijf plaatsen hoger. Bij winst had Bertens het in de volgende ronde moeten opnemen tegen Shuai Peng. De Chinese schakelde verrassend de als eerste geplaatste Française Marion Bartoli uit: 6-0, 1-6 en 6-4.

WADA krijgt bloedzakken Fuentes niet

Het WADA krijgt geen toestemming om de bij dopingarts Eufemiano Fuentes aangetroffen bloedzakken te onderzoeken. De rechtbank in Madrid bepaalde dinsdag dat al het bewijsmateriaal na de rechtszaak zal worden vernietigd. Het wereldantidopingagentschap hoopte met de bloedzakken via dna-onderzoek alsnog bedriegers op het spoor te kunnen komen.

Bij een inval in de praktijk van Fuentes werden in 2006 tientallen bloedzakken in beslag genomen die waren voorzien van codenamen. Wielrenners als Jan Ullrich en Ivan Basso werden ontmaskerd, maar anderen ontsprongen de dans. Fuentes gaf tijdens de rechtszaak toe ook voetballers, tennissers, boksers en atleten te hebben behandeld.

Het WADA had een verzoek ingediend om na afloop van de rechtszaak alsnog de bloedzakken in handen te krijgen om deze verder te onderzoeken. De Spaanse rechter stak daar dinsdag een stokje voor.

Fuentes werd als spil in dopingzaak Operacion Puerto veroordeeld tot een celstraf van een jaar en een beroepsverbod. Omdat hij een blanco strafblad heeft, zal hij echter niet daadwerkelijk achter de tralies belanden.

De veroordeling van Fuentes is gestoeld op het in gevaar brengen van de gezondheid van sporters. Omdat Spanje in 2006 nog geen dopingwetgeving kende, was dat de enige mogelijkheid om de voormalig gynaecoloog voor de rechter te brengen. Fuentes heeft de mogelijkheid om tegen de straf in beroep te gaan.

Jaar celstraf voor dopingarts Fuentes

Eufemiano Fuentes heeft een celstraf van een jaar gekregen voor zijn aandeel in het dopingschandaal Operacion Puerto. Dat heeft de rechtbank in Madrid dinsdag bepaald. De Spaanse arts stond terecht voor het in gevaar brengen van de gezondheid van sporters. Hij paste in zijn praktijk illegale bloedtransfusies toe.

Wielercoach Ignacio Labarta kreeg van de rechter een celstraf van vier maanden opgelegd. Yolanda, de zus van Fuentes, en ploegleiders Manolo Saiz en Vicente Belda werden vrijgesproken.

Het is onwaarschijnlijk dat Fuentes daadwerkelijk achter de tralies verdwijnt. Celstraffen van minder dan twee jaar worden in Spanje in veel gevallen kwijtgescholden.

Discuswerpster Pishchalnikova tien jaar geschorst

Daria Pishchalnikova lijkt noodgedwongen een punt te moeten zetten achter haar atletiekcarrière. De Russische discuswerpster is door de Russische atletiekbond voor tien jaar geschorst wegens dopinggebruik. De 27-jarige Pishchalnikova werd in mei vorig jaar betrapt op het gebruik van anabole steroïden.

Door de schorsing moet Pishchalnikova haar vorig jaar op de Olympische Spelen van Londen veroverde zilveren medaille zo goed als zeker inleveren. Vanwege een eerder dopingvergrijp raakte ze ook haar zilveren WK-medaille uit 2007 al kwijt. De Russische zat tussen juli 2008 en april 2011 een schorsing uit wegens geknoei met urinemonsters.

[Upd] We hebben een nieuwe koning!

Willem-Alexander is de nieuwe koning van Nederland. Hij is zijn moeder Beatrix opgevolgd op het moment dat zij de Akte van Abdicatie ondertekende.

Beatrix zette haar handtekening om 10.07 uur op het document in de Mozeszaal van het Koninklijk Paleis op de Dam. Meteen steeg een luid gejuich op van de duizenden mensen buiten op de Dam.

Na Beatrix zetten de nieuwe koning Willem-Alexander en koningin Máxima hun handtekening. Beatrix kneep haar oudste zoon daarna even in de hand. Willem-Alexander pakte daarop Máxima bij de hand.

Na Beatrix, Willem-Alexander en Máxima zetten de officiële getuigen hun handtekening. Het perkamenten document wordt voorzien van het grootzegel en later in de Nieuwe Kerk tentoongesteld.

Prinses Beatrix presenteert haar opvolger rond 10.30 uur officieel aan het volk tijdens de traditionele balkonscène. In de Nieuwe Kerk wordt de nieuwe koning dinsdagmiddag ingehuldigd tijdens een verenigde vergadering van de Staten-Generaal.

Update 11.52 uur
Ook in het buitenland is de nieuwe koning van Nederland groot nieuws. De Britse BBC bestempelt de abdicatie van Beatrix als 'top news story', het Amerikaanse CNN noemt het 'breaking news'.

BBC komt met portretten van Willem-Alexander en Máxima en fotoseries van de abdicatie. Het nieuwsbericht over de troonsafstand van Beatrix is dinsdagochtend het meest gelezen bericht op de website van de Britse omroep.

Ook in Duitsland is de troonswisseling groot nieuws. De Duitse boulevardkrant Bild pakt op de website groot uit onder de kop 'Holland heeft een nieuw koningspaar'. De krant staat stil bij het nieuwe leven van Máxima en zocht uit hoe Duits het koningshuis is.

De Vlaamse krant De Standaard brengt tien feitjes over de nieuwe koning, die voor veel lezers mogelijk nieuw zijn. Onder meer Willem-Alexanders deelname aan de Elfstedentocht en zijn bijnaam Prins Pils worden genoemd.

In Argentinië, het geboorteland van Máxima, staan media vooral stil bij het feit dat Máxima koningin is. Clarín, een van de grootste kranten van het Zuid-Amerikaanse land, pakt uit met foto's van de balkonscène, het diner in het Rijksmuseum en een portret van Willem-Alexander. Ook de lovende woorden die Beatrix in haar afscheidstoespraak over had voor Máxima zijn terug te vinden in Clarín.

Update 13.25 uur
Ook op deze feestelijke dag blijkt de verhouding tussen Nederland en Suriname gevoelig. Het Surinaamse ministerie van buitenlandse zaken verbood maandag zijn ambtenaren mee te juichen op de Nederlandse ambassade ter ere van de nieuwe koning, zo meldt ochtendblad De Ware Tijd. Welke straf ambtenaren die naar het feest gaan te wachten staat is niet bekendgemaakt.

Het eerste optreden van prins Willem-Alexander als koning werd ondanks het vroege uur in Suriname op de voet gevolgd. Voor dag en dauw waren op de Nederlandse ambassade al enkele honderden belangstellenden aanwezig om de abdicatie van Beatrix via grote schermen te volgen.

Er worden gratis oranje tompoezen uitgedeeld. Later op de ochtend komt een groep kunstenaars een grote oranje kroon op een rolluik van de ambassade te schilderen.

De betrekkingen tussen Den Haag en Paramaribo verkeren in woelig vaarwater sinds het aantreden van president Desi Bouterse in 2010. Bouterse werd in Nederland veroordeeld voor drugssmokkel. In 2011 brak een flinke rel uit omdat de ambassade het staatshoofd niet had uitgenodigd voor de jaarlijkse viering van Koninginnedag. Dat gebeurde daarvoor wel altijd.

"Wat ons betreft is nu er niks aan de hand. Niemand heeft dit jaar een uitnodiging gekregen. Iedereen die dat wil, die kon zich op voorhand inschrijven en die was welkom om te komen", vertelt een ambassadewoordvoerder in Paramaribo.

Later dinsdag brengt de Nederlandse zaakgelastigde in Suriname een heildronk uit op de nieuwe koning. Voor die activiteit meldden zich vijfhonderd geïnteresseerden aan. Op andere plekken in de stad staan eveneens grote schermen opgesteld.

Nederlandse stagiairs zijn uitgenodigd om vlak na de inhuldiging een bloemenkrans te hangen om het beeld van koningin Wilhelmina in Paramaribo, dat voor de gelegenheid helemaal werd opgepoetst.

Update 14.31 uur
Koning Willem-Alexander heeft in De Nieuwe Kerk in Amsterdam de eed afgelegd. "Ik zweer aan de volkeren van het Koninkrijk dat ik het Statuut voor het Koninkrijk en de Grondwet steeds zal onderhouden en handhaven", aldus Willem-Alexander, die ook zwoer de onafhankelijkheid en het grondgebied van het Koninkrijk 'met al mijn vermogen' te verdedigen en bewaren en de vrijheid en rechten van alle Nederlanders en alle ingezetenen te beschermen.

Het voor het eerst dat het Statuut, dat de relatie regelt met Aruba, Curaçao en Sint Maarten, in de eed is opgenomen. De koning wordt na de eedaflegging ingehuldigd door de leden van de Staten-Generaal en vertegenwoordigers van de Staten.

Willem-Alexander heeft de eed afgelegd

FOK!filmtips van de dag: Lang leve de koningin

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Als Paco plotseling zijn vader verliest, staat zijn leven op z'n kop. Vooral omdat hij denkt dat het zijn schuld is. Paco klust niet meer aan zijn bus en zijn vriendin Floor laat hem keihard zitten. Zijn schuldgevoel wordt alleen maar groter, hierdoor raakt hij net zo in de problemen als zijn klasgenote Yara. Yara wil het liefst naar de kunstacademie, maar haar moeder pusht haar om model te worden. Yara voelt zich dik tussen de broodmagere modellen en doet er alles aan om dunner te worden om zo haar onzekerheid te verbergen. Kunnen Paco en Yara elkaar helpen en steun bij elkaar vinden?

Dave Schram was al jaren een bekend producent in de Nederlandse filmwereld. Radeloos is de opvolger van zijn bioscoopdebuut Timboektoe.

De 8-jarige Sara, gespeeld door Tiba Tossijn, is niet blij. Ze kent haar vader niet en op school gaat het ook niet al te best. Ze vindt zichzelf dom totdat ze via Victor, een slim klasgenootje, de wondere wereld van het schaakspel ontdekt. In haar fantasie verdwijnt ze in het spel waar ze bevriend raakt met de witte koningin, gestalte gegeven door Monique van de Ven en de andere stukken. Zo voorkomt ze spelenderwijs oorlog tussen het witte en zwarte rijk én leert Sara schaken als de beste. Lang leve de koningin is te zien om 20.30 uur op RTL8.

Al ruim tienduizend jaar regeert Satan over de hel. Hij begint er een beetje moe van te worden en besluit zijn troon af te geven. Hij passeert zijn twee zoons en uit woede vertrekken zij naar de aarde om daar een nieuwe hel te creëren. Hun vertrek zorgt ervoor dat Satan zijn macht verliest. Om een grote ramp te verkomen stuurt hij zijn jongste zoon Nick naar de aarde. Nick moet dan noodgedwongen leren hoe het is om een mens te zijn. Zijn gezelschap is een pratende bulldog. Little Nicky is te zien om 22.30 uur op Veronica.

The Aviator vertelt het waargebeurde verhaal van Hollywoodlegende en vliegtuigmagnaat Howard Hughes (1905-1976), die al vroeg interesse kreeg in de filmbusiness en mooie, jonge actrices. Hughes was niet alleen actief als producent van onder andere Scarface uit 1932, maar regisseerde ook twee keer. Door zijn filmproducties kwam hij in aanraking met de vliegerij. Hughes haalde zijn brevet en ging zich verdiepen in het ontwerpen en bouwen van vliegtuigen. Hij werd multimiljonair, maar leidde op latere leeftijd een geïsoleerd bestaan. Hoofdrolspeler Leonardi DiCaprio werkte al eerder met regisseur Martin Scorsese aan het gangsterepos Gangs of New York. Te zien om 00.05 uur op BBC1.

The Prince & Me, The Prince & Me: The Elephant Adventure, Anger Management, Black Sheep, Reno 911!: Miami  en Sphere zijn vanavond ook op de televisie te zien.

Symonds: "Marussia zal overleven"

Technisch directeur van Marussia, Pat Symonds, is ervan overtuigd dat zijn team zal blijven kunnen bestaan, zelfs al wordt de renstal elfde in het constructeurskampioenschap en loopt het hierdoor belangrijke miljoenen mis.

Eerder deze week liet Formule 1-baas Bernie Ecclestone weten dat slechts de beste tien teams prijzengeld zouden ontvangen en dat de compensatie voor de nummer elf zou gaan vervallen. Daarnaast heeft de Brit nog steeds geen Concorde Agreement met Marussia afgesloten.

Symonds meldt aan Spy Sports dat hij niet bang is wat de toekomst op financieel gebied zal gaan brengen. "De mensen die hier werken zijn racers. Met name teambaas John Booth en teampresident Graeme Lowdon zijn uit hetzelfde hout gesneden als Frank Williams. Zij geven het team niet op. We zullen overleven en het voordeel voor ons is dat we klein zijn en als het lastig wordt dan kunnen we ons ambities iets naar beneden bijstellen. Het geld dat we extra binnenkrijgen besteden we verstandig, omdat we er niet zo veel van hebben."

Marussia kwam in 2010 de Formule 1 binnen als nieuwe renstal en kreeg drie jaar lang een financiële ondersteuning van tien miljoen euro. Nu deze door Max Mosley ingevoerde maatregel vervalt kan de renstal veel geld mislopen. Het team strijdt met Caterham om de tiende plaats in het constructeurskampioenschap en begon dit jaar sterk. Caterham heeft echter een aantal updates geïntroduceerd die dit om kunnen gaan draaien en de groene brigade weer het voordeel in het kampioenschap kunnen geven.

Square Enix brengt geremasterde Final Fantasy-soundtracks uit

Uitgever Square Enix is bezig met het remasteren van de soundtracks van zijn Final Fantasy-games die zijn uitgebracht voor Nintendo's SNES-console. De eerste soundtrack die het bedrijf uitbrengt is die van Final Fantasy IV, die vanaf 3 juli verkrijgbaar is.

De soundtracks worden fysiek alleen in Japan uitgebracht en zul je dus moeten importeren als je ze op cd wilt hebben. Als je jezelf kosten wilt besparen kun je ze zeer waarschijnlijk ook via iTunes kopen, gezien de enorme catalogus aan soundtracks die het bedrijf al beschikbaar heeft gemaakt via iTunes.

De ongeremasterde versie van de Final Fantasy IV-soundtrack

O wij nationalisten

Hoe zouden buitenlanders op deze dag naar Nederland kijken? Dat zullen ze normaal niet veel doen. Ik heb van tevoren in ieder geval alvast wat promotie gemaakt voor deze dag door via Postcrossing lekker nationalistische kaartjes van het koninklijk paar naar buitenlanders te sturen. De meest gehoorde reactie: “I didn’t know you had a kingdom?” Maar er zijn natuurlijk landen die wel met ons bekend zijn. De gekke Belgen, de stijve Britten, de rustige Noren. En wat zou de rest van ons vinden? Is het cultuur of indoctrinatie? En is dat erg?

Soul Fjord in de maak voor Ouya

Het actieavontuur Soul Fjord is in de maak voor de Ouya-spelcomputer. De game draait om een dode Noorse krijger die zijn weg naar Walhalla moet zien te vinden. Dat heeft gamestudio Airtight Games, die geleid wordt door ontwikkelaar Kim Swift, bekendgemaakt. Het is niet bekend wanneer het spel verkrijgbaar is.

In Soul Fjord stapt de speler in de schoenen van Magnus Jones, een dode Noorse krijger. Hij staat op de lijst voor een enkeltje naar de onderwereld, maar besluit zich een weg te vechten naar de World Tree om toegang te krijgen tot Walhalla. Het spel is aangekleed met muziek en kledingstijlen uit de jaren zeventig.

In het actieavontuur worden de levels door de computer gegenereerd. Hierdoor is geen enkele speelsessie hetzelfde. De gevechten draaien om timing en ritme.

Máxima is 'vreemdgegaan'

Dyanne Beekman noemt het een gemiste kans dat Máxima bij het ondertekenen van de Akte van Abdicatie geen creatie van een Nederlandse ontwerper droeg. "Ik vind dat ze een beetje is vreemdgegaan", zegt de modeondernemer en imagostylist tegen Novum Nieuws.

"We hebben zo veel Nederlands talent", vindt Beekman. "Met een Nederlandse ontwerper denk ik dat je echt Nederland vertegenwoordigt. Maar misschien maakt ze het straks nog goed."

Máxima ging dinsdagochtend gekleed in een crèmekleurige jurk van het Belgische modehuis Natan. Wat ze 's middags draagt in de Nieuwe Kerk is nog niet bekend, maar volgens geruchten heeft de Nederlander Jan Taminiau een japon ontworpen. Beatrix droeg een cyclaamkleurige jurk en de prinsesjes hadden alle drie hetzelfde zachtgele jurkje aan.

Ondanks alles noemt Beekman de robe van de nieuwe koningin 'prachtig, subtiel en elegant'. "Het leidde niet af van het hele gebeuren." Beatrix, die volgens Beekman een 'behouden' kleur droeg, had volgens haar meer 'aanwezig' mogen zijn. Over de robes van de prinsesjes is ze minder te spreken. "Ik ben niet koningsgezind en dan denk ik: waarom moet het allemaal hetzelfde zijn? Ze zagen er wel schattig uit. En op het balkon klopte het totale plaatje wel."

Havelange legt erevoorzitterschap FIFA neer

João Havelange is niet langer erevoorzitter van de FIFA. De 96-jarige Braziliaan heeft zijn functie op 18 april officieel neergelegd, blijkt uit een rapport van de ethische commissie dat dinsdag op de website van de wereldvoetbalbond werd gepubliceerd. Havelange lag onder vuur omdat hij in het verleden grote sommen smeergeld aannam.

Havelange, van 1974 tot 1998 voorzitter van de FIFA, houdt met de beslissing de eer aan zichzelf. Sepp Blatter gaf eerder te kennen dat zijn voorganger in zijn ogen onmogelijk erevoorzitter kon blijven. Het congres van de FIFA zou zich daar later dit jaar over hebben gebogen, maar dat is nu niet meer nodig.

Het televisieprogramma BBC Panorama onthulde in 2010 dat Havelange veel geld aannam van het inmiddels failliete marketingbureau ISL rond de verkoop van tv-rechten van WK's. De ethische commissie van de FIFA komt in het rapport tot dezelfde conclusie.

Ook in zijn tijd als IOC-lid zou Havelange het niet al te nauw hebben genomen met de regels. Een intern onderzoek naar fraude werd echter noodgedwongen stopgezet toen Havelange eind 2011 besloot om op te stappen.

Bolhuis verwacht Nederlander bij IOC

De open plek bij het Internationaal Olympsich Comité zal vermoedelijk ingenomen worden door een Nederlander. Deze plek komt vacant nu Koning Willem-Alexander terug zal treden uit het bestuursorgaan.

Dit deed onze Koning omdat hij per vandaag op de troon zit. Hij was de enige Nederlander in het IOC. André Bolhuis, voorzitter van het NOC*NSF, is druk in overleg met Jacques Rogge, de voorzitter van het IOC. "We zijn in druk overleg met het IOC en ik heb er het volste vertrouwen in dat het in orde komt. Samen met de kroonprins en de voorzitter van het IOC heb ik daar meermaals over gesproken. En uit die gesprekken maak ik op dat wij een hele grote kans maken een nieuw lid te hebben als de kroonprins op 31 december terugtreedt," aldus Bolhuis.

Onze nieuwe koning zal per 31 december afstand doen van zijn functie bij het Olympisch Comité wil graag dat een landgenoot hem opvolgen zal vanwege het grote belang voor de vaderlandse sport. "Het is voor ons belangrijk om een voelhoorn te hebben in die groep. De kroonprins heeft dat sinds 1998 uitstekend gedaan. De Nederlandse sport is ook buitengewoon succesvol geweest in de jaren dat de kroonprins zich zo nauw aan de ploeg verbond."

Verder zei Bolhuis nog: "Zijn bijdrage was zijn aanwezigheid en de kroonprins was absoluut de steun in de rug van onze equipe. Dat is een feit, dat kun je aan alle sporters vragen. Als hij aanwezig was, kregen de Nederlandse topsporters een boost om voor ons land uit te komen en het zo goed mogelijk te doen."

Saudi's komen op voor vrouwenrechten

Saudi-Arabië staat niet echt bekend als een bastion van vrouwenrechten. Toch willen ze het land ook leuker maken voor vrouwen. Daarom zijn ze nu een campagne begonnen tegen huiselijk geweld.

Een spraakmakende poster toont een dame in boerka, met een blauw oog. Eronder staat: "Sommige dingen kunnen niet verstopt worden: samen opkomen tegen mishandeling van vrouwen." De organisatoren van de campagne gaan voor 'juridische bescherming tegen mishandeling voor vrouwen en kinderen in Saudi-Arabië'.

De campagne wordt georganiseerd door de Koning Khalil Stichting, die zich inzet voor de economische en sociale samenwerking in Saudi-Arabië. De vooraanstaande Saudische vrouwenrechtenactiviste prinses Amira al-Tawil ziet de campagne als een goede stap vooruit: "Sommige mishandelde vrouwen kennen hun rechten binnen de islam niet, en veel mishandelde vrouwen kennen hun rechten binnen onze wetgeving niet. Daarom is het belangrijk om vrouwen - vooral in rurale gebieden - hun rechten duidelijk te maken."

De Saudische vrouw op de straat is echter minder enthousiast. Huisvrouw Howaida is terughoudend: "Deze campagne is een begin. Maar ik denk ook dat veel vrouwen hun echtgenoten niet aan durven te geven, gewoon omdat ze te bang zijn." Straatverkoopster Umm Mohammed is echter ronduit sceptisch: "Iedereen weet dat het gebeurt. [..] Als ze ons iets zouden vertellen dat we niet weten, zou dat iets zijn. Maar wat als we het al weten? Gaan ze die vrouwen helpen?"

Volgens Umm is de campagne slechts een druppel op een hete plaat: "Hopelijk zal het helpen, maar dat is slechts voor lichamelijke mishandeling. Wie doet iets aan de psychologische en emotionele mishandeling die vrouwen als ik ondergaan? Vrouwen hier hebben zoveel problemen, en huiselijk geweld is er slechts één van."

Daarbij verwijst ze naar het feit dat vrouwen in Saudi-Arabië nog steeds veel essentiële mensenrechten ontzegd wordt. Vrouwen mogen bijvoorbeeld niet autorijden, zonder toestemming van hun man mogen ze niet reizen of studeren, en verkrachting binnen het huwelijk is nog steeds volledig legaal.

Stevige kritiek op McQuaid

UCI-voorzitter Pat McQuaid werd onlangs door de Ierse wielerbond voorgedragen voor een derde termijn bij de internationale wielerunie. Niet iedereen is hier blij mee, zelfs niet binnen de eigen gelederen is stevige kritiek op de Ier geuit.

Vice-president van de Ierse wielerbond Anthony Moran stelde zijn functie ter beschikking toen bekend werd dat McQuaid opnieuw voorgedragen zou worden. Moran was de enige die tegen een herbenoeming van zijn landgenoot stemde, omdat McQuaid in de ogen van Moran zijn functie niet meer op een geloofwaardige manier uit zou kunnen oefenen na alle schandalen die de sport getroffen hebben in de afgelopen jaren.

Moran: "Sinds het rapport van USADA over de dopingpraktijken van Lance Armstrong is uitgekomen, ben ik verontwaardigd. Ik ben toen volledig mijn geloofwaardigheid verloren in het profwielrennen en in de UCI. Dus was het gevolg dat ik niet voor hem kon stemmen."

"Er zijn verschillende redenen waarom ik ben opgestapt. Eén: De UCI wist dat Lance een doper was, want ze hebben epo en groeihormonen in zijn systeem gevonden. Twee: Hein Verbruggen is nog steeds erevoorzitter. Hij zou nooit meer in de buurt mogen komen van het hoofdkantoor van de UCI in Aigle. Hij is de man die zei dat Lance nooit, nooit heeft gedoped. En dan de onafhankelijke commissie die de UCI heeft opgericht en daarna weer ontbonden."

De Ierse wielerbond is niet ongevoelig voor deze kritiek en heeft enkele dagen geleden een buitengewone vergadering uitgeschreven. Hierin wordt de mogelijke kandidatuur van McQuaid opnieuw tegen het licht gehouden. Moran is blij met deze stap. Hij hoopt dat hij door zijn positie ter beschikking te stellen het signaal is gegeven dat het anders moet. Mocht McQuaid toch voorgedragen worden voor een nieuwe termijn als UCI-voorzitter, dan hoopt Moran dat zijn landgenoot dit ambt anders in gaat vullen en de wielersport daadwerkelijk op gaat schonen.

BN'ers feliciteren nieuwe koning

Bekende Nederlanders grijpen massaal naar Twitter om de nieuwe koning te feliciteren. "We hebben een koning!", schrijft Marc van der Linden. "En nú is Willem-Alexander koning", twittert Peter van der Vorst. "Toch een mooi moment."

"Gefeliciteerd aan de nieuwe koning en koningin van Nederland", schrijft Armin van Buuren, die later op de dag optreedt voor het koningspaar. "Bedankt Beatrix! Leve de koning", twittert Georgina Verbaan.

Verschillende BN'ers vonden het mooi om te zien hoe ontroerd Willem-Alexander en Beatrix waren bij het ondertekenen van de Akte van Abdicatie. "Mooi bij Willem-Alexander, de hele tijd een traan achter zijn ogen", vindt Marc-Marie Huijbregts.

Cabaretière Claudia de Breij sluit zich daarbij aan. "Wat was het mooi. Die tranen in de ogen van Alexander, en die weemoedige glimlach van Beatrix."

Toch blijkt niet iedereen even koningsgezind. "Ik vind koekhappen toch spannender", aldus Valerio Zeno.

Lunchpauze voor de Oranjes.

De koninklijke familie heeft vanaf iets voor 11.00 uur tijd om te lunchen en zich te verkleden voor de inhuldiging in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. De speciale verenigde vergadering der Staten-Generaal die is bijeengeroepen voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander in de kerk begint om 13.30 uur en duurt twee uur.

Koning Willem-Alexander arriveert rond 14.00 uur als een van de laatsten in de Nieuwe Kerk. De stoet die hem begeleidt naar de Kerk bestaat uit drie zogeheten cortèges, simpelweg ook wel een escorte genoemd. Het eerste gezelschap bestaat uit de leden van de Eerste en Tweede Kamer en leden van de Staten van Aruba, Sint Maarten en Curaçao. Het tweede bestaat uit de leden van de rijksministerraad, de staatssecretarissen en vertegenwoordigers van de Raad van State.

Het derde cortège, het hoofdcortège, bestaat onder anderen uit twee zogeheten koningen van wapenen: astronaut André Kuipers en voormalig commandant der strijdkrachten Peter van Uhm. Daarnaast zijn er drie herauten: dressuurrijdster Anky van Grunsven, secretaris-generaal Renée Jones-Bos van het ministerie van Buitenlandse Zaken en hoogleraar Robbert Dijkgraaf.

De koningen van wapenen en de herauten zijn erefuncties, waarvoor mensen zijn gevraagd 'die zich op hun vakgebied en in hun rol sterk hebben onderscheiden'. Als oudste van de koningen van wapenen is het aan Van Uhm om aan het einde van de inhuldigingsceremonie 'met luide stem vast te stellen dat de koning is ingehuldigd'. De herauten gaan daarna naar buiten, om ook daar aan te kondigen of twitteren dat er een nieuwe koning is.

In de stoet volgen na de koningen van wapenen en de herauten ceremoniemeester Wim Cosijn en diverse leden van de hofhouding. Voormalig gouverneur van de Nederlandse Antillen Jaime Saleh draagt symbolisch het statuut van het koninkrijk. Voormalig vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink draagt de grondwet. Commandant der strijdkrachten Tom Middendorp draagt het rijkszwaard, dat de macht van de koning symboliseert.

Standaard wordt het standaard van het koninkrijk meegedragen, gevolgd door enkele militaire vaandels. Daarna komt de grootmeester van het huis van de koning, Marco Hennis, gevolgd door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Na de koning en koningin komen grootmeesteres Martine van Loon-Labouchère, twee hofdames en de commandanten van marine, landmacht, luchtmacht, koninklijke marechaussee en de politie.

De nieuwe koning wordt welkom geheten door vijf Kamerleden. De zogeheten commissie van in- en uitgeleide wordt voorgezeten door voorzitter van de Tweede Kamer Anouchka van Miltenburg. Verder bestaat de commissie uit de Eerste Kamerleden Heleen Dupuis (VVD) en René van der Linden (CDA) en de Tweede Kamerleden Mariëtte Hamer (PvdA) en Kees van der Staaij (SGP).

Gevangene in GB moet harder werken

Gevangenen in Engeland moet voortaan harder werken om in aanmerking te komen voor privileges, zoals een televisie in de cel. Dat heeft de regering in Londen besloten, meldde de BBC dinsdag.

Simpelweg 'goed gedrag' is niet meer voldoende om bijvoorbeeld meer tijd in de gymzaal te mogen doorbrengen. Gevangenen moeten aantonen dat het hun ernst is om na het uitzitten van hun straf als fatsoenlijke burger terug te keren in de samenleving.

Volgens minister van Justitie Chris Grayling is het de hoogste tijd om een strakker regime in de gevangenissen in te voeren, omdat in het verleden "de verkeerde boodschap" is uitgedragen.

Gevangene in Engeland moet harder werken
Gevangene in Engeland moet harder werken (Foto: ANP)

Manchester City wil ver gaan voor Reus

Manchester City gaat een poging wagen om Marco Reus los te weken bij Borussia Dortmund. De Engelse topclub heeft circa 38 miljoen euro over voor de Duitse middenvelder. Manchester City zal het bod binnen tien dagen wegleggen bij de clubleiding van Borussia Dortmund, weet Goal.com.

Reus is pas bezig aan zijn eerste seizoen bij de Duitse topclub nadat hij vorig jaar Borussia Mönchengladbach verliet. Hij staat om die reden dan ook terughoudend tegenover een transfer, maar met de miljoenen hoopt City hem te verleiden.

Borussia Dortmund zal niet graag willen meewerken aan de transfer. Mario Götze vertrekt al voor 37 miljoen euro naar Bayern München en ook Robert Lewandowski vertrekt komende zomer. Verdediger Mats Hummels wordt al enige tijd in verband gebracht met Barcelona en nu er ook serieuze interesse is in Reus, dreigt een leegloop.

Reus is bezig aan een sterk eerste seizoen in het shirt van BVB. Nadat hij vorig jaar voor 17 miljoen euro de overstap maakte naar het Signal Iduna Park scoorde hij dit jaar al 22 keer en gaf hij achttien assists. Het contract van Reus bij Dortmund loopt nog vier jaar door. Om meer kans te maken op speelminuten op het WK van volgend jaar in Brazilië geeft Reus dan ook de voorkeur aan nog een seizoen Borussia Dortmund.

Txiki Begiristain, City's directeur voetbalzaken, is vastberaden om komende zomer weer enkele grote namen aan te trekken. Napoli-spits Edinson Cavani staat bovenaan het lijstje. Ook Neymar en Zlatan Ibrahimovic staan op het lijstje van de nummer twee van de Premier League. Edin Dzeko, Samir Nasri en Joleon Lescott staan op de nominatie om te vertrekken uit het Etihad Stadium. Met een frisse wind door de selectie wil Manchester City volgend seizoen weer een gooi doen naar de landstitel.

[NBA] Bulls nog niet klaar met Nets

De basketballers van de Brooklyn Nets mogen nog altijd hopen op een vervolg in de play-offs van de Amerikaanse profcompetitie NBA. De Nets versloegen maandag (lokale tijd) Chicago Bulls met 110-91 en verkleinden daarmee de achterstand in de best-of-seven tot 3-2. Donderdag is het zesde duel tussen beide teams, dan in Chicago.

De beste cijfers bij de thuisploeg konden Brook Lopez en Deron Williams overleggen. Lopez kwam tot 28 punten en 10 rebounds, Williams voegde daar 23 punten aan toe en was eveneens goed voor 10 rebounds. Nate Robinson bracht 20 punten op het bord namens de Bulls die in het laatste kwart (33-18) werden overklast.

Houston Rockets voorkwam voorlopig eliminatie door een nipte (105-103) zege op Oklahoma City Thunder. Chandler Parsons had daarin een belangrijk aandeel met 27 punten, 10 rebounds en 8 assists. Thunder had de eerste drie duels gewonnen.

Atlanta Hawks trok de stand weer recht in de best-of-seven serie tegen de Indiana Pacers. Het werd 102-91 voor de Hawks, 2-2 en dus nog zeker twee duels te gaan.

Bulls nog niet klaar met Nets
Bulls nog niet klaar met Nets (Foto: ANP)

Sportwereld in afwachting uitspraak zaak-Fuentes

Eufemiano Fuentes krijgt dinsdag te horen of hij de gevangenis in moet voor zijn aandeel in het dopingschandaal Operacion Puerto. De rechtbank in Madrid doet aan het begin van de middag uitspraak in de zaak die in 2006 de sportwereld schokte. Fuentes hangt een celstraf van maximaal twee jaar boven het hoofd voor het in gevaar brengen van de gezondheid van sporters.

De zaak kwam zeven jaar geleden aan het rollen door een inval van de Spaanse politie in de praktijk van Fuentes. Daarbij werden bloedzakken voorzien van codenamen in beslag genomen. Wielrenners als Jan Ullrich en Ivan Basso werden ontmaskerd en kregen een schorsing. Ook Thomas Dekker behoorde tot de klantenkring van de voormalige gynaecoloog.

Veel sporters zullen de uitspraak dinsdag met angst en beven tegemoet zien. De rechter zal namelijk ook beslissen of het wereldantidopingagentschap WADA toestemming krijgt uit te zoeken welke bloedzak bij welke sporter hoort. Nog lang niet alle klanten van Fuentes zijn namelijk met naam en toenaam bekend en DNA-onderzoek moet daar verandering in brengen.

Fuentes gaf eerder al toe niet uitsluitend wielrenners behandeld te hebben. Ook enkele voetballers, tennissers, boksers en atleten zouden kind aan huis zijn geweest.

Net als Fuentes zitten ook zijn zus Yolanda, voormalig ploegleiders Manolo Saiz en Vicente Belda en coach Ignacio Labarta dinsdag in het beklaagdenbankje. Ook hen hangt een celstraf boven het hoofd.

Treinen richting Amsterdam gestremd

Van Hilversum richting Amsterdam hebben dinsdagochtend enige tijd geen treinen gereden door een aanrijding tussen Naarden-Bussum en Weesp. Kort voor 08.30 uur meldde de NS dat het treinverkeer wordt hervat.

De verstoring kwam slecht uit omdat vanwege de troonswisseling een enorme stroom reizigers naar Amsterdam moet worden verwerkt. Treinreizigers moeten nog enige tijd rekening houden met vertraging.

FOK!kers spelen Minecraft op eigen server

Dat FOK! groot is wisten we natuurlijk al, maar FOK! breidt ook uit. Sinds enige tijd is een groepje Minecraft-spelers van FOK! namelijk gestart met het spelen op een heuse FOK!-server. Met op dit moment zo'n zeventig FOK!kers is de server nagenoeg 24 uur per dag bezet.

FOK!craft, zoals de server heet, is er één van het type Survival, waarbij spelers resources verzamelen om mee te bouwen of te handelen. Daarnaast spelen de FOK!kers geregeld een extra speeltype genaamd HungerGames. Hierbij vechten zij tegen elkaar tot er één speler overblijft.

Inloggen op de server kan via play.fokcraft.nl:25597. Ook kun je de wereld bekijken met een livekaart via play.fokcraft.nl:45000Wil je meer weten over FOK!craft? Neem dan eens een kijkje in de Minecraft-slowchat op het forum.

Minecraft-abonnement voor veilige spelwereld (Foto: Novum)

Hof: Morales mag voor derde termijn gaan

President Evo Morales van Bolivia mag in de verkiezingen van december 2014 voor een derde keer meedingen naar het presidentschap. Dat heeft het grondwettelijk hof van het Latijns-Amerikaanse land gezegd.

De tekst van de grondwet die in 2009 tot stand kwam en presidenten slechts één herverkiezing toestaat, is niet van toepassing op de eerste ambtstermijn van Morales, ook niet met terugwerkende kracht, besloot het hof.

Morales won in december 2005 voor het eerst de presidentsverkiezingen - enkele jaren voor de nieuwe grondwet van kracht werd. In 2009 stelde hij met speels gemak een tweede termijn veilig.

De oppositie in Bolivia spreekt schande van de lezing van het hof en noemt het een bewijs dat de rechtbanken in het land aan de leiband van de president lopen.

El Celler beste restaurant ter wereld

Het Spaanse restaurant El Celler de Can Roca uit Gerona is maandag door het Britse Restaurant Magazine uitgeroepen tot 's werelds beste. Het avant-garde etablissement uit Catalonië van de broers Josep, Jordi en Joan Roca verdrong het Deense restaurant Noma, dat drie jaar lang het allerbeste ter wereld was, naar de tweede plek. Osteria Francescana uit het Italiaanse Modena maakt de top 3 compleet.

El Celler opende in 1986. Het restaurant verwierf faam door het combineren van vernieuwende bereidingstechnieken met traditionele ingrediënten.

Koninginnenach Den Haag rustig verlopen

De Haagse Koninginnenach is rustig verlopen. "Er hebben zich geen noemenswaardige incidenten voorgedaan", zegt een politiewoordvoerder. Enkele mensen werden aangehouden, vooral voor openbare dronkenschap.

Het Life I Live-festival dat in de stad werd gehouden trok zo'n tweehonderdduizend bezoekers, zegt de organisatie tegen Omroep West. Vanwege de drukte werd de Grote Markt tijdelijk uit voorzorg afgesloten. Met lichtkranten werd het publiek naar andere podia in de stad geleid.

Twitter The Guardian gehackt

Diverse twitteraccounts van The Guardian zijn in het weekeinde door hackers gekraakt. Dat deelde de Britse krant maandag mee. The Guardian wist de aanvallen te herleiden naar Syrië. Het Syrische Elektronische Leger (SEA) eiste de verantwoordelijkheid op.

Het SEA zei zich tegen The Guardian te hebben gericht, omdat de krant 'leugens en laster over Syrië' zou hebben verspreid. De groepering liet weten in een 'staat van oorlog te verkeren met het beveiligingsteam van Twitter'.

Het Syrische Elektronische Leger is een schimmige groepering die zich achter de regering van president Bashar Assad schaart. De groep voerde eerder al aanvallen uit op andere media, waaronder Associated Press. Vorige week werd het AP-twitteraccount gekraakt en een bericht verspreid over een aanval op het Witte Huis. Het leidde tot paniek op Amerikaanse beursvloeren, waar de koersen korte tijd een vrije val maakten.

Evra: "Vertrek Arsenal was goed voor RVP"

Patrice Evra begrijpt niet waarom de Arsenal-fans zijn afgeknapt op Robin van Persie. De Fransman vindt dat de supporters de Nederlander dankbaar moeten zijn.

Van Persie speelde in totaal acht jaar voor Arsenal en speelde afgelopen weekend met Manchester United tegen zijn oude club. De Nederlander werd het grootste gedeelte van de wedstrijd uitgefloten door de Arsenal-fans, iets waar zijn ploeggenoot Evra absoluut geen begrip voor heeft.

"Ik begrijp nog steeds waarom de fans hem uitjouwen", aldus de Fransman tegenover diverse Engelse media. "Ik ben teleurgesteld dat de supporters blijkbaar zijn vergeten wat hij allemaal voor Arsenal heeft betekend. Ik denk dat hij dat ook zo voelt."

"Hij heeft ook niet de verkeerde keuze gemaakt", vervolgt Evra. "Het duurde erg lang voordat hij ooit kampioen werd. Gelukkig kwam hij naar Manchester United en won hij het alsnog."

Zeventig arrestaties in Amsterdam

De politie heeft tijdens Koninginnenacht ongeveer zeventig arrestaties verricht. Dat aantal is ongeveer hetzelfde als in voorgaande jaren, meldt de gemeente Amsterdam dinsdagochtend. Vijftien arrestanten waren betrokken bij een vechtpartij om een goed plekje op de vrijmarkt.

De sfeer in de stad was 'feestelijk en gemoedelijk'. Het was in het centrum iets drukker dan in andere jaren. "Met name op en rond de uitgaanspleinen was het gezellig druk", rapporteert de gemeente.

Ambulances rukten in totaal 66 keer uit. Dat is geen uitzonderlijk aantal. De hulpdiensten spreken over een 'rustige en beheersbare avond'.

Marko spreekt zich uit over banden

Helmut Marko wil dat Pirelli meer aan de harde band veranderd dan het toch nu toe gedaan heeft. Hij wil weer dat zijn rijders mogen racen in plaats van banden sparen.

"We willen een band die ons niet beperkt in wat we kunnen en wel zo snel mogelijk. Het zou zo moeten zijn dat je het maximale uit de auto moet kunnen halen, maar we moeten de wagen nu steeds zo afstellen dat we zo weinig mogelijk pitstops hoeven te maken. We hebben twee topcoureurs in het team, wat zeker niet goedkoop is, maar we moeten ze nu constant vragen om in bepaalde bochten niet voluit te gaan, wat erg frustrerend is. Dit verstoort de competitie en dan hebben we het nog niet eens over de veiligheid van de coureurs gehad," aldus motorbaas Marko op een persmoment.

In Spanje komt Pirelli met een nieuwe harde compound.

Extra modus voor Company of Heroes 2

Gamestudio SEGA heeft bekendgemaakt dat, naast de al bekende filmische singleplayer en de competitieve multiplayer, er een nieuwe speelmodus beschikbaar komt voor Company of Heroes 2 met de naam Theater of War. Via Theater of War worden verschillende verhalen verteld vanuit het peleton. Dit gebeurt in zowel single- als co-opmissies.

Company of Heroes 2 komt 25 juni uit op pc.

  

  

  

  

  

'Feyenoord heeft Deens talent op het oog'

Feyenoord zou zijn pijlen hebben gericht op het Deense talent Yussuf Poulsen. De 18-jarige buitenspeler komt momenteel uit voor Lyngby BK, maar zou volgens het Deense Bold in de belangstelling staan van Feyenoord.

Niet alleen de Rotterdammers zijn overigens in de markt voor Poulsen. Ook het Duitse Hertha BSC, dat vanaf komend seizoen weer uitkomt in de Bundesliga, is naar verluidt geïnteresseerd.

Groningen neemt afscheid van Luciano

FC Groningen en doelman Luciano da Silva gaan na dit seizoen uit elkaar. De Noorderlingen vinden de Brazilaan te duur om op de bank te zetten.

Luciano was jarenlang een vaste waarde in het Groningen-doel, maar verloor zijn basisplaats dit seizoen aan Marco Bizot. De Braziliaan heeft nog een doorlopend contract tot medio 2014, maar heeft deze week te horen gekregen dat hij de Noorderlingen na dit seizoen mag verlaten.

"Luciano is een dure tweede keeper met nog maar een eenjarig contract. Beide partijen denken daar hetzelfde over. We respecteren zijn contract maar het zou voor Luciano goed zijn om nog een paar jaar bij een andere club te keepen", aldus technisch manager Henk Veldmate in Voetbal International.

Luciano kwam in 2007 over van AC Beerschot. Sindsdien keepte de doelman 120 competitiewedstrijden voor Groningen.

'Lewandowski niet in zomer naar United'

Een toekomst in de Premier League lonkt voor Robert Lewandowski, al is de kans klein dat het deze zomer van een Engelse transfer komt. Dat meldt althans zijn zaakwaarnemer.

Na zijn vier doelpunten tegen Real Madrid wordt de naam van Lewandowski veelvuldig gelinkt aan allerlei Europese topclubs. Manchester United is een van de clubs die langer in verband wordt gebracht met de Poolse spits, die zelf ook open zou staan voor een vertrek naar Engeland.

Zaakwaarnemer Maik Barthel verwacht echter niet dat dit snel gaat gebeuren. "De Premier League is erg interessant voor Robert. Ik weet niet wanneer een transfer ongeveer zal plaatsvinden, maar ik verwacht niet deze zomer", laat hij weten aan The Guardian.

Goal.com wist afgelopen dinsdag te melden dat ook Bayern München een serieuze kans maakt op de komst van Lewandowski. De Duitse kampioen ziet in de Pool de ideale opvolger van Mario Gomez, die zijn loopbaan mogelijk vervolgt bij Juventus.

'NAC aast op Demouge en Volendamse Kramer'

NAC Breda zit nadrukkelijk achter Roda JC-huurling Frank Demouge. Ook gaan de Noord-Brabanders een poging doen om Michiel Kramer van Volendam los te weken.

Demouge speelt op dit moment op huurbasis voor degradatiekandidaat Roda. Die club heeft de spits gehuurd van het Engelse Bournemouth. Roda heeft bij die huur echter geen optie tot koop kunnen bedingen, waardoor Demouge mogelijk naar NAC kan verkassen, zo weet Voetbal International te melden.

De tweede spits waar NAC op aast is Michiel Kramer. Hij speelde al eerder voor NAC, maar kon in zijn eerste periode geen potten breken. Hij kwam in elf competitieduels geen één keer tot scoren. Bij Volendam is Kramer productiever. In 24 wedstrijden kwam hij tot dusver tot 22 competitietreffers. Volendam staat dan ook op het punt om te promoveren naar de Eredivisie.

Dat NAC zich nu al richt op aanvallers voor het volgende seizoen is niet vreemd. Spits Rick ten Voorde keert weer terug naar NEC, waarvan hij gehuurd werd. Daarbij is veteraan Anthony Lurling inmiddels 36 jaar oud. NAC hoopt overigens op een langer verblijf van Danny Verbeek. Hij werd gehuurd van Standard Luik.

FOK! wat een weer... Droge Koningsdag.

Goedemorgen! Als eerste wil ik jullie allemaal een fantastische Koningsdag toewensen en dat jullie allemaal maar lekker de bloemetjes buiten (mogen) gaan zetten!  

Aan het weer ligt het vandaag niet, want het blijft overal droog. De dag begint met veel zon, maar er zullen ook stapelwolken gaan ontstaan en die kunnen zich gaan uitspreiden. Dat betekent dus dat het met de zon hier daar even tegen kan vallen. In het zuidoosten komt ook hoge bewolking voor. Op de Wadden loopt het kwik op tot 11 graden, maar als we doorreizen naar Limburg dan zal het al snel een paar graden warmer zijn. De wind draait naar noord- tot noordoost en is in het binnenland zwak tot matig. Langs de kust en op het IJsselmeer is er nog een vrij krachtige wind mogelijk.

Kijken we even naar de eerste dagen van mei, dan zien we dat er hier en daar een bui kan vallen. De zon schijnt ook af en toe en de temperaturen liggen tussen de 12 en 16 graden. Verder staat er deze week ook niet zo veel wind.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Reiger
ADQ maakte voor ons een fotoreportage in de omgeving van ' De Koekamp', 'Het Haagse Bos' en 'Clingendael' 

 Bosanemoon1
Ook een paar kiekjes van een paar mooie Bosanemonen.

 Bosanemoon2
Dit is natuurlijk ook een prachtig plaatje!

 bosanemoon3
Volop in bloei!

kaal nog
Je ziet dat de natuur nog wat achterloopt. Mooie reportage ADQ!

Aanpassingen en twee modi in Grid 2-trailer

Gamestudio Codemasters heeft een trailer uitgebracht voor hun racespel Grid 2. De video is gemaakt naar aanleiding van een eerdere livestream van de studio. In de video krijgen we de speelmodi Overtake en Time Attack te zien. Ook krijgen we een blik op de aanpassingsmogelijkheden bij de auto's in het spel.

Grid 2 komt 31 mei uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Russisch lijnvliegtuig boven Syrië beschoten

Een Russisch passagiersvliegtuig is maandag boven Syrië beschoten met raketten. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti op gezag van de toeristische dienst Rosturism. De raketten richtten volgens RIA Novosti geen schade aan en er vielen geen slachtoffers.

Het lijnvliegtuig van luchtvaartmaatschappij NordWind was van de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh onderweg naar Kazan. Volgens het Russische ministerie van vervoer zag de bemanning 'tekenen van oorlogshandelingen die, in de ogen van de bemanning, het toestel in gevaar brachten'.

Moeder Jackson op eerste rij bij rechtszaak

Katherine Jackson zat maandag op de eerste rij toen de rechtszaak rond de dood van haar zoon Michael Jackson van start ging. Ook Michaels broer Randy en zus Rebbie zaten vooraan in de rechtszaal in Los Angeles. De zaak gaat naar verwachting enkele maanden duren.

De nabestaanden van de in 2009 overleden King of Pop hebben concertpromotor AEG Live aangeklaagd. Het bedrijf was betrokken bij de geplande comebackconcerten van Jackson en zou verantwoordelijk zijn voor de dood van de zanger. AEG zou nalatig zijn geweest bij het aanstellen en controleren van Conrad Murray. De arts zit momenteel een celstraf van vier jaar uit omdat hij Jackson een fatale dosis propofol toediende.

Op de eerste dag van de rechtszaak heeft een advocaat van Katherine Jackson gezegd dat AEG goed onderzoek had moeten doen naar Conrad Murray. AEG zei vorige maand nog niet verantwoordelijk te zijn voor de aanstelling van Murray.

Nieuw kabinet Italië krijgt vertrouwen lagerhuis

De nieuwe Italiaanse premier Enrico Letta en zijn kabinet hebben maandagavond met gemak het vertrouwen van de tweede kamer van het parlement verworven. Van de kamer van afgevaardigden gaven 453 leden Letta's brede coalitie hun zegen, 153 brachten bij de vertrouwensstemming een tegenstem uit.

Dinsdag wacht Letta en consorten in de senaat eenzelfde vuurproef. Omdat de Democratische Partij van Letta in die kamer geen meerderheid heeft liepen de pogingen van zijn partij een regering te vormen tot vorige week telkens spaak. Nu Letta het centrumrechtse verbond van oud-premier Silvio Berlusconi zijn regeringscoalitie heeft weten binnen te loodsen heeft het kabinet ook in de senaat ruim voldoende steun.

De coalitie die Letta smeedde is echter breekbaar: het was lang ondenkbaar dat Berlusconi's conservatieve PdL met de sociaaldemocraten zou regeren. De nieuwbakken premier deed maandag concessies aan zijn partners. Zo beloofde hij, zoals Berlusconi eiste, de gehate woningbelasting onmiddellijk op te schorten. Die maatregel was een van Berlusconi's grote wapens tijdens zijn geslaagde verkiezingscampagne. Voorts gaat de btw niet omhoog en wil Letta enkele loonbelastingen verlagen.

Wel verzekerde Letta de Europese Unie, die met argusogen toekijkt, dat Italië zijn boekhouding op orde brengt. Of hij daartoe, nu enkele belastingverhogingen van de baan lijken, nog strenger zal bezuinigen liet hij vooralsnog in het midden

Willem is er klaar voor!

Het is zes uur in de ochtend en Willem klautert van zijn stapelbed. Hoe was hij daar terechtgekomen en waar is Max? Wegens de enorme hoofdpijn die zijn hoofd bijkans verpulvert, duurt het even voordat hij weet dat het de wekker is die hem wakker maakt. Een korte klap maakt een einde aan het gejengel dat uit de speakers schalt. Met uiterste voorzichtigheid legt hij zijn hand op zijn voorhoofd. Klam zweet. Als hij opstaat duizelt het eventjes, alsof hij op een boot zijn evenwicht moet bewaren. Met z'n ogen dicht reikt Willem naar de muur, waarvan hij weet dat die ergens in de buurt moet zijn. Zijn andere hand steekt hij in zijn rood-wit-blauw geruite boxershort om daar eens even lekker aan zijn ballen te krabben.

Vandaag: Koning Willem-Alexander

Hoe je het ook wil noemen, Koninginne-, Konings-, Troonswisselings- of Kroningsdag is aangebroken! Het advies aan de lezer is om wat uurtjes slaap te pakken, voor de NOS vanaf kwart voor negen vanochtend de rest van de dag de handel en wandel zal volgen van de scheidende koningin en nieuwe koning. 

Vanaf negen uur 's ochtends gaat de live-reportage los op Nederland 1, om tot elf uur 's avonds niet te stoppen. Alle belangrijke evenementen, van het tekenen van de abdicatie tot de inhuldiging in de Nieuwe Kerk en van de Koningsvaart tot het concert op het Koningsplein. Ook de Duitsers en Belgen zijn de hele dag live.

De belangrijkste tijdstippen om vrijmarkten, bacchanalen en ander vertier omheen te plannen:

10.00 uur - Het tekenen van de Akte van Abdicatie
10.30 uur - Balkonscène met prinses Beatrix en de nieuwe koning en zijn gezin
14.00 uur - Inhuldiging in de Nieuwe Kerk
19.30 uur - Koningslied vanuit Ahoy, met aansluitend de Koningsvaart op het IJ 
21.30 uur - Concert André Rieu op het Museumplein

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.