Toch dreigend ontslag voor klokkenluiders defensie

Redactie

Een groep klokkenluiders bij de Defensie Materieel Organisatie (DMO) dreigt toch te worden ontslagen. Dat terwijl minister van Defensie Hans Hillen (CDA) de Kamer in maart had toegezegd dat hij de klokkenluiders zou beschermen tegen negatieve gevolgen van hun eerlijkheid, schrijft de Volkskrant woensdag.

De medewerkers getuigden eerder tegenover een onderzoekscommissie over zelfverrijking, diefstal en intimidatie bij hun onderdeel. Dat is CAMS Force Vision, dat zwaar beveiligde defensiesoftware en maritieme wapensystemen ontwikkelt.

Hillen gaf dit voorjaar opdracht tot het onderzoek na verhalen van de Volkskrant hierover. De afgelopen weken hebben de medewerkers volgens de krant te horen gekregen dat zij na een reorganisatie niet mogen terugkeren bij CAMS Force Vision.

Als laatste redmiddel zouden ze Hillen daarom een brandbrief hebben geschreven. Naar aanleiding van die brief heeft de minister de reorganisatie opgeschort totdat een nieuw onderzoek heeft uitgewezen hoe is omgegaan met de klokkenluiders.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk stelt in de krant dat Hillen zijn departement 'totaal niet onder controle heeft'. "Het wordt weer toegedekt met het zoveelste onderzoek." Hij kondigt aan een debat aan te vragen.