Raad van State: voorstellen jeugdzorg overbodig

Redactie

De voorstellen van het kabinet om de jeugdzorg te professionaliseren zijn overbodig. Verantwoorde zorg kan namelijk ook nu al worden afgedwongen, schrijft de Raad van State woensdag in een advies over het wetsvoorstel van de staatssecretarissen van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) en van Justitie Fred Teeven (VVD).

Deze bewindslieden willen de jeugdzorg verbeteren door jeugdzorginstellingen te verplichten om met geregistreerde medewerkers te werken. Zij moeten zich verbinden aan een beroepscode en als sluitstuk wordt tuchtrecht ingevoerd. In het uiterste geval kan een jeugdzorgwerker uit het register worden geschrapt.

Met het register voert het kabinet een aanbeveling uit van de commissie-Samson, die onderzoek deed naar seksueel misbruik in overheidsinstellingen.

De Raad van State is het met het kabinet eens dat een verdere professionalisering van de jeugdzorg 'van wezenlijk belang is'. Maar aangezien die professionalisering nog in de kinderschoenen staat en nog een lange weg is te gaan, 'klemt' de vraag naar de noodzaak van het wetsvoorstel. Dat heeft namelijk als uitgangspunt dat de huidige wetten ontoereikend zijn om dit probleem op te lossen.

De raad vindt van niet: de huidige regelgeving biedt voldoende mogelijkheden om jeugdzorgwerkers te binden aan beroepsethische normen. Het voorstel is verder 'onwenselijk', omdat de overheid zich afhankelijk maakt van de beroepsverenigingen. Die worden namelijk verantwoordelijk gehouden voor het ontwikkelen van de beroepsethische codes.

Van Rijn en Teeven moeten daarom zo veel mogelijk van het bestaande instrumentarium gebruikmaken. "Langs de weg van de bestaande regelgeving kan de Inspectie Jeugdzorg dwingend aan jeugdzorginstellingen en zorgaanbieders een uitvoering van verantwoorde zorgverlening als bedoeld in het wetsvoorstel opleggen."

En de ontwikkeling van de beroepscode kan het beste op gang worden gebracht door het sluiten van convenanten met de beroepsverenigingen, aldus de Raad van State.

De bedoeling is dat gemeenten vanaf 2015 verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg. Nu zijn dat de provincies en stadsregio's.