James Corden over Mammals: 'Dit moest als een geslaagde goochelshow zijn'

Af en toe zijn er van die series waarbij je door een regel van de plot weg te geven je je al op gevaarlijk terrein bevindt. Zo ook de nieuwe show van James Corden en schrijver Jez Butterworth genaamd Mammals. Ze vertellen met veel enthousiasme de redenen voor de houding tegenover deze show aan ons.

Er was een hoop geheimzinnigheid rondom het project. Een naam, dat is het enige wat we kregen: "Als je het hebt gezien, weet je na vijf minuten waarom we dat hebben gedaan. Als je een trailer zou maken, geef je alles weg. Dat is ook de reden waarom er alleen maar een teasertrailer is uitgebracht, simpelweg omdat we de geheimen zo lang mogelijk wilden bewaren."

Regisseur en showrunner Jez Butterworth realiseerde zich daardoor ook gelijk dat het project in een hoop verschillende genres viel: "Dat heb ik denk ik onbewust zo gedaan. Je mag als kijker gewoon niet teleurgesteld worden door een genre, dus waarom het dan niet gewoon in een aantal laten vallen? Het was wel een enorme uitdaging om in de vorm te blijven, maar niet ervoor te zorgen dat dat de reden is dat mensen het verhaal onduidelijk zouden vinden. We zijn uiteindelijk heel bewust voor een bepaalde vertelling en focus van het verhaal gegaan. We wilden het tempo hoog houden, een rit die snel was en waar je niet van af wil."

Die switch tussen genres zorgde ook voor een hele specifieke voorbereiding voor Corden zelf: "Het leven van mijn personage verandert na vijf minuten compleet, dus in termen van voorbereiding zat het vooral in die ontwetendheid vast te houden. De geloofwaardigheid van mijn personage Jamie is de sleutel van het succes van de show." De serie werd ook wel de terugkeer van Corden naar het humoristische drama genoemd, nadat hij eerder furore maakte in de bekende TV-show Gavin & Stacey: "Om heel eerlijk te zijn wist ik niet dat ik überhaupt weg was geweest. Toen ik dit script las, was het zes dagen voordat we de kerstspecial van Gavin & Stacey zouden gaan draaien en daarvan zeiden mensen ook dat het mijn terugkeer was. Voor mij was het Jez die de aanleiding was om het script te accepteren toen het me werd toegestuurd, elke acteur zou dan 'ja' zeggen."

Corden treedt naast hoofdrolspeler ook op als producent: "Jez en ik ontmoette in New York en kwamen een paar uur langs bij ons. Wat ik toen tegen mijn vrouw zei was eigenlijk dat ik nog nooit zo snel een klik had met iemand als met Jez. En dan te bedenken dat het script er toen al lag en dat is volgens mij ook de aanleiding geweest om er echt mee aan de slag te gaan." Butterworth beaamt dit: "Het plan was om het na een paar jaar uit de kast te trekken en te kijken of ik het dan nog steeds goed vond. Toen we elkaar hadden ontmoet heb ik heel snel het script toegestuurd, een paar dagen later belde James me en een week later zat ik bij Amazon op kantoor om te vragen of ze hiermee aan de slag wilden gaan."

Daarnaast was er ook een advies voor het publiek; kijk de show in een keer: "Het centrale moment zit hem namelijk in de laatste aflevering. Je wil ook eigenlijk in één keer kijken, niet alleen door de spanning en de intriges die erin zitten, maar ook omdat de afleveringen perfect zijn qua lengte. De show zelf is in totale lengte korter dan The Batman, dat kun je in je achterhoofd houden."

De show werd geschoten tijdens de pandemie: "Dat was een echte uitdaging, aangezien we dit ook nog eens tijdens de 'ping-demic' filmden, waarin je, als je een bericht op je telefoon kreeg dat je in contact was geweest met iemand met corona, je direct tien dagen in quarantaine moest. Daarnaast was er ook een mix van verschillende crews op de vele verschillende locaties waar het verhaal zich afspeelt."

En als we dan de credits zien rollen is, zeker gezien hoe deze show afloopt, de vraag of daar iets achter zat voor Butterworth en Corden: "Er zat niet een achterliggend bericht of centrale gedachte achter de show, dan zou ik dat wel naar iemand mailen. Wat ik wilde voor de show is dat het voelde als een goede show waar mensen van hadden genoten en zich afvragen hoe we dat voor elkaar hebben gekregen. Uiteindelijk moet het net zo voelen als een geslaagde goochelshow."

Mammals is vanaf nu te zien op Prime Video.