F1: Uitslag Grand Prix van Oostenrijk

George Russell heeft verrassend de Formule Grand Prix van Oostenrijk op zijn naam geschreven. De Brit profiteerde optimaal van een bikkelharde strijd tussen Max Verstappen en Lando Norris die in tranen eindigde. Verstappen werd uiteindelijk vijfde, terwijl de race van Norris in de pits eindigde. Oscar Piastri pakte de tweede positie, voor Carlos Sainz.

Verstappen startte in Spielberg vanaf poleposition, terwijl Guanyu Zhou na wijzigingen aan de Sauber vanuit de pits moest vertrekken. Verstappen was meteen goed weg, terwijl daarachter Norris Russell van zich af moest houden. Charles Leclerc was de verliezer van de eerste ronde want hij moest na de eerste ronde al naar binnen met een kapotte voorvleugel. Lewis Hamilton schoof door naar plek vier, voor Sainz, Sergio Perez en Piastri. Uit de herhaling van de beelden bleek dat Leclerc in de eerste bocht tussen Piastri en Perez zat en hierdoor schade aan de auto opliep.

Vooraan sloeg Verstappen meteen een gat met Norris die niets te duchten had van Russell die even teamgenoot Hamilton voor moest laten maar direct weer terugsloeg. De Brit verloor enkele ronden later echter weer de vierde positie aan Sainz. Daarachter won Piastri een positie ten koste van Perez. In het middenveld volgden de eerste stops al na 10 van de 71 ronden, wat vroeg was. De eersten van de kopgroep volgden pas in ronde 22. Verstappen en Russell volgden twee ronden later. Voor Alonso ging de race niet naar wens, want de Spanjaard kreeg tien seconden straf voor het buiten de baan duwen van Zhou.

Door de stop van Verstappen ging Piastri naar de leiding waarbij het gat tussen de Australiër en de Nederlander gering was. Verstappen kreeg de leiding echter al snel weer in handen waarna hij langzaam maar zeker meer uitliep. In het achterveld was er een gevecht tussen Alonso, Esteban Ocon en Pierre Gasly waarbij Ocon eerst Alonso van zich afhield en daarna Gasly buiten de baan duwde. Enkele ronden later kon Gasly de aanval op Ocon inzetten en de Fransman op fraaie wijze passeren.

Verstappen behield een mooie voorsprong op Norris, terwijl daarachter Mercedes Russell na 47 ronden binnen haalde omdat de Brit in verkeer zat en er niet voorbij kwam. Omdat ook Sainz stopte ging Piastri naar plek drie nadat hij op mooie wijze Hamilton passeerde.

Verstappen kwam na 51 ronden binnen, maar had een trage stop waardoor hij veel tijd verloor aan Norris. De Brit rook bloed en opende direct de aanval op de Nederlander. Norris zat al snel binnen DRS zodat hij aan kon haken. Verstappen sloeg de eerste aanval af door een late reactie. Enkele ronden later haalde Norris Verstappen in bij bocht drie maar ging buiten de baan. De Brit gaf de positie direct terug.

De strijd vooraan bleef bikkelhard waarbij Verstappen alle moeite had om Norris achter zich te houden. De strijd werd zo heftig dat de kemphanen elkaar bij bocht drie raakten en zowel Verstappen als Norris lek reden. Norris kreeg voor een eerdere inhaalpoging die mis ging een straf, al kon hij die niet inlossen omdat hij uitvaller werd.

Het gaf de leiding aan Russell, voor Piastri die Sainz passeerde en Hamilton. Verstappen kwam met nog zes ronden te gaan als vijfde terug op het asfalt en ging op jacht naar Hamilton. Vooraan was het Piastri die jacht maakte op Russell. Vertappen kreeg ondertussen tien seconden straf voor de aanrijding met Norris.

Na 71 ronden werd Russell voor de tweede maal in zijn Formule 1-carrière afgevlagd als winnaar, voor Piastri en Sainz. Hamilton greep plek vier, voor Verstappen, Nico Hülkenberg, Perez, Kevin Magnussen, Daniel Ricciardo en Gasly.