Lowlands 2023

2. Vrijdag

Om te stellen dat het druk is dit jaar is een lichtelijk understatement. Net als vorig jaar is het festival uitverkocht, maar op donderdag gingen bijvoorbeeld nog nooit zo snel de 30.000 koptelefoons erdoorheen en waren campings 1 tot en met 3 ook nog nooit zo snel vol als dit jaar. De vraag is dan: komen mensen steeds vroeger of worden het er meer? Dat tweede lijkt niet het antwoord te zijn, want er zijn niet opeens duizenden tickets meer verkocht. Mensen lijken zich te houden aan het principe 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt'. Zou dit ook op de vrijdag gaan gelden?

Als er bij de show van S10 in de Bravo gekeken wordt vallen er tijdens de show een aantal dingen op; Den Hollander is goed bij stem, staat zichtbaar te genieten, maar enigszins traditie is het wel geworden dat hartsvriendin Froukje de twee nummers die zij samen hebben gemaakt komt meezingen, zeker als ze allebei op het affiche staan van het festival. Dat is dit keer niet het geval, maar op de socials plaatsten ze wel eerder al een foto van hen samen. In de loop van de vrijdag komt het antwoord op de vraag waarom Froukje dit keer niet het podium bestormt, maar S10 het zelf allemaal prachtig zingt. Zaterdagheadliner Florence + The Machine moet verstek laten gaan op doktersadvies en op korte termijn is Froukje de vervanging voor de middagspot. Waarschijnlijk een droom die uitkomt voor de Nederlandse zangeres, maar een bittere pil om te slikken voor de fans van de Engelse band. 

Lowlands 2023 (Foto: Bart Heemskerk)
Lowlands 2023 (Foto: Bart Heemskerk)

De opening van de Alpha wordt ook verzorgd door een Nederlandse artiest, een keuze waarover de meningen verdeeld waren. Als Joost Klein met zijn gehele band opkomt, gekleed als een groep mimespelers wordt er enthousiast gereageerd door het toegestroomde publiek, dat overigens zo'n beetje het gehele Alpha-gebied inneemt. Het is onwijs druk, eigenlijk net zo druk als vorig jaar bij die andere succesvolle Nederlandse formatie Goldband (en misschien nog wel een beetje drukker..) Klein lijkt schijt te hebben aan wat iedereen van hem vindt, want hij gooit in rap tempo de paar nummers waar mensen hem van zouden kunnen kennen erdoorheen. Hij begint zelfs met zijn grote hit 'Ome Robert'. Het heeft toch wel iets om een tienduizenden mensen Suck my dick bitch! te horen roepen, dat valt niet te ontkennen. 

Klein toont zich ook van een hele kwestbare kant, door een gedichtje op te dragen dat hij schreef na het overlijden van zijn vader en hij kan, terwijl hij onder de dekens van het bed op het podium wegduikt, de tranen niet bedwingen. Hij heeft het zichtbaar moeilijk, maar het Lowlands-publiek doet er alles aan om hem er doorheen te helpen. Een prachtig moment waarna hij ook toegeeft dat hij dit een van de meest speciale momenten uit zijn leven vindt, iets wat we alleen maar kunnen geloven. 

Na een rondje over het terrein gemaakt genieten we van de klanken van Merol in de Heineken, met haar aanstekenlijke beats en The Haunted Youth in de Bravo, die we eerder dit festivalseizoen een zegetocht zagen maken op Pinkpop en die tocht lijkt nog lang niet voorbij te zijn. 

Op het Alpha-podium is het tijd voor muziek die precies past bij het nog steeds brandende zonnetje en de perfecte festivaltemperaturen. First Aid Kit, de zusjes uit Zweden, zijn graag geziene gasten op Lowlands en eigenlijk doen ze bij elk album inmiddels wel het festival aan. Hun laatste album Palomino laat zich niet makkelijk met een paar woorden omschrijven, maar dat hoeft ook eigenlijk helemaal niet voor de zusjes Söderberg, als je maar kunt genieten van hun muziek. Ze wisselen goed de nieuwe nummers af met het eerdere werk waar ze bekend mee geworden zijn en weten heel erg goed dat dit niet een van hun eigen headlineshows is, maar een festivaloptreden aan het einde van de middag. En dat betekent helaas wel dat het tijdens sommige nummers misschien wat rumoeriger is dan ze gewend zijn bij die eigen shows. Voor hen lijkt het weinig uit te maken, want ze staan nog steeds te genieten en klinken wederom fan-tas-tisch. Een First Aid Kit-show is eigenlijk altijd kippenvel gegarandeerd.

Er is op het Lowlands-terrein altijd genoeg te beleven. Zo zijn er dit jaar weer meer kunstprojecten en kun je achter de Alpha je ook weer opgeven voor verschillende wetenschapsprojecten. Een daarvan valt misschien nog wel het meeste op, aangezien de testpunten verspreid zijn over het hele terrein, dit is een onderzoek naar het vertrouwen van mensen en je kunt als bezoeker het hele weekend bijhouden hoe het zit met dat vertrouwen gedurende het hele weekend. Maar stiekem kijkt iedereen natuurlijk het meeste uit naar de Spiceworld Sing-A-Long vanavond in de Echo...? De eerste Spice Girls t-shirtjes zijn in ieder geval al gespot. 

Lowlands 2023 (Foto: Martin Hols)
Lowlands 2023 (Foto: Martin Hols)

Toen Nothing But Thieves aangekondigd werd, was de aanname al gelijk een klein beetje dat er nu toch eindelijk een headlinespot was voor de mannen die dit festival een flink aantal keer achter hun naam mogen schrijven. Het bleek echter niet zo te zijn, want met de verlengde Alpha-geluidsvergunning ging die spot in het blokkenschema naar de electromuziekveteranen van Underworld. Ze doen zeker niet onder voor een headlinespot, want met hun laatste album Welcome to the DCC zijn ze zelf ook de wat meer elektronischere weg ingeslagen. Hun eerdere albums bevatte veel meer gitaar-riffs en snaredrum, maar dit mag zeker de pret niet drukken want zanger Conor Mason is niet alleen maar goed bij stem, hij klinkt op sommige momenten gewoon beter dan op plaat. Het is nog steeds bijzonder hoe deze band in een paar jaar tijd een schare fans heeft opgebouwd in ons land waar je u tegen zegt, iets dat ze ook bij elke show hier nog eens zachtjes benadrukken. Nederland houdt van NBT en zij houden op hun beurt ook weer van ons en geven een show weg die inmiddels langzaamaan gelijk te stellen valt aan een band waar ze ooit het voorprogramma van verzorgde. We kunnen nu echt stellen dat we hier te maken hebben met de nieuwe Muse. 

De afsluiting is er een waar ook veel over gezegd is, want past Underworld eigenlijk nog wel op die spot? Karl Hyde en Rick Smith, beide dik in de 60, snoeren na vijf minuten al iedereen de mond. Het publiek wordt meegenomen op een muzikale reis langs het diverse oeuvre van de formatie, want naar het einde van de show blijkt Underworld eigenlijk veel meer hits gehad te hebben dan iemand zich eerder gerealiseerd had. Hyde laat in ieder geval niks merken van zijn leeftijd en beweegt over het podium én over de draaitafel van Smith alsof hij begin 20 is. De heren nemen je mee op een muzikale reis waar je maar al te graag een kaartje voor wil hebben. De dynamiek tussen de twee is niet alleen te zien maar ook zeker te voelen en ze laten daarmee zien waarom ze al zo lang mee gaan. Na anderhalf uur heb je er eigenlijk nog geen genoeg van, maar kun je je heupen gelukkig nog even losgooien met vergelijkbare beats bij onder andere Palms Trax in de Bavo en Sherelle in de India. Lowlands is nu echt los!