'Arrestaties Dam door persoonswisseling'

Campagneleider van het Nieuw Republikeins Genootschap Hans Maessen werd dinsdag op de Dam opgepakt vanwege een persoonsverwisseling. Agenten zagen hem in de hectiek aan voor iemand naar wie de politie op zoek was. Dat stelt de politie woensdag in een verklaring.

Maessen werd gesommeerd de Dam te verlaten. Toen hij weigerde werd hij afgevoerd. Ook de republikeinse activiste Joanna van der Hoek, die - vast en zeker geheel toevallig - naast hem stond, werd meegenomen. Ze begon volgens de politie al schreeuwend (ook te zien op de video) te protesteren op de arrestatie van Maessen, waarop ook zij werd aangehouden voor het verstoren van de openbare orde.

Op het moment van de arrestatie hebben de betrokken agenten niets afgestemd met het beleidsteam. Maessen en Joanna van der Hoek werden vervolgens naar een arrestantencomplex gebracht. Toen duidelijk werd om wie het ging, zijn ze direct vrijgelaten. De politie verontschuldigde zich en bood hen aan terug te brengen naar het centrum.

De politie erkende dinsdag al dat er fouten waren gemaakt en dat er geen sprake was van strafbare feiten. Waarom de twee werden gearresteerd, was niet meteen duidelijk. Toen meldde de politie dat er signalen waren binnengekomen over het verstoren van de openbare orde.

Joanna zei dinsdag dat ze vermoedde dat de politie haar en Maessen met opzet 'monddood' heeft gemaakt. Ze wilde, naar eigen zeggen, een protestbord omhoog houden en werd nog voor ze kon beginnen met haar demonstratie door politiemensen van de Dam getrokken. Op de video die op internet opdook is te horen hoe ze duidelijk niet hele nette woorden gebruikt op een plek waar dat niet weg wenselijk is en waar veel kleine kinderen aanwezig zijn.

Of van der Hoek ook 'protesteert' als er geen media-aandacht te scoren valt moet nog blijken. Als iemand haar vandaag heeft zien demonstreren horen wij het graag.