Dutch Comic Con laat tijdens uitverkochte wintereditie zien waarom het al zo lang zo'n succes is

De spanning stijgt bij mainstage rond een uur of elf op zondag. Niemand minder dan Frodo Baggins himself, Eijah Wood, zal als hoofdgast drie kwartier lang vragen gaan beantwoorden van fans, terwijl hij gedurende de hele dag, tegen betaling, plaatsneemt in de photobooth en handtekeningen uitdeelt. De Jaarbeurs in Utrecht is vol en ook echt goed vol. Deze uitverkochte editie, waarbij de reguliere zaterdagtickets zo'n beetje op de eerste dag allemaal de deur uitvlogen laat zien waarom dit evenement na bijna tien jaar een sterke, vaste plek heeft gevonden binnen de Nederlandse entertainmentwereld. Je bent eigenlijk steeds bijzonderder aan het worden als je nog nooit van Dutch Comic Con hebt gehoord. 

Tijdens het panel, geleid door Nederlandse rapper en zelfgenoemd oppergeek Brainpower, wordt ook meerdere keren duidelijk dat niet alleen het kaliber gasten, maar ook het niveau van de vragen omhoog getild is in de afgelopen jaren. Wood zelf vertelt eerst over zijn wortels in Iowa en wat voor een aanloop hij had naar de grootste rol van zijn leven. Zo deed hij, zonder acteursopleiding, eerst mee aan reclamespotjes en korte films van een aantal grote regisseurs. En dan komt er aan het begin van deze eeuw het verlossende telefoontje. Hij mag in Tolkien's wereld de belangrijkste figuur gaan spelen.

Elijah Wood op Dutch Comic Con
Elijah Wood op Dutch Comic Con

Daarbij moet Wood ook wel gelijk toegeven, als antwoord op een van de vragen aan de microfoon, dat hij het niet heeft gebruikt als een studie naar die wereld van Tolkien. Hij moet nog steeds de Silmarillion, de bestaansgeschiedenis van Midden-aarde, lezen. Het doet de fans allemaal weinig, zij zijn blij dat ze hun held vragen kunnen stellen en ook maar een glimp op kunnen vangen van de acteur die zoveel voor hen heeft betekend. Hij vertelt over de voorbereiding voor deze film; hij had veel aan het zeer uitgebreide script en de samenwerking met regisseur Peter Jackson en producenten Fran Walsh en Philippa Boyens.

Een ander "geschenk uit de hemel" was dat alledrie de films achter elkaar op werden genomen. Hierdoor was voor Wood veel duidelijk waar deze cast nou uiteindelijk naartoe aan het werken was. Bijkomende voordeel noemt hij ook dat er geschoten wordt in Nieuw-Zeeland en als hem dan gevraagd wordt wat zijn reactie was na het belletje van Air New Zealand om te verschijnen als Frodo in hun veiligheidsvideo geeft hij een simpel antwoord: "Elke smoes die ik kan gebruiken om weer naar Nieuw-Zeeland te kunnen pak ik aan". 

Na een panel van bijna een uur, met kwalitatief sterke vragen, waarbij niet alleen maar de focus ligt op Lord of the Rings, iets waar Wood zichtbaar van geniet, is er nog genoeg te beleven op de beursvloer zelf. In de afgelopen jaren heeft het evenement meerdere malen een update gehad qua look en oppvervlakte die benut van de Jaarbeurs. Zo is er deze editie wederom een Entertainment-hal, waar verschilllende kleine ondernemers hun popcultuurcreaties aan kunnen bieden, maar waar ook de verschillende fanclubs van onder andere Harry Potter, Doctor Who en Ghostbusters vertegenwoordigd zijn.

De grote Game-hal is het thuis voor publiek die naast de nieuwste games als Spider-Man 2 spelen, ook kan genieten van een grootschalig League of Legends-toernooi. Daarnaast is zoals die er ook al was tijdens de eerste editie ook weer de klassieke Dealer-hal, waar het beurskarakter echt naar voren komt en naar hartenlust geshopt kan worden voor de hulp-Sinterklazen of de Kerstman een handje geholpen kan worden de slee te vullen.

Comics kopen kan ook nog steeds!
Comics kopen kan ook nog steeds!

Voor veel mensen is het echter ook de kans om hun mooiste zelfgemaakte outfits te presenteren in de hallen zelf of tijdens de Cosplay Catwalk, die dit jaar bijna een uur duurt, de langstdurende ooit voor dit evenement. En hier lijken ook de outfits elk jaar beter, mooier en indrukwekkender te worden en is het al lang niet meer zo dat er een geimproviseerde Harry Potter naast een krakkemikkige Stormtrooper staat.

Met 55.000 bezoekers was Dutch Comic Con dus volledig uitverkocht en dat is niet meer dan terecht. In iets minder dan tien jaar is een evenement dat met moeite kaartjes wist te verkopen uitgegroeid tot een uitstekend geoliede machine waar mensen op de eerste dag van de verkoop met een beetje ongeluk misgrijpen. Volgend jaar pakt de organisatie voor het jubileumjaar groot uit; de editie in maart bestaat dan voor het eerst uit drie dagen, met een unieke previewnight op vrijdag, helemaal in de stijl van het Amerikaanse San Diego Comic Con. Deze editie zal plaatsvinden op 21 t/m 23 juni 2024.

Lees verder voor een interview dat we tijdens het evenement hadden met Dave Gonzales, schrijver van het boek MCU: The Reign of Marvel Studios