Meeste auto's niet veilig genoeg voor voetgangers

Van de twaalf nieuwe auto's die zijn getest met botsproeven voldoen er acht niet aan de nieuwe norm voor voetgangersbescherming. Dat concludeert de ANWB uit recente botsproeven van testinstantie Euro NCAP.

Dat de auto's niet voldoen aan de norm die vanaf volgend jaar geldt, betekent dat ze dan vier in plaats van de maximale vijf sterren voor voetgangersveiligheid scoren als ze niet worden aangepast. "De testen van Euro NCAP staan hoog aangeschreven, vaak staan de uitslagen bij de auto vermeld in de showroom", legt een woordvoerder van de ANWB uit. "De fabrikanten kunnen dus geneigd zijn hun auto aan te passen om toch nog vijf sterren te halen."

De voetgangersveiligheid is volgens hem in Nederland een belangrijk thema. "Hier heb je namelijk veel stadsverkeer."

De auto's die de nieuwe norm wel halen zijn de Ford Ranger, Toyota Yaris, Mercedes ML en de BMW uit de 1-serie. De veiligheidsnormen worden regelmatig aangescherpt om fabrikanten te stimuleren hun auto's veiliger te maken. De veiligheid van de voetgangers is maar één onderdeel. Er wordt ook gekeken naar de veiligheid van de inzittenden, waarbji de veiligheid voor kinderen apart wordt beoordeeld.