Rutte: Eurotop 'van allergrootste gewicht'

De Europese top die woensdag plaatsvindt, is 'van het allergrootste gewicht'. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) dinsdagavond gezegd in de Tweede Kamer. "We zitten met een enorme crisis", constateerde hij.

De schuldencrisis in Griekenland en de rest van Zuid-Europa kan grote gevolgen hebben voor de welvaart in Nederland, zei Rutte. Hij benadrukte tegelijkertijd dat Nederland er goed voor staat. "Nederland behoort tot de sterkste economieën ter wereld, dus laten we onszelf niet in de put praten. Maar we hebben een grote crisis op te lossen."

Volgens Rutte moeten er op de top vier dingen gebeuren: de Griekse schuld moet houdbaar worden gemaakt, het noodfonds EFSF moet krachtiger worden, de handhaving van de begrotingsregels moet strenger worden en banken moeten van voldoende kapitaal worden voorzien.

Rutte wilde niet ingaan op de details van de Nederlandse inzet en de onderhandelingen. "Als ik nu zou vertellen wat de moeilijke punten zijn, dan is het meteen wereldnieuws. Dat verstoort het onderhandelingsproces", zei Rutte. Een deel van de Tweede Kamer vindt dat hij te weinig informatie geeft over de voortgang van het Europese overleg.

Rutte ging ook niet in op de kans van slagen van de top. "Ik hoop u zo snel mogelijk te kunnen berichten over de uitkomsten", zei hij tegen de Kamerleden.


Rutte: Eurotop 'van allergrootste gewicht' (Foto: Novum)