De Lama's combineren improvisatie met spektakel in de Ziggo Dome

Het is alweer negen jaar geleden dat de succesvolle formatie de Lama's uit elkaar is gegaan. Wekelijks trok het programma op BNN miljoenen kijkers en werd ermee de Televizier-Ring gewonnen. Nu mogen Jeroen van Koningsbrugge, Tijl Beckand, Ruben van der Meer en Ruben Nicolai het nog eens dunnetjes overdoen in de Ziggo Dome, die ze vier keer weten uit te verkopen. FOK! was erbij en zag een show waarin er niet geschuwd werd om het publiek eens flink te trakteren op een enorme dosis spektakel, terwijl er toch vast wordt gehouden aan waar het allemaal mee begon: het improviseren.

Het was een mooie avond (Foto: William Rutten)
Het was een mooie avond (Foto: William Rutten)

Allereerst kondigt de presentator Patrick Lodiers aan dat het een hele bijzondere reeks is voor iedereen. Zo bijzonder, dat elke Lama een eigen opening mag gaan verzorgen. Ruben van der Meer komt als superheld door de Ziggo Dome heen vliegen, Jeroen van Koningsbrugge laat zijn skills op het looppedal zien, Ruben Nicolai betreedt het podium als zijn alterego Marcelino Wunderlich en Tijl Beckand wordt begeleid door een volledig showballet, inclusief de benodigde verentooi. Wanneer dit er allemaal op zit is het tijd voor de eerste ronde ouderwetse improvisatiespelletjes. Zo wordt 'Ik wil graag zien' gespeeld, maar natuurlijk ook het Moordspel, waarbij er iemand uit het publiek wordt gehaald om mee te spelen. Na deze eerste ronde is er ruimte voor een opvoering van het nummer dat de Lama's uitbrachten in hun hoogtijdagen als televisiepersoonlijkheden, namelijk 'Wij Zijn Zo Lekker Gewoon Gebleven'. En dat dit niet altijd allemaal even zuiver is, maakt vanavond allemaal niet uit. Zelfs niet met Marco Borsato in de zaal. 

Het eerste gedeelte wordt afgesloten met een enorme Braziliaans fiesta-optocht, waarbij de Lama's over het publiek heenvliegen op een deel van het decor. Het is duidelijk: improvisatie is nog steeds de kracht van deze avond, maar de mensen krijgen zoveel meer voor hun kaartje. Na een pauze van ongeveer een half uur, waarbij er natuurlijk de mogelijkheid is om het boek Lama for Life van Tijl Beckand aan te schaffen, waarin hij het echte verhaal verteld achter het succes van de Lama's en wat dit allemaal met zich meebracht. Echter, vanavond is de kans er natuurlijk om de heren eens echt aan het werk te zien. Na een opvoering van de nieuwste hit 'We Zijn Weer Terug' is het opnieuw tijd voor een rondje spelletjes, waarin het voornamelijk opvalt hoe zelfs de ongeveer 15.000 mensen teruggebracht kunnen worden tot een klein aantal. Dat weet vooral Patrick Lodiers op een meesterlijke manier te doen door een heel simpel trucje: de aandacht vestigen op een punt van de zaal. Zo komen er fantastische suggesties voor 'De Allerslechtste Allertijden' naar voren, die het ook weer heel goed doen bij de lachspieren van het publiek. Aan het einde is de aandacht vooral gevestigd op Ruben van der Meer. Lodiers legt uit: "Altijd als wij weer herinnerd worden aan onze grootste hits, zijn het toch altijd de dingen die Ruben van der Meer op het podium bracht." Gewapend in een onthullend mimekostuum, inclusief wit geschminkt gezicht, weet Ruben van der Meer door middel van pantomime deze grootste hits terug te brengen. 'De blikken in je ogen' tijdens de uitzending met Guus Meeuwis komen voorbij, maar er wordt ook zeker niet geschuwd om 'Maxima die vreemd gaat' nog eens dunnetjes over te doen. 

Ruben van der Meer kreeg zijn speciale moment (Foto: William Rutten)
Ruben van der Meer kreeg zijn speciale moment (Foto: William Rutten)

De gevoelige noot weten de Lama's ook te raken, door af te sluiten met 'Bridge Over Troubled Water' van Simon & Garfunkel, en de Lee Towers-uitvoering van 'You Never Walk Alone'. Dit wordt allemaal begeleid door een kleinschalig koor, iets wat het nog persoonlijker maakt. Op dezelfde spectaculaire manier waarmee de Lama's het podium opstapten, zo verdwijnen ze ook weer. Het is te hopen dat deze reeks niet eenmalig was, want deze avond had zo nog een paar uur door mogen gaan. De Lama's are back in action, en hoe.

De Lama's Back in Action wordt op Eerste Kerstdag uitgezonden op BNN-VARA op NPO3. Deze review wordt later aangevuld met foto's.