Turks-Koerdische onrust elders in Amsterdam

Op het Surinameplein in Amsterdam hebben woensdagmiddag schermutselingen plaatsgevonden. Getuigen zeggen op Twitter en op AT5 dat een groepje demonstranten door de politie is verdreven. Eerder op de dag verbood de gemeente samenscholingen rond het Museumplein uit vrees voor confrontaties tussen Turken en Koerden.

Ook bij het Koerdisch Nederlands Cultureel Centrum Amsterdam aan de Sloterkade is het volgens getuigen onrustig. Het centrum werd zondag belaagd door Turken na een demonstratie. Het Surinameplein en de Sloterkade vallen beide niet onder de noodverordening die door de gemeente is ingesteld.

De politie wilde niet zeggen of relschoppers zich naar elders in de stad verspreiden. "Maar mochten ze dat doen, dan hebben we voldoende mensen achter de hand om de veiligheid te waarborgen", zei een woordvoerder.

Op internet was opgeroepen woensdagmiddag na een nieuwe demonstratie op het Museumplein te gaan rellen. De gemeente kondigde een samenscholingsverbod af. De demonstratie was niet officieel aangemeld.

Zondag werd het Koerdisch centrum aan de Sloterkade door zo'n tachtig Turkse jongeren belaagd. Meerdere mensen raakten gewond. Er werden vijf mensen opgepakt. Turkse en Koerdische organisaties veroordelen het geweld. Ze roepen op tot dialoog over de spanningen tussen Turken en Koerden, zeker nu Oost-Turkije is getroffen door een zware aardbeving.

Vorige week woensdag kwamen 24 Turkse militairen om het leven bij aanvallen van Koerdische rebellen op politie- en legerposten langs de grens met Irak. Daarvoor had Turkije aanvallen uitgevoerd op Koerdische doelwitten. Na de Koerdische aanval is het in verschillende Europese landen tot gewelddadigheden tussen Koerden en Turken gekomen.


Turks-Koerdische onrust elders in Amsterdam (Foto: Novum)