Oscarwinnaar Sorkin gevraagd voor film Steve Jobs

Aaron Sorkin is gevraagd het scenario te schrijven van een film over het leven van Steve Jobs. Dat schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times. De scenarist, bekend van de tv-serie The West Wing, kende de op 5 oktober overleden Apple-topman persoonlijk. Sorkin won dit jaar een Oscar voor de Facebook-film The Social Network.

Enkele dagen nadat Jobs begin oktober op 56-jarige leeftijd overleed, werd bekend dat Sony Pictures de filmrechten op de biografie Steve Jobs van Walter Isaacson had gekocht. Nu zou Sorkin boven aan de verlanglijst staan en al zijn benaderd voor het scenario. De namen van enkele scenaristen die Sony achter de hand zou houden zijn niet bekend.

Isaacsons boek, dat maandag verscheen, is gebaseerd op meer dan veertig gesprekken die hij over een periode van twee jaar met Jobs voerde. Ook werden ruim honderd van zijn vrienden, collega's en concurrenten geïnterviewd. Jobs zou iedereen op het hart hebben gedrukt vooral vrijuit te spreken, waarmee het boek een ongekend intieme kijk in zijn leven geeft. Jobs wilde het boek niet van tevoren lezen, om elke schijn van inspraak te vermijden.

De 40-jarige Sorkin schreef vlak na Jobs' dood al een stuk over zijn relatie met Jobs. Hij vertelde dat Jobs hem al eens had gevraagd voor een scenario voor animatiestudio Pixar, maar dat hij voor de eer had bedankt. Sorkin was namelijk bang dat zijn kinderen, grote Pixar-fans, hem zouden haten als hij een slecht script zou afleveren.

Steve Jobs, zoals de biografische film vooralsnog heet, moet in 2014 in de bioscoop verschijnen.


Oscarwinnaar Sorkin gevraagd voor film Steve Jobs (Foto: Novum)