Vacansoleil laat beoogd kopman Rujano thuis

Maarten (rubbereend)

Vacansoleil begint zaterdag aan de Giro d'Italia zonder beoogd kopman José Rujano. De naam van de Venezolaan dook onlangs op in een dopingonderzoek van de Italiaanse justitie. De Nederlandse wielerploeg wil geen enkel risico nemen en heeft daarom besloten de renner thuis te laten.

Rujano is bezig aan zijn eerste seizoen bij Vacansoleil. De klimgeit werd in 2005 derde in de Giro en boekte een etappezege. In 2011 won hij twee etappes.

De beslissing om Rujano niet mee te nemen was niet eenvoudig, geeft ploegleider Jean-Paul van Poppel toe. "De feiten tegen hem lijken vrij onschuldig maar een geloofwaardige sport kan al lang niet meer uitgaan van waar iets op lijkt. We moeten het licht voor hem dus op oranje houden zolang de officier van justitie geen beslissing neemt." Naar verwachting komt er later deze maand meer duidelijkheid.

Zoals verwacht neemt Vacansoleil met Martijn Keizer, Maurits Lammertink, Pim Ligthart en Rob Ruijgh vier Nederlanders mee naar de Giro. De Belgen Frederik Veuchelen en Willem Wauters, de Italiaan Marco Marcato, de Spanjaard Rafael Valls en de Sloveen Grega Bole maken de selectie compleet.