Jurassic Park 3D

Het opnieuw uitbrengen van een oudere film in 3D is steeds weer reden voor de start van een discussie: makkelijk geld verdienen of een nieuwe generatie kennis laten maken met een klassieke film op de enige plaats waar hij bedoeld is om te kijken, de bioscoop. Het is een feit dat de originaliteit van Hollywood de laatste jaren niet veel sprongen vooruit heeft gemaakt, want de remakes en vervolgen vliegen je om de oren. Zo ook de Jurassic Park-serie, waarvan volgend jaar het vierde deel moet verschijnen. Maar eerst is het de beurt aan het allereerste deel uit 1993, dat in 3D de bioscopen moet veroveren.

In Jurassic Park is het bijna onmogelijke toch mogelijk gemaakt, het klonen van dinosauriërs. Wetenschappers hebben de allang uitgestorven wezens opnieuw tot leven weten te brengen door middel van hun DNA uit een mug. Miljonair John Hammond (Richard Attenborough) heeft een gigantisch themapark gebouwd op een eiland waar de dino's verblijven. Experts Alan Grant (Sam Neill) en Ellie Sattler (Laura Dern) horen bij de eerste gelukkigen die het park mogen betreden. Alhoewel, gelukkigen. Tijdens een onweerbui valt de stroom uit, waardoor de gasten vast komen te zitten tussen de wilde beesten.

In 1993 was de film een groot succes en was tot dan de succesvolste film aller tijden. Een aantal videogames en een attractie in een pretpark volgden snel. Bij de Oscars won de film slechts drie gouden beeldjes (voor geluid) en won Spielbergs andere film, Schindler's List, de hoofdprijs voor beste film.Twintig jaar later is het tijd voor een 3D-conversie en dat is een verre van een simpele overzetting. Het heeft maar liefst negen maanden gekost, voordat Spielbergs kindje klaar was voor de openbaarheid.

Er zijn (gelukkig) geen scènes geschrapt of toegevoegd, zodat het nog steeds als een huis staat. Het beeld is zo scherp dat je nauwelijks door hebt dat Jurassic Park al twintig jaar oud is, als je uiteraard de manier van kleden even wegdenkt. Zelfs de dino's zelf zien er na al die tijd nog steeds indrukwekkend uit. Wel zijn sommige geluidseffecten iets versterkt, waardoor de spanning nog hoger ligt. De memorabele scène met het trillen van het water in een beker, suspense in de uiterste zin van het woord, zorgt met het versterkte geluid gegarandeerd voor kippenvel. Evenals de prachtige muziek, die op groot scherm pas echt tot zijn recht komt, in tegenstelling tot een dvd of Blu-ray.

Helaas overtuigen de 3D-effecten niet altijd. Hoewel de scènes met de dinosaurissen een stuk spannender worden, zijn het vooral de gedeeltes waarin slechts dialogen plaatsvinden, die in 3D een beetje vreemd aanvoelen. Voornamelijk in het begin lijkt er geen diepte in te zitten, maar ogen de personages als plat karton dat voor een achtergrond bewogen wordt.

Maar dat mag de pret eigenlijk niet drukken. Het is slechts een kleine kanttekening bij de re-release van een van de beste films van de jaren 90. Steven Spielberg liet destijds met Jurassic Park nog maar eens zien dat hij een van 's werelds beste regisseurs is en dat de film zich qua visuele kwaliteit anno 2013 nog zo kan meten met de huidige films is zeker te prijzen. Mocht je de klassieker nog niet gezien hebben, dan moet je deze zien in de bioscoop, nadat je je uiteraard geschaamd hebt. Laat je (opnieuw) onderdompelen in de wereld van dinosauriërs en de prachtige soundtrack van John Williams.