Wolfsen stopt als burgemeester Utrecht

Aleid Wolfsen stopt als burgemeester van Utrecht. De PvdA'er is niet beschikbaar voor een tweede ambtstermijn. Dat heeft hij woensdag bekendgemaakt in een brief aan het college en de fractievoorzitters van de gemeenteraad. De 53-jarige Wolfsen wil geen gebruikmaken van de wachtgeldregeling.

Wolfsen stelt dat het aflopen van de ambtstermijn tot het einde van 2013 een mooi moment is om te stoppen. "Zes jaar is een mooie periode voor een functie in het openbaar bestuur. Uiteraard blijf ik mij tot 1 januari 2014 met volle inzet en plezier inzetten voor de belangen van Utrecht en de mensen die er wonen", zegt hij in een verklaring.

Wolfsen weet nog niet wat hij gaat doen nadat hij stopt in Utrecht. Hij wil eerst tijd vrijmaken voor zijn familie en om zijn eigen agenda in te delen. Omdat de oud-rechter daardoor niet volledig beschikbaar is voor de arbeidsmarkt doet hij geen beroep op de wachtgeldregeling.

Wolfsen kreeg in zijn tijd als burgemeester meerdere keren kritiek over zijn optreden. Zo greep hij in 2010 en 2011 niet tijdig in bij aanhoudende pesterijen aan het adres van een Marokkaans gezin en een homostel. Hij gaf later toe dat de gemeente de zaak niet goed had aangepakt.

De PvdA'er stelt dat het 'iedere dag opnieuw een groot voorrecht' is om burgemeester te zijn van Utrecht. "Ook in tijden van intensieve raadsdebatten over ingrijpende kwesties. Ik heb Utrecht voorgoed in mijn hart gesloten en ik blijf er graag wonen."

Wolfsen trad op 1 januari 2008 aan als burgemeester van Utrecht. Daarvoor was hij bijna zes jaar Kamerlid namens de PvdA. Wolfsen was eerder actief in de rechtspraak als griffier en rechter in Zwolle en Amsterdam.