Schrijver Rick Riordan over Percy Jackson & The Olympians: "Onwijs veel werk, maar heel erg trots"

Hoe zorg je dat een film die met gemengde reacties werd ontvangen een succesvolle televisieserie wordt op Disney+? Het antwoord lijkt gevonden te zijn voor Percy Jackson & The Olympians; je betrekt dit keer wél de schrijver van de boekenserie en zijn vrouw bij het maken van de serie. Rick en Rebecca Riordan zijn ditmaal niet alleen betrokken als uitvoerend producenten, maar Rick Riordan schreef ook zelf de scenario's voor de eerste twee afleveringen. Ze vertellen ons over het maken van de serie, welke uitdagingen dit met zich meebracht en hoe ze ervoor zorgden dat ze bij elke stap betrokken waren. 

Rick Riordan's doel voor de serie werd na de film uit 2010 al snel duidelijk: "We zagen een kans toen Fox werd overgenomen door Disney. Fox had de filmrechten van de boeken in handen en Disney is mijn uitgever geweest in de VS sinds dat de boekenserie is begonnen. Dat is waar we begonnen met de discussies met Disney; we stelden toen al snel voor om een reboot te doen in de vorm van een televisieserie, omdat dit ons meer tijd en meer ruimte zou geven om het verhaal op een bredere manier naar het publiek te brengen. Daarmee werd het doel duidelijk; een waardige bewerking voor fans van de boeken, die ook interessant zou zijn voor mensen die nog nooit van Percy Jackson hadden gehoord en gewoon een spannende en goedgeschreven televisieserie willen zien."

Schrijver Rick Riordan met hoofdrolspelers uit de serie (Foto: Getty Images)
Schrijver Rick Riordan met hoofdrolspelers uit de serie (Foto: Getty Images)

Dan kan al snel de vraag gesteld worden of schrijvers niet altijd betrokken zouden moeten worden bij een bewerking van hun boeken: "Toen we begonnen met het maken van deze serie waren we allebei van mening dat schrijvers zeker meer betrokken zouden moeten zijn bij de bewerkingen van hun boeken. Als ik (Rebecca Riordan, red.) er nu op terugkijk, ben ik veranderd van mening en hebben we allebei gemerkt dat het onwijs emotioneel werk is om constant mee te praten over iets dat rechtstreeks uit je hart komt en waarvan mensen proberen het naar een scherm te brengen. Met betrekking tot de film; we hadden niet echt een keuze of we betrokken wilde zijn bij die bewerking. We zijn een aantal keer gevraagd om onze mening te laten weten over de scripts. Rick heeft vervolgens een aantal verandering voorgesteld die uiteindelijk niet zijn doorgevoerd, tot onze frustratie. Het is uiteindelijk heel erg persoonlijk of een schrijver dus betrokken wil zijn bij het creatieve proces."

En hoe een verhaal dat in 2003 werden geschreven, in 2005 voor het eerst werd uitgegeven en werd bewerkt tot een filmscript in 2010 nu nóg beter bij het publiek van nu zou aansluiten is iets waar heel veel tijd in is gaat zitten: "Er zit onwijs veel werk in, maar het heeft er wel voor gezorgd dat we bij elke stap in het creatieve proces betrokken zijn. De boeken zijn inmiddels 20 jaar geleden geschreven en tussen het maken van de film en nu zit bijna 15 jaar, dus er zit een enorme tijd tussen. De uitdagingen zaten in het feit dat de wereld nu meer verbonden is met elkaar en dat iedereen over de wereld met hun ervaring kijkt naar een verhaal. Als we dat goed deden konden we ook laten zien dat het verhaal tijdloos is. In essentie gaat het over de relatie tussen een moeder en een zoon en tegelijkertijd welke moeilijke beslissingen mensen moeten nemen in het leven. Zo lang als we menselijk zijn blijven deze verhalen relevant."

Casting is een onwijs belangrijk deel van het succes van zo'n televisieshow en ook hier was het koppel betrokken bij het vinden van de perfecte Percy: "We hebben hierbij onwijs veel geluk gehad. Een jonge acteur als Walker Scobell komt echt niet vaak voorbij. Bij alle producenten was er overeenstemming dat dit kind een ster gaat worden. Maar daar zit niet de sleutel tot het succes, dat is namelijk dat Walker ons zelf heeft gevonden. De jongen is een superfan van de boekenserie en vertelde ons gisteren dat hij de hele boekenserie al zeven keer heeft gelezen, hij kent ze in principe beter dan dat wij zelf doen. Uiteindelijk zag hij de casting call en is hij naar zijn vader toegegaan met de boodschap dat hij Percy Jackson wilde spelen."

Variety heeft de serie al "de perfecte bewerking" genoemd en heeft het vergeleken met Harry Potter. Dat moet een fantastisch gevoel geweest zijn voor het koppel: "Eerst voelden we opluchting, daarna een beetje een schok, maar vooral blijdschap dat het werk wat we hierin gestopt hebben zich terugbetaald heeft in positieve reacties. Ik (Rick Riordan, red.) ben gewend aan recensies als schrijver, maar ik was zeer verrast hoe unaniem positief de eerste recensies waren voor de show. Dat is echt bevredigend en daardoor weten we ook dat we de juiste keuzes hebben gemaakt."

Een van die keuzes was om te casten op de leeftijden zoals die ook in de boeken zijn. Dat hield in dat een dertienjarige acteur een twaalfjarig personage moest gaan spelen, waarbij in de film de leeftijden van de personages werden opgekrikt zodat ze door (jong)volwassenen gespeeld konden worden: "Sterker nog, we zouden dit keer ook niet betrokken zijn bij de show als er wederom gekozen werd voor het opkrikken van de leeftijden. Het verhaal wordt een compleet ander verhaal als de keuze wordt gemaakt om het door een achtienjarige te laten vertellen. Het heeft ervoor gezorgd dat de geloofwaardigheid is gewaarborgd. Tegelijkertijd houdt het in als je met kindacteurs werkt je onwijs goed moet plannen, want deze acteurs mogen maar halve dagen op set zijn. Het maken van de serie nam daardoor 160 draaidagen in beslag en dat is maar net iets wat een studio moet willen. Wel kunnen we beiden zeggen dat, aangezien we daadwerkelijk ook elke dag op set zijn geweest, we hebben gezien met hoeveel passie en doorzettingskracht deze kinderen dag in dag uit hun beste beentje voorzetten. Dat heeft ook bijgedragen aan het succes van de show."

En hoe nu verder, is dan al gauw iets waar naar gekeken kan worden: "We hebben de hoop dat er een zelfde verhaallijn gevolgd kan worden als de boeken en dat zou inhouden dat we per seizoen een boek doen met uiteindelijk vijf seizoenen voor de vijf boeken waaruit deze serie bestaat. We zijn echter nog niet in het stadium dat er een goedkeuring is voor het tweede seizoen. Hopelijk verandert dat snel, gaan mensen kijken en kunnen we aan de slag met het volgende seizoen en het volgende boek."

Percy Jackson & The Olympians is te zien op Disney+. De eerste twee afleveringen zijn inmiddels te bekijken en elke woensdag verschijnt er een nieuwe aflevering.