Tour: Etappe 1 - Grand Dťpart...met zware Italiaanse rit

De mussen zijn alweer eventjes dood van de daken gevallen door de hitte, dus dan weten we hoe laat het is: de Tour de France gaat beginnen! En dat is dit jaar niet zomaar iets, de Grand Départ vindt plaats in Firenze en inderdaad, dat ligt in Italië, waar zelfs de hele etappe verreden wordt.

Voor het eerst in de historie vertrekt de Tour in het land van de Giro en het is gelijk een serieus zware beproeving. Zo duurt het amper dertig kilometer voor men al gaat beginnen aan de eerste klim van de Tour dit jaar, de Colle Tre Faggi, dik twaalf kilometer aan ruim boven de vijf procent, pittig dus.

Na een lange afdaling volgt een klein edoch pittig klimmetje, gevolgd door de tien kilometer lange Passo del Carnaio aan bijna vijf procent. Vervolgens krijgt men nog eens een stuk van vijftig kilometer voor de kiezen met vier beklimmingen, twee van de tweede en twee van de derde categorie.

Aan het eind van de loodzware, 206 kilometer lange rit volgt nog een stuk dalen, gevolgd door zo'n vijftien vlakke kilometers naar de finish. In Rimini strijden de overgebleven renners dan om de eerste etappezege van deze Tour, waar de toppers zich toch gelijk moeten zullen tonen.

Voor een zeer uitgebreide voorbeschouwing van niet alleen de etappe, maar ook het hele deelnemersveld, verwijzen we graag even door naar het werk van Rellende_Rotscholier, hier te vinden. De etappe gaat om 12.40 uur van start, de finish wordt zo tegen een uur of zes verwacht.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)