Martin Garrix - All Ages - Amsterdam RAI

Op 19 oktober werd hij nog uitgeroepen tot de beste dj van de wereld, en hoe mooi is het dat hij dat op 21 en 22 oktober mocht bewijzen aan zijn trouwe fans, in een uitverkochte Amsterdam RAI. Aan de tweede show zat helemaal een bijzonder tintje; ditmaal was iedereen welkom en niet, zoals gewoonlijk, alleen de fans van boven de 18. Het Martin Garrix - All Ages Event is een concept waar menig artiest nog van kan leren, want het brengt een bijzonder totaalplaatje en een enorme dosis blijdschap.

Rond de klok van vier uur 's middags wordt het al aardig druk rond de RAI. De eerste fans die vooraan willen komen, staan zich al op te dringen in een drukke menigte. Als dan eindelijk rond een uurtje of vijf de deuren worden geopend, is het rennen geblazen voor een goed plekje in de hal. Wanneer die binnengetreden wordt, is gelijk al duidelijk dat er goed is nagedacht over de opzet van dit evenement. Bij binnenkomst is er de mogelijkheid om munten te kopen en daarvan een (zoals gewoonlijk) veel te dure snack of een drankje te nuttigen. Voor de ervaren festivalganger, al is het dance of pop, een bekend recept; voor het jongere publiek een kans om dat ook alvast eens mee te maken. Ook is er natuurlijk de kans om, zelfs in de kindermaatjes, merchandise te scoren van de held van menigeen. 

Martin Garrix - All Ages (Foto: E&A Events)Martin Garrix - All Ages (Foto: E&A Events)

Allereerst mogen Matisse & Sadko de net binnen geschuifelde jeugd en hun ouders, want die zijn er ook in grote getale bij, vermaken. Wat volgt is een gelikte set die er vooral op gericht is om het doel te dienen: opwarmen. Er worden verschillende stijlen door elkaar gemixt en er wordt veel gebruik gemaakt van hitmateriaal. Ook wordt natuurlijk 'Together' ingezet, waar het tweetal samen met Garrix aan heeft gewerkt. Er is te zien dat het Russische duo goed op elkaar ingespeeld is en veel lol hebben in wat ze aan het doen zijn op het grote podium. Met 'Break Through The Silence' hebben ze al een eervolle vermelding binnen, het is afwachten op meer van dit frisse duo. 

Nadat zo ongeveer iedereen de hal heeft weten te bereiken, begint de ongeduldigheid toe te slaan. Er is echter nog één dj voor de hoofdact ingepland. Justin Mylo, die voor het grote publiek misschien nog redelijk onbekend is, betreedt al lachend het podium. Wat volgt is een set die bol staat van hits, met misschien wat clichés als 'One Dance' van Drake en het afsluiten met 'Sun Is Shining' van collega's Axwell Λ Ingrosso (waarbij overigens de telefoons al rap de lucht inschieten om maar alvast een glimp op te vangen van de hoofdact), maar ook Justin Mylo straalt een hoop energie uit. De overgangen zijn niet altijd even soepel, maar dit publiek blijkt niet zo moeilijk. Het is namelijk Martin Garrix-tijd.

Martin Garrix - All Ages (Foto: E&A Events)Martin Garrix - All Ages (Foto: E&A Events)

Onder een luid geschreeuw uit ongeveer 15.000 kelen betreedt de act, waarvoor iedereen eigenlijk is gekomen, het podium. En dit wordt ook direct duidelijk door de borden die als wapens de lucht in worden geslingerd. De gekste teksten vallen er op te lezen. Er staat blijkbaar veel op het spel om die paar seconden de aandacht te krijgen van de dj. Dat hij daar inmiddels een veteraan in is met zijn 20 jaar, is bijzonder om te zien. Iedereen die maar enigszins zijn best heeft gedaan krijgt een bedankwoordje. "Ik wil vooral iedereen bedanken met posters, vlaggen en shirtjes. Jullie hebben gewonnen vanavond. Bedankt voor de fantastische support". Zoiets zou misschien aan het eind van een optreden horen. Niet bij de Amstelvener, want er zit nog meer dan anderhalf uur muziek aan te komen. 

En werkelijk alles wat de fans maar hadden durven dromen, komt voorbij. Garrix zet een show neer die al vroeg tijdens 'Virus' begint met confettikanonnen en bij de track 'Turn Up The Speakers', wat overigens een krachtige samenwerking is van Garrix en Afrojack, worden de vlammenwerpers ingezet. Als er vervolgens ook nog óp het podium vuurwerk afgestoken wordt, kan het eigenlijk niet meer stuk voor de vooral piepjonge dancefans. Op de schouders van papa of mama wordt er met volle teugen genoten van al het spektakel dat wordt ingezet om ook zoveel mogelijk vermaak te brengen. Voeg daar nog een flinke scheut remixes aan toe van onder meer 'Firestone' (Kygo), 'Runaway' (Galantis), 'One More Time' (Daft Punk), 'Am I Wrong' (Nico & Vinz), 'The Pursuit of Happiness' (Kid Cudi) en er is eigenlijk aan niets een tekort. Na een toegift van bijna tien minuten wordt er dan toch echt afgesloten. Daarvoor wordt de plaat gekozen waarmee Garrix de afgelopen weken de hitlijsten bestormt, namelijk 'In The Name of Love'. Een oorverdovend applaus wordt door de dj beantwoord met een dankwoord en met de lach waar hij de set mee begon nog steeds op het gezicht, verlaat hij vervolgens ook het podium.

Martin Garrix - All Ages (Foto: E&A Events)
Martin Garrix - All Ages (Foto: E&A Events)

Het is vervolgens de beurt aan Julian Jordan om het publiek vast te houden. Dat dit maar enigszins lukt, ligt absoluut niet aan de dj. Hij heeft namelijk genoeg materiaal om een flinke set neer te zetten. Ooit zat hij nog op dezelfde school als Martin Garrix, nu deelt hij het podium van de RAI. Na een start waarin gekozen wordt voor 'Beautiful Now' van collega-dj Zedd, stroomt de hal al snel leeg. Het is misschien een nadeel van het soort publiek. Er moet een trein gehaald worden, er moet nog lang naar huis gereden worden, of de aandachtsspanne is nu wel echt op. Hoe dan ook kan er nog veel verwacht worden van de Apeldoorner, die er om tien uur een eind aan breit en ook voldaan het podium afstapt. 

Het All Ages-concept heeft zo zijn haken en ogen, maar na een avond waarbij vooral heel veel stralende gezichten te zien zijn van de wat jongere fans die normaal buiten de leeftijdsgrens zouden vallen van zo ongeveer alle ADE-feesten, is het veilig om te concluderen dat dit volgend jaar nog eens dunnetjes over gedaan mag worden. De fans kunnen er namelijk geen genoeg van krijgen.