Cast en regisseur over Glass Onion: "We werden tijdens opnames een warm bubbeltje"

Het vervolg op Knives Out, die officieel de titel Glass Onion: A Knives Out Mystery draagt, is inmiddels een week te bekijken op Netflix en heeft al meerdere records op zijn naam mogen zetten. De cast kwam voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie in zijn volledigheid bij elkaar tijdens het BFI London Film Festival en FOK! hoorde maar al te graag wat ze te vertellen hadden over de zeer succesvolle film.

Het was in eerste instantie lastig om weer in de rol van Benoit Blanc te komen voor Daniel Craig: "Ik zoek uiteindelijk de grote speeches die Benoit geeft in de film uit en daar ga ik mijn focus op leggen. Rian (Johnson, red.) weet heel goed ritme aan te brengen in zijn scripts en als je dat eenmaal hebt gevonden is het zeer makkelijk om er een eigen invulling aan te geven. Vervolgens ben ik een aantal keer in gesprek gegaan met Rian om te kijken hoe we dit personage weer het beste op het scherm konden brengen. "

Edward Norton speelt Miles Bron, een techmiljardair waar Johnson al van heeft toegegeven dat hij inspiratie heeft gehaald aan de miljardairs die het nieuws in 2020 en 2021 beheersten: "Het was fantastisch om op zoek te gaan naar de essentie van deze man, maar elke week kwam er weer nieuwe inspiratie bij, je hoefde eigenlijk het nieuws maar aan te zetten en er kwam weer een bron aan nieuwe informatie die we konden gebruiken om dit een van de meest bizarre personages te maken van de film. Uiteindelijk als je zo'n personage erin stopt waar mensen dingen in kunnen herkennen die ze hebben gezien op tv, is het ook zaak dat er personages in zitten waar mensen zichzelf in kunnen herkennen en dat heeft Rian volgens mij fantastisch gedaan."

Janelle Monáe heeft een van meeste interessante personages van de film, maar dat merk je eigenlijk pas ver in het verhaal: "Het was leuk om te zien dat we langzamerhand allemaal hints aan het droppen waren, waardoor je deze film eigenlijk twee keer moet kijken als je ze allemaal wil kunnen zien. Toen ik het script voor de eerste keer las werd ik sowieso weggeblazen door de twist en dacht ik direct dat mensen hier heel veel plezier aan gingen beleven, misschien gaan ze hem uiteindelijk wel vijf of zes keer bekijken. Ik hoop in ieder geval dat mensen er zoveel plezier aan beleven."

Leslie Odom Jr., die wereldberoemd werd door zijn rol in de hitmusical Hamilton, speelt de uitvinder in het bedrijf van Miles Bron: "Voor inspiratie voor deze rol ben ik op zoek gegaan naar de zwarte rocksterren in de wetenschapsgeschiedenis. Ik kwam achter een uitvinder bij NASA, maar hij vond daar tegelijkertijd de Super Soaker uit, puur bij toeval. De motivatie voor Lionel voor mij was dan ook waarom hij nog niet die Super Soaker heeft gekregen bij zijn uitvindingen, terwijl hij wel de capaciteit heeft en dat ook keer op keer heeft laten zien."

De film werd midden in de pandemie opgenomen onder zeer strikte omstandigheden in Griekenland. Kathryn Hahn, die de zenuwachtige politica Claire Debella speelt, had stiekem de tijd van haar leven en geeft dat nu maar al te graag toe: "Het filmen in Griekenland was heerlijk en juist omdat er zo'n strikte manier was van opnames werden we met cast en crew al gauw dit warme bubbeltje die we nu ook weer zijn. Het voelde ook daadwerkelijk zoals je ziet in de film, want we mochten ook echt nergens anders heen dan wanneer je op set werd geroepen. Overigens droom ik ook nog steeds elke dag over die goddelijke Griekse salades."

Uiteindelijk was het voor Rian Jonhson zaak om een goed verhaal te vertellen dat op zichzelf kon staan, los van de eerste Knives Out-film, al lijkt de honger van mensen voor murder mysteries wel weer te zijn gegroeid: "Voor mij, als een gigantische Agatha Christie-fan is het niet meer dan logisch om een film te maken als deze. Als zij nu had geleefd, schreef ze honderd procent over techmiljardairs en dit soort personages. Ze schreef geen period drama, maar schreef wat er zich afspeelde in haar tijd. De karakteristieken die zij in haar boeken gebruikt voor het genre werken zo goed omdat er een bepaalde mate van herkenning in zit. Dat is ook de reden waarom het genre er altijd zal zijn."

En of er nog een verandering was voor de film, nu hij exclusief op Netflix te zien zal zijn? Daar heeft Johnson ook nog wel wat over te zeggen: "Het script was al geschreven voordat Netflix erbij werd betrokken, maar wat ik heel tof vind van Netflix is dat ze hebben toegestaan dat de film ook een bepaalde periode te zien zou kunnen zijn in de bioscoop, dat vond ik wel heel belangrijk omdat dit een film is die je samen met mensen moet gaan beleven."

Glass Onion: A Knives Out Mystery is te zien op Netflix. Lees ook de review van Peter.