Gebreken geconstateerd bij twee gevangenissen

Bij twee afdelingen van gevangenissen zijn bij een controle van de Inspectie voor de Sanctietoepassing serieuze gebreken geconstateerd die snel moeten worden verholpen. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat om de penitentiaire inrichting aan de Havenstraat in Amsterdam en de Middelburgse vestiging Torentijd. De Amsterdamse gevangenis werd in juli doorgelicht en daar kwamen gebreken met betrekking tot de beveiliging aan het licht. Het gebouw stamt uit 1891 en telt 214 plaatsen.

Teeven eist dat meteen maatregelen worden getroffen aan de Havenstraat. De problemen met de technische installaties moeten binnen een halfjaar zijn opgelost.

Torentijd, een gevangenis met 182 plaatsen, werd in juli onderzocht en daar bleek dat de omgang van de medewerkers met de gevangenen te wensen overlaat. Teeven vindt dat 'ernstig'. Hij schrijft dat 'ingrijpende maatregelen' nodig zijn. De directie moet zich daarvoor maximaal inzetten, aldus de staatssecretaris.

Beide instellingen kunnen volgend jaar opnieuw rekenen op een bezoek van de Inspectie voor de Sanctietoepassing.