Politie slaags met betogers in Istanbul

De politie van Istanbul is woensdag slaags geraakt met betogers die, ondanks een verbod van de regering, naar het centrale plein van de stad trokken om daar demonstratief stil te staan bij de Dag van de Arbeid. De regering heeft gezegd om veiligheidsredenen geen massabijeenkomt op het Taksimplein toe te staan.

Op het plein zijn grote verbouwingswerkzaamheden gaande. Om de toeloop van demonstranten tegen te gaan werden de metro, enkele busdiensten en ook veerdiensten over de Bosporus stilgelegd. Desondanks gingen honderden betogers op weg naar het plein. Toen zij door de rond het plein aangebrachte dranghekken probeerden te breken werden zij door de politie op traangas getrakteerd. Twee actievoerders werden gearresteerd.

De vakbonden hebben gezegd 1 mei per se op het Taksimplein te willen vieren. Het plein heeft voor Turkse arbeiders een grote symbolische waarde. In 1977 vielen daar tijdens de viering van 1 mei tientallen doden toen de duizenden aanwezigen door onbekenden onder vuur werden genomen.