Fantastische Veijer nťt 2e in Grand Prix van Nederland in Moto3

Op het TT Circuit Assen is de racezondag afgetrapt met een heerlijke Grand Prix van Nederland in de Moto3. De Collin Veijer-hype was groot, de nummer drie in het WK maakte kans om als eerste Nederlander sinds Hans Spaan in 1989 een TT-race in Assen te winnen. 

Angel Piqueras vertrok vanaf poleposition, naast Taiyo Furusato en dé grote Nederlandse hoop van het weekeinde, Collin Veijer. Ivan Ortola, Ryusei Yamanaka en Stefano Nepa stonden op rij twee, voor Jose Antonio Rueda, Adrian Fernandez en Joel Esteban en met Luca Lunetta, David Muñoz en Tatsuki Suzuki op de vierde rij.

Ortola kende een uitstekend begin en nam de leiding, voor Piqueras, Furusato en Veijer, die ook prima aan zijn race begon. Ortola en Furusato reden wat los van de rest, maar in de achtervolgende groep nam Veijer het heft in handen en beetje bij beetje wist hij het gat dicht te rijden, met Piqueras in zijn kielzog.

Met negen ronden te gaan opende Veijer de aanval op Ortola en met succes: in de GT-bocht pakte hij de leiding. Even bleef de rest in zijn kielzog hangen, maar vijf ronden voor de finish trok de Nederlander ineens een gat van driekwart seconde naar Alonso en Muñoz, waardoor de duizenden fans op de tribunes al voorzichtig gingen staan.

In een zinderende slotronde kwam Ortola in rap tempo dichter in de buurt van Veijer en na een snaarstrakke Ramshoek zette de Spanjaard zijn machine er naast en er voorbij. Veijer probeerde het in de GT-bocht nog, maar kon nét niet snel genoeg optrekken en werd op twaalf duizendsten van een seconde tweede, achter Ortola en voor Muñoz.