FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 26 oktober 2011

Opnieuw verdachte Kuiprellen gepakt

Een 22-jarige Rotterdammer is dinsdag opgepakt voor zijn aandeel bij de rellen bij De Kuip in Rotterdam half september. Het totaal aantal opgepakte verdachten komt hiermee uit op 31, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie woensdag.

De hooligans protesteerden op 17 september tegen het beleid van Feyenoord. Ze probeerden met geweld het Maasgebouw bij de Kuip binnen te komen. Agenten konden dat slechts verhinderen door hun dienstwapen te trekken.

De afgelopen weken werden foto's van enkele verdachten in de Rotterdamse binnenstad getoond op grote schermen. Politie en justitie hoopte met hulp van het publiek zo veel mogelijk verdachten aan te houden. Van de dinsdag opgepakte man waren geen foto's vrijgegeven.

[League Cup] Suárez belangrijk voor Liverpool

Ook in Engeland werd er vanavond weer bekervoetbal gespeeld. De overige vier duels uit de achtste finales van de League Cup stonden op het programma. Onder meer Manchester City, Chelsea en Liverpool kwamen in actie. Hieronder de uitslagen van deze uitslagen.

Ook in de League Cup boekte Manchester City een ruime zege. Tegen Wolverhampton Wanderers kwam de ploeg echter nog wel met 1-0 achter, maar voor rust werd deze achterstand ongedaan gemaakt en leidde de ploeg met 1-3. Na de pauze liepen de bezoekers uit naar 1-5. O'Hara deed namens The Wolves nog wat terug, maar verder dan 2-5 kwam de thuisploeg niet.

Luis Suárez heeft er persoonlijk voor gezorgd dat Liverpool zich wist te plaatsen voor de kwartfinales. Tegen Stoke City kwamen The Reds kort voor rust nog met 1-0 achter door een treffer van Jones, maar na rust wist Suárez met twee treffers deze achterstand om te buigen in een voorsprong van 1-2. Dit was tevens de eindstand.

Chelsea had een verlenging nodig om zich te ontdoen van Everton. De Londenaren kwamen voor rust op 0-1 door een treffer van Salomon Kalou. Na een uur spelen moest Chelsea echter met tien man verder, aangezien keeper Turnbull rood kreeg. Everton profiteerde tien minuten voor tijd van de man-meer-situatie; Saha scoorde 1-1. In de verlenging pakte Everton-speler Royston Drenthe zijn tweede gele kaart van de wedstrijd en zodoende mocht ook de thuisploeg met tien man verder. Dit bleek vier minuten voor tijd fataal, aangezien Malouda namens Chelsea de bevrijdende 1-2 scoorde.

De wedstrijd tussen Blackburn Rovers en Newcastle United was een ware thriller. De thuisploeg pakte een voorsprong van 2-0 en er leek geen vuiltje aan de lucht voor Blackburn. In de blessuretijd van de tweede helft kwam Newcastle via doelpunten van Guthrie en Cabaye alsnog op gelijke hoogte. In de verlenging pakte Blackburn via Pedersen toch weer de voorsprong. Deze werd halverwege de verlenging weer ongedaan gemaakt door Newcastle-aanvaller Løvenkrands. In de laatste minuut van de verlenging wist Blackburn alsnog de 4-3 te scoren via Givet.

Uitslagen achtste finales

Thuis Uit Uitslag
Wolverhampton Wanderers Manchester City* 2-5
Stoke City Liverpool* 1-2
Blackburn Rovers* Newcastle United 4-3 (n.v.)
Everton Chelsea* 1-2 (n.v.)

* door naar kwartfinale

'Inlichtingenchef Gadhafi in Niger'

Het voormalige hoofd van de geheime dienst ten tijde van het regime van Moammar Gadhafi, Abdullah al-Senoussi, is in Niger. Dat heeft een adviseur van de Nigerese president Mahamadou Issoufou woensdag gezegd.

De adviseur, die anoniem wil blijven, is een invloedrijke leider binnen de Toeareg-gemeenschap. Volgens hem is Al-Senoussi Niger enkele dagen geleden binnengekomen in een konvooi dat onder bevel van Toearegs stond. Het lijkt erop dat de voormalige inlichtingenchef zich bij de grens tussen Niger en Algerije ophoudt.

Al-Senoussi speelde een belangrijke rol in het aan de macht houden van het regime van Gadhafi. Al-Senoussi wordt ervan verdacht het brein te zijn achter de gewelddadige onderdrukking van personen die in de ogen van het regime een bedreiging vormden.

Al-Senoussi is een van de twee overlevenden van het Gadhafi-regime tegen wie het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd. De tweede is de zoon van Gadhafi, Seif al-Islam. Ook die zou zich in het grensgebied tussen Niger en Algerije schuilhouden.

De regering van Niger heeft eerder gezegd dat zij zich houdt aan de verplichtingen jegens het ICC. Leden van het Gadhafi-regime die worden gezocht voor oorlogsmisdaden worden overgedragen aan het ICC. De democratisch gekozen regering is afhankelijk van hulp uit het buitenland en moet dus wel meewerken. De bevolking van Niger heeft lange tijd Gadhafi gesteund.

Seif al-Islam en Al-Senoussi worden gezocht voor misdaden tegen de menselijkheid. Zij zouden opdracht hebben gegeven tot illegale aanvallen op burgers en militairen hebben geïnstrueerd om burgers in hun huizen aan te vallen, te schieten op betogers en begrafenisstoeten onder vuur te nemen.

Oud Sluis opnieuw beste restaurant van Nederland

Restaurant Oud Sluis uit Sluis is opnieuw het beste restaurant van Nederland. Dat hebben de makers van de eetgids Lekker besloten, zo is woensdag bekendgemaakt.De Zwethheul in Schipluiden, die vorig jaar nog als zesde eindigde, heeft de tweede plek weten te veroveren. De Librije kreeg van de gids net als vorig jaar de derde plek toegekend. Vorig jaar moest de Librije de eer echter delen met De Leest in Vaassen.

De doorbraak van De Zwethheul heeft voor nogal wat verschuivingen gezorgd in de top tien. "Niet omdat er minder werd gekookt, integendeel. Het niveau is buitengewoon hoog, creatief en vaak overrompelend", aldus Lekker.

Inter Scaldes uit Kruiningen daalt van de tweede naar de vierde plek. De Leest in Vaassen moet dit jaar genoegen nemen met de vijfde plaats. Beluga uit Maastricht zakt van de vijfde naar de zesde positie en de Bokkedoorns uit Overveen van de negende naar tiende plaats.

Nieuw in de top tien is restaurant Da Vinci uit Maasbracht. Die komt na een jaar afwezigheid opnieuw binnen op de negende plek. Boreas uit Heeze, vorig jaar nog nummer tien, is met een twaalfde plek net buiten de top tien gevallen.

Het afgelopen jaar bezochten zeventig rapporteurs voor de gids ruim 650 verschillende restaurants in Nederland.

[Primera División] Levante blijft verbazen

Levante blijft verbazen in de Spaanse Primera División, want ook vanavond was de club succesvol toen het voor eigen publiek een wedstrijd speelde tegen Real Sociedad, en deze won met 3-2.

Ruben Suarez maakt in blessuretijd de laatste treffer en besliste hiermee de wedstrijd. Door deze zege blijft Levante op nummer één staan en heeft het twee punten verschil op landskampioen en Champions League winnaar FC Barcelona.

De tweede club uit Valencia promoveerde in 2010 naar de Primera División en werd aan de start van het huidige seizoen gezien als degradatiekandidaat. Inmiddels zijn er na negen competitieduels al drieëntwintig punten in de wacht gesleept, waardoor deze voorspelling teniet wordt gedaan.

Project 1t4i houdt kans op World Tour

De Nederlandse wielerploeg Project 1t4i maakt mogelijk toch nog kans op een World Tour-licentie. Het team, dat dit seizoen nog als Skil-Shimano door het leven ging, kan profiteren van financiële problemen bij Geox-TMC, schrijft wielerwebsite Cyclingnews. Geox-TMC zit in financiële nood nadat hoofdsponsor Geox onlangs bekend heeft gemaakt niet verder te gaan.

Project 1t4i werd door de internationale wielerunie UCI niet bij de beste twintig ploegen ingedeeld. De Nederlandse formatie stond 21e, op vier punten van de nummer twintig, laat teammanager Iwan Spekenbrink aan Cyclingnews weten. "Dat weten we omdat de UCI ons dat verteld heeft."

Een woordvoerder van de UCI verdedigt tegenover de website het besluit om Geox-TMC op te nemen in de rangschikking. "We weten niet wat er met Geox gebeurt. Als ze morgen ophouden te bestaan, schuiven de andere ploegen door." Er is echter ook een ander scenario mogelijk. "Geox zou naar de licentiecommissie kunnen komen met een nieuwe sponsor en een bankgarantie."

Overigens is de twintigste plaats op de lijst van ploegen nog geen garantie op een World Tourlicentie. De nummers een tot en met vijftien, waaronder Rabobank en Vacansoleil, zijn zo goed als verzekerd van zo'n licentie. De nummers zestien tot en met twintig strijden om de laatste drie licenties.

Fit naar Vet naar Fit

Als lid van de bankhanggeneratie kan ik niet zeggen dat ik in een uitmuntende fysieke conditie ben. Personal Trainer Drew Manning was dat wel. Op 7 mei van dit jaar besloot hij om 6 maanden te stoppen met sporten en alles in zijn waffel te proppen wat hij tegenkwam, alleen om daarna te kunnen bewijzen dat je weer in vorm kunt komen. Voorlopig is hij bijna halverwege en het resultaat mag er zijn. Op zijn eigen site meer info.

[DFB Pokal] Huntelaar zet Schalke 04 op juiste pad

Vanavond werden de overige acht wedstrijden afgewerkt in de zestiende finales van de DFB Pokal, het nationale bekertoernooi van Duitsland. Hieronder de uitslagen van deze wedstrijden.

Voor Hannover 96 viel in deze ronde het doek. Tegen FSV Mainz 05, dat een niveau lager uitkomt, werd met 0-1 verloren. Het doelpunt viel pas in de eerste helft van de verlenging. Hannover kreeg in de laatste minuut nog de ultieme kans om op gelijke hoogte te komen, maar Ya Konan faalde vanaf elf meter. Schalke 04 had het lang moeilijk tegen Karlsruher SC. Het was echter Klaas-Jan Huntelaar die in de diep in de tweede helft de ban brak door de 0-1 te scoren. Matip besliste vervolgens het duel door nog 0-2 te maken.

Bayern München had geen kind aan FC Ingolstadt 04 en won erg simpel met 6-0. Bij rust stond het slechts 1-0, maar na de pauze wist Der Rekordmeister nog vijf treffers te maken. Holstein Kiel, acterend op het vierde niveau van Duitsland, wist het twee klassen hoger spelende MSV Duisburg verrassend met 2-0 te verslaan.

Uitslagen zestiende finales

Thuis Uit Uitslag
Holstein Kiel (4)*
MSV Duisburg (2)
2-0
Rot Weiss Essen (4)
Hertha BSC* 0-3
Hannover 96 FSV Mainz 05 (2)*
0-1 (n.v.)
Karlsruher SC (2)
FC Schalke 04*
Huntelaar 1x
0-2
FC Erzgebirge Aue (2)
1.FC Nürnberg 1-2
Bayern München FC Ingolstadt 04 (2)
6-0
VFB Stuttgart* FSV Frankfurt (2)
3-0
Eintracht Frankfurt (2)
FC Kaiserslautern* 0-1 (n.v.)

* naar achtste finales

[Upd] Cruijff breekt met Raad van Commissarissen

Johan Cruijff heeft gebroken met de overige vier leden van de Raad van Commissarissen. Reden hiervan is het afketsen van de benoeming van Marco van Basten als technisch directeur bij Ajax.

NOS wist de hand te leggen op een brief, gedateerd van 16 oktober, waarin het viertal richting Cruijff het verwijt maakt dat hij te veel aanvullende eisen stelde aan een eventuele benoeming van Van Basten als technisch directeur. Dit zou uiteindelijk enorme frustraties hebben gewekt bij de RvC.

Daardoor werd de benoeming, die volgens de vier op 1 oktober al rond had kunnen zijn, onnodig uitgesteld. Ze vroegen vervolgens alsnog aan Cruijff, om binnen drie dagen, alsnog onvoorwaardelijk achter Van Bastens kandidatuur te staan. Cruijff liet deze deadline echter verlopen.

Van Basten hield vervolgens een dag later de eer aan zichzelf. Hij gaf als reden dat er "te veel mitsen en maren" waren. Cruijff drong onder meer aan op de vorming van een adviesraad, waar onder meer Guus Hiddink, Tscheu La Ling en Jaap de Groot onderdeel van zouden moeten worden. De RvC vond een adviesraad echter overbodig, gezien de reeds aanwezige kennis.

"Het frustreren van een benoeming die goed en hard nodig is, kan trekken van onbehoorlijk bestuur vertonen", is in dat verband te lezen in de brief. Verder gaf het viertal aan Cruijff op sommige belangrijke momenten te missen bij Ajax. Dit zou in de ArenA en op De Toekomst leiden tot wanorde.

Update 22.55 uur
De brief is inmiddels door NOS online gezet en hier te lezen. Onduidelijk is vooralsnog hoe de NOS aan deze brief is gekomen.

Anderhalf jaar cel geëist tegen diplomavervalser

Tegen een 24-jarige Amsterdammer is woensdag anderhalf jaar cel geëist voor het vervalsen van ruim 140 diploma's. De diploma's werden online aangeboden. Wie meer dan twee getuigschriften kocht, kreeg volgens het Openbaar Ministerie in Den Haag korting. De man zou met zijn praktijken meer dan 34.000 euro hebben verdiend.

Om aan een vals diploma te komen moesten klanten een aantal standaardgegevens opsturen. Klanten konden hun cijferlijst naar eigen wens invullen. Als een proefversie naar wens was werd het diploma afgedrukt en voorzien van een stempel en handtekening. In een hotel in Amsterdam of op treinstations in Den Haag en Utrecht werden de diploma's overhandigd.

De valse diploma's waren zowel van middelbare scholen, als van mbo-, hbo- en universitaire opleidingen. De verdachte hanteerde vaste prijzen, variërend van 250 euro voor een middelbareschool- of mbo-diploma tot 750 euro voor een universitair diploma.

De zaak kwam aan het rollen toen de gemeente Den Haag aangifte deed van valsheid in geschrifte. De gemeente kreeg argwaan toen iemand per mail een diploma opstuurde maar weigerde het origineel te tonen. De onderwijsinstelling die op het getuigschrift stond werd gebeld, waarna bleek dat de persoon in kwestie het diploma helemaal niet had behaald.

In september en oktober hebben verschillende klanten van de man zich voor de rechter moeten verantwoorden. Bijna alle verdachten zijn veroordeeld tot werkstraffen. Ongeveer vijftig afnemers hebben van het OM een boete gekregen. In totaal is voor ruim 3700 euro aan boetes opgelegd.

De rechtbank in Den Haag doet over twee weken uitspraak.

Dode en gewonden bij ongeval A28

Een automobilist is woensdagavond om het leven gekomen bij een ongeval op de A28 onder Nunspeet. Twee anderen raakten gewond, van wie een ernstig, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Bij het ongeval, dat iets voor 19.30 uur plaatsvond, waren drie auto's betrokken. Twee auto's kwamen in de berm tegen een boom tot stilstand. De bestuurder van een van deze auto's was op slag dood. De andere bestuurder is zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht. De andere gewonde was een inzittende van een van de wagens.

Vanwege het ongeval is de snelweg richting Zwolle afgesloten. Het verkeer wordt bij Hoevelaken omgeleid via Beekbergen en Hattemerbroek.

'Rock Band wordt geheel anders'

Voor het eerst sinds 2005 komt er dit jaar geen nieuwe versie uit van Rock Band of Guitar Hero. Dat Guitar Hero op de plank is gelegd door Activision betekent niet dat Harmonix hetzelde met Rock Band gaat doen.

Alex Rigopulos, de grote baas bij Harmonix, heeft in een interview met Giant Bomb gezegd dat men een aantal fundamentele creatieve herontdekkingen overweegt voor het spel. Wat precies wil hij nog niet onthullen.

Rigopulos geeft een aantal verklaringen voor de teruggang in de verkopen van Rock Band en Guitar Hero. Een reden is onder andere het overspoelen van de markt door uitgever Activision met Guitar Hero versies, elke versie met een eigen plastic gitaar. Ook geeft hij aan dat het economisch tijdperk niet heeft mee geholpen. Het is volgens hem immers lastig game-pakketten van 200 dollar te verkopen aan mensen die hun baan kwijt zijn geraakt.

Rigopulos zegt dat Harmonix voor Rock Band in de loop van volgend jaar aan Rock Band 4 denkt, met zoals hij het zelf zegt, een behoorlijk groot afscheid van de manier waarop men Rock Band tot nu toe heeft benaderd.

Met een van de laatste projecten van Harmonix, de iOS app VidRhythm, heeft men aangetoond buiten de kaders te kunnen denken. Het is dus nog maar afwachten wat men precies met Rock Band 4 gaat uitproberen.

[KNVB Beker] Uitslagen derde ronde (26/10/2011)

Vanavond worden de volgende wedstrijden uit de derde ronde van de KNVB-beker afgewerkt. Donderdag staan ook nog drie duels op de rol. Gedurende de avond zal dit bericht worden bijgewerkt, zodat de meest actuele uitslagen hier terug te vinden zijn.

Vitesse* - ADO Den Haag 2-1
6' Pedersen 1-0
20' Chery 1-1
68' Bony 2-1


Anthony Annan (l) in actie tegen Tjarron Chery (r) (Foto: Pro Shots)

FC Twente* - sc Genemuiden 4-3
4' Fer 1-0
12' Lip 1-1
57' Van den Berg 1-2
62' Chadli 2-2
75' Bajrami 3-2
79' Bajrami 4-2
88' Lip 4-3


Lip viert de 1-1 tegen FC Twente met zijn ploeggenoten (Foto: Pro Shots)

PSV* - FC Lisse 3-0
56' Manolev 1-0
67' Labyad 2-0
72' Mertens 3-0

De Treffers - De Graafschap* 1-5
26' Echargui 1-0
33' De Leeuw 1-1
36' Poepon 1-2
39' Kujala 1-3
53' Rose 1-4
77' Abdula 1-5

Heracles Almelo* - Berkum 4-0
21' Plet 1-0
32' Everton 2-0
56' Plet 3-0
62' Plet 4-0

Sparta Rotterdam* - Sparta Nijkerk 4-0
9' Hassani 1-0
30' Hamstra (e.d.) 2-0
35' Hassani 3-0
66' Bruinier 4-0

Roda JC - Ajax* 2-4
4' Donald 1-0
5' Vertonghen 1-1
63' Boerrigter 1-2
64' Junker 2-2
73' Boerrigter 2-3
89' Vertonghen 2-4


Enoh (l) doet een poging om Donald (r) te passeren (Foto: Pro Shots)

* = naar achtste finales

Oktober in top zes zonnigste ooit

De maand oktober van dit jaar gaat de boeken in als van de zonnigste oktobers ooit. Afhankelijk van de komende dagen komt deze maand uit op de vijfde of zesde plaats sinds de metingen in 1901 begonnen. Ook de gemiddelde temperatuur komt uit boven het normale niveau. De regenval was normaal, meldt Weeronline woensdag.

Het aantal zonuren komt volgens de meteorologen van Weeronline ruim boven de 150 uit. Dat is ongeveer dertig uur meer zon dan normaal.

De zomerse temperaturen aan het begin van de maand zorgden zelfs voor een record. De eerste dag van oktober is met 26,5 graden in De Bilt genoteerd als de warmste 1 oktober ooit.

Na die warme zaterdag volgden nog meer weekeindes met opvallend lekker weer. Het tweede oktoberweekend verliep iets slechter, maar ook toen liet de zon het niet afweten. De weekenden daarna brachten prima zonnig weer. Ook het komende weekend, het laatste van de maand, wordt het met 16 tot 17 graden en redelijk wat zon, prima weer.

De gemiddelde temperatuur komt uit rond 11,2 graden, tegen een gemiddelde in oktober van 10,7. De neerslag bleef met 71 millimeter iets achter bij het gemiddelde van 79.

Lampen werpen nieuw licht op Nachtwacht

Figuren op de Nachtwacht die eerst nauwelijks zichtbaar waren, zijn met een woensdag gepresenteerde belichting opeens duidelijk en in levendige kleuren te zien. Door de belichting lijkt het donkere doek de compagnie van Frans Banning Cocq en Willem van Ruytenburch overdag af te beelden.

De bijnaam Nachtwacht die het beroemde doek van Rembrandt in de loop ter tijden gekregen heeft deed juist vermoeden dat het om een nachtscène gaat. "Maar dat is niet zeker", zegt directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes. "Er wordt gezegd dat sommige figuren meteen al zeiden dat ze meer licht op zich hadden willen hebben gehad."

Nieuwe ledlampen proberen het daglicht zo dicht mogelijk te benaderen. Het gebruiken van echt daglicht in plaats van kunstverlichting bleek vanwege het vaak donkere Nederlandse weer niet mogelijk. Bovendien is direct zonlicht schadelijk voor het doek.

De halogeenverlichting waarmee het doek tot nu toe werd beschenen was eveneens niet goed voor het schilderij. Door de warmte die ze afgeven was de temperatuur van het doek aan het eind van elke dag een graad hoger dan aan het begin. De nieuwe lampen geven veel minder warmte af.

Het schilderij uit 1642 trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers. Het hangt sinds 2003 in een aparte vleugel van het Rijksmuseum met een beperkt aantal topstukken. De rest van het museum is gesloten voor een grootscheepse verbouwing. Het museum moet halverwege 2013 zijn deuren weer openen. Dat is jaren later dan oorspronkelijk gepland.

Jochem Myjer zat tegen dwarslaesie aan

Jochem Myjer is door het oog van de naald gekropen. Eerder dit jaar werd de cabaretier geopereerd aan een tumor in zijn ruggenmerg. "Als ik in oktober nog gewoon mijn show had gedaan, was ik neergevallen met een dwarslaesie. Het ruggenmerg zat door de tumor nog maar voor twee millimeter vast", onthulde de komiek woensdagavond in het televisieprogramma De Wereld Draait Door.

De cabaretier onderging twee maanden geleden een operatie van dertien uur om de goedaardige tumor te laten verwijderen. "Ik kon na de operatie even niet lopen, ik heb alles opnieuw moeten leren. Ik heb geen huidgevoel tussen mijn middel en tenen. Dus als mijn dochter me onder mijn voet kietelt lach ik wel, maar ik voel niks. Het schijnt wel terug te komen."

De 34-jarige Myjer hoopte dat hij in januari weer kan optreden, maar moet zijn rentree uitstellen tot september. "Ik ben momenteel nog snoeihard aan het revalideren. Ik ben nog niet klaar op het podium, ik mis het vreselijk." De cabaretier gaat er wel van uit dat hij over een tijdje weer als vanouds op het podium staat. "Het podium zit in mijn hart. Zelfs toen ik dacht dat ik niet meer kon optreden, en ze zeiden dat ik een dwarslaesie kon krijgen, dacht ik: dan ga ik in een rolstoel."

Infamous grapt met CoD-verwijzing

Sucker Punch, de makers van Infamous, hebben in de stand-alone DLC add-on Infamous: Festival of Blood een grappige verwijzing gemaakt naar Call of Duty: Modern Warfare.

In het spel is hoofdrolspeler Cole McGrath veranderd van een bliksemschieter in een bloedzuigende vampier. In de onderstaande screens is de verwijzing, waar Sucker Punch overigens bekend om staat, naar Call of Duty te zien. Op het uithangbord van een bioscoop staat Ghoul of Duty en Modern Gorefare.

Infamous: Festival of Blood

Infamous: Festival of Blood

Nederland trekt half miljoen uit voor hulp Turkije

Nederland trekt een half miljoen euro uit voor hulp aan het zondag door een aardbeving getroffen Turkije. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag. Het geld gaat naar de Turkse Rode Halvemaan, de zusterorganisatie van het Rode Kruis, die het geld besteedt aan tenten, slaapzakken en dekens.

Dinsdag meldde het Turkse ministerie van buitenlandse zaken dat Turkije bereid is buitenlandse hulp te accepteren in de nasleep van de zware aardbeving die het land zondag trof. Een bron bij de autoriteiten zei dat Turkije besloot hulp te accepteren toen bleek dat het land prefabhuizen en containers nodig heeft om de overlevenden te huisvesten.

Duizenden mensen brengen noodgedwongen de nachten buiten door uit angst voor naschokken of omdat hun huis is verwoest door de aardbeving met een kracht van 7,2. De nachtelijke temperaturen in het oosten van Turkije liggen momenteel rond het vriespunt.

Libische gewonden naar Nederlandse ziekenhuizen

Nederlandse ziekenhuizen gaan vijftig Libische gewonden opnemen. De behandeling van de gewonden vindt plaats op verzoek van de Nationale Overgangsraad van Libië, meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdagavond.

In Libië is na de oorlog in het land een groot deel van de medische faciliteiten verwoest, terwijl er wel veel gewonden zijn. Aan diverse landen is daarom door de Overgangsraad gevraagd gewonden te behandelen. Onder meer ook in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje worden Libische gewonden behandeld.

De eerste gewonden worden naar verwachting vanaf eind deze week of begin volgende week in Nederlandse ziekenhuizen behandeld. In welke ziekenhuizen ze komen te liggen, is nog onbekend. Er is al geïnventariseerd hoeveel lege bedden er in ziekenhuizen staan, maar het is nog onduidelijk welk bed welke gewonde krijgt.

De rekening van de kosten voor de behandeling van de gewonden gaat naar de Libische autoriteiten. Alle gewonden gaan weer terug naar Libië als hun behandeling is afgelopen.

Echtgenoot Longo vrijgesproken van dopingpraktijken

Patrice Ciprelli, de echtgenoot van wielerlegende Jeannie Longo, is door de Franse rechtbank vrijgesproken van dopingpraktijken.

Ciprelli, die ook coach is van zijn vrouw, werd eerder door de nationale wielerbond FFC geschorst omdat hij verdacht werd van het aanschaffen van epo via internet in 2007. Deze beslissing werd vervolgens met succes aangevochten. De rechtbank in Grenoble oordeelde vandaag dat er ernstig moest worden getwijfeld aan de rechtvaardigheid van de straf die de FFC had opgelegd.

Sony komt binnenkort met datum voor Payday: The Heist

Sony denkt binnenkort met een bericht te kunnen komen over de Europese releasedatum voor Payday: The Heist. De game was uitgesteld maar is ondertussen al wel in Amerika te downloaden van het PlayStation Network. Een Europese versie is nog niet af en ligt nog ter goedkeuring op de stapel.

Er wordt verwacht dat Sony vandaag of morgen nog met een datum gaat komen voor de game. Bekijk hieronder alvast een trailer van de actiegame waarin je verschillende banken en instanties moet overvallen.

Rusland investeert 137 miljoen in circuit Sochi

Rusland trekt 137 miljoen euro uit om het Formule 1-circuit nabij de plaats Sochi te realiseren. Het nieuws werd vandaag bekendgemaakt door plaatsvervangend gouverneur Alexander Ivanov van de regio Krasnodar. Er zal in 2014 voor het eerst rond het olympisch dorp geracet gaan worden.

"De federale overheid heeft 5.846 miljard roebel (iets meer dan 137 miljoen euro, red.) uitgetrokken voor dit project," zei Ivanov die weet dat het hele project 143 miljoen euro kost. De resterende zes miljoen euro moet opgebracht worden door private investeerders en sponsoren.

Zumba Fitness Rush exclusief voor Kinect

Majesco heeft bekendgemaakt dat Zumba Fitness Rush in februari 2012 zal uitkomen en exclusief voor de Xbox 360 Kinect is. De nieuwe game zal 42 nieuwe liedjes bevatten, zes nieuwe instructeurs, verschillende nieuwe dansstijlen en nieuwe arena's. Na de release zullen er verschillende nieuwe nummers als DLC uitgebracht gaan worden.

Onder de instructeurs zitten de volgende bekende en onbekende namen:Beto Perez, Tanya Beardsley, Gina Grant, Kass Martin, Jason Thompson en Erica Pierce. Met 24 verschillende dansstijlen zal het mogelijk zijn je eigen workouts te maken waardoor je dansend en al weer fit kan worden.

Zumba Fitness Rush komt in februari 2012 uit en is exclusief voor Xbox 360 Kinect.

'Uncharted 3 in drie uur uit te spelen'

Uncharted 3 is in drie uur uit te spelen vanaf het moment dat je op het scherm op start drukt. De game wordt uitvoerig getest op glitches, bugs en of alles werkt zoals ondertitels en trophies. Hierdoor kennen gametesters het spel van binnen naar buiten en weer terug. Uncharted 3 komt 2 november wereldwijd uit en is exclusief voor de PS3.

Bekijk hieronder het filmpje waarin wordt uitgelegd wat een tester allemaal moet doen en waar ze op letten.

Ontwikkelaar speelt met DJ Hero 3-ideeën

Activision heeft vorig jaar aangegeven dat DJ Hero en Guitar Hero beide voor onbepaalde tijd in de koelkast staan. In het afgelopen nummer van EDGE heeft DJ Hero-ontwikkelaar FreeStyleGames aangegeven nog wel enkele ideeën te hebben voor een eventueel nieuw deel.

Eén van de ideeën was een 'expert'-mode waarbij je twee draaitafels aan elkaar kon aansluiten en daarmee de moeilijkheidsgraad behoorlijk kon verhogen. Daarnaast vertelt de ontwikkelaar dat het gehele project ook geblokkeerd wordt door licenties voor muziek. Er moet op een compleet andere manier naar gekeken gaan worden.

FreeStyleGames werkt momenteel aan een onbekend, innovatief project voor Activision.

Persconferentie: Twilight: Breaking Dawn Part 1

De Twilight-reeks is enorm populair, vooral bij het vrouwelijke filmpubliek. Twilight, New Moon en Eclipse brachten samen ruim 1,7 milard dollar op. Door gebrek aan tijd (en uiteraard om meer geld te verdienen) is besloten om het vierde boek (door Stephanie Meyer) in twee films te stoppen onder de titels Breaking Dawn Part 1 en Part 2. Woensdag 26 oktober waren acteurs Robert Pattinson en Ashley Greene in Brussel om een persconferentie te geven. FOK! was erbij en hoorde meer over de nieuwste film, de rode loper en het langverwachte huwelijk tussen Bella en Edward.

Snel een Halloween kostuum nodig?

Het is bijna Halloween, en ook al vind je dat het een Amerikaans feest is, feit is wel dat het steeds populairder wordt in Nederland (en vast ook elders in Europa). Erg leuk om te zien wat voor gekke costuums er weer gemaakt worden.

Als je over een paar dagen nog steeds niet weet hoe je verkleed moet gaan of je hebt geen tijd, dan is het handig om eens hier te kijken hoe je met je dagelijkse kleding en eventueel wat extra spulletjes toch nog wat leuks kan verzinnen.

'Unreal Engine 4 vlakbij next gen-launch'

Mike Capps van Epic Games heeft aangegeven dat ze van plan zijn de volgende versie van de Unreal Engine dichterbij de lancering van de next gen-consoles uit te brengen. Daarnaast willen ze dat de engine makkelijker gebruikt kan worden voor andere projecten zoals mobiele games en indie-ontwikkelaars.

Capps geeft daarnaast aan dat ze zo dichtbij de launch moeten zitten met de technologie. Als game-maker heb je liever een game iets later dan de release omdat je spelerbasis hebt dan. Maar de techniek achter de game moet vroeg na de launch van een nieuwe console beschikbaar zijn ook al komen de games daarvan pas een jaar erna uit.

[DTM] Spengler vertrekt naar BMW

Bruno Spengler zal het volgende DTM-seizoen uit gaan komen voor BMW. De Canadees reed de afgelopen jaren voor Mercedes waarmee hij negen races won en dit jaar derde in het kampioenschap werd. Hij maakte in 2005 zijn debuut in deze raceklasse.

BMW zal volgend seizoen na een lange afwezigheid terugkeren in de DTM. Naast Spengler zal de fabrikant uit Beieren in ieder geval ook gaan racen met Andy Priaulx en Augusto Farfus. Er zal geracet gaan worden met zes BMW M3 DTMs die verdeeld gaan worden over de renstallen Schnitzer, RBM en RMG. Wie voor welk team uit zal komen is nog onbekend.

Voetballers over de grens - Week 43

Ook dit seizoen zullen DerMeister en Wessenator onze voetballende landgenoten in het buitenland weer wekelijks volgen. Elke woensdagochtend verschijnt er een overzicht waarin alle verrichtingen zijn terug te lezen van de Nederlandse voetballers bij de minder bekende voetbalclubs en competities.

Amrabat blinkt uit bij Kayserispor, opnieuw verlies voor De Cler en co...

Opnieuw heeft AEK Larnaca de drie punten niet weten te pakken. Na de 0-5 zeperd in de Europa League tegen Schalke 04, verloor de ploeg ditmaal op bezoek bij Omonia Nicosia met 2-0. Trainer Ton Caanen startte met een drietal Nederlanders in de basis, maar slechts één landgenoot speelde de wedstrijd volledig uit. Tim de Cler en Edwin Linssen werden beiden gewisseld, terwijl Gregoor van Dijk de wedstrijd uitspeelde. Door het verlies zakte AEK Larnaca naar een teleurstellende achtste plaats. Anorthosis Famagusta ging het afgelopen weekend een stuk beter af. De ploeg mocht op bezoek bij koploper AEL Limassol en speelde met 0-0 gelijk. Jeffrey Leiwakabessy, Civard Sprockel en Jurgen Colin voerden hun verdedigende taken dus goed uit door de 'nul' te houden. Anorthosis staat na dit weekend vierde, vier punten achter koploper AEL Limassol.

Op bezoek bij koploper Fenerbahçe heeft promovendus Samsunspor een prima prestatie geregeld door met 0-0 gelijk te spelen. Onze landgenoot Murat Yildirim kreeg een basisplaats bij Samsunspor en werd kort voor tijd gewisseld. Samsunspor blijft door de puntendeling wel op de zestiende plaats van de ranglijst staan. Na zeven speelrondes heeft de ploeg nu zes punten. Gençlerbirligi ging op bezoek bij het lager geklasseerde Gaziantepspor hard met 3-0 onderuit. Hursut Meric speelde de volle negentig minuten mee bij Gençlerbirligi en pakte na een half uur spelen een gele kaart. De ploeg staat na dit weekend twaalfde.

Nordin Amrabat verging het afgelopen weekend met Kayserispor een heel stuk beter. De ploeg, die slecht aan het seizoen begon, heeft inmiddels de smaak te pakken. Afgelopen weekend werd in eigen huis Sivasspor met 6-2 aan de kant gezet. Amrabat was de grote man aan de zijde van Kayserispor. De voormalig aanvaller van VVV-Venlo en PSV scoorde tweemaal. Na zeven minuten scoorde hij de openingstreffer vanaf elf meter en een kwartier voor tijd wist hij de 4-1 te scoren. Door de ruime overwinning steeg Kayserispor naar de tiende plaats in de Super Liga.


Nordin Amrabat (links) scoorde tweemaal tegen Sivasspor (Foto: Pro Shots)

Drenthe scoort, Newcastle United draait als een geoliede machine…

De bescheiden middenmoter van Engeland, Swansea City, heeft tegen Wolverhampton Wanderers niet kunnen overtuigen. In het eerste bedrijf was de club van sluitpost Michel Vorm sterker en kwam het al snel op voorsprong met 2-0. In de tweede helft gaf Swansea de winst uit handen en kreeg de doelman twee tegentreffers te verwerken. De wedstrijd eindigde in 2-2. Newcastle United ontving in deze speelronde Wigan Athletic en won overtuigend met 1-0. De club van Tim Krul is na negen wedstrijden nog steeds ongeslagen en staat op een verdiende vierde plek in de Premier League. Royston Drenthe stond voor het eerst in de basis opgesteld toen zijn club Everton op bezoek ging bij Martin Jol’s Fulham. Niet onsuccesvol, want al in de derde minuut maakte de oud-Feyenoorder een treffer. Ook Bryan Ruiz kwam in actie en maakte een doelpunt voor Fulham. De inzet van de Costa Ricaan mocht echter niet baten. Everton won met 1-3.

Marvin Emnes
was trefzeker voor Middlesbrough in de Championship toen het moest aantreden tegen Derby County. De oud Sparta Rotterdam-speler besliste de wedstrijd in de 52ste minuut. Middlesbrough kruipt hierdoor weer een plaatsje omhoog in de competitie en staat tweede. Verdediger Jos Hooiveld was de vorige speelronde bijzonder belangrijk voor Southampton. De Nederlander maakte een beslissend doelpunt tegen West Ham United, die andere topper uit de Championship. Deze week moest de club van Hooiveld op bezoek bij Reading FC. De bezoekers speelden gelijk met 1-1. Southampton staat nog steeds eerste in de competitie. 

Van Nistelrooy op de bank tegen de Koninklijke, ook De Guzman onderuit…

Málaga had een zware wedstrijd voor de boeg, het grote Real Madrid kwam op bezoek. Voor het eerst dit seizoen stond Ruud van Nistelrooy niet in de basis. Joris Mathijsen speelde wel de hele wedstrijd mee. Direct na de aftrap begon de ‘Cristiano Ronaldo-Show’, het zal dan ook niemand verbazen dat Real Madrid won met een overtuigende 0-4. Málaga staat zesde in de Primera División. Een club die we met z’n allen in de gaten moeten houden in de Spaanse competitie is Levante. Op dit moment vertoont het fantastisch voetbal en staat het, met onder hen FC Barcelona en Real Madrid, eerste in de competie. De afgelopen speelronde ging het op bezoek bij Villarreal, waar Jonathan de Guzman een basisplaats had. De thuisspelende ploeg verloor kansloos met 0-3, de club van de ex-Feyenoorder staat zestiende in de competitie.

Debuut voor Rigters in Australische A-League, Slory mist enorme kans...

Brisbane Roar blijft ook na de derde speelronde nog ongeslagen en dus koploper in de Australische A-League. In eigen huis werd ditmaal Gold Coast United met 3-0 aan de kant gezet. Bij de bezoekers deed een drietal Nederlanders mee; Paul Beekmans, Peter Jungschläger en Maceo Rigters. Beekmans pakte na een kwartier spelen een gele kaart, maar speelde samen met Jungschläger wel het volledige duel mee. Rigters, die zijn debuut maakte voor Gold Coast United, werd twintig minuten voor tijd gewisseld. De ploeg staat na dit weekend met twee puntjes op de achtste plaats. Daaronder bleef Central Coast Mariners ook na dit weekend hekkensluiter van de A-League. Met Patrick Zwaanswijk in de basis verloor de ploeg dit weekend met 1-0 van Newcastle Jets.

Perth Glory bleef, net als koploper Brisbane Roar, ook na dit weekend nog ongeslagen. De ploeg boekte in eigen huis een 1-0 overwinning op Wellington Phoenix. Bas van den Brink speelde de gehele partij mee in de defensie van de winnende ploeg. Adelaide United verging het in eigen huis tegen Sydney FC een stuk minder. Met Sergio van Dijk en Andwélé Slory in de aanval verloor de ploeg met 1-2. Bij de winnende ploeg stond Pascal Bosschaart de volledige partij binnen de lijnen. Sydney passeerde door de overwinning Adelaide in de rangschikking. De ploeg van Bosschaart staat na dit weekend vijfde, terwijl Adelaide United de zesde plaats inneemt. Slory miste in de wedstrijd overigens nog een enorme kans. Kort voor rust, bij een stand van 1-0 in het voordeel van Adelaide, omspeelde Iain Ramsay op zeer fraaie wijze zijn directe tegenstander, gaf voor op Slory die de bal voor het intikken had, maar de Nederlander maaide over de bal heen.


Andwélé Slory mist enorme mogelijkheid na schitterende actie Iain Ramsay

Braafheid/Babel verslaan Brouwers, Nederlanders bij Augsburg pakken opnieuw punt...

Na de eerste overwinning ooit in de Bundesliga, heeft FC Augsburg ook afgelopen weekend een uitstekende prestatie geleverd. In eigen huis werd Werder Bremen knap op 0-0 gehouden. Trainer Jos Luhukay had andermaal een basisplaats voor Lorenzo Davids en de voormalig speler van N.E.C. Nijmegen speelde de gehele partij mee. Augsburg staat na dit weekend nog altijd zestiende. Schalke 04, waar Huub Stevens sinds een aantal weken de scepter zwaait, blijft uistekend meedoen om de bovenste plaatsen. Op bezoek bij Bayer Leverkusen werd knap met 0-1 gewonnen. Klaas-Jan Huntelaar speelde de gehele partij mee, maar pakte kort voor tijd wel een gele kaart. Na de tiende speelronde staat Schalke op plek drie, vier punten achter koploper Bayern München.

Ook 1899 Hoffenheim blijft aansluiting houden met de bovenste regionen. In eigen huis won de ploeg met 1-0 van Borussia Mönchengladbach en heeft de huidige nummer acht daardoor slechts een achterstand van vijf punten op koploper Bayern München. In de wedstrijd tegen Mönchengladbach hadden Edson Braafheid en Ryan Babel opnieuw een basisplaats. Bij Mönchengladbach bleef Roel Brouwers de gehele partij op de bank. Khalid Boulahrouz heeft met VfB Stuttgart dure punten laten liggen op bezoek bij laagvlieger 1. FC Nürnberg. De wedstrijd eindigde in 2-2 en zodoende zakte Stuttgart naar de vijfde plaats. Boulahrouz speelde overigens de volledige wedstrijd in de verdediging van Stuttgart.

Energie Cottbus heeft de winstpartij van vorige week geen passend vervolg kunnen geven tegen Greuther Fürth. De koploper won in Cottbus met 0-2. Jules Reimerink speelde de volledige wedstrijd mee bij Cottbus en staat met zijn ploeg na de twaalfde speelronde op de achtste plaats. De achterstand op koploper Greuther Fürth bedraagt inmiddels al twaalf punten.

Lamey trefzeker voor Wisla Kraków, Voskamp weer aan kop met Slask Wroclaw...

In Polen heeft Slask Wroclaw de koppositie weer heroverd. De ploeg won zelf met 1-0 van Podbeskidzie Bielsko Biala en zag Lech Poznan punten verspelen bij Lechia Gdansk. Bij Slask Wroclaw begon spits Johan Voskamp op de bank, maar na een uur spelen mocht hij het veld betreden. De goalgetter wist ditmaal echter het net niet te vinden. Slask Wroclaw heeft na de elfde speelronde één puntje voorsprong op nummer twee Legia Warschau. Zij hebben echter wel een wedstrijd minder gespeeld. Lech Poznan, vorige week nog koploper, kwam op bezoek bij laagvlieger Lechia Gdansk niet verder dan 0-0. Bij Lechia Gdansk speelde spits Fred Benson de volledige partij mee, terwijl Marciano Bruma niet in de selectie zat bij Lech Poznan.

Wisla Kraków profiteerde ook van het puntverlies van Lech Poznan en steeg door de 1-2 overwinning bij LKS Lódz naar plek drie, slechts één puntje achter koploper Slask Wroclaw. Trainer Robert Maaskant zag middenvelder Michael Lamey na een half uur spelen de gelijkmaker scoren. Ook Kew Jaliens stond de volledige wedstrijd binnen de lijnen. Stadsgenoot Cracovia Kraków verging het opnieuw een stuk minder. De hekkensluiter kwam in eigen huis tegen Polonia Warschau niet verder dan 0-0. Spits Koen van der Biezen viel tien minuten voor tijd in, maar ook hij kon niet voor het nodige doelpunt zorgen.


Michael Lamey wist namens Wisla Kraków te scoren (Foto: Pro Shots)

Otten wint stadsderby met Ferencváros, driepunter voor Nederlanders in Bulgarije...

De Nederlanders van Levksi Sofia hadden afgelopen weekend weer reden tot juichen, want ze wisten met 3-2 te winnen van laagvlieger Kaliakra. Alle Nederlanders kregen een basisplaats toegewezen. Dustley Mulder en Serginho Greene stonden de gehele partij in de verdediging, terwijl Sjoerd Ars in de spits begon bij Levski. Hij werd echter na een uur spelen naar de kant gehaald. Door de overwinning staat Levski op de vierde plaats, vier punten achter koploper en stadsgenoot CSKA Sofia.

Ferencváros heeft de altijd beladen stadsderby tegen Újpest knap met 3-0 weten te winnen. Dit betekende voor de Hongaarse ploeg de tweede overwinning op rij en de drie punten konden ze tevens zeer goed gebruiken. Mark Otten speelde opnieuw de volledige partij mee en steeg met zijn ploeg naar de dertiende plaats. Ook TE Kecskemeti wist de drie punten weer in eigen huis te houden. Pápa werd met 3-0 verslagen en dit was alweer de vierde overwinning op rij voor TE Kecskemeti. Kelvin Maynard speelde de volle partij mee op het middenveld van TE Kecskemeti en steeg met zijn ploeg naar een knappe vierde plaats. De achterstand op koploper Debreceni VSC bedraagt na dertien speelrondes wel al elf punten.

Spartak Moskou heeft de zeperd van vorige week (3-0 verlies tegen Rubin Kazan) tegen Tom Tomsk enigszin hersteld. In eigen huis wonnen de Moskovieten met 4-0. Demy de Zeeuw kreeg opnieuw een basisplaats, maar werd na een uur naar de kant gehaald. Voormalig AZ'er Ari scoorde twee doelpunten. Spartak Moskou staat na de 28e speelronde op de vijfde plaats. De ploeg is nog volop in strijd om zich te kwalificeren voor het Champions League-toernooi van volgend jaar.

MacDonald getuige van een vreemd duel in Belgie, opnieuw treffer Van Wolfswinkel...

Glenn Loovens was wederom verzekerd van een basisplaats bij Celtic FC toen het Aberdeen thuis ontving. De club van Loovens won met 2-1. Danny Buijs was getuige van een doelpuntloos duel toen Kilmarnock op bezoek ging bij Motherwell. De middenvelder speelde wel de hele wedstrijd mee. Door het 0-0 gelijkspel staat Kilmarnock achtste in de Schotse competitie. Jeroen Tesselaar was van de partij toen zijn club St. Mirren het opnam tegen Hibernian. Nigel Hasselbaink werd in het tweede bedrijf in het spel gebracht. Helaas kon St. Mirren niet winnen en verloor het met 2-3.

Onder leiding van Club Brugge-coach Adrie Koster stond Ryan Donk in de basis tegen Kortrijk. Beide doen het erg goed in de Belgische Pro League, een interessant affiche dus. Helaas konden de gasten geen stand houden en verloor Brugge met 1-2, ze blijven steken op de derde plaats in de competitie.  Aanvaller Sherjill MacDonald speelde het hele bedrijf mee toen zijn club KFC Germinal Beerschot Mechelen thuis ontving. Het was een raar duel, waarin er twee doelpunten werden gemaakt voor Beerschot, maar niet door de eigen spelers. De bal hing beide keren in het net door toedoen van eigen goals van de tegenpartij. Eindstand 2-2.


Sherjill MacDonald in actie namens Germinal Beerschot (Foto: Pro Shots)

Oud-Feyenoorder Luigi Bruins stond in de basis voor Red Bull Salzburg toen het een wedstrijd speelde tegen Sturm Graz. De inzet van de middenvelder mocht echter niet baten want Salzburg verloor met 1-2, en blijft derde staan in de competitie. Austria Wien trad aan tegen Rapid Wien met Nacer Barazite in de basis. Het onvermakelijke duel eindigde in een 1-1 gelijkspel.

Met zowel Ricky van Wolfswinkel als Stijn Schaars in de basis was Sporting Portugal weer oppermachtig toen er een duel plaatsvond tegen Gil Vicente. Van Wolfswinkel scoorde één van de zes doelpunten, maar was er bij meerdere betrokken. Sporting won met 6-1 en staat derde in de Portugese competitie, met Porto en Benfica boven zich.

Discussieer verder op het VBL-forum over de Nederlandse voetballers in het buitenland!

Gamefestival spreekt van gamerenaissance

De prijzen voor onafhankelijke gameontwikkelaars van het Independent Games Festival winnen aan populariteit. Een recordaantal gameontwikkelaars heeft een spel ingediend voor de veertiende editie van het prijzenfestijn. Dit jaar zijn 568 spellen aangemeld, terwijl het er vorig jaar 391 waren.

"Het aantal inzendingen is het bewijs dat we in het midden van een heuse gamerenaissance zitten," zegt organisator Brandon Boyer. Onder de deelnemers zijn zeker vijftien Nederlandse inzendingen. Zo heeft het Utrechtse Vlambeer het behendigheidsspel Ridiculous Fishing ingezonden en heeft Ronimo Games, eveneens uit Utrecht, de actiegame Awesomenauts ingediend als nominatie.

Meer dan honderdvijftig juryleden doen een voorselectie, waarna een specifieke jury in januari beslist over de finalisten. De winnaars van het Independent Games Festival worden in maart bekendgemaakt tijdens de Game Developers Conference in San Francisco.


Gamefestival spreekt van gamerenaissance

Bruce Willis wordt weer vader

Bruce Willis en zijn vrouw Emma verwachten een kindje. Het is het eerste kind van de 56-jarige acteur en zijn vrouw samen. Emma is begin volgend jaar uitgerekend, bevestigt hun woordvoerder aan het Amerikaanse tijdschrift People.

Het koppel laat in een verklaring weten 'dolblij' te zijn met de komst van hun nieuwe spruit. Willis trouwde twee jaar geleden met de inmiddels 35-jarige ontwerpster.

Bruce Willis heeft al drie kinderen, die hij kreeg tijdens zijn huwelijk met Demi Moore. Zij kregen drie dochters, Rumer, Scout en Tallulah. Zij zijn inmiddels 23, 20 en 17 jaar oud.

Den Haag wil WK beachvolleybal 2015

Den Haag heeft zich kandidaat gesteld om het WK beachvolleybal in 2015 te organiseren. Dat meldt de Nederlandse volleybalbond Nevobo woensdag. De bond doet de plannen volgende week dinsdag officieel uit de doeken.

De World Tour, de belangrijkste beachvolleybalcompetitie, doet Scheveningen al drie jaar lang aan. Het WK beachvolleybal wordt sinds 1997 elke twee jaar gespeeld. Op de eerste editie in Los Angeles en de vierde editie in Rio de Janeiro na is het toernooi altijd in Europa gehouden. Afgelopen zomer werd het WK in Rome gespeeld.

Den Haag probeerde eerder het WK zeilen van 2014 binnen te halen. Dat toernooi werd echter aan het Spaanse Santander toegewezen. In datzelfde jaar komt het WK hockey bij zowel de mannen als de vrouwen wel naar de hofstad.

WoW guilds kunnen van server en van faction wisselen

Ken je dat gevoel dat je jaren bezig bent in World of Warcraft om een goede Alliance guild op te richten om er vervolgens achter te komen dat de Horde toch je ware liefde is? Ja? Dan heb je nu de kans om daar werk van te maken. Blizzard heeft namelijk een nieuwe dienst bekendgemaakt waarbij guild leaders van realm en/of van faction kunnen wisselen.

Guild leaders op een aantal World of Warcraft-servers hebben vanaf 25 oktober de mogelijkheid om zich met hun guild een weg te kopen naar een andere server of zelfs volledig van kant te wisselen en over te stappen naar een andere faction. Ook guild leaders die erachter komen dat hun guildnaam toch niet meer dat grappige randje heeft van een aantal jaar geleden kunnen dit aanpassen.

Uiteraard zullen Alliance en Horde guild masters in de buidel moeten tasten voor dergelijke beslissingen. Een overstap van faction kost USD 40, van realm wisselen kost USD 35 en de naam wijzigen kost USD 20. Wie zowel faction als realm wijzigt krijgt USD 5 korting en betaalt USD 70. De twee duurste diensten gaan overigens samen met een gratis naamswijziging.

Saillant detail is wat er bij deze diensten meeverhuisd, namelijk de guild master, de guild bank, het level, de extraatjes en de achievements. De rest, de overige guild members, zal zich zelf een weg moeten kopen achter de guild master aan. Wanneer een guild master verhuist zullen de overige leden achter blijven in een "kale" level 1 guild met dezelfde naam.

De diensten worden nu nog aangeboden op een selectief aantal servers, met het idee om het in de komende paar weken wereldwijd aan te gaan bieden.

Sharapova verliest weer in Istanbul

Maria Sharapova heeft tijdens het WTA Championshop, dat in het Turkse Istanbul wordt gehouden, opnieuw een nederlaag geleden. De Russin moest vandaag haar meerdere erkennen in de winnares van Roland Garros bij de vrouwen, Na Li. De standen waren 6-7 en 4-6.

Sharapova speelde in twee dagen twee wedstrijden en wist tot op heden nog niet te winnen. Gisteren verloor de Russin met 6-1 en 7-5 van Samantha Stosur, die onlangs de US Open op haar naam schreef.

Het is nu aannemelijk dat Caroline Wozniacki de nummer één van de wereld zal blijven. Sharapova is door deze nieuwe nederlaag zo goed als zeker uitgeschakeld in Istanbul.

Pastoor blij met vertrouwen bij N.E.C. Nijmegen

Alex Pastoor is de laatste weken niet te benijden als trainer van N.E.C. Nijmegen. De Nijmegenaren verloren zes wedstrijden op rij, maar het vertrouwen in Pastoor blijft groot.

Daar is de oefenmeester blij mee. "Ja, dat kun je niet ontkennen, natuurlijk is dat zo. De manier waarop we samenwerken, daar staan we met z'n allen achter. Van de training sprak ook een bezetenheid uit. Ik spreek liever niet van een ommekeer, maar ik ruil de complimenten nu graag in voor een resultaat", stelt Pastoor tegenover Omroep Gelderland.

N.E.C. Nijmegen kan donderdagavond in het bekerduel met FC Volendam de negatieve reeks doorbreken. Een zege aan De Dijk zou speciaal zijn voor Pastoor. "Het blijft heel apart. Ik voel me altijd heel prettig in de atmosfeer daar", aldus de trainer, die er geen geheim van maakt ooit nog eens in Volendam terug te willen keren.

"Ik heb er gevoetbald in de tijd dat Volendam de langste periode in de Eredivisie speelde en we speelden altijd tussen de zesde en de tiende plek. Maar vlak voordat Volendam de bekerfinale haalde, ging ik in maart naar Heerenveen. En wij verloren toen van Feyenoord, waartegen Volendam in de beker speelde. Maar later heb ik met Heerenveen alsnog een bekerfinale gehaald."

CDA'er Koppejan tegen uitzetting Mauro

CDA-Kamerlid Ad Koppejan kan zich niet voorstellen dat zijn fractie instemt met een gedwongen vertrek van de 18-jarige asielzoeker Mauro Manuel naar Angola. Dat meldt het Kamerlid woensdagavond op Twitter.

Eerder op de dag werd al duidelijk dat binnen het CDA ophef is ontstaan over de beslissing van de eigen CDA-minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers dat Mauro definitief het land uit moet. Zo gaf Kamerlid Kathleen Ferrier al aan overleg met haar fractie te willen over de kwestie. Ferrier wilde echter niet zeggen wat haar standpunt is.

Raymond Knops, de fractiewoordvoerder in de zaak, sprak zich woensdag juist uit voor uitzetting van Mauro, terwijl het CDA eerder nog tegen was. Door de ommezwaai van het CDA kwam er een Kamermeerderheid voor de opstelling van minister Leers.

Net als Koppejan is Ferrier een van de 'dissidenten' in de CDA-fractie. Voor het aantreden van het huidige kabinet van VVD en CDA zeiden ze grote moeite te hebben met de samenwerking met gedoogpartner PVV. Ze gingen beiden uiteindelijk wel overstag.

Van der Gijp: "City won voor half miljard van United"

Manchester City won afgelopen weekend met grote cijfers van stadsgenoot en rivaal Manchester United (6-1). Volgens René van der Gijp was dit niet onverwacht, omdat de ploeg met het meeste geld vrijwel altijd de overhand krijgt in de voetballerij.

"Of op den duur wint het grootkapitaal het van iedereen wint? Zeker weten", liet Van der Gijp in de papieren editie van Voetbal International weten. "Kijk naar die tulband bij City, die heeft afgelopen zomer voor 645 miljoen gekocht en voor 145 miljoen vérkocht. Het heeft hem dus een half miljard gekost om van United te winnen."

"Die sjeik heeft het afgelopen twee jaar twaalf aanvallers gekocht. Ze schaffen gewoon op goed geluk allerlei spelers aan, al was het maar om te voorkomen dat de concurrentie ze anders pakt", ging Van der Gijp verder. "Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat ze afgelopen zomer zelfs Kaddafi wilden kopen. Niet omdat hij zo goed kon voetballen, maar omdat ze bij City hoorden dat de hele wereld achter hem aanzit."

'FC Twente verlengt met Chadli'

FC Twente verlengt het contract van Nacer Chadli tot medio 2014. Dit meldt Fardau Wagenaar, FC Twente-watcher voor TC Tubantia, vanavond op Twitter. De huidige overeenkomst van de Belgische middenvelder liep tot 2013.

Chadli maakte vorige week donderdag zijn rentree bij de selectie van FC Twente. Dit gebeurde tijdens het Europa League-duel tegen Odense BK, dat met 4-1 werd begonnen. De Belg tekende kort na zijn invalbeurt zelfs voor de derde goal.

Daarvoor stond Chadli drie maanden buitenspel, vanwege een blessure aan zijn knie. De kwetsuur begon als een onschuldige ontsteking, maar had erg veel tijd nodig om te herstellen.

Chadli is aan zijn tweede seizoen bij de Tukkers bezig. Daarvoor speelde de 22-jarige voetballer voor AGOVV Apeldoorn, waar hij drie seizoenen actief was.

'Just Cause 3 komt in 2012'

Het gerucht gaat dat Just Cause 3 in ontwikkeling is en dat de releasedatum ergens in 2012 ligt. Dat zegt in ieder geval de laatste editie van Xbox World Magazine. Volgens hun bronnen is ontwikkelaar Avalanche druk bezig met de derde editie van het populaire spel.

In 2010, vlak nadat Just Cause 2 bovenin de charts uitkwam in Engeland, heeft de grote baas van Avalanche, Christofer Sundberg, al aangegeven heel graag een derde deel in de serie uit te brengen. Hij zei toen al dat fans niet raar op moesten kijken als er een Just Cause 3 uit zou komen.

[Upd] Afgehakte nep-ledematen in treinstations

De digitale zender Foxlife heeft een ludieke actie bedacht om de Nederlandse première van het tweede seizoen van de Amerikaanse zombieserie The Walking Dead te promoten. De zender verstopt donderdag afgehakte nep-ledematen in de buurt van treinstations.

Bij het vinden van een arm wint de vinder een Walking Dead-prijs. "De realistische, bloederige ledematen liggen voor het oprapen, mits de voorbijganger dapper genoeg is natuurlijk!", legt een woordvoerder uit.

Het is de vraag of iedereen de actie wel kan waarderen in deze tijden van terreur en bompakketjes. Men kan dus donderdag rekening houden met grote vertragingen op verschillende treinstations.

Update 15.13 uur - Reizigersorganisatie boos
Reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV laat in een reactie weten, de actie 'te gruwelijk voor woorden'  te vinden, en heeft aan de NS en ProRail gevraagd, deze actie te verhinderen.

Update 19.00 uur - Foxlife ziet af van actie
Foxlife zegt toe de acties niet op of in stations uit te voeren. Wel worden de ledematen, voorzien van kaartje met uitleg, verspreid door Nederland. Waar ze te vinden zijn wordt gehint op Facebook. In een reactie laat de zender aan FOK! het volgende weten: "Het is geenszins onze bedoeling geweest om mensen, hetzij personeel dan wel reizigers, te verontrusten of anderszins te benadelen. Het is puur bedoeld als ludieke actie. Wij zullen ons ver uit de buurt van stations en spoorwegen houden."

Maatschappij Voor Beter OV toont zich tevreden: "We zijn blij, te hebben kunnen bemiddelen, en zijn tevreden over de sportieve opstelling van Foxlife, waardoor zowel OV-personeelsleden als reizigers erg vervelende of confronterende gewaarwordingen bespaard zijn gebleven."

Neparm
Neparm, zoals deze te vinden zal zijn (Foto: FOX)

Releasedatum Metal Gear Solid HD Collection bekend

De releasedatum van de Metal Gear Solid HD Collection staat vast. Dat meldt Konami vandaag. De game komt op 3 februari uit voor Xbox 360 en Playstation 3. Voor de Vita-versie, waar gisteren de eerste screenshot van opdook, is de releasedatum nog niet bekend. De Vita komt 22 februari pas uit, dus de game zou best een releasegame kunnen worden.

De Metal Gear Solid HD Collection bevat vijf games. Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty, Metal Gear Solid 3: Snake Eater en de PSP-game Metal Gear Solid: Peace Walker komen als HD-versie op de disk te staan. Ook staan Metal Gear en Metal Gear 2: Solid Snake die twintig jaar geleden op de MSX uitkwamen op de disk, deze zijn echter niet in HD.

De PS3-versie gebruikt Kojima's nieuwe Transfarring-systeem, waarmee gamers hun save van de PSP-versie van Metal Gear Solid: Peace Walker kunnen importeren.

Hieronder kun je een video van de game bekijken.

Haase onderuit tegen Nieminen

Tennisser Robin Haase is bij het ATP-toernooi in Wenen in de eerste ronde uitgeschakeld. De Hagenaar bleek niet opgewassen tegen Jarkko Nieminen uit Finland: 6-7 (3) en 4-6. In de eerste set waren er geen breaks, maar liep de Fin, die vorige week in Stockholm nog de finale speelde, in de tiebreak bij Haase weg. In het tweede bedrijf had Nieminen aan een break genoeg.

De Belg Steve Darcis stuntte met een 3-6, 6-0 en 7-6 (2) zege op Nikolay Davydenko (7). Juan Martin del Potro bereikte al de kwartfinale. De als tweede geplaatste Argentijn had in de eerste ronde een bye. In zijn tweederondepartij was hij met 6-3 en 6-4 de Duitser Philipp Petzschner de baas.

Van Bommel krijgt verplicht rust

Mark van Bommel zal niet mee gaan doen in de thuiswedstrijd tegen Parma. De middenvelder van AC Milan krijgt verplicht rust van trainer Massimiliano Allegri omdat hij de afgelopen veertien wedstrijden al heeft gespeeld. Hij wordt gespaard voor de duels die nog gaan komen.

In de Serie A bezet AC Milan momenteel de zevende plaats met elf punten uit zeven wedstrijden. De achterstand op koploper Juventus bedraagt vijf punten.

Lebbis: Steve Jobs is een nare man

Steve Jobs is een ontzettend nare en manipulatieve man. Dit zei cabaretier Hans Sibbel dinsdagavond in de VARA-talkshow Pauw & Witteman. Hij zegt helemaal kotsmisselijk te zijn over de massale adoratie van de Apple-oprichter na zijn dood bijna drie weken geleden.

Lebbis: "Dat vind ik gewoon een nare man. De manier waarop hij opgehemeld is, vind ik echt verschrikkelijk. Het is een nare man, hij is alleen maar bezig geweest met marketing. Een nare man met een mooi product maakt het nog geen aardige man."

'Gates een oplichter'
Ook de Microsoft-oprichter Bill Gates krijgt er van de cabaretier van langs: "Net als Bill Gates, die heeft 70 miljard. Oké, nu is hij opeens aardig. Hij heeft ons gewoon opgelicht voor 70 miljard. Als één iemand 70 miljard binnenhaalt ben je een oplichter. Dan heb je iets naars gedaan."

Volgens Lebbis worden consumenten aan alle kanten gemanipuleerd: "Het stond ze vrij dat ik het kon kopen of niet, maar ze hadden het ook voor een andere prijs kunnen verkopen en ze manipuleren ons in een bepaalde prijs."

'Jobs meestermanipulator'
Volgens de cabaretier hebben consumenten eigenlijk helemaal geen vrije keus: "Ze zorgen dat ze een uniek product hebben. Dat is de marketing die erachter zit en daar stinkt iedereen in, daar is Jobs zo goed in geweest. Die marketingboys snappen dat zo goed, dat is satan."

Lebbis vindt het ook niet kunnen dat andere fabrikanten als Samsung geen iPad-achtige producten mogen maken van de rechter: "Jobs was een meestermanipulator. Nou mag dat andere merk dan zijn iPad niet verkopen omdat het ronde hoekjes heeft. Hij heeft een patent gekregen op ronde hoekjes."


Lebbis: Steve Jobs is een nare man (Fragment vanaf 5:18)

FOK! Filmtip van de dag: Star Wars: Ep. 3 + 4

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag zijn dat... Star Wars Episode 3 - Revenge of the Sith + Episode 4 - A New Hope

Star Wars Revenge of the Sith 
Om 20.30 uur begint Star Wars Episode 3 - Revenge of the Sith. De oorlog met de klonen is nog steeds gaande en Anakin Skywalker en Obi-Wan Kenobi bestrijden de duivelse graaf Dooku (Christopher Lee). In hun strijd tegen het kwaad moet Anakin een keuze maken tussen Padmë en Obi-Wan Kenobi. En dan is er nog de mysterieuze Sith Lord Darth Sidious.

Star Wars A New Hope
Om 23.15 uur gaan we dan 28 jaar terug in de tijd met Star Wars Episode 4 - A New Hope. Het verhaal begint op de Death Star, een reusachtig ruimtestation dat complete planeten kan vernietigen. Prinses Leia Organa probeert het verzet te helpen maar wordt gevangen genomen door de troepen van de keizer. Haar trouwe robots R2-D2 en C-3PO weten te ontsnappen met de plannen en maken kennis met de jonge Luke Skywalker. Samen met de smokkelaar Han Solo en Obi-Wan Kenobi moeten ze de plannen bij het verzet zien te krijgen teneinde het universum te redden.

Vanavond is eigenlijk een beetje vreemde situatie wat betreft de volgorde van de films. Eerst krijgen we namelijk de laatste Star Wars-film die tot nu toe werd gemaakt in 2005 en we vervolgen daarna met de film waarmee het allemaal is begonnen in 1977.

Nightwing Bundle Pack Trailer

Eerder deze maand hebben we al melding gemaakt van het aanstaande Nightwing Bundle Pack voor Batman: Arkham City (Batman krijgt concurrentie door middel van DLC). Nu hebben Warner en DC Entertainment de bijbehorende trailer uitgebracht.

In de trailer zijn de gevechtsbewegingen van Nightwing te zien, zowel de gewone als de speciale. Ook wordt je een blik gegund in de twee nieuwe challenge maps van de DLC.

De nieuwe Nightwing Bundle Pack voor Batman: Arkham City zal beschikbaar zijn op 1 november via Xbox Live en het PlayStation Network.

Hoog Braziliaans hof voor homohuwelijk

Het hoogste Braziliaanse hof van beroep heeft dinsdag bepaald dat twee Braziliaanse vrouwen met elkaar mogen trouwen. Het is het hoogste hof dat instemt met het homohuwelijk. Het hof verwerpt met de beslissing de uitspraken van twee lagere rechtbanken.

In juni besliste een lagere rechtbank dat twee mannen hun geregistreerd partnerschap legaal mochten omzetten in een huwelijk. Het Braziliaanse hooggerechtshof bepaalde in mei dat geregistreerd partnerschap tussen homo's erkend moet worden. Het hof wilde echter niet het homohuwelijk erkennen. Sindsdien hebben verscheidene stellen aanvragen ingediend om hun partnerschap om te zetten in een huwelijk. Sommige zijn gehonoreerd door lagere rechtbanken, andere niet.

In Latijns-Amerika is het homohuwelijk legaal in Argentinië en Mexico-Stad.


Hoog Braziliaans hof voor homohuwelijk (Foto: Novum)

Ruim 1000 kilo illegaal vuurwerk gevonden

Bij invallen in Nieuwegein, Houten, IJsselstein en Diemen is 1100 kilo illegaal vuurwerk gevonden. Vier mensen zijn aangehouden, meldt de politie woensdag. De doorzoekingen vonden plaats in woningen, loodsen, auto's en garageboxen in woonwijken. Een van de plekken waar vuurwerk werd aangetroffen ligt dicht bij een school.

Een 26-jarige man werd dinsdagavond aangehouden in een woning in IJsselstein. Tegelijkertijd werd in Diemen een 29-jarige man uit IJsselstein aangehouden terwijl hij vuurwerk verkocht aan een 26-jarige man uit Diemen en een 38-jarige Amsterdammer. Ook deze laatste twee zijn opgepakt. Behalve het vuurwerk werden voertuigen en geld in beslag genomen.

Ook de politie in de regio Kennemerland wist ondertussen een slag te slaan. Bij vijf verdachten in Haarlem, Santpoort-Zuid, Hoofddorp en Wijk aan Zee werd 150 kilo zwaar vuurwerk gevonden. Ook dit illegale vuurwerk lag opgeslagen in woningen en garageboxen.

Het betreffende vuurwerk komt uit het buitenland. Het meeste is knalwerk en in kracht vergelijkbaar met een handgranaat. De kans dat ontsteking hiervan tot schade of letsel lijdt, is volgens de politie groot. Ook werd er professioneel siervuurwerk gevonden, dat alleen door professionele gebruikers mag worden afgestoken.

Sterk Russisch team voor finale Fed Cup

Rusland speelt de finale van de Fed Cup met vrijwel het sterkste team. Captain Shamil Tarmischev selecteerde vier van de beste vijf Russinnen op de wereldranglijst.

Vera Zvonareva, als nummer zes van de wereld vier plaatsen lager geklasseerd dan de afwezige Maria Sharapova, is de kopvrouw van de Russen. Ook Anastasia Pavlyuchenkova (15), Svetlana Kuznetsova (19) en Maria Kirilenko (27) nemen het op tegen Tsjechië.

De Tsjechische kopvrouw is Wimbledon-winnares Petra Kvitova. De nummer drie van de wereld vormt samen met Lucie Safarova (24), Lucie Hradecka (46) en Kveta Peschke een team. Die laatste is de nummer twee van de dubbelwereldranglijst. Opvallend is dat Petra Cetkovska (30), Klara Zakopalova (41) en Barbora Zahlavova Strycova niet zijn geselecteerd.

De finale van de Fed Cup wordt op 5 en 6 november in Moskou gespeeld. Rusland kan dan de trofee voor de vijfde keer veroveren, na het landentoernooi in 2004, 2005, 2007 en 2008 te hebben gewonnen. Tsjechië was nog nooit de beste in de Fed Cup, maar won als Tsjecho-Slowakije in de jaren zeventig en tachtig wel vijf keer de trofee. De laatste twee jaar sleepte Italië de Fed Cup in de wacht.

Capcom ziet inkomsten halveren

Street Fighter-uitgever Capcom heeft zijn nettowinst met bijna de helft zien dalen ten opzichte van vorig jaar. Van april tot en met september werd 8,5 miljoen euro verdiend. Met de verkoop van spellen werd ruim 276 miljoen euro opgehaald, een daling van 28,1 procent. Dat heeft de Japanse uitgever woensdag bekendgemaakt.

De winst dankt het bedrijf vooral aan gratis spellen voor smartphones, waaronder The Smurf's Village en Zombie Cafe. Daarnaast heeft het actierollenspel Monster Hunter Freedom 3 voor de Playstation 3 prima verkocht in Japan en is de uitgever tevreden over de verkoop van Resident Evil: The Mercenaries 3D voor de Nintendo 3DS.

De uitgever denkt met een aantal spellen die nog moeten uitkomen meer geld te kunnen verdienen. De uitgever werkt onder meer aan de vechtgame Street Fighter X Tekken, het schietspel Resident Evil: Operation Raccoon City en actiegames als Asura's Wrath, Devil May Cry en Dragon's Dogma.

Gebreken geconstateerd bij twee gevangenissen

Bij twee afdelingen van gevangenissen zijn bij een controle van de Inspectie voor de Sanctietoepassing serieuze gebreken geconstateerd die snel moeten worden verholpen. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat om de penitentiaire inrichting aan de Havenstraat in Amsterdam en de Middelburgse vestiging Torentijd. De Amsterdamse gevangenis werd in juli doorgelicht en daar kwamen gebreken met betrekking tot de beveiliging aan het licht. Het gebouw stamt uit 1891 en telt 214 plaatsen.

Teeven eist dat meteen maatregelen worden getroffen aan de Havenstraat. De problemen met de technische installaties moeten binnen een halfjaar zijn opgelost.

Torentijd, een gevangenis met 182 plaatsen, werd in juli onderzocht en daar bleek dat de omgang van de medewerkers met de gevangenen te wensen overlaat. Teeven vindt dat 'ernstig'. Hij schrijft dat 'ingrijpende maatregelen' nodig zijn. De directie moet zich daarvoor maximaal inzetten, aldus de staatssecretaris.

Beide instellingen kunnen volgend jaar opnieuw rekenen op een bezoek van de Inspectie voor de Sanctietoepassing.

NCsoft moet miljoenen betalen aan gameontwikkelaar

Game-uitgever NCsoft moet 23 miljoen euro betalen aan gameontwikkelaar Richard Garriott. Dat heeft het federaal gerechtshof van Austin in Texas vrijdag besloten. Het bedrijf heeft dinsdag bekendgemaakt geen bezwaar aan te tekenen tegen de uitspraak, schrijft de lokale krant Statesman.

Garriott zou het geld zijn misgelopen door toedoen van de uitgever. De rechtszaak tussen de twee stamt uit 2009 nadat NCsoft het contract van Garriott beëindigde na de release van het tegenvallende onlinespel Tabula Rasa. Volgens Garriot is hij na zijn ontslag gedwongen om zijn aandelen in het bedrijf tegen een zeer lage prijs te verkopen.

De Britse gameontwikkelaar maakte naam als het brein achter de rollenspelserie Ultima. Ultima Online, dat in 1997 op de markt kwam, was het eerste online spel. Garriott heeft na een sabattical een eigen bedrijf opgericht. Met zijn bedrijf Portalarium maakt hij spellen voor websites en sociale netwerken. Binnenkort zou zijn eerste spel moeten verschijnen.


NCsoft moet miljoenen betalen aan gameontwikkelaar

Turks-Koerdische onrust elders in Amsterdam

Op het Surinameplein in Amsterdam hebben woensdagmiddag schermutselingen plaatsgevonden. Getuigen zeggen op Twitter en op AT5 dat een groepje demonstranten door de politie is verdreven. Eerder op de dag verbood de gemeente samenscholingen rond het Museumplein uit vrees voor confrontaties tussen Turken en Koerden.

Ook bij het Koerdisch Nederlands Cultureel Centrum Amsterdam aan de Sloterkade is het volgens getuigen onrustig. Het centrum werd zondag belaagd door Turken na een demonstratie. Het Surinameplein en de Sloterkade vallen beide niet onder de noodverordening die door de gemeente is ingesteld.

De politie wilde niet zeggen of relschoppers zich naar elders in de stad verspreiden. "Maar mochten ze dat doen, dan hebben we voldoende mensen achter de hand om de veiligheid te waarborgen", zei een woordvoerder.

Op internet was opgeroepen woensdagmiddag na een nieuwe demonstratie op het Museumplein te gaan rellen. De gemeente kondigde een samenscholingsverbod af. De demonstratie was niet officieel aangemeld.

Zondag werd het Koerdisch centrum aan de Sloterkade door zo'n tachtig Turkse jongeren belaagd. Meerdere mensen raakten gewond. Er werden vijf mensen opgepakt. Turkse en Koerdische organisaties veroordelen het geweld. Ze roepen op tot dialoog over de spanningen tussen Turken en Koerden, zeker nu Oost-Turkije is getroffen door een zware aardbeving.

Vorige week woensdag kwamen 24 Turkse militairen om het leven bij aanvallen van Koerdische rebellen op politie- en legerposten langs de grens met Irak. Daarvoor had Turkije aanvallen uitgevoerd op Koerdische doelwitten. Na de Koerdische aanval is het in verschillende Europese landen tot gewelddadigheden tussen Koerden en Turken gekomen.


Turks-Koerdische onrust elders in Amsterdam (Foto: Novum)

Aanvaller Tamaëla krijgt twee jaar schorsing

Mihai Barbat, de man die begin augustus de Nederlandse tennisster Elise Tamaëla aanviel heeft van de Internationale Tennis Federatie (ITF) een schorsing van twee jaar opgelegd gekregen. De tenniscoach ging de Nederlandse bij een toernooi in Duitsland te lijf.

Tamaëla zat op de tribune om Danielle Harmsen aan te moedigen. Harmsen speelde op dat moment een partij tegen Karen Barbat. Haar vader Mihai Barbat vond dat Tamaëla dit te luidruchtig deed en sloeg de 27-jarige Nederlandse. Tamaëla deed aangifte van mishandeling en moest een nacht ter observatie in het ziekenhuis blijven.

Vader en dochter Barbat vluchtten naar hun thuisland Denemarken. Mihai Barbat heeft nu zijn straf te horen gekregen en mag pas eind oktober 2013 zijn dochter weer bijstaan op de tennisbanen.

Stembureaus hebben moeite met tellen

Driekwart van de stembureaus slaagt er niet in de stemmen in één keer goed te tellen. Dat blijkt uit een woensdag verschenen onderzoek bij 57 stembureaus bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart dit jaar.

Bij vijftien van de 57 stembureaus klopte de telling direct. Bij de overige stembureaus was er na de eerste telling een verschil tussen het aantal getelde stembiljetten en het aantal kiezers dat gedurende de dag een stem had uitgebracht. In dat geval moet er opnieuw worden geteld.

De chaos wordt veroorzaakt doordat de voorzitter van het stembureau vaak te weinig leiding geeft en doordat veel stembureaus zich niet houden aan de instructies voor het tellen van de stemmen, blijkt uit het onderzoek, dat bureau Intomart heeft uitgevoerd in opdracht van minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA).

"Dit moet en kan beter", zegt Donner over de uitkomst van het onderzoek. Gemeenten moeten er strenger op toezien dat stembureaus zich aan de instructies houden.

Conducteur naar rechter om toiletadvies

Niet alleen in Nederland zorgen de toiletten in treinen voor beroering, ook in Duitsland zorgen de sanitaire voorzieningen voor ongemakken. In Düsseldorf mag een conducteur namelijk voor de rechter uitleggen waarom hij een reiziger met hoge nood adviseerde om in een prullenbak te urineren.

Net als de 'Sprinters' van de NS, hebben de nieuwe 'S-Bahnen' van de Deutsche Bahn geen toilet meer aan boord. En dat kan tot vervelende situaties leiden, zo ervoer een passagier van lijn 9, tussen Wuppertal en Haltern. De passagier klopte met hoge nood aan bij een spoorbeambte, die zei dat de passagier conform richtlijn moest wachten tot het volgende station, waar een toilet zou zijn. De passagier gaf aan dat niet vol te kunnen houden.

De medewerker zou de passagier daarop geadviseerd hebben om naar de rustige eerste klas te gaan, om daar in een prullenbak zijn behoefte te doen. Een andere medewerker vond dat niet door de beugel kunnen, en maakte melding van het voorval. De conducteur die het advies gaf om in de prullenbak te urineren, moest op het matje komen, en kreeg van zijn werkgever een boete van 100 euro.

Omdat deze conducteur het hier niet mee eens is, is hij naar de rechtbank in Düsseldorf gestapt. Voor een situatie als deze is er geen duidelijke richtlijn, dus kan hij ook niet verkeerd gehandeld hebben, redeneert de 53-jarige beambte.

Reizigersorganisatie Pro Bahn heeft een duidelijke mening over het gebrek aan toiletten. "Bij een toename van het aantal oudere reizigers, zijn toiletten in treinen simpelweg een noodzaak," aldus voorzitter Karl-Peter Naumann. De organisatie ziet nog liever toiletten waarvoor betaald moet worden, dan een totale afwezigheid van sanitaire voorzieningen. De plaszak, zoals de NS die voorstelt, ziet de Duitse reizigersorganisatie niet als een geschikte oplossing.

CONI wil wielrenner Gavazzi 2,5 jaar schorsen

Het Italiaans olympisch comité CONI wil wielrenner Mattia Gavazzi voor tweeënhalf jaar schorsen. De antidopingaanklager van het Coni heeft die strafeis woensdag uitgesproken. De 28-jarige wielrenner van Colnago-CSF Inox werd in maart vorig jaar voor de tweede maal in zijn carrière betrapt op het gebruik van cocaïne.

Gavazzi werd in 2004 als amateur voor het eerst betrapt en kreeg toen een schorsing van veertien maanden. Eigenlijk staat voor een tweede overtreding vier jaar schorsing. De eis is met achttien maanden teruggebracht, omdat de Italiaan medewerking verleende aan het onderzoek.

Het woord is nu aan het antidopingtribunaal van het CONI, dat een definitief oordeel moet vellen.

War of the Worlds komt naar PC

War of the Worlds komt naar de PC, maakt ontwikkelaar Ocean Interactive bekend

Nee, we hebben het hier niet over de zes jaar oude film van Steven Spielberg en ook niet over de nóg oudere film uit 1953, maar over de Xbox Live Arcade-game 'War of the Worlds', die onlangs is aangekondigd voor de PC. War of the Worlds kwam gister uit als arcade-game voor de Xbox 360, maar de uitgever heeft nu ook aangekondigd het spel voor de PC uit te brengen.

Details over de releasedatum voor de PC-versie zijn nog niet bekend, maar de game is gebaseerd op het boek van H.G. Wells uit 1899. In het spel zul je moeten zien te overleven terwijl Londen wordt aangevallen door allerlei aliens. Om alvast een indruk te krijgen kun je hieronder de trailer bekijken.

'NOS en ANP het betrouwbaarst'

Ruim duizend Nederlanders hebben hun mening gegeven over print en online (nieuws) media. Kranten en nieuwssites werden beoordeeld op zaken als diepgang, kwaliteit van de berichtgeving en betrouwbaarheid. De NOS en het ANP kregen het meeste vertrouwen op het gebied van online media.

De kranten NRC Handelsblad en Het Financiële Dagblad kregen het meeste vertrouwen van de papieren media, waar De Telegraaf werd beoordeeld als minst betrouwbaar. Online scoorden sites als Blog.nl, Geenstijl.nl en ook FOK! slecht.  Dat laatste is apart te noemen omdat FOK! als voorname bron van nieuws het ANP en Novum gebruikt.

Sociale Media worden over het algemeen niet erg vertrouwd. Gemiddeld werd er een 5.1 gegeven voor het vertrouwen in Social Media. Alleen Google + kreeg een voldoende (6.0), andere Social Media zoals YouTube en Facebook werden niet als betrouwbaar gezien.

Het volledige rapport is hier op te vragen.

Deal over verhoging pensioenleeftijd Italië

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi en zijn bondgenoten in het parlement hebben overeenstemming bereikt over een pakket aan economische maatregelen. Volgens de Italiaanse minister van onderwijs Mariastella Gelmini wordt de pensioenleeftijd tot 2025 geleidelijk verhoogd van 65 naar 67 jaar.

De Europese Unie eist van Italië dat het ingrijpende hervormingen doorvoert om de staatsschuld terug te dringen. De deal met coalitiepartij Lega Nord voorkomt voorlopig een crisis in de Italiaanse regering. Umberto Bossi, de leider van Lega Nord, dreigde dinsdag nog zich terug te trekken uit de regering als er geen akkoord zou worden bereikt.

Kleedhokjesfotograaf op heterdaad betrapt

Een vrouw in een kleedhokje in Wageningen keek raar op toen ze merkte dat iemand in het hokje naast haar foto's van haar maakte. Iemand stak zijn mobiele telefoon onder de wand van het hokje door in de hoop een pikant plaatje te schieten.

De vrouw waarschuwde direct de medewerkers van het sportcomplex waar ze was. Op aanwijzingen van de vrouw hielden zij een 24-jarige man aan. Ze droegen hem over aan de politie. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Nintendo komt met twee nieuwe Wii-bundels

Op verscheidene paginas zijn nieuwe Wiii bundels verschenen. Deze bundels bevatten een Wii van het nieuwe type. Deze zijn niet in staat om GameCube spellen af te spelen.

Eén van deze bundels is een Just Dance 2-bundel, met Just Dance 2 en een witte Wii. In Just Dance 2 mag je helemaal losgaan op ruim veertig nummers waar onder andere Rihanna en The Jackson 5 deel van uitmaken.

Daarnaast komt Nintendo ook nog met een zwarte Wii-bundel. Deze wordt geleverd met een zwarte Wii, het spel Wii Fit Plus en een zwart Balance Board.

De bundels zullen vanaf half november in de winkels liggen.

Apeldoornse kranendief aangehouden

Een man die vorige week bij ongeveer veertig Apeldoornse huishoudens een waterballet veroorzaakte is aangehouden. De man stal tuinkranen, maar omdat de hoofdkranen niet waren afgesloten, liepen de tuinen vol water.

De 44-jarige Apeldoorner probeerde de kranen in te leveren bij een recyclingbedrijf. Dit bedrijf lichtte de politie in, waardoor de man kon worden aangehouden. De man wordt vrijdag voorgeleid.

Bezoek Beatrix aan Curaçao gaat door

Het conflict over corruptie op Curaçao heeft geen gevolgen voor het staatsbezoek dat koningin Beatrix volgende week brengt aan het eiland. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Piet Hein Donner (CDA) woensdag tijdens het debat over de begroting.

De SP vroeg zich af of het wel verstandig is om het bezoek aan het eiland door te laten gaan, nu premier Gerrit Schotte in opspraak is geraakt. Kamerlid Ronald van Raak denkt dat het bezoek van Beatrix de tegenstellingen op het eiland juist zal vergroten.

Donner wees erop dat Beatrix als staatshoofd de eenheid van het koninkrijk en alle bevolkingsgroepen vertegenwoordigt. Het zou 'volstrekt verkeerd' zijn om een politiek conflict te gaan vertalen in een bezoek van het staatshoofd, zei hij. "Hare majesteit inzet maken van een discussie tussen Nederland en Curaçao is misplaatst."

De regering van Curaçao weigert onderzoek te doen naar mogelijke corruptie binnen de regering van Schotte. Dit naar aanleiding van een kritisch rapport van voormalig GroenLinks-politicus Paul Rosenmöller over de bestuurscultuur op het eiland. Volgens Schotte is dat rapport echter gebaseerd op roddels.

Het kabinet heeft niettemin naar aanleiding van het rapport gevraagd wat Curaçao gaat doen om de bestuurlijke chaos op het land aan te pakken. Een brief hierover is voor de herfstvakantie verstuurd. Ook de Tweede Kamer eist dat er wat gebeurt.

De regering van Curaçao heeft nog niet geantwoord op de brief, zei Donner woensdag. "De zaak ligt vrij nadrukkelijk bij de regering van Curaçao." Dat er nog geen antwoord is, is tegelijkertijd een 'bemoediging' waaruit mag worden afgeleid dat de regering er zich niet van afmaakt, redeneerde de bewindsman.

Het kabinet legt zich er echter niet bij neer dat Curaçao de bevindingen van het rapport-Rosenmöller 'eenvoudig terzijde' schuift, zei Donner. Hij liet verder doorschemeren dat hij het onderwerp volgende week ook aan de orde zal stellen wanneer hij Schotte ziet. De bewindsman begeleidt het bezoek van Beatrix, dat vrijdag van start gaat en op 6 november wordt afgesloten.

Behalve Curaçao bezoekt zij ook de overige vijf eilanden in het Caribisch deel van het koninkrijk.

Mensen met slijptol bij flitspaal Voorschoten

Bij de flitspaal in Voorschoten waar zondagochtend vroeg een bom aan bleek te zitten, hebben vrijdagnacht mensen met een slijptol gestaan. Of dit iets te maken heeft met de bom, die uiteindelijk ontplofte en twee bomruimers verwondde, is nog onduidelijk. Ook zaterdagnacht zijn er twee verdachte personen bij de flitspaal gezien, hebben getuigen gemeld aan de politie.

Dinsdagavond werd in het televisieprogramma Opsporing Verzocht aandacht besteed aan de zaak. Dit leverde meer dan tien tips op, meldt de politie woensdag. De tips worden nog nagetrokken.

De bom op de flitskast bij een kruising van de Voorschoterweg werd zaterdagnacht rond 03.30 uur gemeld bij de politie. Toen een bomruimer van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) het explosief probeerde te demonteren ontplofte het. Daarbij verloor de 44-jarige man zijn rechterhand.

Bayern onderhandelt pas volgend jaar met Robben

Bayern München heeft de contractonderhandelingen met Arjen Robben opgeschort naar 2012. Volgens voorzitter Karl-Heinz Rummenigge gaat de Rekordmeister pas volgend jaar om de tafel met de 27-jarige aanvaller. Datzelfde geldt voor topscorer Mario Gomez. Eerder liet Franz Beckenbauer zich nog gematigd positief uit over contractverlening voor Robben.

"We hebben besloten de hele eerste seizoenshelft af te wachten", zegt Rummenigge nu in Bild. "Er worden voorlopig geen gesprekken gevoerd. Niet met de spelers wier contracten aan het eind van dit seizoen aflopen en ook niet met de spelers die tot 2013 aan ons gebonden zijn."

Erevoorzitter Beckenbauer twijfelt niet aan de kwaliteiten van de Bedumer, maar vindt Robbens blessuregevoeligheid wel een groot risico. Zo kwam de 53-voudig international dit seizoen pas vier duels in actie.

De contracten van Robben en Gomez lopen af in 2013. Ivica Olic, Daniel Van Buyten en Breno zitten na dit seizoen zonder contract.

Engelse club speelt langste rugbypartij ooit

Het Noord-Engelse Congleton RUFC heeft het Guinness Book of Records bereikt door de langste rugbywedstrijd ooit te spelen. De club speelde een wedstrijd van maar liefst 24 uur, 5 minuten en 12 seconden. Dat is omgerekend achttien wedstrijden plus wat blessuretijd. De vereniging speelde dit duel om geld in te zamelen voor het goede doel.

Het duel werd gespeeld door 44 spelers, die waren ondergebracht in de teams Congleton Bears en de Mali Lions. De Lions wonnen na meer dan een dag spelen met 889-715. Organisator Andy Jones was erg blij met de wedstrijd. "Het was fantastisch om iemand die al achttien uur had gespeeld te zien sprinten om een try te maken."

Drie Ferrari's ingenomen in witwasonderzoek

Negen verdachten uit de regio Rotterdam zijn dinsdag aangehouden op verdenking van witwassen. Bij doorzoekingen is beslag gelegd op twee woningen en vier auto's, waaronder drie Ferrari's. Opsporingsdienst FIOD vermoedt dat de verdachten zwart geld onderbrachten op het Kanaaleiland Guernsey.

Naar schatting hebben de verdachten 3,7 miljoen euro verdiend aan hun praktijken. Bij de doorzoekingen zijn ook sieraden, dure horloges en 98.500 euro in beslag genomen.

De Belgische autoriteiten hebben op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie vijf mensen gehoord in deze zaak. Nieuwe aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De FIOD kwam de verdachten op het spoor door gegevensuitwisseling met Guernsey, dat te boek staat als belastingparadijs. Nederland en Guernsey delen sinds 1 januari 2010 informatie op basis van een uitwisselingsverdrag. Op grond hiervan kunnen beide landen gericht informatie opvragen.

Italiaanse parlementariërs op de vuist

Italiaanse parlementsleden zijn woensdag met elkaar slaags geraakt tijdens de behandeling van hervormingen. Twee leden van de Lega Nord, die samen met premier Berlusconi's PDL (Volk van de Vrijheid) de regering vormt, vochten met leden van de oppositiepartij FLI (Toekomst en Vrijheid) van parlementsvoorzitter Gianfranco Fini.

De gemoederen liepen hoog op omdat Fini op tv sarcastisch had beweerd dat de vrouw van Lega-leider Umberto Bossi al op haar 39e al met pensioen ging. Verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd is onderdeel van de hervormingen.

Man wint 2 miljoen op speelautomaat

Een 33-jarige man is woensdagochtend vroeg multimiljonair geworden in het Holland Casino in Eindhoven. De man, die anoniem wil blijven, won met een inzet van 7,50 euro de jackpot op een speelautomaat ter hoogte van bijna 2,1 miljoen euro.

Het is de op één na hoogste miljoenenjackpot in een Holland Casino sinds de introductie in 2007. De hoogste prijs bedroeg ruim 2,2 miljoen euro en viel in 2009 in Amsterdam.

Man wint 2 miljoen op speelautomaat
Man wint 2 miljoen op speelautomaat (Foto: ANP)

Jan Smit werkt aan strak lijf voor boksfilm

Jan Smit is flink aan het trainen voor een sixpack. De 25-jarige zanger is volgend jaar te zien in de rol van amateurbokser Vincent de Graaf in de speelfilm Het Bombardement.

"Ik ben nu al aan het trainen en dat wordt de komende tijd alleen nog maar meer", vertelt Jan in het tijdschrift 100% NL Magazine. "Borstkas, biceps, triceps. Want ik wil echt een bokslijf." Smit is niet van plan om zijn eetgewoonten aan te passen. "Dat vind ik onzin. In het verleden heb ik ook al een paar keer een sixpack gehad, dus ik weet dat het haalbaar is."

Jan maakt in Het Bombardement zijn acteerdebuut. "Ik denk niet dat dat iets is wat ik vaker ga doen, maar dit aanbod kon ik niet weigeren", legt hij uit. "Ik heb nog nooit geacteerd, maar wat heb ik te verliezen?"


Jan Smit werkt aan strak lijf voor boksfilm (Foto: Novum)

'Oplossing eurocrisis too little too late'

Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie, zegt dat de oplossing die woensdagavond wordt bedacht door de EU-leiders om de Europese schuldencrisis te bezweren 'too little too late' is. Dit zei hij dinsdagavond in de VARA-talkshow Pauw & Witteman.

De Europese leiders zullen wel bepaalde besluiten nemen, maar dat zal op termijn niet genoeg zijn, denkt Engelen. Zo worden banken te weinig geherkapitaliseerd en worden de Griekse schulden te weinig afgeschreven.

De hoogleraar is uitermate somber over de situatie waarin Europa zich momenteel bevindt. Hij verwacht de komende tien jaar nauwelijks economische groei. Engelen waarschuwt dat pensioenen in de toekomst minder worden, evenals overheidsvoorzieningen.


'Oplossing eurocrisis too little too late'

Ajacied Boerrigter in voorselectie Oranje

Bondscoach Bert van Marwijk heeft Derk Boerrigter opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor de oefenduels met Zwitserland en Duitsland. De aanvaller van Ajax is voor het eerst opgeroepen. Boerrigter kwam afgelopen zomer over van RKC en ontwikkelde zich gelijk tot basisspeler. Vorige week scoorde hij tegen Dinamo Zagreb zijn eerste doelpunt in de Champions League.

Ook Boerrigters ploeggenoot Vurnon Anita zit bij de groep van 26 spelers. Dat is waarschijnlijk het gevolg van de blessure van vaste linksback Erik Pieters, die tot de winterstop is uitgeschakeld.

Van Marwijk maakt vrijdag zijn definitieve selectie bekend. Oranje speelt vrijdag 11 november in de ArenA tegen de Zwitsers, vier dagen later volgt in Hamburg de ontmoeting tegen de Duitsers.

Volledige voorselectie:

Vurnon Anita (Ajax), Ryan Babel (Hoffenheim), Derk Boerrigter (Ajax), Mark van Bommel (AC Milan), Khalid Boulahrouz (VfB Stuttgart), Edson Braafheid (Hoffenheim), Jeffrey Bruma (HSV), Eljero Elia (Juventus), John Heitinga (Everton), Klaas Jan Huntelaar (Schalke 04), Theo Janssen (Ajax), Luuk de Jong (FC Twente), Nigel de Jong (Manchester City), Tim Krul (Newcastle United), Dirk Kuijt (Liverpool), Joris Mathijsen (Málaga), Robin van Persie (Arsenal), Stijn Schaars (Sporting), Wesley Sneijder (Inter), Maarten Stekelenburg (AS Roma), Kevin Strootman (PSV), Rafael van der Vaart (Tottenham Hotspur), Ron Vlaar (Feyenoord), Michel Vorm (Swansea City), Gregory van der Wiel (Ajax) en Georginio Wijnaldum (PSV).

Krajicek naar kwartfinale Barnstaple

Michaëlla Krajicek is er in geslaagd om de kwartfinales van het challengertoernooi in Barnstaple te bereiken. De Nederlandse klopte in de tweede ronde in Groot-Brittannië de Oostenrijkse Yvonne Meusburger eenvoudig met 6-2 en 6-1.

Krajicek neemt het in de kwartfinale op tegen de winnares van het duel tussen de als eerste geplaatste Duitse Mona Barthel en de Luxemburgse Mandy Minella.

Noodverordening in Amsterdam

De burgemeester van Amsterdam heeft vanaf 14.00 uur woensdagmiddag een noodverordening afgekondigd op het Museumplein in de hoofdstad.

Eberhard van der Laan vreest voor een confrontatie tussen Turken en Koerden. Dat heeft de gemeente woensdag bekendgemaakt.

De noodverordening duurt tot middernacht. Hiermee geldt een samenscholingsverbod op het plein en ook kunnen mensen het bevel krijgen dat ze zich uit het gebied moeten verwijderen.

Amsterdam kondigt noodverordening af
Amsterdam kondigt noodverordening af (Foto: ANP)

Nederlandse gevangene geëvacueerd uit Thaise cel

De gevangenen in de beruchte Bangkwang-gevangenis in het Thaise Nonthaburi zijn geëvacueerd als gevolg van de aanhoudende overstromingen. Dat melden Thaise media. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevindt zich onder hen een Nederlander. Hoe het met hem gaat, is niet bekend.

De autoriteiten besloten de gevangenis te ontruimen omdat het water het cellencomplex bedreigde. Zo'n zeshonderd gevangenen zijn met bussen naar andere zwaarbewaakte inrichtingen gebracht.

Nonthaburi, zo'n zestig kilometer van Bangkok, werd drie weken geleden al getroffen door overstromingen. Door hevige regenval kampen vooral het noorden, noordoosten en midden van Thailand met wateroverlast.

Naar aanleiding van de overstromingen heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken eerder op woensdag het reisadvies aangescherpt. Niet-noodzakelijke reizen worden nu afgeraden.


Nederlandse gevangene geëvacueerd uit Thaise cel (Foto: Novum)

'Amy Winehouse dood door alcohol'

Amy Winehouse is overleden aan de gevolgen van alcoholmisbruik. Dat zei lijkschouwer Suzanne Greenaway woensdag. Eerder onderzoek naar de dood van Winehouse gaf geen uitsluitsel over de doodsoorzaak.

De zangeres dronk voor haar dood volgens Greenaway een 'enorme hoeveelheid alcohol'. Ze had ruim vijf keer de toegestane limiet waarmee je mag autorijden achter de kiezen.

In het lichaam van Winehouse, die op 23 juli overleed op 27-jarige leeftijd, werden na haar dood geen verboden middelen gevonden. Wel werd alcohol aangetroffen. Volgens Amy's vader Mitch had de zangeres grote moeite om van de drank af te blijven, terwijl ze al drie jaar geen drugs meer zou gebruiken.

Speciale arcadestick voor SoulCalibur 5

Wil jij bij een fighting game het werkelijk arcade-gevoel krijgen dan heb je een arcadestick (oftewel een fightstick) nodig. Voor gelegenheid van SoulCalibur V brengen Mad Catz en Namco Bandai de SoulCalibur V Arcade FightStick Soul Edition uit.

De fightstick verschijnt zowel voor de PlayStation 3 als de Xbox 360. Na verwachting is de stick vanaf januari volgend jaar te verkrijgen, wat samenvalt met de release van SoulCalibur V. Onze Amerikaanse vrienden kunnen al op 31 januari hun vechtkunsten vertonen, wij in Europa mogen een paar dagen langer wachten, tot 3 februari.
SCVSSCVS2

Guidetti nog niet fit genoeg voor duel tegen Eagles

Feyenoord-trainer Ronald Koeman kan donderdagavond tegen Go Ahead Eagles nog geen beroep doen op John Guidetti. De Zweedse spits is niet wedstrijdfit. Hij is een paar dagen ziek geweest. Guidetti miste zondag ook de Klassieker tegen Ajax. Koeman heeft Anass Achahbar als vervanger bij de selectie gehaald.

De coach grijpt het bekerduel met de eerstedivisionist aan om een aantal wisselspelers speeltijd te geven. "Hier en daar zal ik een lichte aanpassing doen", laat Koeman weten. "Ik wil een aantal spelers dat het de afgelopen weken goed doet een kans geven." Hij verklapt alvast dat net als in de vorige ronde tegen AGOVV de Griek Kostas Lamprou het doel van de Rotterdammers verdedigt.

Feyenoord maakte zondag in de Arena indruk door een groot deel van de wedstrijd te domineren. Toch eindigde het duel in 1-1.

'Geen vertrek Berlusconi'

Een woordvoerder van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft woensdag ontkend dat Berlusconi van plan is af te treden. De Italiaanse linkse krant La Repubblica, die doorgaans zeer kritisch is over de premier, meldde woensdag dat Berlusconi in onderhandelingen over economische hervormingen met coalitiegenoot Lega Nord had gedreigd met aftreden.

Ook Lega Nord heeft woensdag de berichtgeving van La Repubblica tegengesproken. De partij zei tegen de BBC dat het een poging was van de Italiaanse krant om Berlusconi te ondermijnen.


'Geen vertrek Berlusconi' (Foto: Novum)

Reus tekent bij United Healthcare

Kai Reus rijdt komend seizoen definitief voor het Amerikaanse United Healthcare. De 26-jarige Reus reed hiervoor bij het continentale team De Rijke. Reus gaat bij United Healthcare, dat een procontinentale status heeft, het Europese programma rijden.

"De afgelopen winter heb ik met veel plezier een mooi avontuur beleefd bij het marathonschaatsteam van Henk Angenent", schrijft hij op zijn website. "Mede hierdoor kon ik halverwege dit seizoen mijn tweede comeback maken in het wielrennen bij het team van De Rijke."

Tijdens een training in de Alpen kwam de voormalig Raborenner in juli 2007 zwaar ten val en moest hij elf dagen in coma worden gehouden. In 2009 maakte hij zijn rentree in het peloton. Vanwege motivatieproblemen laste Reus in 2010 een tijdelijke stop in, om in juni van dit jaar terug te keren bij het NK tijdrijden.

'Alleen Hiddink kan Ajax van afgrond redden'

Het rommelt nog altijd binnen de bestuurskamers bij Ajax. Leek met de benoeming van de nieuwe Raad van Commissarissen de kou even uit de lucht, inmiddels wordt er openlijk weer geruzied. Om de problemen eindelijk in de kiem te kunnen smoren wordt steeds vaker één naam genoemd: Guus Hiddink.

De huidige bondscoach van Turkije is volgens velen bij Ajax dé man om de club te redden, zo meldden enkele prominenten aan NUsport. Hiddink zou directeur moeten worden in Amsterdam, maar voorlopig heeft hij nog een andere baan. De Varssevelder moet in november met Turkije in de play-offs tegen Kroatië het Europees kampioenschap voetbal van 2012 proberen te halen.

"Ik vond het mooi voor hem dat Turkije door is naar de play-offs, maar jammer voor Ajax. We hebben hem nodig als directeur. Guus heeft alles in huis, kent de markt, heeft gigantisch veel contacten, maar kan ook de trainers helpen en zit op één lijn met Johan," meldt Sjaak Swart die Hiddink hierover regelmatig spreekt.

"Er is nu eigenlijk nog maar één optie: Hiddink," zegt oud-speler Theo van Duivenbode. Ook Keje Molenaar, die een rol speelde in het verbinden van Johan Cruijff met de huidige Raad van Commissarissen, hoopt dit. "Ik baalde flink dat Turkije die tweede plaats pakte. Maar Kroatië is een geduchte tegenstander in de barrage. Laten we daar maar op hopen."

'Water moet goedkoper worden'

Waterbedrijven moeten hun tarieven verlagen. Dat kan als staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) waterbedrijven dwingt minder af te staan aan gemeenten en provincies. Dat stellen de Consumentenbond, de Vereniging Eigen Huis en de belangenbehartiger voor zakelijke waterverbruikers VEMW woensdag in een gezamenlijke verklaring.

De organisaties klagen al langer dat bedrijven te veel winst op water maken. De Tweede Kamer besloot in 2008 dat de drinkwatertarieven bij wet moeten worden geregeld.

De waterbedrijven staan ieder jaar geld af aan provincies en gemeenten omdat die in de waterbedrijven hebben geïnvesteerd. Atsma heeft bepaald dat ze maximaal zes procent van het geïnvesteerd vermogen mogen afstaan. De organisaties willen dat dat maximaal 4,8 procent wordt. De consumentenorganisaties wijzen erop dat de drinkwaterbedrijven vorig jaar een eigen vermogen van 1,8 miljard euro hadden. Dat zou veel meer zijn dan nodig, omdat de bedrijven nauwelijks zouden hoeven te investeren, in hun eigen gebied geen concurrenten hebben en nauwelijks risico lopen.

[Upd] 'Mauro moet terug naar Angola'

De jonge Angolees Mauro Manuel moet terug naar zijn geboorteland. Dat heeft minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) woensdag gezegd tegen de Tweede Kamer.

De Kamer had aangedrongen op een verblijfsvergunning voor Mauro, die 8 jaar geleden naar Nederland kwam.

Volgens Leers was vanaf de eerste aanvraag van Mauro het uitgangspunt dat hij terug zou keren naar Angola. Maar op aandrang van de Kamer besloot de minister onlangs nog eens naar de zaak te kijken.

Leers: Mauro moet terug naar Angola
Leers: Mauro moet terug naar Angola (Foto: ANP)

 

Update 13.15 uur
Mauro Manuel en zijn pleegfamilie zijn buitengewoon teleurgesteld in de beslissing van minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) om de Angolese jongen terug te sturen naar zijn geboorteland. Dat zei de advocaat van Mauro woensdag.

Mauro en zijn familie wachten de komende tijd met veel spanning de discussies in de Tweede Kamer af, rond zijn zaak. Als die niets opleveren, volgt een klacht bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, aldus de advocaat van Mauro.

Wanneer Mauro terug zou moeten naar Angola is niet bekend. Volgens de advocaat van de 18-jarige jongen heeft Mauro precies dezelfde informatie tot zich gekregen als de feiten die woensdag via de media naar buiten kwamen. "De informatievoorziening vanuit het ministerie is extreem slecht", aldus de advocaat.

 

Update 13.58 uur
Het besluit van minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) om Mauro Manuel naar Angola te sturen, leidt tot verontwaardigde reacties op internet. De petitie 'Mauro moet blijven' krijgt met de minuut meer steun. Ook op Twitter steken mensen de 18-jarige asielzoeker een hart onder de riem.


Rond het middaguur hadden zo'n 5500 mensen de petitie voor Mauro op internet ondertekend. Twitteraars richten hun pijlen vooral op het CDA. "Schokkend, Leers offert de toekomst van een kind op aan de PVV. Hoe diep kan een kabinet zakken", aldus een twitteraar. 

Stem ook mee op onze poll.

Politieke film over Grace Kelly in de maak

Het leven van prinses Grace Kelly van Monaco wordt verfilmd. De Franse producent Pierre-Ange Le Pogam werkt aan de film Grace of Monaco, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Le Pogam produceerde dit jaar de actiefilm Colombiana met Zoe Saldana in de hoofdrol.

Het verhaal van de film gaat over de politieke rol van Kelly in de tijd waarin ze haar leven als Hollywood-actrice verruilde voor een bestaan als prinses. In 1962 had Monaco een hoogoplopend conflict met Frankrijk over de belastingvoordelen van het rijke vorstendom. Kelly vervulde achter de schermen een rol bij het oplossen van de ruzie.

Bronnen vergelijken het scenario tegenover The Hollywood Reporter met The King's Speech. Wie de hoofdrollen spelen, is nog onbekend.

Grace Kelly brak in 1954 door met Dial M for Murder van Alfred Hitchcock. De Amerikaanse actrice ontmoette haar aanstaande echtgenoot, prins Rainier van Monaco, een jaar later op het filmfestival van Cannes. Tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten vroeg de prins Kelly ten huwelijk. Het paar trouwde in 1956. Kelly overleed in 1982 op 52-jarige leeftijd bij een auto-ongeluk.


Politieke film over Grace Kelly in de maak (Foto: Novum)

Brad Pitt in slavernijfilm met Michael Fassbender

Brad Pitt heeft zich bij de cast van Twelve Years a Slave gevoegd. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Playlist. Michael Fassbender had al getekend voor een rol in de film over een bevrijde slaaf.

Twelve Years a Slave is gebaseerd op de autobiografie van Solomon Northup uit 1853. De Brit Chiwetel Ejiofor, bekend van Dirty Pretty Things en Salt, speelt de zwarte man die gelukkig getrouwd in New York woonde, tot hij werd ontvoerd en als slaaf werd verkocht. Welke rollen Pitt en Fassbender hebben in het drama is nog onbekend.

Het scenario van de film is geschreven door John Ridley, die ook het scenario van de actiekomedie Three Kings schreef, en Steve McQueen, die de film ook gaat regisseren. McQueen werkte in 2008 samen met Fassbender aan het drama Hunger. De 47-jarige Pitt werkt momenteel aan de zombiefilm World War Z. waarin ook de Nederlandse acteur Michiel Huisman te zien is.


Brad Pitt in slavernijfilm met Michael Fassbender (Foto: Novum)

Concert: Bob Dylan in Ahoy (20/10)

Natuurlijk kun je eindeloos redetwisten over de zangkunsten van Robert Allen Zimmerman, beter bekend als Bob Dylan. Feit blijft dat de inmiddels zeventigjarige artiest geldt als één van de grootste Amerikaanse singer/songwriters aller tijden. Rijen artiesten maakte furore met zijn nummers, zoals zeer recentelijk Adele een wereldhit scoorde met 'Make You Feel My Love'. Dat nummer vertolkte Dylan afgelopen donderdagavond niet in het Rotterdamse Ahoy, maar een avond met mooie liedjes werd het evengoed.

Kuifje-acteur vindt Spielberg intimiderend

Jamie Bell vond zijn samenwerking met regisseur Steven Spielberg een droom die uitkwam, maar ook heel eng. De twee werkten samen aan de nieuwe animatiefilm De Avonturen van Kuifje: Het Geheim van de Eenhoorn, waarin de Engelsman 's werelds bekendste verslaggever met de rode kuif speelt.

"Ik kijk al mijn hele leven tegen Spielberg op en nu mocht ik eindelijk eens met hem werken. Dat is best intimiderend", zegt de 25-jarige Bell tegen Novum Nieuws. "Als je dan bedenkt dat Peter Jackson regelmatig op de set staat, is het wel eens moeilijk als acteur om niet heel onzeker te worden."

"Je zou misschien verwachten dat twee van de succesvolste regisseurs van deze tijd niet met elkaar door één deur kunnen en dat er chaos op de set ontstaat", zegt Bell. "Maar niets is minder waar. Ze vullen elkaar juist naadloos aan en kunnen samen als geen ander een wereld bedenken en neerzetten in een film."

Coproducent Jackson, vooral bekend om zijn succesvolle The Lord of the Rings-trilogie, gaat een eventueel vervolg regisseren. "Zoals altijd bepaalt het publiek of we een vervolg krijgen, maar ik zou er gelijk voor tekenen", zegt Bell. "Ik wil dolgraag een keer geregisseerd worden door Peter Jackson."

Kuifje, of liever zijn bedenker Hergé, is in het verleden nogal eens beticht van racisme. Vooral twee van zijn eerste albums, Kuifje in Amerika en Kuifje in Afrika, zijn zeer politiek incorrect. Bell is daar echter erg nuchter over.

"Er bestaat inderdaad enige controverse over de eerdere albums, maar die zijn ook niet meer in de winkel te krijgen. Ze weerspiegelen de ideeën van die tijd, begin jaren dertig. Er is sindsdien wel wat veranderd. Dat blijkt ook duidelijk uit deze film. Laten we eerlijk zijn: Captain Haddock rookt niet eens meer."

De Avonturen van Kuifje: Het Geheim van de Eenhoorn, ook in de originele Engelstalige versie The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn te bekijken, verschijnt woensdag in de Nederlandse bioscopen.


Kuifje-acteur vindt Spielberg intimiderend (Foto: Novum)

Album Within Temptation is goud in Polen

Within Temptation heeft in Polen een gouden plaat gescoord. De Nederlandse rockband kreeg de onderscheiding voor het album The Unforgiving, dat in maart uitkwam.

Within Temptation werkt momenteel een Europese toer af, nadat eerder de Verenigde Staten was aangedaan. De bandleden verzorgen in totaal 45 shows in 41 steden, waaronder Lissabon, Londen en Berlijn. In december vinden enkele optredens plaats in Rusland, waarna de band begint volgend jaar naar Zuid-Amerika gaat.

In maart start de rockband een theatertoer door Nederland, waarvoor een show wordt ontwikkeld met bijzondere arrangementen van een aantal nummers. Omdat de voorverkoop zo goed loopt, is een aantal extra data ingepland. Het laatste optreden is op 14 april in Carré in Amsterdam.

Oscarwinnaar Sorkin gevraagd voor film Steve Jobs

Aaron Sorkin is gevraagd het scenario te schrijven van een film over het leven van Steve Jobs. Dat schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times. De scenarist, bekend van de tv-serie The West Wing, kende de op 5 oktober overleden Apple-topman persoonlijk. Sorkin won dit jaar een Oscar voor de Facebook-film The Social Network.

Enkele dagen nadat Jobs begin oktober op 56-jarige leeftijd overleed, werd bekend dat Sony Pictures de filmrechten op de biografie Steve Jobs van Walter Isaacson had gekocht. Nu zou Sorkin boven aan de verlanglijst staan en al zijn benaderd voor het scenario. De namen van enkele scenaristen die Sony achter de hand zou houden zijn niet bekend.

Isaacsons boek, dat maandag verscheen, is gebaseerd op meer dan veertig gesprekken die hij over een periode van twee jaar met Jobs voerde. Ook werden ruim honderd van zijn vrienden, collega's en concurrenten geïnterviewd. Jobs zou iedereen op het hart hebben gedrukt vooral vrijuit te spreken, waarmee het boek een ongekend intieme kijk in zijn leven geeft. Jobs wilde het boek niet van tevoren lezen, om elke schijn van inspraak te vermijden.

De 40-jarige Sorkin schreef vlak na Jobs' dood al een stuk over zijn relatie met Jobs. Hij vertelde dat Jobs hem al eens had gevraagd voor een scenario voor animatiestudio Pixar, maar dat hij voor de eer had bedankt. Sorkin was namelijk bang dat zijn kinderen, grote Pixar-fans, hem zouden haten als hij een slecht script zou afleveren.

Steve Jobs, zoals de biografische film vooralsnog heet, moet in 2014 in de bioscoop verschijnen.


Oscarwinnaar Sorkin gevraagd voor film Steve Jobs (Foto: Novum)

'Twee aparte DRS-zones in India'

In India zal voor de tweede keer dit jaar in een Formule 1-race gebruikgemaakt gaan worden van twee aparte DRS-zones. De engineer van Williams-coureur Pastor Maldonado, Xevi Pujolar, maakte dit nieuws bekend, al is het nog niet officieel bevestigd.

Het debuut van de twee aparte DRS-zones was op Monza en nu zal op het gloednieuwe Buddh International Circuit dit wederom het geval zijn. De eerste zone heeft een meetpunt na bocht vijftien, waarna de coureurs de beweegbare achtervleugel kunnen bedienen op het rechte stuk van start/finish. De tweede zone heeft het meetpunt voor bocht drie liggen, waarna de rijders de achtervleugel kunnen bedienen op het lange rechte stuk tussen bocht drie en vier, mits ze binnen een seconde van hun voorligger rijden.

Chauffeur verdacht van beroven geldauto

De chauffeur die dinsdag verdween bij een overval op een geldtransport in Ridderkerk is verdachte in de zaak. Bij de overval is ook een tweede man, van wie de identiteit onbekend is, betrokken geweest. Dat meldt de politie woensdag op basis van onderzoek. De politie geeft woensdagavond beelden van de overval vrij.

De overval vond plaats bij een bank aan de Verlengde Kerkweg toen collega's van de chauffeur binnen waren. Toen zij bij de geldwagen kwamen, bleek de chauffeur verdwenen inclusief een aanzienlijk geldbedrag. De politie hield aanvankelijk rekening met mogelijkheden die varieerden tussen een weggelopen en een gegijzelde chauffeur.

De twee verdachten zijn nog spoorloos. Dinsdag werd een grootschalige zoektocht naar de overvallers ingezet. In het SBS-programma Hart van Nederland wordt aandacht aan de zaak besteed.

Merkel wil private bijdrage aan Griekse schuldencrisis

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft woensdag in de Bondsdag opgeroepen tot een grotere bijdrage van de private sector aan het verlichten van de torenhoge Griekse schuldenlast. Hoeveel private obligatiehouders moeten bijdragen, zei Merkel niet.

De bondskanselier zei tevens dat het doel van de Europese top over de schuldencrisis woensdag moet zijn om de schulden van Griekenland tegen 2020 terug te brengen tot 120 procent van het bruto binnenlands product. Die schuldenlast loopt volgens schattingen volgend jaar op tot 180 procent . Dat betekent dat de schuldenlast met vijftig tot zestig procent moeten worden verlaagd.

Erdogan: Nalatigheid aannemers is moord

De slechte constructie van gebouwen in Turkije heeft bijgedragen aan het hoge dodental als gevolg van de aardbeving die het oosten van het land zondag trof. Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan woensdag gezegd. Hij vergeleek het handelen van nalatige aannemers met moord.

Volgens de premier heeft Turkije niet genoeg geleerd van eerdere aardbevingen die slecht vervaardigde gebouwen deden instorten. "Als we kijken naar het puin kunnen we zien dat het gebruikte materiaal van slechte kwaliteit is", zei Erdogan.

"We zien dat mensen de prijs hebben betaald voor beton dat praktisch in zand is veranderd, of voor verzwakte betonnen blokken op de begane grond. Gemeenten, aannemers en opzichters moeten inzien dat hun nalatigheid neerkomt op moord."

Klotedromen - ADD Deel 1

Het is tijd voor een feuilleton van mijn hand. Ik heb me er nooit zo toe geroepen gevoeld, omdat ik toch in de eerste plaats binnen – pak hem beet – zeshonderd woorden mijn punt wil kunnen maken. Dat was tot nu toe tenminste mijn grootste uitdaging. Maar soms komt er een moment dat je meer wilt delen. Precies op een moment dat je ook niet meer weet tegen welke onzin in het nieuws je nu weer aan wilt schoppen.
Mijn favoriete onderwerp dus deze keer: IK.

Ubisoft opent gamestudio in Abu Dhabi

Het Franse gamebedrijf Ubisoft opent een gamestudio in Abu Dhabi. Het kantoor moet niet alleen games maken, maar ook als opleidingsinstituut functioneren. In eerste instantie worden alleen kleine online spellen gemaakt, die zijn gericht op de Arabische wereld, laat Ubisoft weten.

De nieuwe gamestudio staat in een omgeving met meer media- en entertainmentbedrijven. Ubisoft is het eerste grote gamebedrijf dat een productiestudio opent in het Midden-Oosten. De regio telt naar schatting ongeveer twintig gamestudio's.


Ubisoft opent gamestudio in Abu Dhabi

Drie lichtgewonden bij overval café

Bij een overval op een café in Susteren zijn dinsdagnacht drie lichtgewonden gevallen doordat schoten werden gelost. De gewonden konden ter plaatse worden behandeld en hoefden niet naar een ziekenhuis, meldt de politie.

Rond 00.45 uur kwamen meerdere overvallers het café aan de Marktstraat binnen. Ze uitten bedreigingen en losten uiteindelijk schoten. Daarna gingen ze ervandoor. Het is volgens de politie nog niet duidelijk of ze buit hebben gemaakt.

Aston Villa schorst Bannan na auto-ongeluk

Barry Bannan is in afwachting van een intern onderzoek door Aston Villa voorlopig geschorst. De club uit de Premier League onderzoekt de betrokkenheid van de middenvelder bij een auto-ongeluk zondagochtend. De 21-jarige Bannan werd gearresteerd door de politie op verdenking van het rijden onder invloed.

Bannan is zaterdag tegen Sunderland zeker niet van de partij, zegt manager Alex McLeish op de clubsite. De negenvoudig Schots international Bannan speelt sinds 2008 voor Villa, maar werd eerder uitgeleend aan Derby County, Blackpool en Leeds United. Dit seizoen kwam hij acht competitieduels in actie.

Hengelose dreigtwitteraar blijft dreigen

Een 18-jarige vrouw uit Hengelo is opnieuw aangehouden voor het versturen van dreigtweets. De tiener werd de afgelopen maand al drie keer eerder opgepakt voor het bedreigen van onder meer de politie en medewerkers van het UWV via Twitter.

Het Openbaar Ministerie in Almelo liet haar in afwachting van een rechtszaak steeds vrij op voorwaarde dat zij niet opnieuw in de fout ging. Dat gebeurde de afgelopen dagen echter opnieuw. De politie hield haar dinsdag aan. Wat er nu met de vrouw gaat gebeuren, weet een woordvoerder van het OM niet.

Turken en Koerden roepen op niet te demonstreren

Turkse en Koerdische organisaties in Nederland roepen woensdag gezamenlijk op een demonstratie op het Museumplein in Amsterdam te laten schieten. De oproep wordt gesteund door de politie en de gemeente. Volgens de betrokkenen is demonstreren een belangrijk grondrecht, maar wordt gevreesd voor nieuw geweld.

Zaterdag werd na een demonstratie in Amsterdam een Koerdisch centrum belaagd door Turken. De Turkse en Koerdische organisatie veroordelen het gebruikte geweld.

Woensdag stond rond 16.00 uur een nieuwe demonstratie gepland op het Museumplein. Er wordt gespeculeerd dat Turken en Koerden de gelegenheid aangrijpen voor confrontaties.

Top of flop: Melodium

Geen clip dit maal, want de artiest in kwestie is niet erg bekend, en van de nummers die hij heeft zijn er zover ik weet geen (officiële) videoclips. Het nummer in kwestie is ook niet het allernieuwste, maar ik denk wel eentje die een goede indruk heeft van wat Melodium is. Melodium is heel lieve 'low-fi' muziek, wat dat precies mag betekenen weet ik eigenlijk niet. Ik kan het niet plaatsen bij electro want er wordt ook met gewone instrumenten gespeeld. Ik weet wel dat het erg relaxte en fijne muziek is.

Meer details PlayStation Vita

Sony geeft weer wat nieuwe details vrij over hun opkomende handheld Vita, de opvolger van de PlayStation Portable.

Game Archive games, waaronder PlayStation-games en PC Engine/TurboGrafx-games, zulllen bij de launch van de Vita niet speelbaar zijn. Vita's webbrowser ondersteunt Java, HTML5 en cookies. De webbrowser ondersteunt helaas geen Flash. De kans bestaat wel dat zowel Flash als Game Archive games later na de release beschikbaar zullen worden gemaakt.

Sony is ook bezig met het mogelijk maken van het overzetten van je oude PSP save data naar de Vita. Sony zal een draagbare oplader verkopen, welke de capaciteit van je Vita batterij verdubbelt. Mocht je muziek en afbeeldingen willen overzetten van je PSP naar je Vita, zul je hiervoor een computer moeten gebruiken. Vita maakt helaas geen gebruik van een memory stick of SD-kaart.

 

PS Vita

Het indrukken van de power-knop zal de Vita in slaapstand zetten. Als je de PS-knop indrukt, word je tijdelijk uit het spel gehaald en kom je terecht in de Live Arena van het spel. Van daaruit kan je gebruikmaken van de PS Store, vriendenlijsten doorzoeken en foto's bekijken. Mocht je een ander spel opstarten of een video bekijken, sluit het spel helemaal af.

De verkoop van de Vita start in december in Japan en komt 22 februari 2012 hier in Europa. We zullen dus nog even moeten wachten.

Huldiging honkballers in Haarlem

De Nederlandse honkbalploeg wordt in Haarlem gehuldigd. Dat heeft de honkbalbond KNBSB dinsdag bekendgemaakt. De huldiging vindt op vrijdag 11 november plaats, zoals eerder al was bekendgemaakt. De honkballers werden half oktober in Panama wereldkampioen. De huldiging wordt in het centrum van de Noord-Hollandse hoofdstad gehouden.

De huldiging van de wereldkampioenen werd uitgesteld omdat een aantal spelers direct na het WK verplichtingen had op Curaçao of in de Verenigde Staten. Behalve Haarlem zou ook Utrecht interesse hebben getoond om de festiviteiten te organiseren. Volgens de KNBSB had Haarlem het beste programma.

Nokia toont eerste Windows Phone-toestel

Nokia heeft vandaag haar eerste Windows Phone-toestel officieel getoond. Het toestel, de Nokia 800 Lumia, draait direct op Windows Phone Mango. Mango is de meest recente versie van Windows Phone.

De Lumia lijkt qua uiterlijk erg veel op de Nokia N9 die draait op Meego. Zowel de kleur als de vorm zijn hetzelfde, inclusief het gecurvde scherm. Lumia heeft een 1.4GHz CPU en 16GB opslaggeheugen aan boord. De camera heeft een Carl Zeis-lens en is volgens Nokia geschikt voor normale foto's voor normale gebruikers.

Begin november moet deze telefoon in de winkels liggen in Nederland voor een adviesprijs van 420 euro.

Deen opgepakt met duizenden dollars in onderbroek

De marechaussee heeft woensdagochtend twee Deense broers aangehouden op Schiphol. De oudste, een 51-jarige man, had veertigduizend dollar aan bankbiljetten in zijn onderbroek verstopt.

De man reisde samen met zijn 39-jarige broer van Hong Kong naar Denemarken via Schiphol. De twee konden niet uitleggen waarom ze zo'n groot bedrag bij zich hadden en hadden geen documenten die de herkomst konden verklaren. Ze zijn opgepakt op verdenking van witwassen.

Wegmann verhuist naar Garmin-ploeg

Wielrenner Fabian Wegmann heeft in Garmin-Cervélo een nieuwe werkgever gevonden voor volgend jaar. De Duitser komt over van Leopard-Trek waar hij overbodig was geworden na een fusie van dat team met RadioShack.

Wegmann is na Garmin-Cervélo is Wegmann na Sébastien Rosseler, Koldo Fernandez, Robert Hunter, Raymond Kreder, Alex Howes en Jacob Rathe de zevende renner die nieuw is bij Garmin-Cervélo. De ploeg zag onder meer Thor Hushovd (BMC) en Julian Dean (GreenEdge) vertrekken.

Meeste auto's niet veilig genoeg voor voetgangers

Van de twaalf nieuwe auto's die zijn getest met botsproeven voldoen er acht niet aan de nieuwe norm voor voetgangersbescherming. Dat concludeert de ANWB uit recente botsproeven van testinstantie Euro NCAP.

Dat de auto's niet voldoen aan de norm die vanaf volgend jaar geldt, betekent dat ze dan vier in plaats van de maximale vijf sterren voor voetgangersveiligheid scoren als ze niet worden aangepast. "De testen van Euro NCAP staan hoog aangeschreven, vaak staan de uitslagen bij de auto vermeld in de showroom", legt een woordvoerder van de ANWB uit. "De fabrikanten kunnen dus geneigd zijn hun auto aan te passen om toch nog vijf sterren te halen."

De voetgangersveiligheid is volgens hem in Nederland een belangrijk thema. "Hier heb je namelijk veel stadsverkeer."

De auto's die de nieuwe norm wel halen zijn de Ford Ranger, Toyota Yaris, Mercedes ML en de BMW uit de 1-serie. De veiligheidsnormen worden regelmatig aangescherpt om fabrikanten te stimuleren hun auto's veiliger te maken. De veiligheid van de voetgangers is maar één onderdeel. Er wordt ook gekeken naar de veiligheid van de inzittenden, waarbji de veiligheid voor kinderen apart wordt beoordeeld.

FIFA onderzoekt tien Caribische officials

Wereldvoetbalbond FIFA stelt een onderzoek in naar tien Caribische officials over hun aandeel in de omkopingszaak rond Mohammed bin Hammam. De voormalig vicevoorzitter van de FIFA zou tijdens een bijeenkomst van de Caribische voetbalbond in mei alle aanwezigen een envelop hebben aangeboden met veertigduizend euro.

De FIFA gaat de tien verdachte mannen uit zes verschillende landen interviewen en wil de vergaarde informatie volgende maand overhandigen aan de ethische commissie. Patrick John, oud-premier van Dominica, en Oliver Camps, algemeen secretaris van de voetbalbond van Trinidad en Tobago, vallen onder de verdachten.

Eerder werden twee andere Caribische FIFA-offcials, Horace Burrell en Colin Klass, voor respectievelijk zes en 26 maanden geschorst.

Acties dreigen in supermarkten

FNV Bondgenoten heeft een ultimatum gesteld in de onderhandelingen over de cao in de supermarkten. Als werkgevers vrijdag niet zijn ingegaan op de eisen, volgt maandag de eerste actie, aldus de vakbond.

FNV Bondgenoten vindt het loonbod van de werkgevers te laag en vindt het bovendien hoog tijd dat de positie van jongeren wordt verbeterd. De bond spreekt over het uitbuiten van vakkenvullers. FNV Bondgenoten vindt bovendien dat er te veel gebruik wordt gemaakt van arbeidscontracten van 12 uur per week of minder.

Acties dreigen in supermarkten
Acties dreigen in supermarkten (Foto: ANP)

Fotografie van Man Ray

Man Ray begon voor de Tweede Wereldoorlog met fotografie. Hij werd lid van het Dadaïsme, een kunststroming die de bestaande conventies afwees. 

Man Ray wordt beschouwd als een van de belangrijkste wegbereiders van de hedendaagse fotografie. Vooral op experimenteel gebied verrichtte hij baanbrekend werk. Samen met Lee Miller heeft hij de solarisatie ontwikkeld, die hij met name in portretten, maar ook in naaktfoto's toepaste. Ook aan de cameraloze fotografie gaf hij met zijn 'rayographs' (voorbeeld hieronder) belangrijke creatieve impulsen. Zijn vriendschappen met avant-gardekunstenaars uit zijn tijd maakten hem tot een voorvechter van de artistieke erkenning van fotografie.

Klik hier om een selectie van zijn werk te zien.

Politie zoekt eigenaar shoarma en kipburgers

De politie in Harderwijk wil dat inwoners van de wijk Drielanden woensdag even in hun diepvriezer gaan kijken of ze misschien pangafilet, zalmfilet, shoarmavlees en kipburgers missen.

In de nacht van maandag op dinsdag is namelijk een 39-jarige man aangehouden, die een plastic tas bij zich had waarin deze vermoedelijk van diefstal afkomstige diepgevroren voedingsmiddelen zaten.

"Niet iedereen kijkt dagelijks in zijn diepvries, die misschien in een schuurtje, bijkeuken of aanbouw staat", kan de politie zich voorstellen. De aangehouden man, die ook twee navigatieapparaten bij zich had, zit nog vast.

Van Hummel zegeviert opnieuw in China

Kenny van Hummel heeft zijn tweede opeenvolgende etappezege geboekt in de Ronde van Hainan. De Nederlandse sprinter van Skil-Shimano was in de zevende etappe, een rit over bijna 200 kilometer van Danzhou naar Dongfang, opnieuw de snelste in de massasprint.

Gisteren wist Kamikaze Kenny ook al de etappe op zijn naam te schrijven. Via Twitter reageerde Van Hummel: "Omdat Tom Veelers nog moest herstellen van zijn valpartij, mocht ik eindelijk sprinten van het team. En ik won, opnieuw!"

Rosberg: "Schumacher niet sneller in races"

Nico Rosberg vindt niet dat zijn Mercedes Grand Prix-teamgenoot Michael Schumacher hem in de Formule 1-races aftroeft als het op snelheid aankomt. Dit ondanks dat de zevenvoudig wereldkampioen zich flink verbeterd heeft qua resultaten.

Rosberg heeft bij Mercedes meer pure snelheid in de kwalificaties, maar in de races is Schumacher aan hem gewaagd. "Het klopt niet dat hij sneller was in de races. Zeker is hij in de races sneller dan in de kwalificaties en zitten we dichterbij elkaar, maar het is niet zo dat hij sneller is dan mij. Het is wel zo dat sommige situaties hem in de kaart hebben gespeeld, bijvoorbeeld bij strategische beslissingen," vindt Rosberg.

"Als je echter kijkt naar de statistieken heb ik sinds de Grand Prix van Canada de meeste punten van ons tweeën gehaald. Ook lig ik tijdens de races vaak voor op hem. Tijdens de laatste Grand Prix was in zowel in de kwalificatie als in de race sneller."

'Kinderarts betrokken bij gebedsgenezing'

Een kinderlongarts en hoogleraar uit Maastricht is mogelijk betrokken geweest bij gebedsgenezing. Tijdens een humanitaire reis naar Birma zou hij diverse 'wonderen' hebben bevestigd, schrijft De Limburger woensdag.

De man, verbonden aan de Universiteit Maastricht en het Maastricht Universitair Medisch Centrum, nam deel aan een zendingsreis van de christelijke stichting Trin. Door te bidden zijn tijdens de reis zeven mensen van blindheid zijn genezen, staat in een reisverslag van de stichting. Een reisleider schreef dat een hoogleraar kinderlonggeneeskunde, Edward Dompeling, de genezingen bevestigde. De passage is inmiddels verwijderd van internet.

Het ziekenhuis en de universiteit begrijpen het tumult rond de arts niet. Zij nemen afstand van de beschuldiging dat sprake zou zijn van schending van de wetenschappelijke integriteit. "Wij kennen hem als een integer arts en onderzoeker, die zich zeer bewust is van de medisch ethische kanten van zijn vak. Hij heeft dan ook nooit enige medische of wetenschappelijke invulling aan deze humanitaire reis gegeven", stellen zij.

GTA V-aankondiging goed voor de aandelen

De aankondiging van Grand Theft Auto V heeft op meer impact dan alleen de gameswereld. Op de beurzen steeg het aandeel van Take-Two namelijk met zes procent nadat het vijfde deel in de geliefde gameserie werd aangekondigd.

Na de aankondiging schoot het aandeel omhoog, met een piek van 15,71 dollar, in de uren daarna werd het aandeel verhandeld voor 15,36 dollar. Uiteindelijk sloot de koers op 15,22 dollar per aandeel, wat bijna een stijging van zes procent is.

Volgens analist Arvind Bhatia kan het aandeel nog verder stijgen wanneer Rockstar volgende week bij de trailer een releasedatum bekendmaakt. De aankondiging werd gister gedaan via een teaser logo op de offciele Rockstar-website. 2 november, volgende week woensdag, verschijnt de eerste trailer. We wachten dus in spanning af.

'Joe de Loodgieter' in race voor congres VS

'Joe de Loodgieter', die bekend werd in de campagne voor de laatste Amerikaanse presidentsverkiezingen, gaat een gooi doen naar een zetel in het Amerikaanse Congres. Dat meldden Amerikaanse media.

De 37-jarige Republikein Samuel Joseph Wurzelbacher, zoals zijn echte naam luidt, hoopt Marcy Kaptur te verslaan. Zij is de langst zittende vrouwelijke Democraat in het Huis van Afgevaardigden.

Politici bedekken volgens 'Plumber Joe' vaak problemen in plaats van ze te repareren.

'Joe de Loodgieter' in race voor congres VS
'Joe de Loodgieter' in race voor congres VS (Foto: ANP)

Ontlopen boete en straf moeilijker

Het wordt voor veroordeelden moeilijker hun straf te ontlopen. Mensen die nog een straf moeten uitzitten of een door de rechter opgelegde boete moeten betalen worden meer achter de vodden gezeten, schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) woensdag in een Kamerbrief.

Vaak is een verdachte niet aanwezig als een rechter een boete of celstraf oplegt. "Inmiddels hebben we een register van tienduizenden mensen die hun straf zijn ontlopen", zegt een woordvoerder.

Het ministerie wil het register koppelen aan alle overheidsloketten. "We willen dat iemand die zijn straf is ontlopen bijvoorbeeld geen paspoort of uitkering meer kan aanvragen", legt de woordvoerder uit. "Dat moet de drijfveer om de straf te ondergaan vergroten."

Ook wil het ministerie af van de regeling dat een vonnis bij iemand thuis moet worden bezorgd. Vaak blijkt iemand die niet bij de uitspraak aanwezig was niet op het door hem opgegeven adres te wonen. "Als het vonnis niet is bezorgd, kan hij beweren dat hij niet wist dat hij een boete moest betalen. Dat willen we voorkomen door het mogelijk te maken het vonnis indien nodig bij zijn advocaat te bezorgen."

De tenuitvoerlegging van straffen gaat van de arrondissementsparketten van het Openbaar Ministerie naar het ministerie van Veiligheid en Justitie. "Het valt dan onder één directeur-generaal die zicht heeft op het geheel."

Verder worden 6500 veroordeelden die al meer dan drie jaar in het register staan opnieuw bovenop het lijstje gezet.

'Afghanistan wil meer verantwoordelijkheid'

De Afghaanse autoriteiten zeggen klaar te zijn om de hoofdverantwoordelijkheid te krijgen over de veiligheid in meer provincies, steden en districten.

De internationale troepenmacht in Afghanistan (ISAF) speelt nu nog de hoofdrol op dit terrein. Eerder dit jaar werd al een aantal Afghaanse steden en provincies overgedragen van ISAF naar de Afghaanse veiligheidsdiensten.

President Hamid Karzai maakt de lijst met nieuwe regio's volgende maand bekend tijdens een top in de Turkse stad Istanbul. De afgelopen maanden keert de rust in Afghaanse provincies steeds meer terug met uitzondering van enkele uitbarstingen van geweld.

Adriaanse zet Vujicevic uit selectie

FC Twente-trainer Co Adriaanse heeft Dario Vujicevic uit de selectie gezet vanwege disciplinaire redenen. De Tukkers wilden vandaag niet aangeven wat de 21-jarige middenvelder uit Bosnië-Herzegovina precies heeft misdaan.

Vujicevic werd in het tweede gedeelte van vorig seizoen verhuurd aan VVV-Venlo en keerde afgelopen zomer weer terug in Enschede. Dit seizoen kwam hij echter nauwelijks in actie. De middenvelder liep in de voorbereiding een enkelblessure op en miste daardoor de start van het seizoen.

Garcia Acosta stopt met wielrennen

De Spaanse wielrenner José Garcia Acosta heeft besloten een punt te zetten achter zijn actieve wielerloopbaan. De inmiddels 39-jarige coureur van Team Movistar, die zeventien jaar meefietste in het profpeloton, maakte dit vandaag bekend.

Zijn gehele loopbaan bleef Garcia Acosta dezelfde ploeg trouw. Hij begon zijn loopbaan in 1995 bij Banesto, dat de voorbije jaren verschillende andere sponsornamen kreeg. Zo reed hij vervolgens onder de namen ibanesto.com, Illes Balears, Caisse d'Epargne en Movistar. Hij fungeerde vooral als knecht en had in de loop der jaren Miguel Indurain, Alex Zülle, Abraham Olano en Alejandro Valverde als kopmannen.

Samen met Olano won hij in 1998 de GP Eddy Merckx. In 2000 was Garcia Acosta de beste in de dertiende etappe van de Tour de France. Daarnaast won hij in 1997 en 2002 een rit in de Rode van Spanje. Dit seizoen kwam hij in zijn vijftiende en laatste Vuelta nog zwaar ten val in de vijfde etappe.

Vader 20 jaar cel in voor moord op kind

De man die februari vorig jaar zijn dochter van 8 doodde en dat probeerde bij zijn 10-jarige zoon, moet ook na hoger beroep 20 jaar de gevangenis in. Bovendien krijgt hij tbs met dwangverpleging. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch woensdag bepaald.

De 39-jarige man sneed in zijn huis in het Midden-Limburgse Baexem met een mes de keel door van zijn dochter. Bij zijn zoon mislukte de moord. De reden van zijn daad was wraak op zijn partner die bij hem weg wilde.

De straf is hetzelfde als de straf die de rechtbank vorig jaar oplegde.

'Arsenal bekeek Musa, maar wil Guidetti'

Volgens Tribal Football heeft Arsenal interesse in Feyenoord-huurling John Guidetti. De Londenaren zouden 18 oktober, tijdens de wedstrijd tussen Feyenoord en VVV-Venlo, onder de indruk zijn geraakt van de Zweed.

De scouts van Arsenal waren in eerste instantie naar De Kuip afgereisd om VVV-speler Ahmed Musa te bekijken. Eenmaal terug in Londen kreeg Arsène Wenger een scoutingsrapport van Guidetti. De Zweedse spits van Jong Zweden staat overigens onder contract bij Manchester City.

Guidetti tekende bij The Citizens begin dit seizoen een nieuw contract, maar hij twijfelt zelf nog over zijn toekomst bij de Engelse ploeg. Feyenoord wist de aanvaller op huurbasis vast te leggen. Hij wist voor de Rotterdamse ploeg dit seizoen al viermaal te scoren. Al zijn treffers kwamen voort uit een strafschop.

'Vacansoleil versterkt zich met Belg Van Impe'

Wielrenner Kevin Van Impe verruilt Quickstep voor Vacansoleil. Dat meldt De Telegraaf woensdag. De 30-jarige Belg zou op voorspraak van zijn landgenoot Björn Leukemans zijn binnengehaald door de Nederlandse wielerploeg.

Van Impe reed de afgelopen zes jaar voor Quickstep. In 2009 boekte de neef van oud-Tourwinnaar Lucien van Impe zijn grootste succes door de Vlaamse klassieker Dwars door Vlaanderen op zijn naam te schrijven.

PSV biedt Reis contract aan

PSV heeft Jonathan Reis een contract voor een half jaar aangeboden. Daarin zou een optie zitten voor een langere periode, aldus VI vanochtend. De medici van de Eindhovenaren zijn verbaasd over het herstel van de knieblessure van de Braziliaan.

Het contract loopt in eerste instantie van 1 januari tot het einde van dit seizoen. Renato Moura, de zaakwaarnemer van Reis, heeft gisteren aangegeven dat zijn voorkeur uitgaat naar een verbintenis met een langere looptijd.

De 22-jarige Reis wil zelf dolgraag blijven bij PSV. Dit liet de Braziliaan gisteren nogmaals weten via de camera's van NOS. Op dit moment revalideert hij nog van een gecompliceerde knie-operatie en is het de vraag of hij ooit nog zijn oude niveau zal behalen. "Ik hoop dat het goed afloopt en dat ik bij PSV kan blijven. Ik hou erg veel van deze club", aldus Reis.

De medische staf is gematigd positief over de kansen voor Reis op een terugkeer in het profvoetbal. Zijn knie bleek tijdens een aantal testen stabieler dan verwacht. Er volgen nog wel een aantal onderzoeken om precies te bekijken wat de kansen voor Reis zijn. Sinds 1 juli is de aanvaller transfervrij en kan hij voor een andere club kiezen als hij fit is.

PSV haalde Reis op zeventienjarige leeftijd op uit een sloppenwijk en gaf hem vorig jaar een herkansing nadat hij zich liet behandelen voor een drugsverslaving. Door dit probleem werd hij in januari 2010 ontslagen. Bij zijn terugkeer in Eindhoven brak Reis razendsnel door, totdat hij in de wedstrijd tegen Roda JC in botsing kwam met keeper Przemyslaw Tyton. Daarbij liep de Braziliaan een zware knieblessure op.

Opnieuw aardbeving in Fukushima

De Japanse prefectuur Fukushima is woensdag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 5,2. Een zwaardere aardbeving en de daarop volgende tsunami leidde eerder dit jaar tot een ramp bij de kerncentrale Fukushima Dai-ichi. Het was de ernstigste kernramp sinds die in Tsjernobyl.

Het epicentrum van de beving om 02.00 uur lokale tijd lag aan de kust nabij het stadje Iwaki, zo'n honderdtwintig kilometer ten zuiden van de kerncentrale in de stad Fukushima. Later op de dag vond een tweede beving plaats met een kracht van 5,3 plaats aan de zuidkust van Japan, 423 kilometer ten zuidwesten van Tokyo.

Volgens onderzoekers van de universiteit van Hawaï kan tot twintig miljoen ton puin van de ramp bij Fukushima begin 2013 aanspoelen op de eilandengroep.

Toch geen Battlefield 1943 bij Battlefield 3

Op de E3 in Los Angeles dit jaar kondigde Sony samen met Electronic Arts aan dat Battlefield 1943, een downloadable titel uit 2009, gratis bij Battlefield 3 zou zitten. Battlefield 3 verschijnt deze week maar van Battlefield 1943 is op de Blu-Ray niets te vinden. Op Twitter is een uitleg verschenen waarom deze content afwezig is.

Volgens de Battlefield 3-Twitter is deze content niet meer aanwezig omdat Electronic Arts en Sony een andere deal hebben gesloten. In plaats van deze content hebben PlayStation 3-gamers nu eerder beschikking over downloadable content voor Battlefield 3.

“In lieu of 1943 being available on disk for PS3 customers, EA has made all BF3 expansions available early to PS3 customers.”

Deze timed-exclusieve content is in september aangekondigd. PlayStation 3-eigenaren kunnen maar liefst een hele week eerder genieten van de DLC in vergeljking met pc- en Xbox 360-gamers. Dit kan 47% van de FOKkers waarschijnlijk helemaal niet bekoren.

BF 1943

'Berlusconi weg als premier'

Silvio Berlusconi stapt rond de jaarwisseling op als premier van Italië. In maart volgen vervroegde verkiezingen. Dat staat in een geheim deel van het akkoord dat Berlusconi en Umberto Bossi, de leider van coalitiepartner Lega Nord, dinsdagavond zijn overeengekomen. De Italiaanse kranten La Repubblica en La Stampa maakten woensdag melding van de geheime afspraak.

Berlusconi en Bossi hebben nog niet gereageerd op de berichten. Zij bereikten het akkoord over economische hervormingen onder zware druk vanuit Brussel.

'Berlusconi rond nieuwjaar weg als premier'
'Berlusconi rond nieuwjaar weg als premier' (Foto: ANP)

Turkse na 66 uur gered uit puin

Reddingswerkers hebben een 27-jarige vrouw gered uit het puin van een ingestorte woning in de stad Ercis, 66 uur na de aardbeving van zondag. Het gaat om een lerares die inmiddels is overgebracht naar een ziekenhuis. Dat meldden Turkse media woensdagochtend.

Vijf uur eerder was nog een 18-jarige jongen in veiligheid gebracht, eveneens in Ercis. Hij is ook opgenomen in een ziekenhuis. Dinsdag werd nog een twee weken oude baby levend uit het puin gehaald. Even later werden ook haar moeder en oma gered.

Ondanks de geslaagde reddingsacties van woensdagmorgen vervliegt de hoop op veel overlevenden in het rampgebied in het zuidoosten van Turkije. Het officiële dodental staat op 459, maar in het puin liggen nog honderden en mogelijk duizenden mensen.

Turkse (27) na 66 uur gered uit puin
Turkse (27) na 66 uur gered uit puin (Foto: ANP)

'Inter geïnteresseerd in PSV'er Strootman'

Kevin Strootman mag zich in de belangstelling verheugen van Inter Milan. De technisch directeur van de Italiaanse topclub, Marco Branca, heeft Wesley Sneijder om advies gevraagd. De middenvelder van Inter prees zijn ploeggenoot van het Nederlandselftal aan. "Kwaliteit is altijd welkom. En dat heeft-ie", zegt Sneijder.

Sneijder weet niet hoe concreet de belangstelling precies is. De spelmaker wordt wel vaker naar zijn mening gevraagd, zegt hij in De Telegraaf.

Strootmans carrière is het laatste jaar in een stroomversnelling geraakt. In december vorig jaar stapte de Ridderkerker over van Sparta Rotterdam naar FC Utrecht, waarna hij afgelopen zomer naar PSV vertrok. In februari debuteerde Strootman in het Nederlands elftal. Inmiddels heeft hij acht interlands achter zijn naam staan.

Doden na noodweer Ierland

Als gevolg van de zeer zware regenval in delen van Ierland maandag zijn twee mensen om het leven gekomen. Dat heeft de Ierse politie dinsdag gezegd.

Een agent die op dat moment geen dienst had en probeerde het verkeer in het district Wigolow in goede banen te leiden werd door het wassende water weggespoeld. De politie vond daarnaast het lichaam van een vrouw in een kelder in Dublin.

Volgens het Ierse weerinstituut werd Dublin het zwaarst getroffen door de regen, die maandagavond begon. Op bepaalde plekken viel ruim 8,2 centimeter water, een record.

De Ierse politie zei dinsdag dat het water zich begint terug te trekken en dat het leven in Dublin weer op gang begint te komen.

Barcelona zo'n twee weken zonder Pedro

Trainer Pep Guardiola moet Pedro zo'n twee weken missen. De aanvaller van Barcelona heeft een enkelblessure. De Spaans international heeft de blessure dinsdag in de competitiewedstrijd tegen Granada opgelopen. Hij zwikte door zijn linkerenkel en heeft daarbij vermoedelijk iets verrekt. De medische staf van Barcelona sloot na een eerste diagnose uit dat er sprake was van een breuk.

Pedro ondergaat woensdag een nader onderzoek waaruit de ernst van de blessure zal blijken. De medische staf schat tot nu toe dat de aanvaller zo'n tien tot vijftien dagen nodig heeft om te herstellen. Daardoor mist de 24-jarige speler de Champions League-wedstrijd tegen Viktoria Pilsen, die op dinsdag gespeeld wordt.

Barcelona veroverde dinsdag de koppositie in de Primera Divison door met 0-1 te winnen van Granada. Een vrije trap van Xavi betekende het enige doelpunt van de wedstrijd, waarin twee spelers van Granada met rood van het veld moesten.

'Grote vier' kandidaat voor Gouden Bal

De 'grote vier' van Oranje maken kans op het veroveren van de Gouden Bal. Wesley Sneijder, Robin van Persie, Rafael van der Vaart en Arjen Robben staan op de dinsdag uitgelekte lijst van 50 kandidaten voor deze uitverkiezing tot voetballer van het jaar 2011.

Ze hebben concurrentie van een legertje Spanjaarden, onder wie bijna alle basisspelers van FC Barcelona. Uiteraard zijn ook de Argentijn Lionel Messi, de winnaar van vorig jaar, en de Portugees Cristiano Ronaldo genomineerd, alsmede het grote Braziliaanse talent Neymar, oud-Ajacied Luis Suarez en het Engelse 'zorgenkind' Wayne Rooney.

'Grote vier' kandidaat voor Gouden Bal
'Grote vier' kandidaat voor Gouden Bal (Foto: ANP)

Eerste vrouw aan het roer bij IBM

Het Amerikaanse technologieconcern heeft voor het eerst in zijn bestaan een vrouw benoemd tot bestuursvoorzitter. Virginia Rometty volgt op 1 januari 2012 Sam Palmisano op. Dat heeft het bedrijf dinsdagavond bekendgemaakt.

De 54-jarige Rometty, wiens voornaam in het persbericht is afgekort tot Ginny, wordt een van de machtigste vrouwen in het Amerikaanse bedrijfsleven. Slecht een handvol vrouwen wist eerder de top te bereiken bij grote concerns: Meg Whitman bij HP, Indra Nooti bij Pepsico, Ursula Burns bij Xerox, Irene Rosenfeld bij Kraft Foods en Ellen Kulman bij DuPont.

Palmisano blijft overigens verbonden aan IBM in de rol van 'chairman'. Hij wordt geprezen voor zijn strategische keuzes in de 9 jaar dat hij aan het roer stond. Palmisano nam afscheid van weinig renderende activiteiten als pc's en printers en vormde IBM om tot een dienstverlener en adviseur en vergrote de rol van IBM in de softwaremarkt.

Marco Borsato moest bijna toer afzeggen

Marco Borsato heeft zijn toer bijna moeten afblazen. De zanger, die vrijdag aftrapt met Dichtbij On Tour, vreesde niet op tijd hersteld te zijn van de ingreep aan zijn stembanden.

"Technisch was ik na de stembandoperatie afgelopen augustus goed hersteld", legt de zanger uit in De Telegraaf. "Maar ik bleef hees klinken." Borsato bracht daarom een bezoek aan osteopaat Jacob Lieberman in Londen.

In eerste instantie vond de zanger de behandeling een 'angstige belevenis', omdat zijn strottenhoofd werd gemasseerd en 'gemanipuleerd'. "Hij kneep af en toe zowat mijn keel dicht en drukte op mijn adamsappel. Door me te smoren, kreeg ik meer lucht. En nu klink ik dus weer zoals jaren geleden."

Volgens de 44-jarige zanger is iedereen ontroerd door het geluid dat nu uit zijn keel komt. "En dat terwijl ik bijna de hele tournee heb moeten afzeggen." Dichtbij On Tour gaat vrijdag van start in Kerkrade en eindigt op 16 januari in Den Haag. Borsato doet tussendoor verschillende steden in Nederland en België aan.

Opnieuw overlevende gevonden in Turkije

Reddingswerkers in Turkije hebben woensdagochtend in Ercis opnieuw een persoon levend onder het puin vandaan gehaald. De 18-jarige student Eyup Erdem werd 61 uur na de aardbeving uit zijn benarde positie bevrijd. Dat heeft het Turkse persbureau Anatolia gemeld.

Het oosten van Turkije werd zondag getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,2. Het dodental is inmiddels opgelopen tot 459. Zo'n tweeduizend gebouwen zijn ingestort en zeker 1352 mensen zijn gewond geraakt.

Volgens een woordvoerder van het ministerie voor volksgezondheid zijn tot nu toe zo'n veertig mensen levend onder het puin vandaan gehaald. Zo werden dinsdag nog een twee weken oude baby, haar moeder en haar grootmoeder gered. De vreugde over de geredde mensen wordt echter getemperd door de vele lichamen die door de reddingswerkers worden gevonden.

Wanhopige overlevenden zijn slaags geraakt over de spaarzame hulpgoederen die het gebied bereiken. Gevangenen in de stad Van kwamen dinsdag in opstand toen de autoriteiten hen na een zware naschok niet vrij wilden laten.

Turkije heeft gezegd bereid te zijn buitenlandse hulp te accepteren. Het land heeft prefabhuizen en containers nodig om de overlevenden te huisvesten. Duizenden mensen brengen noodgedwongen de nachten buiten door uit angst voor naschokken of omdat hun huis is verwoest. De nachtelijke temperaturen in het oosten van Turkije liggen momenteel rond het vriespunt.

Toch dreigend ontslag voor klokkenluiders defensie

Een groep klokkenluiders bij de Defensie Materieel Organisatie (DMO) dreigt toch te worden ontslagen. Dat terwijl minister van Defensie Hans Hillen (CDA) de Kamer in maart had toegezegd dat hij de klokkenluiders zou beschermen tegen negatieve gevolgen van hun eerlijkheid, schrijft de Volkskrant woensdag.

De medewerkers getuigden eerder tegenover een onderzoekscommissie over zelfverrijking, diefstal en intimidatie bij hun onderdeel. Dat is CAMS Force Vision, dat zwaar beveiligde defensiesoftware en maritieme wapensystemen ontwikkelt.

Hillen gaf dit voorjaar opdracht tot het onderzoek na verhalen van de Volkskrant hierover. De afgelopen weken hebben de medewerkers volgens de krant te horen gekregen dat zij na een reorganisatie niet mogen terugkeren bij CAMS Force Vision.

Als laatste redmiddel zouden ze Hillen daarom een brandbrief hebben geschreven. Naar aanleiding van die brief heeft de minister de reorganisatie opgeschort totdat een nieuw onderzoek heeft uitgewezen hoe is omgegaan met de klokkenluiders.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk stelt in de krant dat Hillen zijn departement 'totaal niet onder controle heeft'. "Het wordt weer toegedekt met het zoveelste onderzoek." Hij kondigt aan een debat aan te vragen.

'Nederland laat zwartspaarder ongemoeid'

Nederland vraagt nauwelijks informatie op bij landen die bekendstaan als belastingparadijs. De afgelopen drie jaar is dat slechts 22 keer gedaan, concludeert het Financieele Dagblad woensdag uit eigen onderzoek.

De afgelopen jaren heeft Nederland veel moeite gedaan om informatieuitwisselingsverdragen te sluiten met belastingparadijzen zoals Liechtenstein. Bedrijven en personen brengen hier geld onder in de hoop dat de Belastingdienst het niet merkt, zodat ze er geen belasting over hoeven te betalen.

Tot nu toe zijn volgens de krant 28 informatieuitwisselingsverdragen gesloten, waarvan er achttien al in werking zijn getreden. De krant wijst erop dat de Nederlandse belastingautoriteit Isle of Man slechts een keer om informatie heeft gevraagd, terwijl er al sinds 2007 afspraken zijn over het uitwisselen van informatie.

Met Liechtenstein bestaat sinds eind vorig jaar een regeling. In een halfjaar tijd zijn drie verzoeken om informatie ingediend. Van de 22 verzoeken die tot 1 juni dit jaar zijn gedaan, werden er dertien aan Jersey gericht.

'Artsen en ziekenhuisbestuurders oneens over taken'

Medisch specialisten en ziekenhuisbestuurders verschillen radicaal van mening over elkaars verantwoordelijkheden. Ze bekijken elkaar met wantrouwen, concluderen de vakbladen Medisch Contact en Zorgvisie uit een onderzoek onder 266 specialisten en 23 bestuurders.

Nu van ziekenhuizen wordt verwacht dat zij zich specialiseren, speelt de vraag wie moet bepalen welke zorg een ziekenhuis gaat aanbieden. Vier van de tien specialisten vinden dat zij dat zelf moeten bepalen. Van de ziekenhuisbestuurders vindt slechts een kleine tien procent dat de artsen hierover het laatste woord hebben.

Tegelijk vindt het overgrote deel van de bestuurders dat het aan hen is om de kwaliteit van de zorg te beoordelen. Slechts elf procent van de specialisten is het daarmee eens. Volgens 46 procent van de specialisten heeft het bestuur geen idee van wat er in het ziekenhuis gebeurt.

Bijna drie van de tien specialisten geven aan de raad van bestuur eerder als vijand dan als vriend te zien. Veertig procent vindt dat hij als professional niets heeft in te brengen. Omgekeerd verlangen bijna alle bestuurders inzicht in de resultaten van de medische behandelingen. Slechts vijftien procent van de medisch specialisten zegt hier met regelmaat gehoor aan te geven.

Medisch Contact is een blad voor artsen, terwijl Zorgvisie zich op bestuurders in de gezondheidszorg richt. De bladen komen 28 oktober met een gezamenlijk gemaakt dubbelnummer.


'Artsen en ziekenhuisbestuurders oneens over taken' (Foto: Novum)

Klein verlies voor Nikkei

In Tokio is de beurs woensdag met een klein verlies gesloten. Voorafgaand aan de cruciale EU-top liet de Japanse hoofdgraadmeter een wisselvallig beeld zien. Na een lagere start werd het verlies langzaam omgezet in winst. Vlak voor de slotbel zakte de beurs echter weer in het rood. De Nikkei sloot uiteindelijk 0,2 procent lager op 8748,47 punten.

De Japanse zakenkrant Nikkei meldde dat de Bank of Japan mogelijk tijdens de beleidsvergadering op donderdag zal besluiten om het opkoopprogramma van obligaties en effecten verder uit te breiden in een poging de economie te ondersteunen.

De andere belangrijke beurzen in het Verre Oosten wisten te herstellen van eerdere verliezen. In Sydney steeg de All Ordinaries 0,3 procent door speculaties over een mogelijke renteverlaging door de Australische centrale bank. De Kospi in Seoul en de Hang Seng in Hongkong klommen eveneens 0,3 procent.

'China steekt geld in noodfonds eurozone'

China en andere opkomende landen hebben toegezegd de zwakke eurolanden te helpen door geld te steken in het Europese noodfonds. Dat schreef China Daily woensdag op basis van een bron rond de beleidsmakers in Brussel.

Volgens de krant, die in handen is van de Chinese staat, willen de opkomende landen de financiële steun aan de eurozone via het Internationaal Monetair Fonds (IMF) laten lopen. In ruil daarvoor willen de landen wel een grotere zeggenschap bij het IMF.

De toezegging wordt mogelijk opgenomen in het definitieve akkoord over de bestrijding van de eurocrisis dat naar verwachting in de loop van woensdag bereikt wordt, aldus de bron.

Michael Jackson weer best verdienende dode

Zanger Michael Jackson blijft bakken met geld verdienen, ook al is hij al ruim 2 jaar geleden overleden. Hij was het afgelopen jaar wederom de best verdienende dode ter wereld. Dat heeft het Amerikaanse tijdschrift Forbes dinsdag bekendgemaakt.

Michael Jackson verdiende vorig jaar 170 miljoen dollar (ruim 122 miljoen euro), aldus Forbes. Dat is wel een flinke achteruitgang vergeleken met het jaar van zijn overlijden. Toen incasseerde de King of Pop postuum 275 miljoen dollar.

Michael Jackson laat de andere dode grootverdieners ver achter zich. Elvis Presley staat op de tweede plaats met een inkomen van 55 miljoen dollar. Marilyn Monroe wist het afgelopen jaar 27 miljoen dollar binnen te harken. In de top 15 staan verder namen als John Lennon, Albert Einstein, Stieg Larsson en Andy Warhol.

De ondergrens van de Forbes-lijst lag op 6 miljoen dollar. Grootheden als Nirvana-zanger Kurt Cobain, reggaezanger Bob Marley, acteur James Dean en zangeres Amy Winehouse bleken te weinig te hebben verdiend om in het overzicht te staan.

Michael Jackson weer best verdienende dode
Michael Jackson weer best verdienende dode (Foto: ANP)

[Serie A] Juventus koploper Serie A na zege op Fiorentina

Juventus is de nieuwe koploper in de Serie A na een 2-1 zege op Fiorentina. De ploeg uit Turijn, waar Eljero Elia opnieuw de hele wedstrijd op de bank bleef, loste Udinese af. Leonardo Bonucci zette Juve op voorsprong, maar Stevan Jovetic maakte na een klein uur gelijk. Lang stond de 1-1 niet op de borden, want in de 65e minuut zorgde Alessandro Matri voor de eindstand.

Door dit resultaat gaat Juventus de teams Udinese en SS Lazio voorbij op de ranglijst. Deze clubs komen deze week echter nog in actie dus die kunnen De Oude Dame vervangen op de eerste plaats. 

Anno 2070-trailer geeft uitleg

Ubisoft heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor Anno 2070. Hierin geeft men een blik op het spel en een uitleg over de mogelijkheden van het spel.

Anno 2070 is de eerste in de serie die de spelers meeneemt naar de toekomst. Uit de trailer blijkt onder andere dat het spel gaat beschikken over een multiplayermode voor maximaal acht spelers.

Anno 2070 komt op 17 november uit op pc. Een Mac-versie wordt verwacht in 2012.

Studievisum voor Mauro bekeken

Een studievisum voor de Angolese asielzoeker Mauro Manuel is een van de opties die is bekeken om te voorkomen dat hij moet worden uitgezet. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdagavond.

De NOS stelde dinsdag dat Mauro een studievisum aangeboden heeft gekregen. Dat is volgens de woordvoerder echter niet het geval. Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) heeft zoals beloofd aan de Tweede Kamer 'alle hoeken en gaten in de regelgeving' nageplozen, vertelt de zegsman. "Een studievisum is een van de opties die is nagelopen." Wat het resultaat is van dit onderzoek, wil de woordvoerder niet zeggen.

Mauro kwam in 2003 naar Nederland als alleenstaande minderjarige asielzoeker. Hij was toen 10 jaar. Inmiddels woont de Angolese asielzoeker al acht jaar bij een pleeggezin.

Medio vorige maand werd bekend dat minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) Mauro geen verblijfsvergunning wilde geven. Een meerderheid van de Tweede Kamer is echter tegen zijn uitzetting. Leers stelde daarop dat hij zou kijken of er mogelijkheden zijn om Mauro toch te laten blijven.

Woensdag vindt een besloten gesprek plaats tussen de Tweede Kamer en Leers over Mauro.

Dinsdag presenteerden de PvdA en ChristenUnie nog een initiatiefwet, waarin staat dat minderjarige asielzoekers die al acht jaar in een procedure zitten, automatisch een verblijfsvergunning moeten krijgen. Minderjarige asielzoekers die zonder ouders naar Nederland zijn gekomen, moeten zelfs automatisch na vijf jaar een vergunning krijgen. Als het voorstel van PvdA en ChristenUnie wordt aangenomen, mag Mauro blijven.

Om te voorkomen dat het vertragen van procedures wordt beloond, moet de regeling alleen gelden als een lange procedure komt door overheidshandelen, bijvoorbeeld als de Immigratie- en Naturalisatiedienst beslistermijnen heeft overschreden.

Zanger Anthrax getackeld tijdens optreden

Afgelopen zaterdag speelde Anthrax in het Nokia theater in Los Angeles. Tijdens het concert beklom een fan het podium en rende op zanger Joey Belladonna af. Beveiligingsmedewerkers kwamen meteen in actie maar Belladonna was daar niet zo blij mee.

In een clip op YouTube is te zien dat tijdens het spelen van het nummer 'Metal Thrashing Mad' een fan het podium opklimt. Een overijverige bewaker stormt direct het podium op om de jongeman te verwijderen maar ramt daarbij ook zanger Joey Belladonna onderuit.

Al snel is er meer bewaking nodig, onder meer om de woedende bassist Frank Bello tegen te houden die de hardhandige bewaker achterna zit. Ondertussen zien we Belladonna op de achtergrond staan praten met gitarist Scott Ian.

Ook Scott Ian laat in het clipje zijn woede duidelijk blijken. "Lekker slim om de zanger te tackelen. Wat zijn er hier genieën aan het werk. Ik denk dat ze hem nog niet op het podium hebben zien staan de afgelopen 90 minuten. Hij zit in de band verdomme."

De band zou later die avond via Twitter laten weten dat ze 'hun beste optreden van het afgelopen jaar' hebben gedaan. Anthrax is momenteel op tournee in Noord-Amerika.


Overijverige bewaker tackelt Anthrax-zanger Joey Belladonna (vanaf 1.38).

Tekeningen Tolkien voor het eerst gepubliceerd

Kunst van J.R.R. Tolkien die niet eerder voor publiek te zien was, wordt voor het eerst gepubliceerd. De schrijver maakte tekeningen en schetsen voor zijn boek The Hobbit, maar die werden in 1937 lang niet allemaal bij het boek uitgegeven, meldt uitgeverij HarperCollins.

De nieuwe publicatie, The Art of The Hobbit, bestaat uit ongeveer honderd illustraties van Tolkien, waaronder nog onbekende tekeningen en landkaarten. Bij de eerste uitgave van The Hobbit zaten tien zwart-wittekeningen, twee kaarten en stofomslagen van Tolkiens hand.

De werken werden onder meer gevonden in de onderzoeksbibliotheek van de Universiteit van Oxford. The Art of the Hobbit komt donderdag uit. Volgend jaar verschijnt het eerste deel van de verfilming van The Hobbit in de bioscoop.


Tekeningen Tolkien voor het eerst gepubliceerd (Foto: Novum)

Laatste postkantoor deze week dicht

Eind deze week is het zover, dan sluit het allerlaatste zelfstandige postkantoor van Nederland de deuren. Een jaar eerder dan was voorzien. Het monumentale postkantoor aan het Utrechtse Neude is donderdag voor het laatst geopend, zo liet PostNL weten.

In maart 2008 maakte toen nog TNT Post bekend dat alle postkantoren in Nederland de deuren zouden sluiten en dat daarvoor in de plaats postagentschappen zouden komen in winkels, zoals gemakszaken en supermarkten. Gemiddeld genomen komt er voor elk verdwenen postkantoor 2,5 verkooppunt terug. Nederland telde circa 250 zelfstandige postkantoren.

PostNL loopt Europees gezien voorop met het sluiten van de panden waar uitsluitend een postkantoor in zit. Alleen in Groot-Brittannië zijn ze al zo ver en in Duitsland en de Scandinavische landen zijn ze een eind op weg.

Laatste postkantoor deze week dicht
Laatste postkantoor deze week dicht (Foto: ANP)

Nederlands bedrijf verdacht van omkoping

Een bedrijf in Geldermalsen wordt ervan verdacht een of meer ambtenaren in Oost-Timor en een voormalig consultant van de Wereldbank te hebben omgekocht. De rijksrecherche heeft dinsdagochtend bij het bedrijf en in woningen in de gemeente Buren en Nieuwegein gezocht naar bewijsmateriaal. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

In Londen zijn dinsdagochtend de 58-jarige voormalig consultant van de Wereldbank en een 52-jarige vrouw opgepakt. Zij zouden steekpenningen hebben aangenomen van het Nederlandse bedrijf.

De woningen die dinsdag zijn doorzocht zijn van de directeur en van de commercieel manager van het bedrijf. Het onderzoek vindt sinds afgelopen zomer plaats na een melding van de Wereldbank.

De im- en exportfirma zou de voormalig consultant van de Wereldbank hebben omgekocht om voorinformatie te krijgen over nog niet gepubliceerde overheidsopdrachten waarbij de Wereldbank betrokken is. Op Oost-Timor zouden daarnaast ambtenaren zijn omgekocht rond de aanbesteding van een opdracht van het ministerie van gezondheid.

Voor het onderzoek werkt de politie samen met Engelse collega's en de Belastingdienst. De Wereldbank prees dinsdag de Nederlandse en Engelse overheid voor de wijze waarop met de melding van de instelling is omgegaan.

Doden bij reeks bomaanslagen zuiden Thailand

Bij een reeks bomaanslagen in het onrustige zuiden van Thailand zijn dinsdag zeker drie mensen omgekomen en tientallen gewond geraakt. Dat heeft het Thaise leger bekendgemaakt. Onder de doden bevindt zich waarschijnlijk een van de daders.

Vermoedelijk waren het moslimmilitanten die twaalf bommen lieten ontploffen in de stad Yala, onder meer bij een school, winkels en hotels. Op drie andere plekken wist de explosievenopruimingsdienst bommen onschadelijk te maken.

Dinsdag werd in Tak Bai, in de aangrenzende provincie Narathiwat, herdacht dat in 2004 een antiregeringsprotest hard werd neergeslagen. Zeven betogers kwamen door kogels om het leven en 78 stikten toen ze in overvolle militaire trucks naar een detentiecentrum werden gebracht.

Meer dan 4700 mensen zijn omgekomen sinds de islamitische opstand in 2004 aanving.

Haarlem huldigt honkbalkampioenen

Het Nederlands honkbalteam zal op 11 november in Haarlem worden gehuldigd. Dat liet een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) dinsdagavond in een persbericht weten.

De hoofdstad van Noord-Holland kwam volgens de KNBSB met het beste programma. Hoe de huldiging er precies uit zal gaan zien, moet nog worden vastgesteld.

Het Nederlandse honkbalteam greep op 16 oktober voor het eerst in de geschiedenis de wereldtitel. In de finale werd Cuba met 2-1 verslagen.

Rutte: Eurotop 'van allergrootste gewicht'

De Europese top die woensdag plaatsvindt, is 'van het allergrootste gewicht'. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) dinsdagavond gezegd in de Tweede Kamer. "We zitten met een enorme crisis", constateerde hij.

De schuldencrisis in Griekenland en de rest van Zuid-Europa kan grote gevolgen hebben voor de welvaart in Nederland, zei Rutte. Hij benadrukte tegelijkertijd dat Nederland er goed voor staat. "Nederland behoort tot de sterkste economieën ter wereld, dus laten we onszelf niet in de put praten. Maar we hebben een grote crisis op te lossen."

Volgens Rutte moeten er op de top vier dingen gebeuren: de Griekse schuld moet houdbaar worden gemaakt, het noodfonds EFSF moet krachtiger worden, de handhaving van de begrotingsregels moet strenger worden en banken moeten van voldoende kapitaal worden voorzien.

Rutte wilde niet ingaan op de details van de Nederlandse inzet en de onderhandelingen. "Als ik nu zou vertellen wat de moeilijke punten zijn, dan is het meteen wereldnieuws. Dat verstoort het onderhandelingsproces", zei Rutte. Een deel van de Tweede Kamer vindt dat hij te weinig informatie geeft over de voortgang van het Europese overleg.

Rutte ging ook niet in op de kans van slagen van de top. "Ik hoop u zo snel mogelijk te kunnen berichten over de uitkomsten", zei hij tegen de Kamerleden.


Rutte: Eurotop 'van allergrootste gewicht' (Foto: Novum)

Vermisten door noodweer in Noord-Italië

Zware regenval heeft modderstromen veroorzaakt in verscheidene plaatsen in het noorden van Italië. Zeker vijf mensen worden vermist, meldden Italiaanse media.

De Cinque Terre, vijf pittoreske toeristische plaatsjes langs de Ligurische kust, zijn zwaar getroffen. In het gebied zijn meerdere steden van de buitenwereld afgesloten.

De overheid heeft inwoners van de regio's Ligurië en Toscane opgeroepen thuis te blijven en als reizen noodzakelijk is uit de buurt te blijven van gezwollen rivieren.

Kirby kreeg tot drie maal toe ander soort game

Voordat Kirby's Adventure Wii er uitzag zoals het er nu uitziet zijn er drie projecten door Nintendo en HAL behandeld. Elk prototype was weer anders dan het voorgaande en men heeft lang getwijfeld over waar ze heen wilden.

Het eerste project was de game zoals deze op de E3 in 2005 is getoond voor GameCube. Deze versie was gericht op multiplayer met vier personen. Dit is geschrapt omdat de balans tussen singleplayer en multiplayer niet goed verwerkt kon worden.

kirby

De tweede game was er eentje waarbij je met Kirby in een cell-shaded 3D-omgeving zou gaan spelen. De game ziet men nu vooral als experiment waarin ze een uitdagende game wilde maken. Omdat het niet gelukt is om de game kwalitatief in orde te krijgen is het project geannuleerd.

kirby

Het laatste prototype was een standaard platformer in 2D. Grafisch kent de game veel overeenkomsten met Wario Shake Dimension die enkele jaren geleden voor Wii verscheen. Deze Kirby-game zou grote gelijkenissen vertonen met de eerste Kirby-game op Super Nintendo. 

kirby

Uiteindelijk is het Kirby's Adventure Wii geworden welke in november in de winkels komt te liggen. Deze game heeft, achteraf gezien, een beetje van alle voorgaande games. Het is een 2D-platformer, met veel multiplayermogelijkheden en 3D-graphics. Een preview van de game kun je hier lezen.

Terreinknecht steelt de show tijdens World Series

Een terreinknecht heeft zijn eigen moment of fame beleefd tijdens de World Series in het Amerikaanse honkbal. Tussen de zesde en zevende inning van de partij tussen Texas Rangers en St. Louis Cardinals werd er muziek afgespeeld in het stadion, waarop de terreinknecht zijn bezem weggooide en begon te dansen.

Het publiek kon de show van de terreinknecht wel waarderen en trakteerde hem op een applaus.

Hieronder de beelden.


Terreinknecht steelt de show tijdens World Series

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.