Bagnaia domineert MotoGP-sprint Assen, Veijer op P3 in Moto3

Op het TT Circuit van Assen is zaterdag de sprintrace voor de Grand Prix van Nederland verreden in de MotoGP. Dat werd geen geweldige strijd om de winst, maar toch had het publiek een vermakelijke dag, met ook nog de kwalificaties in de Moto3 en Moto2 op het programma.

Op poleposition stond Francesco Bagnaia, die Jorge Martin en Maverick Viñales naast zich op de eerste rij had staan. Alex Marquez, Aleix Espargaro en Fabio Di Giannantonio vormden rij twee, voor Marc Marquez, Franco Morbidelli, Brad Binder, Pedro Acosta, Enea Bastianini en Raul Fernandez.

Bagnaia kende een uitstekende openingsronde en kwam als leider door, voor Martin en Alex Marquez, terwijl titelkandidaat Marc Marquez na een ruime ronde al onderuit schoof. Bagnaia sloeg al snel een gaatje naar Martin, die zich op zijn beurt los wist te rijden van Viñales, die op zijn Aprilia voorbij Alex Marquez was gestoken.

Bagnaia reed overtuigend naar de sprintwinst, voor Martin en Viñales, wiens Aprilia-teamgenoot Espargaro vanaf de zesde plek in de slotronde nog het grind in stuiterde. Bastianini werd vierde, voor Di Giannantonio, Binder en Alex Marquez, die nog een long lap-penalty kreeg wegens het overschrijven van de track limits.

Moto3
Collin Veijer kende een ijzersterk weekeinde, maar in de beslissende kwalificatiesessie ging het toch nog fout: hij knalde er met een forse highsider af. Toch was Veijer's eerder gereden tijd goed genoeg voor een derde plek, nadat Angel Piqueras en Taiyo Furusato er in de laatste seconden onderdoor doken. Ivan Ortola, Ryusei Yamanaka en Stefano Nepa vertrekken vanaf de tweede rij als de Moto3 zondag om 11.00 uur de Grand Prix-dag opent.

Moto2
Om 12.15 uur is het de beurt aan de Moto2, waar Fermin Aldeguer vanaf poleposition vertrekt, naast Ai Ogura en Sergio Garcia. Manuel Gonzalez, Alonso Lopez en Albert Arenas kwalificeerden zich op rij twee, Zonta van den Goorbergh vertrekt vanaf de veertiende plek en de van een blessure herstelde Bo Bendsneyder start vanaf plek twintig.