Adil en Bilall over Ms. Marvel: 'We herkenden ons gelijk in Kamala'

Twee jongens uit België met maar één grote droom: het maken in Hollywood. Het leek een onmogelijke opgave, maar opeens was daar het monstersucces in de vorm van Bad Boys for Life. Adil El Arbi en Bilall Fallah hadden indruk gemaakt met het indringende Patser en mochten hierdoor eindelijk hun droom waarmaken. Maar er was voor deze Marvel-fans toch nóg een droom en ook die komt nu uit in de vorm van Ms. Marvel. Wij spraken hen over de gloednieuwe serie terwijl ze even terug waren in Brussel.

Maar hoe raak je betrokken bij zo'n productie is dan de eerste vraag die te binnen schiet: "We zat net in de montage voor Bad Boys toen we ons bedachten dat de volgende stap gewoon Marvel moest zijn. Wel zeiden we dat het dan een moslim-personage moest zijn, maar dat begon eigenlijk als een grap. We hadden geen flauw idee dat er al zo'n personage bestond. Daarna kregen we al snel een telefoontje van een van onze managers die ons vertelde dat ze zo'n project daadwerkelijk aan het maken waren. The rest is history, zullen we maar zeggen."

De shift van film naar televisie; veel regisseurs hebben het al (soms tevergeefs) geprobeerd, maar Adil en Bilall gingen maar wat graag aan de slag: "Het was voor ons heel uitdagend, omdat we nog niet zo'n reeks hebben gemaakt. Onze ervaring was met film, maar je stapt bij Marvel hoe dan ook in een grote machine, dus daar verschilt het niet al te veel in van film. De scènes die wij in elkaar hebben moeten steken waren gigantisch en dat was ook weer een nieuwe uitdaging, omdat de personages nu superkrachten hebben, dat werkt dan weer heel anders dan de scènes die we voor Bad Boys in elkaar draaiden. We zijn niet ver van onze expertise af gegaan uiteindelijk. Naast de focus op de personages hebben we meegenomen wat we geleerd hebben van Jerry Bruckheimer, namelijk "funny is money", dus dat probeerden we ook te injecteren in dit project."

Voor de eerste en de laatste aflevering mochten de heren plaatsnemen in de regisseursstoel, maar voor de rest van de show zijn zij ook aangetrokken als uitvoerend producent: "Je ziet in de eerste aflevering dat we daar wel onze stijl hebben bepaald. De andere regisseurs hebben die stijl uiteindelijk gevolgd in samenwerking met onze director of photography (DOP) en de overige DOP's. Wat we graag wilden doen was de animatie die je ziet als we in het hoofd gaan van Kamala Khan, maar ook de muurschilderingen die tot leven komen en tot aan de opening van de show met een fantasie sequence. Dat was niet opgenomen in het script, maar is iets waar we echt voor hebben gevochten om dat erin te krijgen. We waren helemaal niet zeker of Marvel daarmee akkoord zou gaan, omdat dit niet echt een stijl is die je in andere films of series ziet in het MCU. We hadden ons tot de tanden toe bewapend voor die meeting met een presentatie en argumenten waarom we het zo wilden doen. Tot onze grote verbazing zei Kevin Feige redelijk snel "Go for it, boys."

Toen Iman Vellani gecast werd als Kamala Khan/Ms. Marvel werd al vrij snel bekend dat zij ook te zien zal zijn in het vervolg op Captain Marvel, The Marvels. Een uitgestippeld pad vol restricties? Daar zijn Adil en Bilall het niet mee eens: "We hebben heel erg veel vrijheid gekregen om tot ons eigen verhaal te komen. Uiteraard kregen we het wel te horen als we iets bedacht hadden wat in conflict zou zijn met een andere verhaallijn, maar nooit hoe dat dan zat. Ook hebben we genoeg vragen gesteld over Doctor Strange, Spider-Man en Thor maar we kregen toch echt niets te horen. Als we dan vroegen waarom we iets niet konden doen kregen we simpelweg te horen dat ze dat niet gingen zeggen."

En waarom dan precies dit personage? "In Kamala herkenden we ons gelijk allebei. Als Pakistaanse in Amerika zit ze tussen twee werelden in en is ze op zoek naar haar identiteit. Die vraagstukken hebben wij ook gehad als marokkanen in België. Dan komen daar ook nog die superkrachten bij, terwijl ze opkijkt tegen die superhelden. Wij hadden dat met Hollywood; we keken enorm op tegen die grote regisseurs en nu kregen we de kans om het zelf in Hollywood te maken, dus de parallellen waren zeker aanwezig. Onze hoofdrolspeler heeft precies hetzelfde, want die is ook een enorme Marvel-fan, ze leest super veel comics, Iron Man is haar favoriete film en nu opeens staat ze zelf op zo'n set. Laten we zeggen dat het allemaal heel meta is. "

Als Marvel-fan een serie regisseren heeft zo z'n voordelen: "Op een dag was Kevin Feige ons aan het rondleiden en tegenover onze studio werden scènes gedraaid voor No Way Home. Voordat we die studio binnentraden moesten we onze telefoons afgeven en opeens stonden daar de drie Spider-Man acteurs die de inmiddels legendarische scènes samen aan het draaien waren. We konden ons enthousiasme al moeilijk in bedwang houden op onze eigen set, laat staan wanneer je zulke epische momenten gedraaid ziet worden. Het was wel erg lastig om onze mond erover te houden."

Als er de afgelopen jaren een divers Marvel-verhaal is verteld, is het deze show wel: "Voor ons stond wel bovenaan dat het verhaal goed moest zijn. Bij elk personage was het zoeken naar wie die persoon was, dat ging tot de beste vriend van Kamala, de vriendin van de familie en uiteraard haar ouders, de grote broer; elk personage had zijn eigen verhaallijn die we voornamelijk hebben gehaald uit de comics. De diversiteit kwam op ons totaal niet over als geforceerd, we laten immers een stukje Amerika zien wat er gewoon is in de grote steden en al in de comics was getoond, maar wat nog niet vaak te zien is in film en tv."

Binnen de comics wordt Kamala Khan omschreven als een Inhuman, maar dat is voor de televisieshow niet het geval: "Uiteindelijk is het geen letterlijke vertaling, maar is deze show een adaptatie en Kevin Feige wilde graag in een andere realiteit van het MCU terecht komen. We kregen wel degelijk een instructie van haar set krachten, maar zijn vervolgens zelf aan de slag gegaan met het design en hoe haar krachten uiteindelijk tot haar komen en op het scherm te zien zijn. Uiteindelijk hebben geprobeerd haar spirit uit de comics proberen te behouden. En het zou zomaar kunnen dat ergens in de multiverse iemand rondloopt met precies dezelfde krachten uit de comics, je weet het tegenwoordig maar nooit."

En als de heren het compleet voor het zeggen hadden bij het schrijven van de comics? "Als we de kans krijgen om een tweede seizoen te maken, een andere Marvel-film of zelfs gewoon er als fans iets over te zeggen mogen krijgen, hebben we heel veel ideeën hoe het nog verder kan gaan met de krachten van Kamala. We hebben pas een kleine inkijk gekregen in de mogelijkheden van Ms. Marvel."

De eerste aflevering van Ms. Marvel is vanaf morgen te zien via Disney+.