Tarieven voor transport gas en elektra omlaag

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) verlaagt de tarieven voor het transport van gas en elektriciteit. Consumenten besparen daardoor de komende drie jaar in totaal enkele tientallen euro's, stelt de toezichthouder woensdag. Volgens de ACM kunnen de tarieven omlaag omdat de netbeheerders goedkoop kunnen lenen en in de kosten kunnen snijden.

In totaal stelt de toezichthouder dat de komende drie jaar minimaal een half miljard euro kan worden bespaard door de tariefverlaging. "Met dit voorstel hebben we een goede balans gevonden tussen betaalbaarheid voor de consument, en de mogelijkheid voor netbeheerders noodzakelijke investeringen te doen met het oog op leveringszekerheid", stelt ACM-bestuurder Henk Don in een verklaring.

Omdat de netbeheerders een monopoliepositie hebben, bepaalt de toezichthouder hoe hoog de tarieven mogen zijn. De netbeheerders hebben nog zes weken om te reageren op de voorgenomen tariefverlaging van de ACM. De nieuwe tarieven moeten volgend jaar ingaan en gelden tot en met 2016.