Ruim 1000 kilo illegaal vuurwerk gevonden

Bij invallen in Nieuwegein, Houten, IJsselstein en Diemen is 1100 kilo illegaal vuurwerk gevonden. Vier mensen zijn aangehouden, meldt de politie woensdag. De doorzoekingen vonden plaats in woningen, loodsen, auto's en garageboxen in woonwijken. Een van de plekken waar vuurwerk werd aangetroffen ligt dicht bij een school.

Een 26-jarige man werd dinsdagavond aangehouden in een woning in IJsselstein. Tegelijkertijd werd in Diemen een 29-jarige man uit IJsselstein aangehouden terwijl hij vuurwerk verkocht aan een 26-jarige man uit Diemen en een 38-jarige Amsterdammer. Ook deze laatste twee zijn opgepakt. Behalve het vuurwerk werden voertuigen en geld in beslag genomen.

Ook de politie in de regio Kennemerland wist ondertussen een slag te slaan. Bij vijf verdachten in Haarlem, Santpoort-Zuid, Hoofddorp en Wijk aan Zee werd 150 kilo zwaar vuurwerk gevonden. Ook dit illegale vuurwerk lag opgeslagen in woningen en garageboxen.

Het betreffende vuurwerk komt uit het buitenland. Het meeste is knalwerk en in kracht vergelijkbaar met een handgranaat. De kans dat ontsteking hiervan tot schade of letsel lijdt, is volgens de politie groot. Ook werd er professioneel siervuurwerk gevonden, dat alleen door professionele gebruikers mag worden afgestoken.