Pinkpop 2024: een terugblik

3. Zaterdag: een dag van nog meer contrasten

Het begin van deze dag werd een aantal maanden geleden bepaald in Malmö, alleen wisten we dat toen nog niet. Na alle ontberingen van gisteren is in recordtempo door de organisatie het terrein weer begaanbaar gemaakt en heeft het modderploegen plaatsgemaakt voor stofhappen, iets dat men overigens zichtbaar veel liever doet. Het zonnetje laat zich zien en er mag weer luidkeels geroepen worden zoals Jan Smeets dat al jaren hiervoor deed: "Goed smeren!" Op naar de tweede dag.

De eerste gouden zet wordt al direct duidelijk. Geef Joost Klein na de Songfestival-anticlimax zijn moment terug op Pinkpop. Uit organisatorisch oogpunt een meesterzet, want het zorgt ervoor dat tachtig procent van het publiek al om 12:00 aanwezig is op het terrein om te zien hoe Klein zich gaat tonen na de gebeurtenissen tijdens Eurovision. Het antwoord daarop is strijdbaar en kwetsbaar, precies in die volgorde.

Pinkpop 2024: Joost Klein (Foto: Martin Hols)
Pinkpop 2024: Joost Klein (Foto: Martin Hols)

De opening bestaat uit een wraakactie, het geven van het optreden dat niet gegeven mocht worden met teksten als "They took away my dream" die galmen over het veld. Het tweede gedeelte toont Klein zich breekbaar, maar ook laat hij weer die rare humor zien die we ook zagen tijdens de persmomenten in Zweden. Het is ook voor het eerst dat regisseur Gover Meit op zo'n grote schaal van zich laat horen en ook hij is strijdbaar en enigszins verbitterd over wat hen allemaal is ontnomen. Het gaat er bij het publiek in als zoete koek en uiteindelijk staat iedereen een uur lang keihard te dansen, schreeuwen en vooral te hakken. Er klinkt ook meerdere keren de verwijzing naar 2025 met de vraag 'Why not?". En inderdaad, waarom niet?

Als je je omdraait val je van de ene Songfestivalact in de andere want Douwe Bob staat op de South Stage klaar om te laten zien waarom hij het ook goed deed op het liedjesfestijn. Er is de afgelopen tijd genoeg gezegd over hem, maar nu het zonnetje eindelijk goed doorbreekt is het de muziek die nodig is. Met zijn vrolijke gitaartonen en uptempo countrymuziek weet hij het veld goed te bespelen. En als dan dat nummer komt dat inmiddels wereldberoemd in eigen land is door het gebruik in een reclame zingt iedereen uit volle borst 'This World's Our Home' mee. Het zorgde voor zijn terugkeer na een korte donkere periode, maar zowel voor het Pinkpop-publiek als voor Douwe Bob lijkt de zon weer te gaan schijnen.

Op het hoofdpodium is hierna de kans om mee te deinen, zingen en wellicht een dansje te wagen op de muziek van The Beatles, want de coverband The Analogues laten zien waarom zij worden beschouwd als de beste cover/tributeband ter wereld. Ze zijn bezig met de laatste voorbereidingen van hun afscheidsconcerten in de Ziggo Dome, waarbij zij op verschillende avonden volledige album integraal spelen, maar in Landgraaf is het vandaag vooral een feest van herkenning voor de diehard-fan en de jonge fan die The Beatles pas net op het spoor is gekomen. De hits blijven in ieder geval tijdloos, ook dat wordt hier weer bewezen.

Pinkpop 2024: De Jeugd van Tegenwoordig (Foto: Bart Heemskerk)
Pinkpop 2024: De Jeugd van Tegenwoordig (Foto: Bart Heemskerk)

Na Slipknot-veteraan Corey Taylor op de South Stage of Matt Maltese in de Tent Stage is het op het hoofdpodium tijd voor een van de grootste shows uit het nog korte showbizzbestaan van Froukje. Ze laat in een uur tijd zien waarom ze op zo'n beetje alle festivals al dat hoofdpodium heeft mogen betreden, van Down the Rabbit Hole tot Lowlands en van Best Kept Secret nu tot aan Pinkpop. Met een nieuw album op zak reigt ze in een hoog tempo de tot meezingers uitgegroeide nummers aan elkaar terwijl die weer worden afgewisseld met het dansbare nieuwe materiaal. Veel tijd om stil te blijven staan is er zowel voor het publiek als Veenstra zelf niet en er wordt door haar zichtbaar en hoorbaar genoten van het feit dat ze op het hoofdpodium van het grootste festival van Nederland staat ("Papa, mama, ik sta gewoon op Pinkpop!").

Het is hierna aan mentor en ontdekker Pepijn Lanen, ook wel bekend als Faberyayo de taak om haar met de Jeugd van Tegenwoordig aan de andere kant van het veld over te nemen op de South Stage. De enfants terribles van de Nederlandse muziek hebben ook dit keer weer een opvallende keuze gemaakt voor de stagedecoratie, want er zwaaien als versiering onwijs grote XTC-pillen achter de heren. De Jeugd is een graag geziene gast op Pinkpop en zijn voor zo'n beetje elk festival een garantie op een uitzinnig publiek. Ook deze middag is daar weer geen uitzondering op en wordt van 'De Formule' tot aan 'Watskeburt' en van 'Tante Lien' tot aan 'Ik Heb Je Gemist' op alles meegesprongen. 

Een van de grote aankondigingen voor het jongere publiek werd met veel enthousiasme ontvangen. Na vorig jaar Niall Horan ontvangen te hebben, kan Pinkpop inmiddels claimen dat de helft van One Direction op hun hoofdpodium heeft gestaan, want het is de beurt aan Louis Tomlinson. Die hoge verwachtingen stelt hij zelf al rap bij met de melding dat hij dit nog nooit heeft gedaan eigenlijk, zo'n festival, en dat is te merken ook. De meeste noten zijn vals en Tomlinson speelt vooral voor de voorste rijen. Waar kompaan Horan zijn aanstekelijke liedjes mee had en Harry Styles One Direction al lang en breed ontgroeid is, heeft Tomlinson nog een lange weg te gaan. Het is uiteindelijk een optreden dat leuk is voor de diehard fans en goed past in een middag vol grote namen uit de pop, maar lang zal dit optreden niet in het collectieve festivalgeheugen blijven hangen. Hij mag weer terugkomen als de heren de onvermijdelijk reünie gaan doen over een aantal jaar.

Pinkpop 2024: Louis Tomlinson (Foto: Bart Heemskerk)
Pinkpop 2024: Louis Tomlinson (Foto: Bart Heemskerk)

Het is dan tijd voor wat aha-momenten bij Lauren Spencer Smith, een zangeres die nog moet wennen aan het feit dat ze nu van Tiktok opeens op grote festivals staat met haar liedjes en dus maar wat Taylor Swift materiaal ertegenaan gooit. Voor de ravers en rockers is het genieten geblazen bij Pendulum, die een live set doen waarbij het tempo ook hier weer enorm hoog ligt. 

Het hoogtepunt van de dag komt echter bij het optreden voor de afsluiter Calvin Harris, die een nogal zouteloze dj-set neerzet met veel CO2-kanonnen, maar weinig bezieling. Het is Nothing But Thieves die er met kop en schouders bovenuit steken. Een dik halfuur voor het begin van de show kan er al niemand meer bij in het voorvak voor de South Stage, zo populair zijn deze Britten in ons land. Ze verkochten inmiddels al meerdere keren de AFAS Live en de Ziggo Dome uit en ook op Pinkpop laten ze zien waarom zij simpelweg een van de beste rockbands van dit moment zijn. Het nieuwere materiaal van Dead Club City wordt feilloos afgewisseld met nummers van het meesterlijke Broken Machine, dat simpelweg een van de beste rockplaten is van de afgelopen tien jaar, en het indrukwekkende Moral Panic.

Pinkpop 2024: Nothing But Thieves (Foto: Jessie Kamp)
Pinkpop 2024: Nothing But Thieves (Foto: Jessie Kamp)

Conor Mason benadrukt ook bij elke show weer dat het de Nederlanders waren die als eerste hun muziek oppikten en het is mooi om te zien dat ze daar na inmiddels al die jaren nog steeds dankbaar zijn en stiekem nog dat kleine beetje extra geven bij een show in ons land. Wát een manier om de dag af te sluiten.