Ducati domineert Dutch TT in Assen

Op het TT Circuit van Assen is zondag de Grand Prix van Nederland verreden, een van dé grote klassiekers op de MotoGP-kalender. Het werd helaas niet de meest zinderende race ooit wat de eerste twee plekken betreft, achter die posities was het beduidend vermakelijker.

Francesco Bagnaia startte eindelijk weer eens op poleposition, dit keer met Maverick Viñales en Alex Marquez naast zich. Fabio Di Giannantonio, Jorge Martin en Marc Marquez stonden op de tweede rij, voor Franco Morbidelli, Brad Binder, Pedro Acosta, Enea Bastianini, Raul Fernandez en Fabio Quartararo.

Met een dijk van een openingsronde kwam Bagnaia als leider door, voor de zeer sterk vertrokken Martin. Viñales en de gebroeders Marc en Alex Marquez volgden, voor Morbidelli en Acosta - Alex Rins ging er in de eerste bocht met een flinke highsider al vanaf. Bagnaia sloeg een klein gaatje naar Martin, die zich op zijn beurt wat los wist te rijden van Marc Marquez.

Achter Marquez werd hard geknokt om de vierde plek, die Di Giannantonio over wist te nemen van Viñales. Di Giannantonio was erg lekker op dreef en niet veel later verwees hij Marquez ook een plekje terug. Om de eerste twee plekken werd nauwelijks gestreden, maar het gevecht om plek drie was vrij hevig en zeven ronden voor het einde kwamen Viñales én Marquez langs Di Giannantonio, die een probleem leek te hebben.

Bastianini kende een sterke tweede helft van de race en werkte zich naar voren, vier ronden voor het einde pakte hij de derde plek van Viñales over. Bagnaia reed ondertussen naar een zeer dominante overwinning, waarmee hij als eerste MotoGP-coureur in ruim twintig jaar drie keer op rij won in Assen. Martin en Bastianini completeerden het volledige Ducati-podium, Marquez eindigde nog op plek vier, voor Di Giannantonio en Viñales.