Bates Motel: The Man in Number 9

dekatophetspek

Deze review is een recap van Bates Motel, aflevering 7 en beschrijft details uit het verhaal. Bevat spoilers, dus je bent gewaarschuwd.

Bates Motel 101

Bates Motel: The Man in Number 9 (S01E07)

Na alle chaos van de vorige episode neemt Bates Motel in de afgelopen aflevering flink gas terug. Terwijl hulpsheriff Shelby nog dood ligt te bloeden arriveert Sheriff Romero bij het motel. Terwijl iedereen verwacht dat de man op zijn minst helemaal uit zijn dak zou gaan bij het aanzicht van zijn kapotgeschoten werknemer, blijft Romero ijzig rustig. Hij pakt het pistool van Ryan af en kijkt, zonder enige emotie te tonen, naar het lijk van Shelby. Dan keert hij zich om naar Norma en zegt: "We better talk." Norma, die al een paar keer demonstreerde dat ze een waardeloze leugenaar is, weet dat ze geen kant meer op kunnen en besluit om haar hart bij de wetsdienaar te luchten. Ze besluit om alles aan de sheriff te vertellen, van de verkrachting en de daarop volgende dood van Keith Summers, tot het verhaal van Jiao en de betrokkenheid van Shelby in dit gebeuren. Sheriff Romero hoort het allemaal onbewogen aan en komt vervolgens met de volgende verklaring. Shelby had Summers neergeschoten na een zakelijk geschil. Romero had zijn vermoedens over Shelby, wat op een dodelijke confrontatie uitliep nadat de sheriff bij het motel was aangekomen.

De volgende ochtend lijkt het allemaal koek en ei in het motel. Norma is in een buitengewoon goed humeur, ze heeft al haar geheimen van zich af kunnen praten en kan zich nu helemaal gaan richten op de grote heropening van het motel. Het is natuurlijk heel leuk om een motel te bezitten, maar om alle bijkomende kosten te kunnen verhapstukken moeten er wel kamers verhuurd worden. Norma maakt zelfs een ontbijtje voor haar oudste zoon Ryan. Het goede humeur verdwijnt echter als sneeuw voor de zon als Ryan haar laat weten dat hij alsnog van plan is om hun weer te gaan verlaten, zo gauw als zijn arm is genezen. Als Ryan vervolgens naar een vuilcontainer loopt om daar wat huisvuil te dumpen, stopt er een dure Cadillac bij het motel. De man in de auto vraagt Ryan wat er gebeurd is met het Seafarer Motel en krijgt te horen dat het motel een nieuwe eigenaar heeft gekregen. De man lijkt niet tevreden met het antwoord, maar rijdt weg.

Norma gaat die dag naar een lokaal restaurant, in de hoop dat ze wat reclamebrochures achter kan laten voor haar te openen motel. Ondanks dat er een enorm rek met allerlei folders staat, laat de manager van het restaurant haar weten dat ze hier niet aan mee wil werken. Na wat aandringen krijgt Norma te horen, dat er allerlei duistere verhalen over haar en het motel in de ronde gaan en dat men daar sowieso niet mee wil worden verbonden. Gedesillusioneerd keert Norma naar het motel terug. Bij het motel aangekomen ziet ze hoe een man in kamer 9 probeert te komen. Norma gaat op onderzoek uit en ontdekt dat het de man betreft die eerder met Ryan had gesproken. De man stelt zich voor als Jake Abernathy en zegt dat hij een vaste afspraak had met Keith Summers, om aan het begin van elke maand kamer 9 te huren. De man had zelfs een eigen sleutel maar die doet het niet meer sinds Norma alle sloten liet vervangen. Officieel gaat het motel pas over een week open maar Norma is al lang blij dat ze een eerste huurder heeft. Als Ryan thuis komt ziet hij licht branden in kamer 9. Hij herkent ook meteen de auto van de man en waarschuwt zijn moeder dat het een vreemde snuiter is. Norma weet de bezwaren van haar zoon af te wimpelen maar zegt dat hij ervoor mag zorgen dat de huurder zich nog even officieel registreert. Jake reageert eerst aarzelend maar betaalt met cash de huur voor een week.

Bates Motel 1071
(foto: A&E)

De dag daarop komt Emma bij Norman op bezoek. Norman gedraagt zich als een enorme lamlul en zegt tegen zijn moeder, dat die maar moet zeggen dat hij zich ziek voelt. Norma doet dat maar heeft meteen medelijden met het meisje, dat bijna haar tranen niet kan bedwingen. Norma vraagt Emma of zij haar wil helpen bij het doen van inkopen voor het motel en om te lunchen. Norma vraagt Emma of zij meer weet van het veranderende gedrag van Norman. Emma verklapt uiteindelijk dat Norman seks heeft gehad met Bradley en de twee bespioneren het nietsvermoedende meisje bij een yogales. Norma reageert daar opvallend jaloers op. Norman heeft ondertussen een klein zwerfhondje onder het huis ontdekt en laat zijn moeder weten dat hij graag voor het dier wil gaan zorgen. Hij voert het schuwe dier al een paar dagen en heeft hem zelfs al een naam gegeven: Juno. In eerste instantie wil ze niks van Juno weten, maar nadat Norman aangeeft dat 'elk normaal gezin' een hond heeft, moet ook Norma aan de wens van haar jongste zoon toegeven. Het is echter wel Normans verantwoording om voor het dier te zorgen. Norma heeft ook een goed gesprek met haar zoon, na zijn escapades met Bradley is het namelijk hoog tijd voor wat seksuele educatie. Norman vindt het sowieso al ongemakkelijk om met zijn moeder over de oudste beweging ter wereld te praten en als moeders verteld hoe seks een vrouw zowel fysiek als mentaal kan veranderen, laat Norman haar weten dat hij gek op Bradley is en dat zij een heel erg aardig meisje is. Norma zegt vervolgens dat ze Emma voor een paar middagen in de week heeft ingehuurd en dat ze daarom vaker in het motel zal zijn. Norman reageert daar woedend op en laat zijn moeder weten dat hij niks in haar koppelactie ziet. Op hoge poten verlaat hij het huis en gaat naar Bradley.

Tot zijn verbazing wil Bradley hem niet binnen laten. Norman had haar de nodige ruimte gegeven, na de plotselinge dood van haar vader, maar Norman wil bevestiging dat ze bij elkaar waren en dat hij de enige in haar leven is. Bradley reageert beschaamd en geeft toe dat er dingen zijn gebeurd die nooit hadden mogen gebeuren. Bradley verontschuldigd zich met de woorden “what happened, happened” en “I shouldn’t have done it with someone like you.” Ze is niet van plan om haar vriendje te dumpen en heeft al helemaal geen romantische gevoelens voor Norman. Deze voelt de bui al hangen en loopt teleurgesteld weg. Terwijl we Norman woest weg zien benen, horen we de psychopaat in wording hardop de wijze woorden van zijn moeder reciteren. Nadat Bradley Norman eindelijk weet in te halen verontschuldigd ze zich nogmaals en geeft hem een fijne knuffel, waarmee Norman in één klap weer met beide benen op de grond staat. Norma heeft ondertussen een gesprek met haar huurder Jake Abernathy. Abernathy zegt dat hij verkoper is en dat hij erg tevreden is met de vooruitgang van het motel. Hij laat weten dat hij zijn afspraak met Summers voort wil zetten en zegt dat hij elke eerste week van de maand alle kamers van het motel wil huren voor hem en zijn collegae. Dat klinkt Norma natuurlijk als muziek in de oren. Als Norman bij Bates Motel aankomt zit Juno hem als een trouwe hond op te wachten. Als het blije diertje naar zijn nieuwe baas toe wil gaan ziet hij niet dat er een auto aan komt stormen, die het arme beest niet meer kan ontwijken. Terwijl Norman zijn dode hond van de weg oppakt, schreeuwt hij dat alleen Emma's vader, die taxidermist is, hem nog kan helpen.

Bates Motel 1072
(foto: A&E)

Na alle ontwikkelingen van vorige week hadden we even het idee dat het er deze week wel wat rustiger aan toe zou gaan, maar niets is minder waar. Goed, de dreiging die uitging van het onderzoek naar de verdwijning van Keith Summers, is helemaal verdwenen nu moeder Bates schoon schip heeft kunnen maken. Hoe dit nou verder gaat verlopen is nog een verrassing aangezien we de sterke arm der wet niet meer zien opduiken in deze episode. Het is op zijn zachtst gezegd toch wel opvallend dat een gezagsgetrouw man als sheriff Romero voor hun wil liegen. Zou Romero soms ook bij verdachte zaken betrokken zijn (geweest)? Of heeft hij iets anders te verbergen.

In The Man in Number 9 draait het vooral om de relatie tussen Norma en Norman. Beiden houden er namelijk een nogal afwijkende visie op na wat seks betreft. Het lijkt ook steeds duidelijker te worden dat de relatie tussen Norman en Bradley zich hoofdzakelijk tussen de oren van onze jonge psycho afspeelt. Bradley mag zich dan willen verontschuldigen, maar we krijgen het gevoel dat er zich niet zoveel bijzonders heeft afgespeeld. Freddie Highmore lijkt met elke aflevering van deze succesvolle serie beter in de huid van een psychisch gefrustreerde jongeman te kruipen en weet met zijn gelaatsuitdrukkingen zeker te overtuigen als een onvoorspelbaar persoon waar je zeker niet op kunt vertrouwen. Dat wordt nog het mooist in beeld gebracht, als we hem bij het huis zien staan met een hamer en een stukje vlees voor zijn hondje. Je weet niet of het diertje wat wil bijvoeren of hem met een welgemikte klap achter het oor wil uitschakelen. Want dat is namelijk de pest aan Norman. Je kunt niet aan hem afzien, of hij iets goeds of slechts in petto heeft. Dat Norman ze niet allemaal op een rijtje heeft, blijkt wel uit het feit dat hij de adembenemende Emma Decody - de oogstrelende Olivia Cooke - blijft afwijzen.

Bates Motel 1073
(foto: A&E)

Nadat we vorige week afscheid mochten nemen van de creep Zack Shelby, mogen we deze week kennismaken met een schimmige figuur genaamd Jake Abernathy. Abernathy zegt een oude kennis van Keith Summers te zijn, maar kennelijk ziet Norma daar verder geen probleem in. Waarom is mij een raadsel. Abernathy lijkt duidelijk op de hoogte van de activiteiten van Summers - in de voorbeschouwing van de komende week zien we aan het einde al een hint in die richting - maar om een of andere duistere reden wil Norma daar niet aan toegeven. Net als bij de serie Hannibal had ik in het begin even twijfel of de serie wel aan zou weten te sluiten bij het oorspronkelijke verhaal. In beide gevallen zijn de bedenkers van de series daar goed in geslaagd. Bates Motel mag dan verplaatst zijn naar de huidige tijd, dit doet niks af aan de kracht van het verhaal. Het eerste seizoen van deze brute serie van Anthony Cipriano is over drie weken alweer afgelopen, maar we hebben het idee dat er nog genoeg illustere figuren in White Pine Bay rondlopen, om nog minstens één seizoen mee te kunnen vullen.

Bates Motel behoort zeker tot één van de betere nieuwe series in 2013. Nu is het alleen nog hopen dat er een Nederlandse zender komt die deze topserie wil gaan uitzenden. Ach, een beetje internetter weet zich nu ook wel te redden hiermee.