Persconferentie: Twilight: Breaking Dawn Part 1

De Twilight-reeks is enorm populair, vooral bij het vrouwelijke filmpubliek. Twilight, New Moon en Eclipse brachten samen ruim 1,7 milard dollar op. Door gebrek aan tijd (en uiteraard om meer geld te verdienen) is besloten om het vierde boek (door Stephanie Meyer) in twee films te stoppen onder de titels Breaking Dawn Part 1 en Part 2. Woensdag 26 oktober waren acteurs Robert Pattinson en Ashley Greene in Brussel om een persconferentie te geven. FOK! was erbij en hoorde meer over de nieuwste film, de rode loper en het langverwachte huwelijk tussen Bella en Edward.

 

Welke thema's uit de films zijn relevent voor nu?
Ashley Greene: "Het gaat vooral over keuzes maken en offers maken. Vooral in de laatste film komen de laatste en misschien wel belangrijkste gedeeltes van het leven aan bod: het huwelijk en het baren van een kind."
Robert Pattinson: "Ondanks dat het voor mannen moeilijk is om een vergelijkbaar thema te vinden in de film, gaat het voor Edward vooral om het zoeken van zijn eigen weg. Wie hij precies is en wat hij precies wil."

Komen er nog vervolgen naast de twee Breaking Dawn's?
A: "Dat is überhaupt niet aan ons. Dat is helemaal aan de schrijfster van de boeken, Stephanie Meyer. Zij bepaalt wat het verhaal is en wanneer het voorbij is. Maar zeg nooit nooit."
R: "Persoonlijk denk ik dat het hierna echt voorbij is. De laatste twee films geeft alle antwoorden en hierin komt alles samen. Het is een mooi einde zo."

Wat was het ergste gedeelte om te filmen?
A: "Sowieso het koude weer, dat was echt verschrikkelijk. Het was erg koud en het regende veel. Omdat vampieren weinig kleding aan hebben moesten wij dat ook, zodat we het nog kouder kregen."
R: "Er zit een stuk in de film dat gefilmd is in een magazijn met een enorme green screen. Het was daar enorm stoffig en het was een verschrikkelijke ervaring. Het stof vloog overal. Maar het koude weer was inderdaad ook niet fijn."

Hadden jullie de enorme hype verwacht? Heeft dat iets veranderd aan de voorbereiding?
R: "Voor de eerste film was er uiteraard nog geen hype. Toentertijd bij het filmen waren we allemaal rond dezelfde leeftijd, dus dat schept een band. Het was een lowbudgetfilm en we dachten toen: of het wordt een succes of het wordt een flop. Er zit niets daartussenin. Het was mijn eerste Amerikaanse film en ik was drie maanden bezig met voorbereiden. Ik was enorm nerveus, want ik wist niet wat ik moest verwachten."
A: "Ik voelde wel een beetje druk om mijn personage (Alice, red.) goed neer te zetten. Later verdween dat en begon ik zelf wat lagen aan het karakter toe te voegen."


Twilight Breaking Dawn persconferentie (foto: www.agencepeps.be)

Hoeveel Edward zit er eigenlijk in Robert?
R: "In Breaking Dawn zit er in ieder geval meer van mij in dan in de vorige films. Ik speel nu meer mezelf in plaats van een personage."

Tot nu toe heeft elke film een andere regisseur gehad. Heeft iedereen een nieuwe werkwijze?
A: "De vorige regisseur (David Slade, red.) was erg verbonden met het boek bijvoorbeeld. Zo heeft iedereen zijn eigen werkwijze en visie op de film."
R: "Bill Condon (huidige regisseur, red.) is een gevoelige man. Deze film moest voorzichtig aangepakt worden. Breaking Dawn wordt weer Bella's verhaal en het wordt verteld uit haar oogpunt in tegenstelling tot de vorige films. Het is moeilijk om een jong meisje te begrijpen, maar Bill deed het goed."

Hoe heeft de film geholpen aan het begrijpen van emoties?
R: "Het heeft eigenlijk helemaal niet geholpen aan het begrijpen van emoties. Ik heb geprobeerd om vrouwen te begrijpen, maar dat heb ik maar opgegeven."

Kijken jullie uit naar de rode loper?
R: "Het is interessant om naar nieuwe steden te gaan om de film te promoten. Het is altijd iets anders. De rode loper is niet meer eng, want ik weet nu wat ik kan verwachten."


Robert Pattinson (foto: www.agencepeps.be)

Wat is jullie favoriete scène in de film?
A: "Absoluut het huwelijk tussen Bella en Edward. Ondanks dat het nep was vond ik het wel indrukwekkend. Iedereen wist dat het geacteerd was, maar het deed iets met iedereen."
R: "De geboortescène van Bella. Het was erg vreemd om mee te maken, maar juist daarom was het leuk. Al dat nepbloed, de nepplacenta en de nepnavelstreng, ik heb nog nooit zo gelachen."

Is het lopen op de rode loper een beetje als acteren?
A: "Het was eerst spannend, maar nu weten we hoe geweldig de fans zijn. Ik kijk er juist naar uit en ik ben gewoon mezelf dan."
R: "Als er veel mensen naar je schreeuwen, dan dacht ik dat ze veel energie terug verwachten. Maar alleen daar staan en lachen is voor de fans genoeg."

Wat heb je geleerd van je personage?
A: "Hoe een huwelijk te plannen. Überhaupt om allerlei dingen te plannen. Mijn karakter Alice is ook enorm optimistisch en dat nam ik mee naar mijn eigen leven."
R: "Ik weet het niet. Ik denk: geen seks voor het huwelijk. Ik vond Edward eerst maar een raar persoon, toen ik het boek las. In Breaking Dawn geeft Edward het eindelijk op om de baas te spelen over Bella, wat ik persoonlijk een positieve ontwikkeling vindt."

Hoe was het om scènes verborgen te houden?
R: "Tijdens het filmen zaten er enorm veel fotografen in de bosjes, vooral bij het huwelijk. Het is erg vreemd dat zoveel mensen nieuwsgierig zijn en zoveel moeite doen om maar iets van de film te kunnen zien."

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 is vanaf 16 november in de Nederlandse bioscopen te zien.