Pinkpop 2024: een terugblik

4. Zondag: rood van blijdschap (en van de zon)

Toen de line up en dagindeling bekend werden gemaakt, viel gelijk iets op aan de zondag; alle singer-songwriters, ook degene die ooit zo zijn begonnen, zijn allemaal geprogrammeerd op deze dag. Gelukkig zijn de weergoden ook vandaag de programmeurs weer goedgezind, want die klanken liggen toch beter in het gehoord op een festivalweide met 25 graden als in de stromende regen. Het is alweer tijd voor de laatste dag. 

Maar voordat de akoestische gitaren, loop-pedals én zwoele teksten uit het vet worden gehaald is het eerst tijd voor de opwarming. Dat gebeurt in de vorm van een techno-marsband. Maar, eh, hoe werkt dat? Nou, de heren uit Duitsland van MEUTE leggen dat vandaag eens even haarfijn uit aan het Pinkpop-publiek door het perfecte openingssalvo van de dag neer te zetten met hun aanstekelijke beats. Na een uur zijn niet alleen de handen losgeschud, maar ook de heupen en de billen en zit dus de eerste workout van de dag er al weer op. 

Pinkpop 2024: MEUTE (Foto: Bart Heemskerk)
Pinkpop 2024: MEUTE (Foto: Bart Heemskerk)

De volgende domper van het weekend is er in de vorm van de inmiddels Songfestival-veteraan Loreen. Met twee winnende nummers in haar zak, het aanstekelijke 'Tattoo' en de monsterhit 'Euphoria', zou je verwachten dat het kat in het bakkie zou zijn om het publiek te vermaken, maar wat wordt gebracht is een niet te volgen set waarbij de Zweedse de tekst meermaals kwijt is, haar eigen beats niet begrijpt en ze het publiek keer op keer de refreinen laat zingen bij gebrek aan eigen inbreng. 

Gelukkig wordt deze tegenvaller weggepoetst door een topper van eigen bodem. Met Rotterdamse humor en een flinke dosis hyperactiviteit als wapen komt Davina Michelle op het podium met een missie; het publiek vandaag zo goed mogelijk vermaken. Humor en het goude keeltje soms een flinke douw geven werkt op deze middag erg goed als ze het heen en weer rent op het hoofdpodium om zo even een momentje te pakken met zo'n beetje alle mensen in het publiek. "Ik ben heel erg slecht in uitleggen, dus als je er geen kut van begrijpt, dan ligt dat waarschijnlijk aan mij", laat ze weten als ze een uitleg heeft gegeven over een deel van haar show. Alles komt samen voor Michelle en er kan teruggekeken worden op een behaalde missie die zeker niet te lang duurde.

En dan wordt het druk, drukker, drukst op het veld voor de South Stage, dit voorspelt wat voor de opper-singer songwriter die nog zijn opwachting moet maken aan het einde van de dag. Bij James Arthur lijkt in ieder geval zo'n beetje iedereen benieuwd te zijn wat hij te zeggen heeft, want er wordt maar wat graag geluisterd naar de wijsheden die hij het veld opslingert. Het is een optreden dat vrolijk kabbelt in de bloedhitte terwijl hij zelf in zijn leren jas niet veel last ervan lijkt te hebben. Eigenlijk zit het overgrote deel van het publiek maar te wachten op dat ene nummer, want als monsterhit 'Say You Won't Let Go' als slotakkoord wordt ingezet wordt het veld pas echt wakker.

Pinkpop 2024: Calum Scott (Foto: Calum Scott)
Pinkpop 2024: Calum Scott (Foto: Calum Scott)

Wil je die positiviteit graag doorzetten, dan moet je bij de sympathieke Calum Scott zijn, de ex-winnaar van Britain's Got Talent. En talent dat heeft hij zeker, iets dat wordt gecombineerd met een flinke dosis dankbaarheid: "Jullie hadden bij Limp Bizkit kunnen staan, maar kiezen ervoor om bij mij je tijd door te brengen en dat blijft bijzonder voor me." Het oplettende oor heeft bij het langslopen echter al gauw genoeg door dat het nou juist aan bijzonderheid ontbreekt bij het optreden van Limp Bizkit, dus daar zal gelukkig weinig aan gemist worden.

Die mate van bijzonderheid wordt echter dik en dwars goedgemaakt door Hozier, die opeens een (nog grotere) wereldster is, ook dit keer weer door een viral song op TikTok. De Ier is echter al jaren een stille hit in het indiecircuit al sinds zijn debuutalbum met daarop protest-oorwurm 'Take Me To Church', inmiddels alweer tien jaar geleden. Als er in een mooi tempo door materiaal van zijn hele repetoire wordt gegaan is daar opeens Sheeran al om een moppie mee te zingen op 'Work Song'. Een bijzonder grote verrassing, maar Hozier laat door de hele set zelf al zien dat hij dit soort gastoptredens niet nodig heeft om het publiek mee te krijgen, want hij zet een van de beste optredens van dit weekend neer. In tien jaar tijd is deze man uitgegroeid tot zowel een fenomeen op TikTok als in het festivalcircuit en het is dan ook met veel plezier afwachten wat er nog meer gaat volgen uit dit muzikale meesterbrein.

Pinkpop 2024: Hozier (Foto: Jessie Kamp)
Pinkpop 2024: Hozier (Foto: Jessie Kamp)

Terwijl popicoon Sam Smith ter voorbereiding op de dag en tevens weekendafsluiter anderhalf uur de tijd krijgt om te laten zien waarom hij een van de grootste namen is in de industrie met een tempo van outfits wisselen waar je u tegen zegt, beginnen zich in het voorvak al vroeg grote schare fans te verzamelen om een mooi plekje te bemachtigen bij de grootste naam van de popmuziek die dit weekend op het affiche te vinden is. 

Ed Sheeran trad tien jaar geleden voor het laatst op Pinkpop op, een tijd toen hij net het gigantisch populaire album X uit had gebracht en hij werkelijk elk concert dat hij aankondigde binnen seconden wist uit te verkopen. Hij heeft aan populariteit misschien een fractie moeten inleveren bij het scala aan grote popartiesten van de afgelopen jaren, maar Sheeran laat vanavond weer eens zien waarom hij nog steeds een van de grootste namen uit de business is.

Na drie minuten wordt al duidelijk wat voor een show dit gaat worden, als in hoog tempo een paar van zijn grootste hits het publiek in worden geslingerd. Dat hij ook nog steeds weet hoe hij een publiek aan kan krijgen doet hij door het eeuwenoude trucje van het publiek verdelen in twee kanten en die naar elkaar te laten zingen. Het klinkt cliché, maar het werkt. De mensen hebben hem hoorbaar gemist. 

Pinkpop 2024: Ed Sheeran (Foto: Bart Heemskerk)
Pinkpop 2024: Ed Sheeran (Foto: Bart Heemskerk)

De Brit weet ook gewoon dat hij met een hoop weg kan komen, want als 'Thinking Out Loud' wordt ingezet en hij de mensen verzoekt om mee te zingen laat hij ook weten dat "als je de tekst hier niet van kent, ben je toch echt bij het verkeerde concert". Dat wordt nog eens een kracht bijgezet door het feit dat er meerdere verlovingen plaatsvinden tijdens het ultieme bruidsliedje. 

Op het jubileum van X wordt ook nog even teruggegrepen door een medley van het acht jaar niet gespeelde 'Take It Back' en die te mixen met 'Superstition' en 'Ain't No Sunshine'. Ook van X is het prachtige 'Tenerife Sea' en daarbij wordt het hele veld muisstil. 

Gedurende de show breekt ook nog eens de snaar af van een van zijn gitaren, maar het weerhoudt Sheeran er niet van om gewoon door te gaan en de show op een hoog tempo vast te houden. Er wordt zowel door het publiek als Sheeran zelf zichtbaar en hoorbaar genoten, als hij benadrukt dat dit tot nu zijn favoriete show van het jaar is. Het is simpelweg een van de beste shows van dit weekend en met Ed Sheeran heeft Pinkpop gewoon weer de droomafsluiter te pakken die op de zondag hoort. Dat een man in zijn eentje met alleen een gitaar, een looppedal en een scala aan hits dit voor elkaar weet te krijgen is in de woorden van Sheeran zelf als hij hem weer speelt in zijn set... 'Perfect'.

We kijken terug op een mooie Pinkpop-editie met veel gezichten. Er zal nog nagepraat worden over die dag ploegen in modder, of het verbranden op het veld omdat je toch nét even te lang stond te genieten bij die ene bijzondere act. De datum voor de 54e editie staat in ieder geval bij ons alweer in de agenda; 20 tot en met 22 juni 2025. Tot volgend jaar!