Het filmjaar 2021 volgens de FOK!filmredactie

2021 was opnieuw een jaar waarin bioscopen het moeilijk hadden. Door lockdowns, anderhalvemetermaatregelen en QR-controle heen wisten er gelukkig wel meer films het witte doek te bereiken dan het rampenjaar 2020. Wel waren er ook weer films die toch werden uitgesteld en soms werd het publiek zelfs getrakteerd op een aantal klassiekers of bekende trilogieën die hun weg naar het filmhuis weer wisten te vinden. Momenteel zitten de bioscopen weer op slot, maar dat weerhoudt de filmredactie van FOK! er niet van om terug te blikken naar de periode waarin wel genoten kon worden van een flink aantal topfilms.

Op het nippertje wist Marvel in samenwerking met Sony Studios en Disney nog een kaskraker binnen te slepen. Op het moment van publiceren is Spider-Man: No Way Home de meest succesvolle film wereldwijd (een titel die lang werd vastgehouden door het Chinese The Battle at Lake Changjin) en heeft het afgelopen week in een rap tempo de magische grens van een miljard dollar weten te overtreffen. Dit is, zelfs met inflatie in ogenschouw genomen, een knappe prestatie en daarmee is No Way Home ook rap bezig om de meest winstgevende Spider-Man-film te worden, een record waarvan niet werd gedacht dat die snel overtroffen zou worden.

In Nederland hebben we wel drie hele dagen kunnen genieten van de avonturen van Peter Parker en het is ook wachten op een besluit of de filmhuizen hun deuren weer mogen openen, nadat de lockdownmaatregelen op 14 januari aflopen of worden verlengd. Hoopvolle noot om hierbij te plaatsen; in België werd door de Raad van State besloten dat de redenen voor de sluiting van de cultuursector, inclusief bioscopen, ongegrond zijn en bezoekers mogen daar weer plaatsnemen in de bioscoopstoel. Het is niet bekend hoeveel Nederlanders inmiddels de reis naar Vlaanderen hebben ondernomen om daar te genieten van een film.

Op de streamingservices wist Netflix hoge ogen te gooien en een aantal eigen records te verbreken met titels als Army of the Dead, Red Notice en meest recentelijk nog de comedy Don't Look Up, met een sterrencast waar je u tegen zegt. 2022 zou zomaar eens het jaar kunnen worden van een grote concurrent; HBO Max heeft aangekondigd in 2022 de Nederlandse markt te gaan betreden en probeert de nostalgische kijkers gelijk warm te maken met een reünie van de Harry Potter-cast, 20 jaar nadat de eerste film verscheen. Andere titels die HBO Max zal lanceren is de Suicide Squad-spinoff Peacemaker en de Game of Thrones-prequel House of the Dragon

Terugkijken op 2021 betekent een reeks prachtige films, waarvan een aantal een jaar of soms zelfs meer hebben moeten wachten totdat ze van de plank af mochten. Het is te hopen dat filmdistributeurs de risico's van dit jaar blijven nemen en ons dit weer net zo'n fantastisch filmjaar oplevert. Namens de FOK!filmredactie, blijf gezond en veel filmplezier in 2022!