Debutant Vauquelin pakt ritzege in Tour, geel voor Pogacar

Kevin Vaquelin heeft de tweede etappe in de Tour de France gewonnen. Na 199,2 kilometer koersen, van Cesenatico naar Bologna, kwam de Franse debutant van Arkea solo over de meet. Tadej Pogacar nam de gele leiderstrui over van Romain Bardet die gisteren de eerste etappe won.

Gelijk na de start was het onrustig in het peloton. Uiteindelijk ontstond er een kopgroep met daarin de Nederlanders Teunissen en Welten en zij kregen de zegen van het peloton. De maximale voorsprong was iets boven de acht minuten.

Welten moest lossen bij de beklimming van de Côte de Monticino, een col van de derde categorie en de eerste beklimming van de dag. Met nog zo'n 85 kilometer te gaan was er een valpartij in het peloton met als bekendste 'slachtoffer' Wout van Aert. De Belg kon na een paar kilometer weer aansluiten in het peloton.

Bij de beklimming van de Côte de Botteghino di Zocca was de voorsprong van de kopgroep weer opgelopen naar negen minuten. Net als bij de andere beklimmingen vandaag was Abrahamsen, de drager van de bollentrui, als eerste boven net als bij de col erna. Het peloton leek inmiddels wakker te zijn geworden en de voorsprong liep nu terug.

In de laatste 40 kilometer werd er een ronde gereden waarbij de renners tweemaal de San Lucia over moesten. Bij de eerste beklimming van de San Lucia spatte de kopgroep uiteen en ook Teunissen kon niet meer volgen. Na beklimming sloot de Nederlander en ook Oliveira echter weer aan. Oliveira wist in de afdaling weg te rijden en kreeg Vauquelin en bollentruidrager Abrahamsen met zich mee. Vauquelin sprong vervolgens weg bij de laatste beklimming van San Lucia.

In het peloton zaten de grote namen voorin maar om de dagzege gingen zij niet strijden: Op 12,5 kilometer van de meet was het verschil met de kop een kleine vier minuten. Bardet maar ook Roglic zaten achterin het peloton. Pogacar probeerde vervolgens weg te rijden uit het peloton en kreeg Vingegaard mee.

Vooraan was het Vaquelin die als eerste over de streep kwam en zijn eerste ritzege in de Tour pakt. In de laatste honderden meters wisten Evenepoel en Carapaz nog bij Pogacar en Vingegaard te komen waardoor ze geen tijd verloren. Pogacar start morgen wel in de gele trui. Mike Teunissen was met plek acht vandaag de beste Nederlander.

Results powered by FirstCycling.com