Graus rekent niet op terugkeer in Tweede Kamer

PVV-Kamerlid Dion Graus verwacht dat hij na volgende verkiezingen niet in de Tweede Kamer terugkeert. "Het was waarschijnlijk mijn laatste keer", zei hij dinsdagnacht op Radio 1 over het afleggen van de eed aan koning Willem-Alexander. Iedere keer dat Tweede Kamerleden worden gekozen, moeten zij een eed afleggen.

Graus noemde het heel mooi dat hij als 'gewone Limburgse jongen' bij de inhuldiging mocht zijn. Op de eed die hij moest afleggen heeft hij niet geofend. "Die heb ik al een paar keer moeten afleggen. Als je me 's nachts wakker schudt, gooi ik het er zo uit."

Het PVV-Kamerlid droeg bij de inhuldiging 'bij hoge uitzondering' een stropdas, die oranje was gekleurd. Hij trots te zijn op de toespraak van de koning. "Eigenlijk zei hij met zoveel woorden dat hij de soevereiniteit van Nederland wil bewaren en dat had ik niet van hem verwacht. Hij begon ook over het verdedigen van het land, echt als een oude monarch. Ik vond dat echt geweldig hoor, alsof oude tijden herleefden van een paar eeuwen geleden." Graus benadrukte wel nog altijd voor een meer ceremonieel koningschap te zijn. Willem-Alexander en Máxima willen dat volgens het Kamerlid zelf ook. Verder zei Graus alles over te hebben voor 'dieren, koning, vaderland en volk', waarbij hij benadrukte dat hij de alfabetische volgorde heeft aangehouden.