Spanje heeft zoals verwacht makkelijk de kwartfinales op het EK voetbal in Duitsland bereikt. In de achtste finales kwam het Spaans voetbalelftal nog wel met 0-1 achter tegen Georgië, maar het won uiteindelijk met 4-1.
Spanje had in de groepsfase het meeste indruk gemaakt en begon ook tegen Georgië goed aan de wedstrijd en kreeg direct verschillende kansen om de scoren te openen, maar stuitte steeds op de Georgische-doelman Giorgi Mamardashvili. Georgië kwam er moeilijk aan te pas, maar na een counter kwam het wel op voorsprong dankzij een eigen doelpunt van Robin Le Normand.
Na de openingstreffer lag er opeens veel ruimte op het middenveld en kwam Georgië er af en toe gevaarlijk uit, maar was slordig in de laatste pass. Vlak voor rust kwam Spanje dankzij Rodri op 1-1.
Na rust was Spanje heer en meester en zorgde snel voor de 2-1. Na een fraaie voorzet van Lamine Yamal kopte Fabián Ruiz raak. Na de voorsprong was er geen houden meer aan voor Georgië en liepen de Spaanse voetballers uit naar een 4-1 overwinning dankzij goals van Nico Williams en Dani Olmo.
In de kwartfinales wacht thuisland Duitsland, die zaterdag wisten te winnen van Denemarken.
Op de Portland International Raceway wordt dit weekeinde het voorlaatste weekeinde van het Formule E-seizoen verreden. Zaterdagavond stond de eerste race op het programma, zondagavond volgt om 23.00 uur Nederlandse tijd nog de tweede race, alvorens men naar Londen trekt voor het slotweekeinde.
Mitch Evans zette zijn Jaguar op poleposition en had de McLaren van Jake Hughes naast zich staan. Robin Frijns en Antonio Felix da Costa vertrokken vanaf de tweede rij, voor Dan Ticktum, Edoardo Mortara, Nico Müller, Pascal Wehrlein, Jake Dennis en kampioenschapsleider Nick Cassidy - Nyck de Vries moest na een straf vanaf de twintigste plek beginnen.
Hughes kende een sterke openingsronde op het uiterst brede circuit en pakte de leiding, voor Evans, Frijns, Wehrlein en de zeer sterk vertrokken Norman Nato en Dennis. De eerste Attack Modes werden al snel gepakt, onder meer door Nato, die in rap tempo naar de leiding was gereden. Het veld zat echter wel zo dicht bij elkaar, dat de posities vrijwel elke bocht weer wisselden.
Zo kwam ook Frijns even naar de leiding, maar het bleef alle kanten op gaan: Cassidy, Da Costa, Mortara, Müller, allemaal reden ze even op kop. Met de slotfase echt in zicht pakte Cassidy de leiding, voor teamgenoot Evans, maar dat ging fout: Cassidy spinde het gras in met nog iets meer dan één ronde te rijden.
Evans rolde zo als eerste over de meet, maar een tijdstraf van vijf seconden voor het veroorzaken van een eerdere aanvaring wierp hem terug naar plek acht. Da Costa erfde zo de overwinning, Frijns werd na een uitstekende race tweede en Jean-Eric Vergne completeerde het podium - De Vries eindigde uiteindelijk met een twaalfde plek.
Er is een nieuwe gameplayvideo van Flintlock: The Siege of Dawn uitgekomen waarin meerdere gameplay elementen worden getoond.
Flintlock: The Siege of Dawn is een aankomende souls-lite-actie-RPG-videogame, ontwikkeld door A44 Games en uitgegeven door Kepler Interactive. Het spel zal op 18 juli direct te spelen zijn via Gamepass. Flintlock: The Siege of Dawn is door de ontwikkelaar bewust toegankelijker gemaakt voor mensen die niet gewend zijn aan soulslike games. De moeilijkheidsgraad van het spel is daarom aan te passen. Eerder hebben we voor dit spel al een preview gedaan. Zo kun je zien waar het ook alweer over ging.
Engeland heeft de achtste finales ternauwernood overleefd. Een omhaal van Jude Bellingham in de een-na-laatste minuut van de blessuretijd zorgde voor verlengingen, waarna de Engelse ploeg snel op voorsprong kwam en uiteindelijk met 2-1 won van Slowakije.
Engeland werd in de poulefase groepswinnaar, maar kon daarin niet overtuigen en moest het in de achtste finales opnemen tegen Slowakije, die zich als een van de beste nummers drie had geplaatst voor de volgende ronde.
Engeland was favoriet, maar kwam opnieuw niet goed voor de dag. Engeland kon weinig kansen creëren en Slowakije was de gevaarlijkste ploeg. Na 25 minuten kwam Slowakije ook op voorsprong dankzij Ivan Schranz.
Engeland moest in de achtervolging en na de 1-0 hadden de Engelse voetballers moeite, al dachten ze net na rust de gelijkmaker te maken, maar deden dat vanuit buitenspelpositie. Daarna was er nog een goede kopkans van Harry Kane, alleen kopte hij net naast. Slowakije leek op weg naar een stunt, maar in de voorlaatste minuut van de extra tijd werd het alsnog 1-1. Dankzij een omhaal van Jude Bellingham werd het verlengen en daarin kwam Engeland direct op voorsprong. Een afgeslagen corner werd weer terug ingebracht en kwam gelukkig op het hoofd van aanvoerder Kane, die raak kopte. Slowakije probeerde het daarna nog wel, maar kwam niet meer tot scoren, waardoor Engeland in de kwartfinale tegen Zwitserland speelt.
Feyenoord heeft zich versterkt met Julián Carranza. De Argentijnse spits komt over van het Amerikaanse Philadelphia Union.
De 24 jarige Carranza begon zijn loopbaan bij de Argentijnse club Banfield. Daarna vertrok hij naar Amerika om voor Inter Miami te gaan spelen. In 2022 maakte Carranza, die ook voormalig jeugdinternational van Argentinie is, de overstap naar Philadelphia Union. Voor die ploeg scoorde hij in 95 duels 43 keer.
Kevin Vaquelin heeft de tweede etappe in de Tour de France gewonnen. Na 199,2 kilometer koersen, van Cesenatico naar Bologna, kwam de Franse debutant van Arkea solo over de meet. Tadej Pogacar nam de gele leiderstrui over van Romain Bardet die gisteren de eerste etappe won.
Gelijk na de start was het onrustig in het peloton. Uiteindelijk ontstond er een kopgroep met daarin de Nederlanders Teunissen en Welten en zij kregen de zegen van het peloton. De maximale voorsprong was iets boven de acht minuten.
Welten moest lossen bij de beklimming van de Côte de Monticino, een col van de derde categorie en de eerste beklimming van de dag. Met nog zo'n 85 kilometer te gaan was er een valpartij in het peloton met als bekendste 'slachtoffer' Wout van Aert. De Belg kon na een paar kilometer weer aansluiten in het peloton.
Bij de beklimming van de Côte de Botteghino di Zocca was de voorsprong van de kopgroep weer opgelopen naar negen minuten. Net als bij de andere beklimmingen vandaag was Abrahamsen, de drager van de bollentrui, als eerste boven net als bij de col erna. Het peloton leek inmiddels wakker te zijn geworden en de voorsprong liep nu terug.
In de laatste 40 kilometer werd er een ronde gereden waarbij de renners tweemaal de San Lucia over moesten. Bij de eerste beklimming van de San Lucia spatte de kopgroep uiteen en ook Teunissen kon niet meer volgen. Na beklimming sloot de Nederlander en ook Oliveira echter weer aan. Oliveira wist in de afdaling weg te rijden en kreeg Vauquelin en bollentruidrager Abrahamsen met zich mee. Vauquelin sprong vervolgens weg bij de laatste beklimming van San Lucia.
In het peloton zaten de grote namen voorin maar om de dagzege gingen zij niet strijden: Op 12,5 kilometer van de meet was het verschil met de kop een kleine vier minuten. Bardet maar ook Roglic zaten achterin het peloton. Pogacar probeerde vervolgens weg te rijden uit het peloton en kreeg Vingegaard mee.
Vooraan was het Vaquelin die als eerste over de streep kwam en zijn eerste ritzege in de Tour pakt. In de laatste honderden meters wisten Evenepoel en Carapaz nog bij Pogacar en Vingegaard te komen waardoor ze geen tijd verloren. Pogacar start morgen wel in de gele trui. Mike Teunissen was met plek acht vandaag de beste Nederlander.
Results powered by FirstCycling.com
George Russell heeft verrassend de Formule Grand Prix van Oostenrijk op zijn naam geschreven. De Brit profiteerde optimaal van een bikkelharde strijd tussen Max Verstappen en Lando Norris die in tranen eindigde. Verstappen werd uiteindelijk vijfde, terwijl de race van Norris in de pits eindigde. Oscar Piastri pakte de tweede positie, voor Carlos Sainz.
Verstappen startte in Spielberg vanaf poleposition, terwijl Guanyu Zhou na wijzigingen aan de Sauber vanuit de pits moest vertrekken. Verstappen was meteen goed weg, terwijl daarachter Norris Russell van zich af moest houden. Charles Leclerc was de verliezer van de eerste ronde want hij moest na de eerste ronde al naar binnen met een kapotte voorvleugel. Lewis Hamilton schoof door naar plek vier, voor Sainz, Sergio Perez en Piastri. Uit de herhaling van de beelden bleek dat Leclerc in de eerste bocht tussen Piastri en Perez zat en hierdoor schade aan de auto opliep.
Vooraan sloeg Verstappen meteen een gat met Norris die niets te duchten had van Russell die even teamgenoot Hamilton voor moest laten maar direct weer terugsloeg. De Brit verloor enkele ronden later echter weer de vierde positie aan Sainz. Daarachter won Piastri een positie ten koste van Perez. In het middenveld volgden de eerste stops al na 10 van de 71 ronden, wat vroeg was. De eersten van de kopgroep volgden pas in ronde 22. Verstappen en Russell volgden twee ronden later. Voor Alonso ging de race niet naar wens, want de Spanjaard kreeg tien seconden straf voor het buiten de baan duwen van Zhou.
Door de stop van Verstappen ging Piastri naar de leiding waarbij het gat tussen de Australiër en de Nederlander gering was. Verstappen kreeg de leiding echter al snel weer in handen waarna hij langzaam maar zeker meer uitliep. In het achterveld was er een gevecht tussen Alonso, Esteban Ocon en Pierre Gasly waarbij Ocon eerst Alonso van zich afhield en daarna Gasly buiten de baan duwde. Enkele ronden later kon Gasly de aanval op Ocon inzetten en de Fransman op fraaie wijze passeren.
Verstappen behield een mooie voorsprong op Norris, terwijl daarachter Mercedes Russell na 47 ronden binnen haalde omdat de Brit in verkeer zat en er niet voorbij kwam. Omdat ook Sainz stopte ging Piastri naar plek drie nadat hij op mooie wijze Hamilton passeerde.
Verstappen kwam na 51 ronden binnen, maar had een trage stop waardoor hij veel tijd verloor aan Norris. De Brit rook bloed en opende direct de aanval op de Nederlander. Norris zat al snel binnen DRS zodat hij aan kon haken. Verstappen sloeg de eerste aanval af door een late reactie. Enkele ronden later haalde Norris Verstappen in bij bocht drie maar ging buiten de baan. De Brit gaf de positie direct terug.
De strijd vooraan bleef bikkelhard waarbij Verstappen alle moeite had om Norris achter zich te houden. De strijd werd zo heftig dat de kemphanen elkaar bij bocht drie raakten en zowel Verstappen als Norris lek reden. Norris kreeg voor een eerdere inhaalpoging die mis ging een straf, al kon hij die niet inlossen omdat hij uitvaller werd.
Het gaf de leiding aan Russell, voor Piastri die Sainz passeerde en Hamilton. Verstappen kwam met nog zes ronden te gaan als vijfde terug op het asfalt en ging op jacht naar Hamilton. Vooraan was het Piastri die jacht maakte op Russell. Vertappen kreeg ondertussen tien seconden straf voor de aanrijding met Norris.
Na 71 ronden werd Russell voor de tweede maal in zijn Formule 1-carrière afgevlagd als winnaar, voor Piastri en Sainz. Hamilton greep plek vier, voor Verstappen, Nico Hülkenberg, Perez, Kevin Magnussen, Daniel Ricciardo en Gasly.
Nigel Farage werd tijdens zijn laatste campagnebijeenkomst verrast toen een spandoek met daarop een lachende Vladimir Poetin live op het podium achter hem neerviel.
De leider van Reform UK vroeg "wie heeft dat daar opgehangen?" en zei dat iemand van de podium-medewerkers "ontslagen zou moeten worden" nadat de poster, die was geregeld door de actiegroep 'Led By Donkeys', langzaam van het plafond naar beneden kwam terwijl Farage het publiek toesprak.
Op het spandoek was de Russische president te zien met een lach op zijn gezicht die een duim omhoog stak, met aan de onderkant in vette letters de boodschap "I [hartje] Nigel".
De Chinese regering heeft strengere regels uitgevaardigd voor de winning en het gebruik van zeldzame aardmetalen. Het plan is om illegale mijnbouw en verwerking en illegale export en import te bestraffen.
Volgens het staatspersbureau Xinhua heeft premier Li hiertoe een decreet ondertekend. China is een belangrijke bron van 17 zeldzame elementen. Deze zijn belangrijk voor de productie van bijvoorbeeld batterijen en elektrische auto's.
De strengere regelgeving, die vanaf 1 oktober van kracht wordt, bepaalt ook dat zeldzame aardmetalen eigendom zijn van de staat en dat geen enkele organisatie of individu ze mag claimen of vernietigen. De staat moet op zijn beurt de grondstoffen zorgvuldig ontginnen en bepaalt controle over hoeveel ervan wordt gedolven en verder verwerkt.
Grote afhankelijkheid van China
In 2022 produceerde China ongeveer 70 procent van alle zeldzame aardmetalen ter wereld.
Vorig jaar had China al exportbeperkingen opgelegd voor drie soorten zeldzame aardmetalen: germanium, gallium en grafiet. Er ontstonden toen al spanningen hierover met de EU en de VS.
Duizenden mensen hebben opnieuw geprotesteerd tegen het massatoerisme in Spanje.
Volgens de organisatoren kwamen zo'n 25.000 mensen deze keer bijeen in de stad Málaga, waarbij de krant "El País" het aantal deelnemers schatte op 15.000. De demonstranten scandeerden leuzen tegen vastgoedspeculatie, massa-toerisme en het gebrek aan niet-toeristische woonruimtes in de stad
In de afgelopen weken en maanden zijn er diverse demonstraties geweest tegen de uitwassen van het toerisme op Mallorca, Barcelona en de Canarische Eilanden. Spanje is de op één na populairste vakantiebestemming ter wereld. Volgens officiële statistieken bezochten 85 miljoen buitenlandse toeristen het land vorig jaar.
In Thionville in de Franse regio Lotharingen hebben schutters het vuur geopend op een bruiloftsfeest.
Volgens de politie werd één persoon gedood en raakten meerdere mensen ernstig gewond. Ongeveer 100 mensen hadden feest gevierd in een feestzaal in de stad vlakbij de grens met Duitsland en Luxemburg toen meerdere aanvallers met onder andere een machinegeweer en een jachtgeweer op de menigte schoten. De achtergrond is nog onduidelijk, al beweren enkele bronnen dat de schietpartij drugsgerelateerd is; de politie doet onderzoek.
"Om kwart over één 's nachts ging een groep mensen naar buiten om te roken voor de hal, en toen kwamen er drie zwaarbewapende mannen aan en openden het vuur in hun richting." De aanvallers kwamen aan in een 4X4 voertuig, "waarschijnlijk een BMW", volgens een getuige. "De bruiloft was geen doelwit op zich, het waren mensen die op de bruiloft te gast waren."
In de naburige stad Villeru vielen in mei 2023 vijf gewonden bij schietpartijen tussen rivaliserende bendes op een plek waar drugs werden verhandeld.
Rechtse partijen uit Oostenrijk, Hongarije en Tsjechië willen een nieuwe fractie vormen in het EU-parlement. Dit werd in Wenen aangekondigd door de leider van de Oostenrijkse FPÖ, de heer Kickl, samen met de Hongaarse premier en Fidesz-leider, de heer Orban, en de leider van de Tsjechische ANO-partij, de heer Babis.
De fractie zal waarschijnlijk 'Patriotten voor Europa' gaan heten. Kickl sprak van een historische dag. Een nieuw tijdperk in de Europese politiek wordt ingeluid, zei hij. Orban zei dat het doel was om binnenkort de sterkste rechtse fractie in de Europese politiek te zijn. Babis legde uit dat de belangrijkste focus lag op de verdediging van de nationale soevereiniteit tegenover de EU, de strijd tegen illegale migratie en het terugdraaien van de 'Green Deal' klimaatmaatregelen. De partijleiders riepen andere Europese partijen op om zich bij de nieuwe alliantie aan te sluiten.
De FPÖ, ANO en Fidesz kregen de meeste stemmen bij de EU-verkiezingen in hun respectievelijke landen. Fidesz heeft elf leden in het nieuwe Europees Parlement, ANO zeven en de FPÖ zes. Zij vormen dus 24 van de 705 afgevaardigden.
Om een fractie in het Europees Parlement te kunnen vormen, zijn ten minste 23 leden nodig die ten minste een kwart van de 27 lidstaten vertegenwoordigen.
Beweging in het Europese extreemrechtse kamp
In het Europees Parlement behoren de CDU en CSU tot de Fractie van de Europese Volkspartij. Rechts daarvan zijn er tot nu toe twee groepen: De Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) en de extreem-rechtse Identiteit en Democratie Groep (ID). In de ECR-groep zitten ook de Fratelli d'Italia van de Italiaanse regeringsleider Meloni. Ze hoopt de liberalen in te halen als de op twee na grootste fractie in het Europees Parlement.
De ID-Fractie is tot nu toe gevormd door onder andere het Franse Rassemblement National en de Oostenrijkse FPÖ. Orban's Fidesz is momenteel geen lid van een fractie in het Europees Parlement, nadat het eerder deel uitmaakte van de EPP. Babis kondigde onlangs aan dat zijn ANO-partij zich terugtrekt uit de liberale Europese parlementaire groep Renew Europe.
Op het TT Circuit van Assen is zondag de Grand Prix van Nederland verreden, een van dé grote klassiekers op de MotoGP-kalender. Het werd helaas niet de meest zinderende race ooit wat de eerste twee plekken betreft, achter die posities was het beduidend vermakelijker.
Francesco Bagnaia startte eindelijk weer eens op poleposition, dit keer met Maverick Viñales en Alex Marquez naast zich. Fabio Di Giannantonio, Jorge Martin en Marc Marquez stonden op de tweede rij, voor Franco Morbidelli, Brad Binder, Pedro Acosta, Enea Bastianini, Raul Fernandez en Fabio Quartararo.
Met een dijk van een openingsronde kwam Bagnaia als leider door, voor de zeer sterk vertrokken Martin. Viñales en de gebroeders Marc en Alex Marquez volgden, voor Morbidelli en Acosta - Alex Rins ging er in de eerste bocht met een flinke highsider al vanaf. Bagnaia sloeg een klein gaatje naar Martin, die zich op zijn beurt wat los wist te rijden van Marc Marquez.
Achter Marquez werd hard geknokt om de vierde plek, die Di Giannantonio over wist te nemen van Viñales. Di Giannantonio was erg lekker op dreef en niet veel later verwees hij Marquez ook een plekje terug. Om de eerste twee plekken werd nauwelijks gestreden, maar het gevecht om plek drie was vrij hevig en zeven ronden voor het einde kwamen Viñales én Marquez langs Di Giannantonio, die een probleem leek te hebben.
Bastianini kende een sterke tweede helft van de race en werkte zich naar voren, vier ronden voor het einde pakte hij de derde plek van Viñales over. Bagnaia reed ondertussen naar een zeer dominante overwinning, waarmee hij als eerste MotoGP-coureur in ruim twintig jaar drie keer op rij won in Assen. Martin en Bastianini completeerden het volledige Ducati-podium, Marquez eindigde nog op plek vier, voor Di Giannantonio en Viñales.
Een bewoner van Den Haag trof vannacht een koningspython aan in zijn huis. Het dier werd ontdekt achter de radiator. Een persfotograaf ter plaatse meldde dat de bewoner in het Regentessekwartier een vreemd geluid hoorde in de woonkamer. Toen hij een slang van ongeveer een meter lang zag, belde hij onmiddellijk 112.
De politie kwam ter plaatse en riep de hulp in van de dierenpolitie. Met behulp van een speciale klem werd het reptiel gevangen en in een ton geplaatst. Een medewerker die de python heeft gevangen, gaf aan: "Altijd eerst bij de kop pakken. Dan pak je met de achterkant van de slangenklem zijn hele lijf. Het is een wurgslang dus je moet heel goed uitkijken dat je hem van je afhoudt." De herkomst van het dier is nog onbekend. De bewoner verklaarde dat hij zijn tuindeur en raam open had staan. De koningspython is overgebracht naar een speciale opvang, zoals gemeld door Omroep West.
Er is sprake van een sterke toename van het aantal dakloze ouders in Amsterdam. Dit constateert hulporganisatie De Straatalliantie: "Vorig jaar kwamen één of twee dakloze gezinnen per maand langs voor hulp. Afgelopen maand waren dat al 32 ouders met 54 kinderen." Dakloze ouders - bijna uitsluitend moeders - die samen met hun kinderen op zoek zijn naar opvang vallen vaker tussen wal en schip, door strengere toegangscriteria in de noodopvang.
Dunya (30) geeft een rondleiding in de kleine kamer waar ze nu een jaar woont samen met haar dochtertje van vier. Rondleiding is een groot woord, want de kamer is klein. Voor het raam staat een eenpersoonsbed naast een kinderbedje. Op het bed liggen knuffels. De kleur roze overheerst. "Echt een meidenkamer hè", glimlacht ze. "Aan die tafel kleuren we en ik lees mijn dochtertje altijd voor als we gaan slapen. Ik probeer de normale dingen te doen die alle moeders doen, maar dan in een kleine ruimte."
De reden dat Dunya hier woont vertelt ze liever niet, maar wel dat het te maken heeft met haar onveilige thuissituatie. Daarom wil Dunya ook niet bij haar echte naam genoemd worden. "Op een avond liep het thuis zo erg uit de hand dat het op dat moment niet meer veilig voor ons was. Toen heb ik mijn spullen gepakt en ben ik weggegaan. Die avond kwam ik op straat terecht en wist ik niet waar ik naartoe moest", vertelt ze.
Dunya woont in een locatie van Stichting Timon, ergens op een geheime locatie in Amsterdam-Oost. Verdeeld over drie locaties heeft Timon plek voor 27 plekken in de noodopvang. "De vrouwen die hier komen, hebben vaak veel meegemaakt. Ze hebben in hun jeugd onveiligheid gekend in de vorm van seksueel misbruik of huiselijk geweld. Hier kunnen ze even bijkomen en rustig op zoek naar een oplossing", vertelt gedragswetenschapper Ilse Kwint.
Volgens de gemeente Amsterdam is het lastig om een schatting te maken hoeveel dakloze gezinnen op dit moment in Amsterdam verblijven. "Niet iedereen meldt zich bij de hulpinstaties aan. Gezinnen die kampen met (dreigende) dakloosheid, vinden meestal ook (tijdelijke) opvang binnen het eigen netwerk", aldus een woordvoerder.
Op dit moment verblijven 193 gezinnen in de noodopvang. Twee gezinnen staan momenteel op de wachtlijst. Na de flinke stijging in de bezetting van de noodopvang vanaf 2019, is sinds 2021 een daling ingezet.
Die dalende cijfers in de opvang zijn volgens jurist bij de Straatalliantie, Lara Santos, geen reden tot vreugde. "In 2019 zagen we die stijging in de aanvragen voor de noodopvang. Maar in plaats van de oorzaak aan te pakken, zoals de wooncrisis en gedwongen huisuitzettingen op adressen waar kinderen wonen, is toen gekozen om de toelatingscriteria voor de noodopvang strenger te maken. Op die manier komen er minder dakloze gezinnen in aanmerking voor de noodopvang", vertelt ze.
Opvang voor ouders met kinderen is nu alleen beschikbaar voor gezinnen die 'niet zelfredzaam zijn' en langer dan vier jaar in Amsterdam ingeschreven staan. "Dat betekent kort gezegd dat alleen ouders met ernstige psychische problemen worden opgevangen die kunnen bewijzen dat ze vier jaar in Amsterdam wonen. De rest wordt verwezen naar het eigen netwerk om daar te overnachten. In sommige gevallen leidt dat tot onveilige situaties", vertelt Santos.
Volgens Santos staan er hierdoor juist vaker radeloze dakloze ouders op de stoep bij de Straatalliantie: "Vorig jaar kwamen een of twee gezinnen per maand langs. Afgelopen maand waren dat al 32 ouders met 54 kinderen. Het is ontzettend verdrietig."
Een aantal maanden geleden spraken we met Mila, een dakloze moeder die op dit moment nog steeds met haar pasgeboren baby in haar auto woont. "Dat soort verhalen horen we helaas vaker", zegt Santos. "Ik heb contact gehad met meerdere moeders die in een auto verblijven. We moeten echt zorgen dat er meer beschikbare woningen komen. En wanneer iemand zich meldt voor de opvang, kijken wat een passende oplossing is voor die persoon. In plaats van alleen naar de criteria te kijken of iemand er formeel recht op heeft."
Voor Dunya is er goed nieuws. Zij heeft een woning toegewezen gekregen en kan in juli samen met haar dochtertje verhuizen naar hun eigen plek. "Ik ben heel blij om een eigen, veilige plek te hebben. Het gaat stukken beter met me, ik heb hier de ruimte gekregen om aan mezelf te werken en te landen. Daar ben ik heel dankbaar voor. Maar ik kan niet wachten mijn dochtertje straks voor te lezen in haar eigen kamer. Ook roze natuurlijk."
Op de Red Bull Ring is zondag de derde race van het seizoen in de Porsche Supercup verreden. Dat bracht de sfeer er voor de vele Nederlandse fans alvast goed in, want voor de derde keer dit jaar pakte Larry ten Voorde de overwinning.
Ten Voorde vertrok vanaf de tweede plek, naast teamgenoot en polesitter Marvin Klein. Hij nam de Fransman al snel te grazen en sloeg vervolgens nog een aanval van zijn Britse concurrent Harry King af. Ten Voorde reed daarna overtuigend weg naar zijn derde zege op rij, terwijl King met wat moeite Klein van zich af wist te houden.
Kas Haverkort finishte als zesde in Oostenrijk, Jaap van Lagen werd negende, Robert de Haan tiende en Huub van Eijndhoven twaalfde.
Na de Moto3 werd zondag op het TT Circuit van Assen ook in de Moto2 de Grand Prix van Nederland verreden. Dat leek niet zo spannend te worden, maar kreeg uiteindelijk toch nog een beetje een twist, waardoor er toch nog om de voorste posities geknokt werd.
Fermin Aldeguer stond op poleposition en had Ai Ogura en Sergio Garcia naast zich, voor Manuel Gonzalez, Alonso Lopez en Albert Arenas. Tony Arbolino, Diogo Moreira en Jake Dixon vertrokken vanaf rij drie, Zonta van den Goorbergh stond op de veertiende plek, zes plaatsen voor Bo Bendsneyder.
In de openingsfase was Aldeguer bijzonder snel, hoewel hij al even snel een waarschuwing aan de broek had wegens track limits. Garcia, Ogura, Lopez en Arbolino volgden, Van den Goorbergh ging al snel onderuit en ook voor Aron Canet en Arenas was de race rap voorbij.
Negen ronden voor het einde kreeg Aldeguer dan toch een long lap-penalty, waardoor de achtervolgende Ogura en Garcia ineens weer een kans hadden; Aldeguer kwam vlak achter hen terecht na zijn straf. Garcia moest er snel aan geloven en haakte af, maar Ogura bleef aan de leiding en reed naar een mooie overwinning, voor Aldeguer en Garcia - Bendsneyder finishte met een prima veertiende plek in de punten.
Op het TT Circuit Assen is de racezondag afgetrapt met een heerlijke Grand Prix van Nederland in de Moto3. De Collin Veijer-hype was groot, de nummer drie in het WK maakte kans om als eerste Nederlander sinds Hans Spaan in 1989 een TT-race in Assen te winnen.
Angel Piqueras vertrok vanaf poleposition, naast Taiyo Furusato en dé grote Nederlandse hoop van het weekeinde, Collin Veijer. Ivan Ortola, Ryusei Yamanaka en Stefano Nepa stonden op rij twee, voor Jose Antonio Rueda, Adrian Fernandez en Joel Esteban en met Luca Lunetta, David Muñoz en Tatsuki Suzuki op de vierde rij.
Ortola kende een uitstekend begin en nam de leiding, voor Piqueras, Furusato en Veijer, die ook prima aan zijn race begon. Ortola en Furusato reden wat los van de rest, maar in de achtervolgende groep nam Veijer het heft in handen en beetje bij beetje wist hij het gat dicht te rijden, met Piqueras in zijn kielzog.
Met negen ronden te gaan opende Veijer de aanval op Ortola en met succes: in de GT-bocht pakte hij de leiding. Even bleef de rest in zijn kielzog hangen, maar vijf ronden voor de finish trok de Nederlander ineens een gat van driekwart seconde naar Alonso en Muñoz, waardoor de duizenden fans op de tribunes al voorzichtig gingen staan.
In een zinderende slotronde kwam Ortola in rap tempo dichter in de buurt van Veijer en na een snaarstrakke Ramshoek zette de Spanjaard zijn machine er naast en er voorbij. Veijer probeerde het in de GT-bocht nog, maar kon nét niet snel genoeg optrekken en werd op twaalf duizendsten van een seconde tweede, achter Ortola en voor Muñoz.
Op de Red Bull Ring is zondagochtend de hoofdrace van het weekeinde in de Formule 2 verreden. Het werd zoals wel vaker een tactische race wat betreft de bandenkeuzes, wat het tot aan het einde vermakelijk maakte.
Polesitter Dennis Hauger en Joshua Dürksen vertrokken vanaf de eerste startrij, voor Gabriel Bortoleto, Franco Colapinto, Paul Aron, Taylor Barnard, Isack Hadjar, Pepe Marti, Oliver Bearman en Kush Maini - Richard Verschoor nam in het achterveld plaats op de zeventiende startplek.
Nog voor de start werd er flink wat roet in het eten gegooid: Hauger probeerde voor de opwarmronde veel te agressief weg te rijden en liet zijn motor afslaan, net als Maini én Jak Crawford. Zo stond Dürksen daadwerkelijk vooraan bij de start en hij kwam na de openingsronde als leider door, voor Bortoleto, Colapinto, Aron en Hadjar.
Na een paar ronden opende Bortoleto met succes de aanval op Dürksen, die niet veel later ook verschalkt werd door Colapinto en Aron. Dürksen kwam als eerste binnen om zijn superzachte banden in te leveren, een ronde later gevolgd door Bortoleto. Al vrij snel ontstond zo de situatie dat iedereen op de superzachte banden gestopt was, aangevoerd door Marti, die met een paar zeer sterke ronden vóór Bortoleto uit kwam.
Richting de helft van de race zat Bortoleto weer vlak achter Marti, strijdend om plek zeven - en virtueel mogelijk de leiding. Bortoleto ging er soepel voorbij, terwijl Colapinto acht ronden voor het einde vanaf de leiding binnen kwam voor nieuwe, superzachte banden. Hij zakte terug naar de achtste plek, maar had uiteraard veel meer snelheid in zijn banden voor de slotfase.
In de voorlaatste ronde sloot Colapinto al aan bij de al een race lang kibbelende teamgenoten Marti en Hadjar op plek twee en drie. Marti nam hij soepel te grazen en ook Hadjar had weinig kans. Bortoleto was echter gevlogen en hij pakte de overwinning, voor Colapinto en Hadjar, die zijn plek terug zou geven aan Marti, maar simpelweg besloot dat niet te doen - Verschoor finishte niet.
Op de Red Bull Ring is de racezondag geopend door de jongelingen in de Formule 3. Zij werkten zondagochtend hun hoofdrace af op het Oostenrijkse circuit, waar tot in de laatste ronde geknokt werd om de podiumplekken.
Luke Browning had de poleposition veroverd en startte naast Arvid Lindblad. Tim Tramnitz en Gabriele Mini stonden op rij twee, voor Dino Beganovic, Oliver Goethe, Laurens van Hoepen, Sebastian Montoya, Alex Dunne, Nikola Tsolov, Christian Mansell en Martinius Stenshorne.
Browning greep in de openingsronde de leiding, Beganovic schoof met een sterke start op naar de tweede plek, voor Prema-teamgenoten Lindblad en Mini. Goethe volgde op plek vijf, voor Noel Leon, die vanaf de dertiende plek als een raket naar voren was geschoten.
Leon reed door naar een vierde plek, maar daar hield het op voor de Mexicaan: in duel met Goethe liep hij een lekke band op, waarmee hij het grind in ging. Lindblad zakte ondertussen de nodige posities terug, terwijl Dunne en Mansell juist opschoven naar de vijfde en zesde plek.
In de voorlaatste ronde nam Mini op fraaie wijze Beganovic te grazen, maar op Browning stond geen maat en met de zege pakte de Brit ook de leiding in het kampioenschap. Mini werd na een fraai duel tweede, voor Beganovic - Van Hoepen kwam als achtste over de meet.
De eerste etappe van de Tour de France beloofde flink wat goeds, Romain Bardet en Frank van den Broek rondden een heerlijke aanval prachtig af. Vandaag liggen er ook weer volop kansen voor een mooie etappe: van een simpele rit naar een massasprint gaat zeker geen sprake zijn, er moet geklommen worden.
De heren stappen op in Cesenatico en rijden na een stuk langs de kust uiteindelijk landinwaarts naar Bologna. Daar komen ze al vrij vroeg in de tweede helft van de 199 kilometer lange rit aan, maar er gaat nog rond gereden worden in de omgeving. Het voornaamste en vooral bekendste opstakel is de San Luca: bijna twee kilometer aan ruim boven de tien procent.
Na 168 kilometer komen de heren voor het eerst op de San Luca aan, waarna er nog een ronde gereden wordt richting een tweede beklimming, twintig kilometer later. Na het afdalen daarvan volgt nog een klein klimmetje om de kaf van het koren te scheiden, vervolgens wacht de finish in Bologna dan echt.
Voor de nog veel meer uitgebreide voorbeschouwing verwijzen we graag weer door naar het topic op het FOK!forum, hier te vinden. Om 12.35 uur gaat het peloton op pad, de finish wordt zo rond kwart over vijf verwacht.
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)
Goedemorgen!
Vanochtend is het grotendeels bewolkt en valt er in het zuidoosten en oosten eerst nog regen. Elders blijft het droog en laat de zon zich soms zien. De wind waait uit het noordwesten en is zwak tot matig.
Vanmiddag is het half tot zwaar bewolkt. Het blijft op de meeste plaatsen droog. Het wordt ongeveer 20°C. Er staat een matige wind uit het noordwesten.
Vanavond is er vrij veel bewolking. Hier en daar valt een bui. Aan zee staat een matige noordwestenwind, landinwaarts is er weinig wind.
Vannacht komen er in de noordelijke helft van het land buien voor. Verder naar het zuiden blijft het vrijwel overal droog. De wind is zwak tot matig uit het westen. De minimumtemperatuur ligt tussen 10°C plaatselijk in het zuiden en 14°C aan zee. (Bron: KNMI)
Vlak langs de snelweg bij Nijmegen, je ziet het er niet aan (Foto: StateOfMind)
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.
Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.
Op het TT Circuit van Assen is zaterdag de sprintrace voor de Grand Prix van Nederland verreden in de MotoGP. Dat werd geen geweldige strijd om de winst, maar toch had het publiek een vermakelijke dag, met ook nog de kwalificaties in de Moto3 en Moto2 op het programma.
Op poleposition stond Francesco Bagnaia, die Jorge Martin en Maverick Viñales naast zich op de eerste rij had staan. Alex Marquez, Aleix Espargaro en Fabio Di Giannantonio vormden rij twee, voor Marc Marquez, Franco Morbidelli, Brad Binder, Pedro Acosta, Enea Bastianini en Raul Fernandez.
Bagnaia kende een uitstekende openingsronde en kwam als leider door, voor Martin en Alex Marquez, terwijl titelkandidaat Marc Marquez na een ruime ronde al onderuit schoof. Bagnaia sloeg al snel een gaatje naar Martin, die zich op zijn beurt los wist te rijden van Viñales, die op zijn Aprilia voorbij Alex Marquez was gestoken.
Bagnaia reed overtuigend naar de sprintwinst, voor Martin en Viñales, wiens Aprilia-teamgenoot Espargaro vanaf de zesde plek in de slotronde nog het grind in stuiterde. Bastianini werd vierde, voor Di Giannantonio, Binder en Alex Marquez, die nog een long lap-penalty kreeg wegens het overschrijven van de track limits.
Moto3
Collin Veijer kende een ijzersterk weekeinde, maar in de beslissende kwalificatiesessie ging het toch nog fout: hij knalde er met een forse highsider af. Toch was Veijer's eerder gereden tijd goed genoeg voor een derde plek, nadat Angel Piqueras en Taiyo Furusato er in de laatste seconden onderdoor doken. Ivan Ortola, Ryusei Yamanaka en Stefano Nepa vertrekken vanaf de tweede rij als de Moto3 zondag om 11.00 uur de Grand Prix-dag opent.
Moto2
Om 12.15 uur is het de beurt aan de Moto2, waar Fermin Aldeguer vanaf poleposition vertrekt, naast Ai Ogura en Sergio Garcia. Manuel Gonzalez, Alonso Lopez en Albert Arenas kwalificeerden zich op rij twee, Zonta van den Goorbergh vertrekt vanaf de veertiende plek en de van een blessure herstelde Bo Bendsneyder start vanaf plek twintig.
Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.
Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.
En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!