'Inlichtingenchef Gadhafi in Niger'

Het voormalige hoofd van de geheime dienst ten tijde van het regime van Moammar Gadhafi, Abdullah al-Senoussi, is in Niger. Dat heeft een adviseur van de Nigerese president Mahamadou Issoufou woensdag gezegd.

De adviseur, die anoniem wil blijven, is een invloedrijke leider binnen de Toeareg-gemeenschap. Volgens hem is Al-Senoussi Niger enkele dagen geleden binnengekomen in een konvooi dat onder bevel van Toearegs stond. Het lijkt erop dat de voormalige inlichtingenchef zich bij de grens tussen Niger en Algerije ophoudt.

Al-Senoussi speelde een belangrijke rol in het aan de macht houden van het regime van Gadhafi. Al-Senoussi wordt ervan verdacht het brein te zijn achter de gewelddadige onderdrukking van personen die in de ogen van het regime een bedreiging vormden.

Al-Senoussi is een van de twee overlevenden van het Gadhafi-regime tegen wie het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd. De tweede is de zoon van Gadhafi, Seif al-Islam. Ook die zou zich in het grensgebied tussen Niger en Algerije schuilhouden.

De regering van Niger heeft eerder gezegd dat zij zich houdt aan de verplichtingen jegens het ICC. Leden van het Gadhafi-regime die worden gezocht voor oorlogsmisdaden worden overgedragen aan het ICC. De democratisch gekozen regering is afhankelijk van hulp uit het buitenland en moet dus wel meewerken. De bevolking van Niger heeft lange tijd Gadhafi gesteund.

Seif al-Islam en Al-Senoussi worden gezocht voor misdaden tegen de menselijkheid. Zij zouden opdracht hebben gegeven tot illegale aanvallen op burgers en militairen hebben geïnstrueerd om burgers in hun huizen aan te vallen, te schieten op betogers en begrafenisstoeten onder vuur te nemen.