Oktober in top zes zonnigste ooit

De maand oktober van dit jaar gaat de boeken in als van de zonnigste oktobers ooit. Afhankelijk van de komende dagen komt deze maand uit op de vijfde of zesde plaats sinds de metingen in 1901 begonnen. Ook de gemiddelde temperatuur komt uit boven het normale niveau. De regenval was normaal, meldt Weeronline woensdag.

Het aantal zonuren komt volgens de meteorologen van Weeronline ruim boven de 150 uit. Dat is ongeveer dertig uur meer zon dan normaal.

De zomerse temperaturen aan het begin van de maand zorgden zelfs voor een record. De eerste dag van oktober is met 26,5 graden in De Bilt genoteerd als de warmste 1 oktober ooit.

Na die warme zaterdag volgden nog meer weekeindes met opvallend lekker weer. Het tweede oktoberweekend verliep iets slechter, maar ook toen liet de zon het niet afweten. De weekenden daarna brachten prima zonnig weer. Ook het komende weekend, het laatste van de maand, wordt het met 16 tot 17 graden en redelijk wat zon, prima weer.

De gemiddelde temperatuur komt uit rond 11,2 graden, tegen een gemiddelde in oktober van 10,7. De neerslag bleef met 71 millimeter iets achter bij het gemiddelde van 79.