Opnieuw overlevende gevonden in Turkije

Redactie

Reddingswerkers in Turkije hebben woensdagochtend in Ercis opnieuw een persoon levend onder het puin vandaan gehaald. De 18-jarige student Eyup Erdem werd 61 uur na de aardbeving uit zijn benarde positie bevrijd. Dat heeft het Turkse persbureau Anatolia gemeld.

Het oosten van Turkije werd zondag getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,2. Het dodental is inmiddels opgelopen tot 459. Zo'n tweeduizend gebouwen zijn ingestort en zeker 1352 mensen zijn gewond geraakt.

Volgens een woordvoerder van het ministerie voor volksgezondheid zijn tot nu toe zo'n veertig mensen levend onder het puin vandaan gehaald. Zo werden dinsdag nog een twee weken oude baby, haar moeder en haar grootmoeder gered. De vreugde over de geredde mensen wordt echter getemperd door de vele lichamen die door de reddingswerkers worden gevonden.

Wanhopige overlevenden zijn slaags geraakt over de spaarzame hulpgoederen die het gebied bereiken. Gevangenen in de stad Van kwamen dinsdag in opstand toen de autoriteiten hen na een zware naschok niet vrij wilden laten.

Turkije heeft gezegd bereid te zijn buitenlandse hulp te accepteren. Het land heeft prefabhuizen en containers nodig om de overlevenden te huisvesten. Duizenden mensen brengen noodgedwongen de nachten buiten door uit angst voor naschokken of omdat hun huis is verwoest. De nachtelijke temperaturen in het oosten van Turkije liggen momenteel rond het vriespunt.