Pinkpop 2015: een terugblik

Dit jaar stond het weer voor de deur; wanneer het begint te broeien buiten, weet het vaste publiek en een groot deel nieuw publiek dat het weer tijd is voor drie dagen popmuziek van de bovenste plank. FOK! was bij de 46e editie van Pinkpop en blikt terug.

De Limburge band Jick Munro & The Amazing Laserbeams trapte deze editie af met een flink aantal covers van een andere Limburgse band, namelijk Rowwen Hèze, in de broeierige hitte van het Brand Bier Stage. Daarna was het de beurt aan iemand die voorheen bekend stond als rapper, namelijk Ice T. Hij ging met metalband Body Count de samenwerking aan en brengt het publiek een mix van zowel rap als heavy metal en death metal. Het werkte in ieder geval erg goed in de (soms) stromende regen. Ice ''muthafucking'' T weet elke liefhebber van een flinke dosis metal op de wenken te bedienen en brengt vooral met het nummer 'Manslaughter' de hoofden flink op hol.

Ice T (Foto: Rene Bradwolff)Ice T (Foto: Rene Bradwolff)

Na Jick Munro was het in de tent de beurt aan de Londense Paloma Faith. Ze weet direct het Brand Bier Stage te veroveren met haar jazzy klanken, maar ook de alternatieve klanken gaan erin als zoete koek. Ondertussen maakte een andere artiest, die bekend werd door zijn alternatieve klanken, zich klaar op het Main Stage. George Ezra werd opeens wereldberoemd door een liedje dat hij schreef omdat hij de trein naar Boedapest had gemist. Maar Ezra heeft nog meer te bieden. Vooral 'Tin Man In Amsterdam' slaat zeer goed aan bij het publiek, dat wel moeite heeft zich vorm te geven bij de bluesklanken en ruige stem van Ezra. Echter, er zit ook genoeg uptempo in het optreden, Ezra is een beginnend artiest maar laat dat absoluut niet merken.

George Ezra (Foto: Hub Dautzenberg)George Ezra (Foto: Hub Dautzenberg)

De keuze was daarna tussen Faith No More en debutant Gavin James. Na het optreden van Ezra kiest een heel groot deel van het publiek voor de tent en de folkklanken van James, die zichtbaar nerveus is. Het is namelijk zijn grootste gig ooit, en hij geeft dan ook uiteindelijk zelf toe dat 'ie stikzenuwachtig is, in de vorm van het nummer 'Nervous'. James ontwikkelt zich langzaam tot één van de hoogtepunten van deze vrijdag, nadat hij ervoor kiest om een nog niet getiteld liedje 'Pinkpop' te gaan noemen en daarna direct doorgaat met wat uptempomuziek. Hij is een geboren artiest en weet op sommige momenten nog beter te zijn dan hij al was op zijn live-cd.

Gavin James (Foto: Saskia Bosch) Gavin James (Foto: Saskia Bosch)

Een nog vrij onbekend podium voor velen is Stage 4, dat zich naast de uit en ingang bevindt. Hier nemen na James de heren van Pop Evil het publiek mee naar metal-land. Een enigszins cliché optreden is het gevolg, met de bekende dooddoeners die elke artiest wel een keer gebruikt heeft. Zo was Pinkpop het beste publiek ooit en zouden ze zeker weten ieder jaar terugkomen. Stage 4 werd door velen al redelijk vroeg verlaten om zich te begeven naar het 3FM Stage, waar een van de legendes van deze editie klaar stond om te beginnen. Slash ft. Myles Kennedy zetten een set neer die erg vermakelijk is voor zowel henzelf als het publiek dat in grote getalen gekomen is. 

Slash ft. Myles Kenndy (Foto: Hub Dautzenberg)Slash ft. Myles Kenndy (Foto: Hub Dautzenberg)

Het Brand Bier Stage wordt tijdens hetzelfde optreden omgetoverd tot een dancetempel, waar de mannen van Above & Beyond er eens flink op los mixen en zo weten ze de ongeveer 20.000 man in de tent flink te trakteren op een soort act die nog niet eerder te zien was op deze warme vrijdag. In de tent wordt er flink op los gedanst in de bloedhitte en de mannen genieten hier zichtbaar van. Het was echter al snel een zaak van de tent verlaten als je op tijd wilde zijn bij het hoogtepunt van de avond, Muse stond klaar om te gaan knallen.

Iedereen die een dagkaart had gekocht voor de vrijdag, kwam eigenlijk maar voor één act en dat was de band van Matthew Bellamy. En wat een show zetten de heren neer, het is soms haast niet te volgen, zo snel wordt de ene knaller afgewisseld met de andere. De muziek en zang klinken voor een groot deel live beter dan op het album en dat is iets wat niet gezegd kan worden over veel artiesten. Openen met 'Psycho' blijky een voltreffer want de 60.000 man publiek zit er gelijk goed in. Tijdens de mix van oude en nieuwe nummers, met 'Dead Inside' als flink hoogtepunt van de nieuwe nummers, gaat de menigte helemaal uit zijn plaat en bleef het nog lang onrustig in Landgraaf. Muse ging namelijk tot na middernacht door met het vermaken van het Pinkpop-publiek.

Vrijdag was qua grote namen misschien niet de beste dag, maar een heerlijk opwarmertje voor de mensen met een weekendkaart. Ook de mensen met een dagkaart hadden genoeg om zich mee te vermaken, mede omdat Muse nog flink langer doorging met optreden.

Zie volgende pagina voor zaterdag.