Voetballers over de grens - Week 43

Ook dit seizoen zullen DerMeister en Wessenator onze voetballende landgenoten in het buitenland weer wekelijks volgen. Elke woensdagochtend verschijnt er een overzicht waarin alle verrichtingen zijn terug te lezen van de Nederlandse voetballers bij de minder bekende voetbalclubs en competities.

Amrabat blinkt uit bij Kayserispor, opnieuw verlies voor De Cler en co...

Opnieuw heeft AEK Larnaca de drie punten niet weten te pakken. Na de 0-5 zeperd in de Europa League tegen Schalke 04, verloor de ploeg ditmaal op bezoek bij Omonia Nicosia met 2-0. Trainer Ton Caanen startte met een drietal Nederlanders in de basis, maar slechts één landgenoot speelde de wedstrijd volledig uit. Tim de Cler en Edwin Linssen werden beiden gewisseld, terwijl Gregoor van Dijk de wedstrijd uitspeelde. Door het verlies zakte AEK Larnaca naar een teleurstellende achtste plaats. Anorthosis Famagusta ging het afgelopen weekend een stuk beter af. De ploeg mocht op bezoek bij koploper AEL Limassol en speelde met 0-0 gelijk. Jeffrey Leiwakabessy, Civard Sprockel en Jurgen Colin voerden hun verdedigende taken dus goed uit door de 'nul' te houden. Anorthosis staat na dit weekend vierde, vier punten achter koploper AEL Limassol.

Op bezoek bij koploper Fenerbahçe heeft promovendus Samsunspor een prima prestatie geregeld door met 0-0 gelijk te spelen. Onze landgenoot Murat Yildirim kreeg een basisplaats bij Samsunspor en werd kort voor tijd gewisseld. Samsunspor blijft door de puntendeling wel op de zestiende plaats van de ranglijst staan. Na zeven speelrondes heeft de ploeg nu zes punten. Gençlerbirligi ging op bezoek bij het lager geklasseerde Gaziantepspor hard met 3-0 onderuit. Hursut Meric speelde de volle negentig minuten mee bij Gençlerbirligi en pakte na een half uur spelen een gele kaart. De ploeg staat na dit weekend twaalfde.

Nordin Amrabat verging het afgelopen weekend met Kayserispor een heel stuk beter. De ploeg, die slecht aan het seizoen begon, heeft inmiddels de smaak te pakken. Afgelopen weekend werd in eigen huis Sivasspor met 6-2 aan de kant gezet. Amrabat was de grote man aan de zijde van Kayserispor. De voormalig aanvaller van VVV-Venlo en PSV scoorde tweemaal. Na zeven minuten scoorde hij de openingstreffer vanaf elf meter en een kwartier voor tijd wist hij de 4-1 te scoren. Door de ruime overwinning steeg Kayserispor naar de tiende plaats in de Super Liga.


Nordin Amrabat (links) scoorde tweemaal tegen Sivasspor (Foto: Pro Shots)

Drenthe scoort, Newcastle United draait als een geoliede machine…

De bescheiden middenmoter van Engeland, Swansea City, heeft tegen Wolverhampton Wanderers niet kunnen overtuigen. In het eerste bedrijf was de club van sluitpost Michel Vorm sterker en kwam het al snel op voorsprong met 2-0. In de tweede helft gaf Swansea de winst uit handen en kreeg de doelman twee tegentreffers te verwerken. De wedstrijd eindigde in 2-2. Newcastle United ontving in deze speelronde Wigan Athletic en won overtuigend met 1-0. De club van Tim Krul is na negen wedstrijden nog steeds ongeslagen en staat op een verdiende vierde plek in de Premier League. Royston Drenthe stond voor het eerst in de basis opgesteld toen zijn club Everton op bezoek ging bij Martin Jol’s Fulham. Niet onsuccesvol, want al in de derde minuut maakte de oud-Feyenoorder een treffer. Ook Bryan Ruiz kwam in actie en maakte een doelpunt voor Fulham. De inzet van de Costa Ricaan mocht echter niet baten. Everton won met 1-3.

Marvin Emnes
was trefzeker voor Middlesbrough in de Championship toen het moest aantreden tegen Derby County. De oud Sparta Rotterdam-speler besliste de wedstrijd in de 52ste minuut. Middlesbrough kruipt hierdoor weer een plaatsje omhoog in de competitie en staat tweede. Verdediger Jos Hooiveld was de vorige speelronde bijzonder belangrijk voor Southampton. De Nederlander maakte een beslissend doelpunt tegen West Ham United, die andere topper uit de Championship. Deze week moest de club van Hooiveld op bezoek bij Reading FC. De bezoekers speelden gelijk met 1-1. Southampton staat nog steeds eerste in de competitie. 

Van Nistelrooy op de bank tegen de Koninklijke, ook De Guzman onderuit…

Málaga had een zware wedstrijd voor de boeg, het grote Real Madrid kwam op bezoek. Voor het eerst dit seizoen stond Ruud van Nistelrooy niet in de basis. Joris Mathijsen speelde wel de hele wedstrijd mee. Direct na de aftrap begon de ‘Cristiano Ronaldo-Show’, het zal dan ook niemand verbazen dat Real Madrid won met een overtuigende 0-4. Málaga staat zesde in de Primera División. Een club die we met z’n allen in de gaten moeten houden in de Spaanse competitie is Levante. Op dit moment vertoont het fantastisch voetbal en staat het, met onder hen FC Barcelona en Real Madrid, eerste in de competie. De afgelopen speelronde ging het op bezoek bij Villarreal, waar Jonathan de Guzman een basisplaats had. De thuisspelende ploeg verloor kansloos met 0-3, de club van de ex-Feyenoorder staat zestiende in de competitie.

Debuut voor Rigters in Australische A-League, Slory mist enorme kans...

Brisbane Roar blijft ook na de derde speelronde nog ongeslagen en dus koploper in de Australische A-League. In eigen huis werd ditmaal Gold Coast United met 3-0 aan de kant gezet. Bij de bezoekers deed een drietal Nederlanders mee; Paul Beekmans, Peter Jungschläger en Maceo Rigters. Beekmans pakte na een kwartier spelen een gele kaart, maar speelde samen met Jungschläger wel het volledige duel mee. Rigters, die zijn debuut maakte voor Gold Coast United, werd twintig minuten voor tijd gewisseld. De ploeg staat na dit weekend met twee puntjes op de achtste plaats. Daaronder bleef Central Coast Mariners ook na dit weekend hekkensluiter van de A-League. Met Patrick Zwaanswijk in de basis verloor de ploeg dit weekend met 1-0 van Newcastle Jets.

Perth Glory bleef, net als koploper Brisbane Roar, ook na dit weekend nog ongeslagen. De ploeg boekte in eigen huis een 1-0 overwinning op Wellington Phoenix. Bas van den Brink speelde de gehele partij mee in de defensie van de winnende ploeg. Adelaide United verging het in eigen huis tegen Sydney FC een stuk minder. Met Sergio van Dijk en Andwélé Slory in de aanval verloor de ploeg met 1-2. Bij de winnende ploeg stond Pascal Bosschaart de volledige partij binnen de lijnen. Sydney passeerde door de overwinning Adelaide in de rangschikking. De ploeg van Bosschaart staat na dit weekend vijfde, terwijl Adelaide United de zesde plaats inneemt. Slory miste in de wedstrijd overigens nog een enorme kans. Kort voor rust, bij een stand van 1-0 in het voordeel van Adelaide, omspeelde Iain Ramsay op zeer fraaie wijze zijn directe tegenstander, gaf voor op Slory die de bal voor het intikken had, maar de Nederlander maaide over de bal heen.


Andwélé Slory mist enorme mogelijkheid na schitterende actie Iain Ramsay

Braafheid/Babel verslaan Brouwers, Nederlanders bij Augsburg pakken opnieuw punt...

Na de eerste overwinning ooit in de Bundesliga, heeft FC Augsburg ook afgelopen weekend een uitstekende prestatie geleverd. In eigen huis werd Werder Bremen knap op 0-0 gehouden. Trainer Jos Luhukay had andermaal een basisplaats voor Lorenzo Davids en de voormalig speler van N.E.C. Nijmegen speelde de gehele partij mee. Augsburg staat na dit weekend nog altijd zestiende. Schalke 04, waar Huub Stevens sinds een aantal weken de scepter zwaait, blijft uistekend meedoen om de bovenste plaatsen. Op bezoek bij Bayer Leverkusen werd knap met 0-1 gewonnen. Klaas-Jan Huntelaar speelde de gehele partij mee, maar pakte kort voor tijd wel een gele kaart. Na de tiende speelronde staat Schalke op plek drie, vier punten achter koploper Bayern München.

Ook 1899 Hoffenheim blijft aansluiting houden met de bovenste regionen. In eigen huis won de ploeg met 1-0 van Borussia Mönchengladbach en heeft de huidige nummer acht daardoor slechts een achterstand van vijf punten op koploper Bayern München. In de wedstrijd tegen Mönchengladbach hadden Edson Braafheid en Ryan Babel opnieuw een basisplaats. Bij Mönchengladbach bleef Roel Brouwers de gehele partij op de bank. Khalid Boulahrouz heeft met VfB Stuttgart dure punten laten liggen op bezoek bij laagvlieger 1. FC Nürnberg. De wedstrijd eindigde in 2-2 en zodoende zakte Stuttgart naar de vijfde plaats. Boulahrouz speelde overigens de volledige wedstrijd in de verdediging van Stuttgart.

Energie Cottbus heeft de winstpartij van vorige week geen passend vervolg kunnen geven tegen Greuther Fürth. De koploper won in Cottbus met 0-2. Jules Reimerink speelde de volledige wedstrijd mee bij Cottbus en staat met zijn ploeg na de twaalfde speelronde op de achtste plaats. De achterstand op koploper Greuther Fürth bedraagt inmiddels al twaalf punten.

Lamey trefzeker voor Wisla Kraków, Voskamp weer aan kop met Slask Wroclaw...

In Polen heeft Slask Wroclaw de koppositie weer heroverd. De ploeg won zelf met 1-0 van Podbeskidzie Bielsko Biala en zag Lech Poznan punten verspelen bij Lechia Gdansk. Bij Slask Wroclaw begon spits Johan Voskamp op de bank, maar na een uur spelen mocht hij het veld betreden. De goalgetter wist ditmaal echter het net niet te vinden. Slask Wroclaw heeft na de elfde speelronde één puntje voorsprong op nummer twee Legia Warschau. Zij hebben echter wel een wedstrijd minder gespeeld. Lech Poznan, vorige week nog koploper, kwam op bezoek bij laagvlieger Lechia Gdansk niet verder dan 0-0. Bij Lechia Gdansk speelde spits Fred Benson de volledige partij mee, terwijl Marciano Bruma niet in de selectie zat bij Lech Poznan.

Wisla Kraków profiteerde ook van het puntverlies van Lech Poznan en steeg door de 1-2 overwinning bij LKS Lódz naar plek drie, slechts één puntje achter koploper Slask Wroclaw. Trainer Robert Maaskant zag middenvelder Michael Lamey na een half uur spelen de gelijkmaker scoren. Ook Kew Jaliens stond de volledige wedstrijd binnen de lijnen. Stadsgenoot Cracovia Kraków verging het opnieuw een stuk minder. De hekkensluiter kwam in eigen huis tegen Polonia Warschau niet verder dan 0-0. Spits Koen van der Biezen viel tien minuten voor tijd in, maar ook hij kon niet voor het nodige doelpunt zorgen.


Michael Lamey wist namens Wisla Kraków te scoren (Foto: Pro Shots)

Otten wint stadsderby met Ferencváros, driepunter voor Nederlanders in Bulgarije...

De Nederlanders van Levksi Sofia hadden afgelopen weekend weer reden tot juichen, want ze wisten met 3-2 te winnen van laagvlieger Kaliakra. Alle Nederlanders kregen een basisplaats toegewezen. Dustley Mulder en Serginho Greene stonden de gehele partij in de verdediging, terwijl Sjoerd Ars in de spits begon bij Levski. Hij werd echter na een uur spelen naar de kant gehaald. Door de overwinning staat Levski op de vierde plaats, vier punten achter koploper en stadsgenoot CSKA Sofia.

Ferencváros heeft de altijd beladen stadsderby tegen Újpest knap met 3-0 weten te winnen. Dit betekende voor de Hongaarse ploeg de tweede overwinning op rij en de drie punten konden ze tevens zeer goed gebruiken. Mark Otten speelde opnieuw de volledige partij mee en steeg met zijn ploeg naar de dertiende plaats. Ook TE Kecskemeti wist de drie punten weer in eigen huis te houden. Pápa werd met 3-0 verslagen en dit was alweer de vierde overwinning op rij voor TE Kecskemeti. Kelvin Maynard speelde de volle partij mee op het middenveld van TE Kecskemeti en steeg met zijn ploeg naar een knappe vierde plaats. De achterstand op koploper Debreceni VSC bedraagt na dertien speelrondes wel al elf punten.

Spartak Moskou heeft de zeperd van vorige week (3-0 verlies tegen Rubin Kazan) tegen Tom Tomsk enigszin hersteld. In eigen huis wonnen de Moskovieten met 4-0. Demy de Zeeuw kreeg opnieuw een basisplaats, maar werd na een uur naar de kant gehaald. Voormalig AZ'er Ari scoorde twee doelpunten. Spartak Moskou staat na de 28e speelronde op de vijfde plaats. De ploeg is nog volop in strijd om zich te kwalificeren voor het Champions League-toernooi van volgend jaar.

MacDonald getuige van een vreemd duel in Belgie, opnieuw treffer Van Wolfswinkel...

Glenn Loovens was wederom verzekerd van een basisplaats bij Celtic FC toen het Aberdeen thuis ontving. De club van Loovens won met 2-1. Danny Buijs was getuige van een doelpuntloos duel toen Kilmarnock op bezoek ging bij Motherwell. De middenvelder speelde wel de hele wedstrijd mee. Door het 0-0 gelijkspel staat Kilmarnock achtste in de Schotse competitie. Jeroen Tesselaar was van de partij toen zijn club St. Mirren het opnam tegen Hibernian. Nigel Hasselbaink werd in het tweede bedrijf in het spel gebracht. Helaas kon St. Mirren niet winnen en verloor het met 2-3.

Onder leiding van Club Brugge-coach Adrie Koster stond Ryan Donk in de basis tegen Kortrijk. Beide doen het erg goed in de Belgische Pro League, een interessant affiche dus. Helaas konden de gasten geen stand houden en verloor Brugge met 1-2, ze blijven steken op de derde plaats in de competitie.  Aanvaller Sherjill MacDonald speelde het hele bedrijf mee toen zijn club KFC Germinal Beerschot Mechelen thuis ontving. Het was een raar duel, waarin er twee doelpunten werden gemaakt voor Beerschot, maar niet door de eigen spelers. De bal hing beide keren in het net door toedoen van eigen goals van de tegenpartij. Eindstand 2-2.


Sherjill MacDonald in actie namens Germinal Beerschot (Foto: Pro Shots)

Oud-Feyenoorder Luigi Bruins stond in de basis voor Red Bull Salzburg toen het een wedstrijd speelde tegen Sturm Graz. De inzet van de middenvelder mocht echter niet baten want Salzburg verloor met 1-2, en blijft derde staan in de competitie. Austria Wien trad aan tegen Rapid Wien met Nacer Barazite in de basis. Het onvermakelijke duel eindigde in een 1-1 gelijkspel.

Met zowel Ricky van Wolfswinkel als Stijn Schaars in de basis was Sporting Portugal weer oppermachtig toen er een duel plaatsvond tegen Gil Vicente. Van Wolfswinkel scoorde één van de zes doelpunten, maar was er bij meerdere betrokken. Sporting won met 6-1 en staat derde in de Portugese competitie, met Porto en Benfica boven zich.

Discussieer verder op het VBL-forum over de Nederlandse voetballers in het buitenland!