Ook WADA overweegt beroep om bloedzakken

De dopingautoriteiten leggen zich niet zonder slag of stoot neer bij de beslissing van de Spaanse rechter om de bloedzakken die zijn aangetroffen bij Eufemiano Fuentes te vernietigen. Nadat het Spaanse antidopingbureau AEA dinsdagavond bekendmaakte in beroep te gaan, overweegt het WADA nu hetzelfde te doen.

Het WADA vindt de beslissing van de rechter om het bewijsmateriaal te vernietigen moeilijk te verkroppen. "Het is een grote teleurstelling en zeer onbevredigend voor de hele antidopinggemeenschap", zegt algemeen directeur David Howman.

Het wereldantidopingagentschap heeft tot 17 mei de tijd om beroep aan te tekenen. Volgens Howman wordt momenteel met advocaten overlegd of dat zinvol is. De Spaanse rechter wilde de bloedzakken niet ter beschikking stellen omdat dat in strijd zou zijn met de Spaanse privacywetgeving.

Met de bloedzakken in handen hoopt het WADA via dna-onderzoek bedriegers op het spoor te kunnen komen. Lang niet alle klanten van Fuentes zijn ontmaskerd. De Spaanse dopingarts werd dinsdag veroordeeld tot een jaar cel wegens het in gevaar brengen van de gezondheid van sporters.