Spaanse dopingautoriteit in beroep zaak-Fuentes

Het Spaanse anti-dopingagentschap (AEA) gaat in beroep tegen de uitspraak in de zaak-Fuentes. De instantie is het niet eens met de beslissing van de Madrileense rechtbank dat het bewijs tegen doctor Fuentes niet zal worden vrijgegeven. Het gaat hier om bloedzakken. De rechtbank heeft besloten dat het mogelijke bewijsmateriaal moet worden vernietiegd vanwege de privacy van de sporters.

"Voor het Spaanse anti-dopingagentschap is het heel belangrijk dat de gehele waarheid boven tafel komt. Nu kennen we slechts een deel van de waarheid", aldus AEA-directeur Ana Muñoz tegenover de Associated Press. "We weten dat dokter Fuentes geen goede dokter is omdat hij behandelingen deed die slecht zijn voor de gezondheid van atleten. Maar aan de andere kant is het noodzakelijk om achter de namen van deze atleten te komen", stelt Muñoz.

De Spaanse dopingautoriteit heeft steun van de wereld anti-dopingagentschap WADA. De partijen zijn met elkaar in overleg over een beroepszaak en winnen hierbij advies in bij Spaanse juristen. "De beslissing om de bloedzakken de vernietigen is zeer teleurstellend voor de WADA en de algehele strijd tegen doping", zegt directeur David Howman van de WADA.

Fuentes werd veroordeeld voor het in gevaar brengen van de gezondheid van sporters. Hij kreeg als straf een jaar cel, vierduizend euro boete en mag vier jaar geen sportarts zijn.