Ontlopen boete en straf moeilijker

Het wordt voor veroordeelden moeilijker hun straf te ontlopen. Mensen die nog een straf moeten uitzitten of een door de rechter opgelegde boete moeten betalen worden meer achter de vodden gezeten, schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) woensdag in een Kamerbrief.

Vaak is een verdachte niet aanwezig als een rechter een boete of celstraf oplegt. "Inmiddels hebben we een register van tienduizenden mensen die hun straf zijn ontlopen", zegt een woordvoerder.

Het ministerie wil het register koppelen aan alle overheidsloketten. "We willen dat iemand die zijn straf is ontlopen bijvoorbeeld geen paspoort of uitkering meer kan aanvragen", legt de woordvoerder uit. "Dat moet de drijfveer om de straf te ondergaan vergroten."

Ook wil het ministerie af van de regeling dat een vonnis bij iemand thuis moet worden bezorgd. Vaak blijkt iemand die niet bij de uitspraak aanwezig was niet op het door hem opgegeven adres te wonen. "Als het vonnis niet is bezorgd, kan hij beweren dat hij niet wist dat hij een boete moest betalen. Dat willen we voorkomen door het mogelijk te maken het vonnis indien nodig bij zijn advocaat te bezorgen."

De tenuitvoerlegging van straffen gaat van de arrondissementsparketten van het Openbaar Ministerie naar het ministerie van Veiligheid en Justitie. "Het valt dan onder één directeur-generaal die zicht heeft op het geheel."

Verder worden 6500 veroordeelden die al meer dan drie jaar in het register staan opnieuw bovenop het lijstje gezet.