Nederlands bedrijf verdacht van omkoping

Een bedrijf in Geldermalsen wordt ervan verdacht een of meer ambtenaren in Oost-Timor en een voormalig consultant van de Wereldbank te hebben omgekocht. De rijksrecherche heeft dinsdagochtend bij het bedrijf en in woningen in de gemeente Buren en Nieuwegein gezocht naar bewijsmateriaal. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

In Londen zijn dinsdagochtend de 58-jarige voormalig consultant van de Wereldbank en een 52-jarige vrouw opgepakt. Zij zouden steekpenningen hebben aangenomen van het Nederlandse bedrijf.

De woningen die dinsdag zijn doorzocht zijn van de directeur en van de commercieel manager van het bedrijf. Het onderzoek vindt sinds afgelopen zomer plaats na een melding van de Wereldbank.

De im- en exportfirma zou de voormalig consultant van de Wereldbank hebben omgekocht om voorinformatie te krijgen over nog niet gepubliceerde overheidsopdrachten waarbij de Wereldbank betrokken is. Op Oost-Timor zouden daarnaast ambtenaren zijn omgekocht rond de aanbesteding van een opdracht van het ministerie van gezondheid.

Voor het onderzoek werkt de politie samen met Engelse collega's en de Belastingdienst. De Wereldbank prees dinsdag de Nederlandse en Engelse overheid voor de wijze waarop met de melding van de instelling is omgegaan.