Bezoek Beatrix aan Curaçao gaat door

Het conflict over corruptie op Curaçao heeft geen gevolgen voor het staatsbezoek dat koningin Beatrix volgende week brengt aan het eiland. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Piet Hein Donner (CDA) woensdag tijdens het debat over de begroting.

De SP vroeg zich af of het wel verstandig is om het bezoek aan het eiland door te laten gaan, nu premier Gerrit Schotte in opspraak is geraakt. Kamerlid Ronald van Raak denkt dat het bezoek van Beatrix de tegenstellingen op het eiland juist zal vergroten.

Donner wees erop dat Beatrix als staatshoofd de eenheid van het koninkrijk en alle bevolkingsgroepen vertegenwoordigt. Het zou 'volstrekt verkeerd' zijn om een politiek conflict te gaan vertalen in een bezoek van het staatshoofd, zei hij. "Hare majesteit inzet maken van een discussie tussen Nederland en Curaçao is misplaatst."

De regering van Curaçao weigert onderzoek te doen naar mogelijke corruptie binnen de regering van Schotte. Dit naar aanleiding van een kritisch rapport van voormalig GroenLinks-politicus Paul Rosenmöller over de bestuurscultuur op het eiland. Volgens Schotte is dat rapport echter gebaseerd op roddels.

Het kabinet heeft niettemin naar aanleiding van het rapport gevraagd wat Curaçao gaat doen om de bestuurlijke chaos op het land aan te pakken. Een brief hierover is voor de herfstvakantie verstuurd. Ook de Tweede Kamer eist dat er wat gebeurt.

De regering van Curaçao heeft nog niet geantwoord op de brief, zei Donner woensdag. "De zaak ligt vrij nadrukkelijk bij de regering van Curaçao." Dat er nog geen antwoord is, is tegelijkertijd een 'bemoediging' waaruit mag worden afgeleid dat de regering er zich niet van afmaakt, redeneerde de bewindsman.

Het kabinet legt zich er echter niet bij neer dat Curaçao de bevindingen van het rapport-Rosenmöller 'eenvoudig terzijde' schuift, zei Donner. Hij liet verder doorschemeren dat hij het onderwerp volgende week ook aan de orde zal stellen wanneer hij Schotte ziet. De bewindsman begeleidt het bezoek van Beatrix, dat vrijdag van start gaat en op 6 november wordt afgesloten.

Behalve Curaçao bezoekt zij ook de overige vijf eilanden in het Caribisch deel van het koninkrijk.